Šta je novo?

Intel VIIV je stigao!

morbius je napisao(la):
Dark side, za raspravljanje o cenama i kukanju na uvoznike već imaš gomilu thread-ova pa idi tamo.

Pusti coveka, i meni idu na zivce.

morbius je napisao(la):
Žalim momci, ali vi mene još uvek ne ubediste da je virtuelizacija tehnologija koja je stvarno "za celu porodicu".

Pa evo da probam ja, pogledaj ovo:
http://www.vmware.com/products/player/

morbius je napisao(la):
Recimo ta hipotetična situacija koju pominjete da sin želi da se igra, a ćele da radi ozbiljne stvari. Pa dvojezgarni procesor bi trebalo da to odradi bez problema, sa ili bez virtuelizacije. Zašto ga opteretiti da pritom gura i još jedan OS?

Sta ako otac radi nesto vrlo ozbiljno, a sinu igrica zbog grafickog drajvera i nekog bug-a skuca racunar? Gubitak podataka na vidiku...
Sto se tice opterecenja, PC emulatori su ranije emulirali x86 instrukcije, sada ce se instrukcije izvrsavati direktno na procesoru bez emulacije. Udar na performanse bi trebao da bude beznacajan, a drugi OS sa igricom ako pukne, nema veze -- pukao je virtuelno, dok virtual machine monitor i druge masine nesmetano rade.

morbius je napisao(la):
Hoćete bezbedniji surf? Pređite na Operu.

To ne resava problem exploita vezanih za servise operativnog sistema niti bas svi sajtovi rade u Operi kao u IE.

morbius je napisao(la):
Za razliku od nekih ovde koji pričaju napamet, ja sam koristio programe za virtuelizaciju.

Ko to prica napamet? Ja sam koristio VMWare.

morbius je napisao(la):
ali zaista ne vidim zbog čega bi veći broj ljudi imao potrebu za virtuelnim računarom u svom sistemu. Ja ću znati da iskoristim VT, ali većina neće.

Mislis? Pogledaj jos jednom onaj link gore pa mi reci da li i dalje mislis isto.

ne vidim zbog čega bi veći broj ljudi imao potrebu za virtuelnim računarom u svom sistemu
...surf je jedna od glavnih pogodnosti koje reklamira intel u smislu sigurnosti i virtuelnog kompa koji ide na net...za mene vec dovoljno zanimljivo...Opera?Sad si tresnuo.Imam je davno ali me ne shtiti od napasti.....

Poslednja izmena:
Pa zar nije jednostavnije da se koristi neki bezbedniji OS, nego zbog supljeg Windows-a, glupirati se sa vrtuelizacijama i slicnim nebulozama. Marketinska zvaka. Problem je u operativnom sistemu zbog koga korisnik mora da podnese dodatne troskove da bi se zastitio (procesor sa VT, dodatni Firewall, AV softver...).

Pa zar nije jednostavnije da se koristi neki bezbedniji OS
Ma to smara.Razlog:u windowsu imam solidan broj aplikacija bez kojih ne mogu da radim.Onda mi treba 2 OS;jedan "bezbedan" i jedan windows.Kada hocu da odem na kratko po mail ili nesto sl.ja moram da islazim iz windowsa pa na drugi OS samo da bih ga koristio npr.2 min.Pa onda da se vracam ponovo na xp da bih radio npr.u quark express-u.Ma to je uzasno sporo i zamorno_Ovako,kada hocu na Net ukljucim virtuelni komp.i odem.Izadjem iz virtulenog kompa. za cas posla i udjem u desk-office varijantu.Mislim,da ovo skracuje vreme.
Po meni,prednost je evidentna ali mene zanima sam algoritam aplikacije koja treba da ovo omoguci.Koliko je sigurna i na kom principu radi?Obzirom da jos,koliko chitam ovde,niko nije ovo isprobao onda smatram ovaj thread teorijskim u kome se najvishe nagadja.U svakom slucaju,ja cu za koji mesec ovo probati pa cu postovati.

i dalje ne vidim kako ce ovakav sistem fizicki izgledati da bi moglo vise ljudi da koristi jedan komp istovremeno.
da li ce racunar stojati negde u kuci i od njega se vuci kablovi za monitor, tastaturu, misa, zvuk, usb do svake sobe ili je ovo ipak zamisljeno samo da olaksa da jedan racunar koristi vise njih?!?
stvarno ne razumem kako ce to vise ljudi istovremeno da koristi izvor zvuka i kako ce paralelno da radi vise tastatura i miseva???
procitah sve na ovom linku http://www.intel.com/products/viiv/index.htm i nigde ne videh paralelno igranje, surf i slusanje muzike jedino sto pise je lako prebacivanje sa jednog na drugo. da li se ovde ozbiljno prica o VIIV ili neki pricaju o onome sto bi ta tehnologija, ako se tako moze nazvati, zeleli da bude???

za sada meni ovo izgleda samo kao nesto sto ce znaciti naprednim korisnicima koji sad koriste vmware odnosno dobice hardversku akceleraciju za virtuelizaciju....

zakljucak: intel prodaje jos jednu nalepnicu kao sto je centrino jer zasto ne uraditi isto na desktop trzistu ako daje tako dobre rezultate na laptop???

Ser_Zile je napisao(la):
stvarno ne razumem kako ce to vise ljudi istovremeno da koristi izvor zvuka i kako ce paralelno da radi vise tastatura i miseva???

Sto se tice tastatura i miseva to nije neki problem. Sto se tice zvuka, Azalia codeci imaju multi-streaming (dakle mogucnost pustanja razlicitih stvari na front audio i na konektore sa zadnje strane racunara. Sav hardver osim CPU-a se i dalje emulira i moguce su razlicite kombinacije.

Ser_Zile je napisao(la):
zakljucak: intel prodaje jos jednu nalepnicu kao sto je centrino jer zasto ne uraditi isto na desktop trzistu ako daje tako dobre rezultate na laptop???

Pa nekako mi je taj zakljucak klimav. Nesto sto je dobro i isplativo (u krajnju ruku i neophodno) za laptop ne mora biti podjednako dobro za desktop. Na primer, sta ce ti wireless za desktop kad racunar nije prenosan? Sta ce ti tako napredan powersaving kad je desktop racunar namenjen jacoj eksploataciji nego laptop i ne zavisi od baterije? Itd...

Zakljucak: Ako Vanderpool nije tehnologija nego nalepnica, onda je i Pacifica samo nalepnica s tom razlikom sto je Intel opet pionir u implementaciji tehnologije dok ce AMD najverovatnije opet doci na gotovo.

Poslednja izmena:
audiofreak je napisao(la):
za sada meni ovo izgleda samo kao nesto sto ce znaciti naprednim korisnicima koji sad koriste vmware odnosno dobice hardversku akceleraciju za virtuelizaciju....
Zakljucak: Ako Vanderpool nije tehnologija nego nalepnica, onda je i Pacifica samo nalepnica s tom razlikom sto je Intel opet pionir u implementaciji tehnologije dok ce AMD najverovatnije opet doci na gotovo.
Pa ovo bi bas trebalo da bude namenjeno najobicnijim korisnicima u "Digitalnom domu"!
Ne vidim kakve veze tvoj zakljucak ima sa citavom raspravom o VIIV-u i ubacivanje AMD-a i Pacifice je potpuno van teme, bas kao i tvoja insinuacija da ce AMD opet doci na gotovo! Ako je neko dolazio na gotovo ond aje to bio Intel (64bitna x86 extenzija, termalni menadzment na desktop procesorima, DDR inicijativa...)

DARK SIDE je napisao(la):
mene zanima sam algoritam aplikacije koja treba da ovo omoguci.Koliko je sigurna i na kom principu radi?

Aplikacija izvrsi VMXON instrukciju i biva proglasena za VMM (Virtual Machine Monitor). Kada se ta instrukcija izvrsi jednom ne moze se vise izvrsiti ponovo dok ta aplikacija ne izvrsi VMXOFF instrukciju. Nakon izvrsavanja VMXON instrukcije ta aplikacija radi u ringu -1, a ring 0-3 su rezervisani za guest operativne sisteme. VMM zatim izvrsava VMLAUNCH instrukciju kojom startuje guest sistem. Kada guest sistem koji se sada izvrsava direktno na procesoru bez emulacije napravi neki izuzetak koji zahteva emulaciju (I/O ili pristup nemapiranoj memoriji), kontrola se vraca na unapred zadatu tacku u VMM softveru. Nakon sto se izuzetak obradi, izvrsavanje guest sistema se nastavlja sa VMRESUME. To je ukratko princip na kome to pociva.

Mislim da je Charlie iz Inq-a pricao da je AMD-ova implementacija virtuelizacije nesto bolja od intelove.Ne mogu da nadjem link trenutno.Ah evo ga:
http://www.theinquirer.net/?article=23840

....
Looking back over the Pacifica spec, it is clear that it is indeed a bigger body of water than a Vanderpool. The basic architecture of the K8 gives AMD more toys to play with, the memory controller and directly connected devices. AMD can virtualise both of these items directly while Intel has to do so indirectly if it can do so at all.

This should allow an otherwise identical VMM to do more things in hardware and have lower overhead than VT. AMD appears to have used the added capability wisely, giving them a faster and as far as memory goes, more secure virtualisation platform. µ

Poslednja izmena:
Nedjo je napisao(la):
Pa ovo bi bas trebalo da bude namenjeno najobicnijim korisnicima u "Digitalnom domu"!
Ne vidim kakve veze tvoj zakljucak ima sa citavom raspravom o VIIV-u i ubacivanje AMD-a i Pacifice je potpuno van teme, bas kao i tvoja insinuacija da ce AMD opet doci na gotovo! Ako je neko dolazio na gotovo ond aje to bio Intel (64bitna x86 extenzija, termalni menadzment na desktop procesorima, DDR inicijativa...)

Izvini, ostalo mi je necitirano parce Ser_Ziletovog posta. Editovao sam jer to sto si citirao nije sve bilo moja misao. Ja i mislim da je to namenjeno svim korisnicima, a ne samo naprednim.

Sto se tice ovog drugog, uh, za 64 bita jos bih nekako i prihvatio (mada su vec postojali u prvom Prescott jezgru pa ne vidim kako je to Intel dosao na gotovo). Ali za termalni management si bas preterao. Zna se ko je prvi imao diodu u procesoru i zastitu od preg(o)revanja, a i thermal throttling kao vid management-a je tu odavno.

Intel(a i AMD) je pricao da je to tehnologija koja "evoluira" pa prema tome se ocekuju odredjena prosirenja/poboljsanja iste.Inace zakljucak Inq clanka istice ono sto je AMD-ova najveca prednost kad je K8 & virtualizacija u pitanju: direct connect i integr.mem.kontrol.(mada su to velike prednosti i uopste,bez virtualizacije)
Cela stvar je jos u "najavi",procice jos vremena dok to "lepo" ne zazivi.

Poslednja izmena:
Sto se tice tastatura i miseva to nije neki problem. Sto se tice zvuka, Azalia codeci imaju multi-streaming (dakle mogucnost pustanja razlicitih stvari na front audio i na konektore sa zadnje strane racunara. Sav hardver osim CPU-a se i dalje emulira i moguce su razlicite kombinacije.
nemoj mi "to nije neki problem" nego mi daj konkretan link da procitam kako je to reseno ili daj neko svoje misljenje kako bi se moglo resiti. ovo sa zvukom sto si napomenuo moze da se iskoristi.
Pa nekako mi je taj zakljucak klimav. Nesto sto je dobro i isplativo (u krajnju ruku i neophodno) za laptop ne mora biti podjednako dobro za desktop. Na primer, sta ce ti wireless za desktop kad racunar nije prenosan? Sta ce ti tako napredan powersaving kad je desktop racunar namenjen jacoj eksploataciji nego laptop i ne zavisi od baterije? Itd...
kakav ti je ovo odgovor? :trust:
gde sam ja to rekao da se pod VIIV moraju obuhvatiti iste stvari kao pod Centrino??? nigde ne pise VIIV=Centrini nego je u pitanju poredjenje jer se lupa etiketa na komplet intelovih chipova.
zasto mi izvrces reci kad nisam rekao da je Vanderpool nalepnica nego VIIV?
i stvarno nije bilo potrebe da idemo opet na to intel vs amd i cija je implementacija bolja! (ako ces diskusiju u ovoj temi da vuces u tom pravcu reci odma pa da ne citam dalje)
svakako da amd prati intel u ovome jer ce intel od VIIV da stvori nesto kao sto je i centrino (amd je tu mnogo zakasnio i cak i sa daleko boljim proizvodom od intela ne mogu ugroziti centrino jos dosta dugo), svi znamo sta za ljude koji nisu tolko informisani i ne zanima ih preterano da se udubljuju znaci "pentium" i "centrino" - koji je procesor ako te neko pita!!!

ivanbo2003 je napisao(la):
Cela stvar je jos u "najavi",procice jos vremena dok to "lepo" ne zazivi.
i sta ce biti kad zazivi?
imacemo u kuci jedan VIIV sistem umesto jednog do dva desktopa i jednog laptopa?
mislim da se to nekima nece svideti(isplatiti) ;)

na kraju krajeva kolko je ljudi spremno da busi zidove i da razvlaci kablove po kuci i kolko njih je u nemogucnosti da tako nesto uradi jer zivi u zgradi???
ne mislite valda da je moguca situacija:
"otac pise nesto u wordu uz cafe del mar, a za to vreme u istoj sobi mu klinac igra D3 i pici neki metal"? :D

meni to istovremeno koriscenje racunara od strane vise osoba deluje jako jako daleko, a samim tim i ne vidim potrebu za vise dignutih operativnih sistema u istom trenutku sem za one koji danas koristi vmware i to su napredni korisnici....

Ser_Zile je napisao(la):
nemoj mi "to nije neki problem" nego mi daj konkretan link da procitam kako je to reseno ili daj neko svoje misljenje kako bi se moglo resiti. ovo sa zvukom sto si napomenuo moze da se iskoristi.

Pa i misevi i tastature postoje u USB varijanti i kao sto danas u VMWare mozes da izaberes npr. koju ces mreznu kartu ili CD-ROM koristiti u virtualnoj masini tako ces verovatno moci da biras i tastaturu odnosno misa. Sta tu nije jasno? Potrebni su samo adekvatni drajveri.

Ser_Zile je napisao(la):
zasto mi izvrces reci kad nisam rekao da je Vanderpool nalepnica nego VIIV?

Zato sto je Vanderpool sastavni deo tog VIIV?

Odgovor od VMWare na pitanje kada ce Vanderpool enabled procesori biti podrzani:

Unfortunately, we do not provide information in advance of an official press
release. My only suggestion is to stay tuned to our website for further
details.

Bre audiofreak, koja sila tebe može da natera da priznaš kad nisi u pravu? Ne mogu da verujem da si i dalje spreman da me ubeđuješ u potrebu za virtuelizacijom na prosečnom kućnom računaru. Već ozbiljno počinjem da mislim da nisi samo preterano zagriženi fan već plant - čovek kome firma plaća za propagaciju njihovih proizvoda na tematskim forumima. Znam da ima takvih likova po američkim forumima koji se bave računarima i video igrama, ali nisam očekivao da ću videti jednog na Benchu, bar zato što je Srbijica malo i neinteresantno tržište.
Situacija po pitanju upotrebne vrednosti VT je izuzetno prosta. Svako ko je do sada imao potrebu za virtuelizacijom, imaće koristi od VT. Šta misliš, koliko prosečnih korisnika u ovom trenutku koristi VMWare? Desetak posto? Ako treba, postaviću poll pa ćemo znati tačno.
Još jednom, ne kažem da je VT izlišan, samo kažem da to nije tehnologija koja je potrebna svakom. Većini običnih, kućnih korisnika kojima je VIIV namenjen, VT ne treba koliko ni lanjski sneg. Amin.

morbius je napisao(la):
Bre audiofreak, koja sila tebe može da natera da priznaš kad nisi u pravu?

Kako mozes da tvrdis da nisam u pravu kad kao argument svako od nas dvojce ima samo sopstveno misljenje? Ja mislim da ce VT i Pacifica biti korisni vecini, a ti mislis da nece -- ni ja ni ti ne mozemo da dokazemo nista, ali ti vec znas da ja nisam u pravu a ti jesi. Shvatas li ti koliko je to prepotentno?

morbius je napisao(la):
Ne mogu da verujem da si i dalje spreman da me ubeđuješ u potrebu za virtuelizacijom na prosečnom kućnom računaru.

Ko to tebe licno ubedjuje svega ti?!? Ja samo odgovaram na pitanja ovde i iznosim svoje misljenje. Bas si u nekom zescem ego tripu.

morbius je napisao(la):
Već ozbiljno počinjem da mislim da nisi samo preterano zagriženi fan već plant - čovek kome firma plaća za propagaciju njihovih proizvoda na tematskim forumima.

Ocigledno si i pametniji i kulturniji dok ne pocnes da mislis. Kamo lepe srece da me neko placa sto gubim vreme ovde.

morbius je napisao(la):
Još jednom, ne kažem da je VT izlišan, samo kažem da to nije tehnologija koja je potrebna svakom. Većini običnih, kućnih korisnika kojima je VIIV namenjen, VT ne treba koliko ni lanjski sneg. Amin.

To je tvoj stav sa kojim se ja ne slazem, a ti se zbog toga ljutis i nazivas me stranim placenikom (dobri stari srpski obicaj zaostao iz komunizma). Shvati da ce VT i Pacifica biti sastavni deo novih procesora. Kao sto vec sada svako ko kupuje Sempr0n i Celeron dobija 64 bita hteo ne hteo, tako ce biti i sa tim. Ionako nece kostati nista ekstra. Prema tome, sto bi rekli Vogoni -- resistance is futile. VT i Pacifica ce jednoga dana uci svima u kucu, a ti ako ti se ne svidjaju nemoj ih koristiti.

Poslednja izmena:
Sto se tice ovog drugog, uh, za 64 bita jos bih nekako i prihvatio (mada su vec postojali u prvom Prescott jezgru pa ne vidim kako je to Intel dosao na gotovo). Ali za termalni management si bas preterao. Zna se ko je prvi imao diodu u procesoru i zastitu od preg(o)revanja, a i thermal throttling kao vid management-a je tu odavno.
Ja recimo mogu da kazem, da mozda nisam u potpunosti u pravu kada je 64bita u pitanju, jer stoji to sto si ti rekao da je Intel vec u Northwoodu imao tranzistore za EMT64, ali kada je termalni menadzment u pitanju, apsolutno se ne mogu porediti dioda i throtling sa C'n'Q koji dinamicki obara frekvenciju, temperaturu i mnozilac! C'n'Q je ipak mnogo vise od obicnog obaranja takta kada se procesor pregreje.

Da, OK je reći "to će stići, kome treba, koristiće". To je ono što i ja tvrdim. Svi će dobiti, koristiće samo onaj kome treba. A njih je realno malo.
Priče da će svi početi da surfuju iz virtuelne mašine su glupost i obična propaganda. Naravno, ovo je samo moje mišljenje i glupo je da se prepiremo oko toga. Ako ti iskreno smatraš da će mase početi da koriste virtuelizaciju zbog VT-a, onda OK. Da se ne prepucavamo više oko ovoga, očigledno ne vodi ničemu korisnom.

Prvo pitanje! Kakve veze gornji post o rajnivosti softvera koji AMD koristi za svoj forum ima sa VIIV-om?!

Drugo, evo pretrcao sam Charlijev chlanak na Inq-u i kanda je pacifica mnooogoo bolje resenje od "cudsnog bazena":

http://www.theinquirer.net/?article=29513
"Looking back over the Pacifica spec, it is clear that it is indeed a bigger body of water than a Vanderpool. The basic architecture of the K8 gives AMD more toys to play with, the memory controller and directly connected devices. AMD can virtualise both of these items directly while Intel has to do so indirectly if it can do so at all.

This should allow an otherwise identical VMM to do more things in hardware and have lower overhead than VT. AMD appears to have used the added capability wisely, giving them a faster and as far as memory goes, more secure virtualisation platform. µ

Nazad
Vrh Dno