Šta je novo?

Intel u ofanzivi!

Moracemo da ubacimo u pravila foruma "ne poredite racunarske komponente sa automobilima" i da se potpise kod registracije...

salac je napisao(la):
Mercedes-like-drive i japanska zujalica? 😀 Sta mu sad to znaci, uz intel dobijes kozne fotelje i ergonomsku radnu sobu, a uz AMD sediste bolida F1 i pola kvadrata radne povrsine?

Merenje performanse su egzaktna nauka i ok, to je lako uporedivo pa ponekad pricamo i o procentima.
Ali, kako meriti karakteristike poput osecaja ? To moze samo iskusan korisnik da kaze, neko ko je proveo mnogo vremena sa racunarima.

E, sad cu ja za sebe da tvrdim da sam iskusan i da je Intel i dalje "udobniji".
Podvlacim, imam AMD.

Pozdrav!

Poslednja izmena:
Feđa, u principu se slažem sa tobom, ali bih napomenuo par sitnica:
1. 31-stepeni pajplajn jeste u priličnoj meri odgovoran za zagrevanje Prescott-a pošto daleko povećava broj tranzistora u jezgru.
2. Prescott se i na istom taktu greje više nego Northwood, tako da otpada argument da se pojačano greje zbog višeg radnog takta.
3. Power managemant bi i kod Pentium 4 6xx procesora mogao biti bolji.
4. LGA775 jeste iznuđeno rešenje, ali uopšte nije toliko loš. Ja recimo spadam u ogromnu većinu ljudi koja skida kuler i vadi procesor samo prilikom apgrejda.
5. Cena najjeftinijih Athlon 64 procesora nikako da spadne ispod 100 evra, a možda nikada ni neće, pošto sad AMD u tom cenovnom razredu sada nudi samo Semprone. Seti se koliko su nekada bili jeftini Athlon XP procesori, a onda se seti koliko su koštali Morgan Duroni. Ja iz principa nikada neću dati više od oko 100 eura za procesor, makar sutra imao platu od 1000 eura.

Sasa je napisao(la):
Stalno slusam "LGA775 je los/******/glupost/bla bla" zato sto je "socket lakse zeznuti" a Intelu obezbeduje vecu zaradu jer eto ne lemi 775 iglica ?
Tacno je da intelu obezbedjuje vecu zaradu. Intel proizvede stotinak miliona procesora godisnje, a da je usteda 10 centa, pa nije malo.
Sasa je napisao(la):
U redakciji ima jedna i915 ploca, dobijena na nekoj nagradnoj igri, neka odbojka na pesku, bla bla.. nebitno.

Dvocifren broj puta je u nju stavljano raznih procesora, jos koja montaza kulera vise ali problema nema. Gde su one price "do 5 zamena", "dobro je samo za jednom" itd. ?
Ne kazem da ste ga sjebali posle dvadeset montaza, ali cinjenica je da pinovi u socketu trpe silu od nekoliko desetina N.
Dovoljno je malo nepaznje i eto iskrivljenih pinova. Uostalom, ZIF socket je po tom pitanju bio bolje resenje, ma sta ti mislio.
Sasa je napisao(la):
Ovo nema direktno veze sa fedjom, on je samo jos jednom ponovio ovu pricu koja me nervira, dakle nista licno, ali mi je ovo jedan put previse da slusam istu pricu.
Mnogo si bre nadrkan. :d
Sasa je napisao(la):
A prica je svako ko vise voli AMD, bez obzira sto sam siguran da je mozda 20 ljudi na ovom forumu imali prilike da to radi. Razloga, nekoliko, logicni su.

LGA 775 "sklopova" na nasem trzistu, a posebno ovom forumi ima jako malo. Zasto ? Zato sto "entuzijasti" koji su ovde kupuju AMD jer eto, Intel P4 jeste losiji izbor od AMD64 varijante.
Sada kad razmislim, samo SoSe mogu da se setim da ima LGA775 u racunaru. Sigurno ga ima jos neko, ali ne spada u vidjenije clanove/clanice 😉 ili ih ja nisam primetio, sto je malo verovatno.
Znam ja par ljudi van foruma koji imaju LGA775 😉
Sasa je napisao(la):
A podvlacim, ni jednog servisera ili kupca LGA775 nisam cuo da se zali.

A kako je to moguce ? Niko ko ga ima nije ga zeznuo, a tako je lako po pricama koje ovde "kruze" ?
Pa sam si rekao da tri coveka na forumu imaju LGA.... Ko ce da ga zezne kada nema masovne prodaje i sklapanja LGA775 masina. Videcemo, kada pocnu nase firmice masovno da budze Celeron masine sa LGA podnozijem, bice tu havarija, slicnih kao u doba AMD Thunderbirda. :crash:
Sasa je napisao(la):
I da, Fedja, prica da ovoliki broj vodova sluzi prvenstveno zbog boljeg balansa napajanja je samo polovicna. 300njak kontakta vise obezbedjuje pored ovoga i mogucnost da se u isti socket montiraju napredniji procesori koji zahtevaju vise veza sa maticnom plocom.
Ok, ti tvrdis da je Intel mislio na buducnost, a ja mislim da ga zabole uvo, sto se pokazalo milion puta do sada. AMD je uostalom Socket A napravio 2000-te godine, a dan danas se koriste CPU-ovi u tom socketu.
Vise kontakata u LGA socketu sluze bas za napajanje procesora. Naravno, dual core cipovi imace maksimalnu potrosnju od preko 160W, a kroz te vodove treba proturiti nesto vise od 115 Ampera struje. O cemu ti pricas ? Jel' ti shvatas sta si rekao ? Pokusavas da objasnis nesto sto je vec lepo objasnjeno. Uostalom, Prescott LGA, dual core Prescott itd, ce imati identican P4 Quad Pumped AGTL+ BUS....

Sasa je napisao(la):
Nazalost, upravo AMD ovo nije dobro naucio, pa pored 754/939/940 socketa, kada naidje DDR2 Athlon 64 AMD ce morati da pravi jos jedan socket. Da su bili pametni kao Intelovi inzinjeri, stavili bi 1000 pinova i bili osigurani za buducnost. A ako im je bila "fora" da nas sa DDR2 varijantom nateraju da menjamo i socket, onda im i nije neka, tj. kao i Intel mnogo puta do sada i AMD bi trebalo da dobije po nosu, makar od nas "entuzijasta" koji gledamo i ove sitnice.
Pa uostalom i Intel je naterao svoje korisnike da predju na DDR 2 uz promenu socketa i procesora. Oni koji su imali S478, morali su da prodaju svoj odlican Northwood i da batale sjajan i875 cipset, zarad dobitka od 0.1% na 925 cipsetu i da uzmu cuveni LGA :d
Sto se tice AMD-a, ne vidim da je kraj S939 procesorima tako blizu. Uostalom, S939 omogucuje ubacivanje DC procesora koji ce se pojaviti, a DDR-I na AMD64 masinama za sada nudi veoma dobre perormanse. Niska latencija DDR-I modula odgovara AMD K8 procesorima, pa je dobitak sa DDR2 diskutabilan. To naravno ne znaci da AMD nece novi memorijski standard, vec ce sacekati da on malo sazri ili da se cak pojavi DDR3 koji bi mogao da ponudi bolje performanse. Cela prica sa Intelom i DDR2 me malo podseca na vreme RDRAM-a i Pentiuma III. Mislim da AMD sebi ne moze da dozvoli takav luxus da iz "modnog hira" promeni mlad socket 939, ukenja perfomanse sa visokim latencama DDR2 i sve to zarad nistavnog dobitka. Mozda, DDR2 800 u kombinaciji sa Dual Core AMD-om ce doneti znacajniji skok performansi, posto dva jezgra imaju znacajniju potrebu za tolikim "bandwidth-om" nego jedno jezgro. Takodje, ako Athloni 64 budu radili na preko 2.8 Ghz, mozda ce biti potrebe za DDR2. Uostalom, za dolazak DDR2 na AMD K8 platformu i njegovo adaptiranje bice potrebno najmanje godinu dana od sadasnjeg trenutka. Tada ce vec poceti da se pojavljuju zreli DDR2 800 moduli koji bi mogli da naprave znacajniji pomak.
Do tada, Socket939 platforma bice rezervisana za mainstream i entuzijaste, a posle toga, seli se u kancelarijske masine.

morbius je napisao(la):
Feđa, u principu se slažem sa tobom, ali bih napomenuo par sitnica:
1. 31-stepeni pajplajn jeste u priličnoj meri odgovoran za zagrevanje Prescott-a pošto daleko povećava broj tranzistora u jezgru.
2. Prescott se i na istom taktu greje više nego Northwood, tako da otpada argument da se pojačano greje zbog višeg radnog takta.
3. Power managemant bi i kod Pentium 4 6xx procesora mogao biti bolji.
4. LGA775 jeste iznuđeno rešenje, ali uopšte nije toliko loš. Ja recimo spadam u ogromnu većinu ljudi koja skida kuler i vadi procesor samo prilikom apgrejda.
5. Cena najjeftinijih Athlon 64 procesora nikako da spadne ispod 100 evra, a možda nikada ni neće, pošto sad AMD u tom cenovnom razredu sada nudi samo Semprone. Seti se koliko su nekada bili jeftini Athlon XP procesori, a onda se seti koliko su koštali Morgan Duroni. Ja iz principa nikada neću dati više od oko 100 eura za procesor, makar sutra imao platu od 1000 eura.
1. Tacno, 31-stepeni pipeline bi trebalo da rastereti execution core, FPU pipeline i ostale segmente procesora, ali povecava broj tranzistora i ukupnu disipaciju.
2. Greje se vise, prvenstveno zbog arhitekturalne razlike, zbog 64 miliona tranzistora u samom jezgru naspram Northwood-ovih 27 miliona. To je po specifikaciji dva i po puta kompleksniji cip, sto naravno nije neka prednost. Prescott ima nesto unapredjeniji double pumped ALU.
3. Istina, trebalo bi, ali pitanje je koliko je to izvodljivo, koliko sama platforma moze da izdrzi nagla opterecenja izmedju idle i full load opterecenja.
4. Naravno, tako radi vecina korisnika, pa i sam sam rekao u proteklom postu, da je to posao entuzijasta i servisera da skidaju kuler svaki cas. 🙂
S' druge strane 775 pinova treba Presshotima i novim Smithfield cipovima, mada ne vidim potrebu da se pinovi stavljaju u socket i da pri tom trpe opterecenje kliping mehanizma kulera i tezinu kulera. Mozda je Intel stavio 775 pinova da bi mogli da trpe tezinu kulera? :d
5. Nazalost, AMD je povecao cene svojih procesora za 20-tak posto. AthlonXP su preimenovali u Sempron, a taj Sempron recimo 2500+ kosta kao sto je kostao AthlonXP Barton 2500+ . Procesor kao sto je Sempron 2500+ kostao je 15-20 % manje. Na neki nacin, AMD ovim drzi cenu Athlon 64 procesora. Ipak, Athlon 64 je dobra kupovina u odnosu na Intel, ali odnos ulozenih para i dobijenog nije onakav kakav je recimo bio sa 1700+ Tbred B DLT3C koji se klokovao na 2.4 Ghz.

Sasa je napisao(la):
Merenje performanse su egzaktna nauka i ok, to je lako uporedivo pa ponekad pricamo i o procentima.
Ali, kako meriti karakteristike poput osecaja ? To moze samo iskusan korisnik da kaze, neko ko je proveo mnogo vremena sa racunarima.

E, sad cu ja za sebe da tvrdim da sam iskusan i da je Intel i dalje "udobniji".
Podvlacim, imam AMD.

Pozdrav!

Razumeo bih te da pricas o osecaju i udobnosti u poredjenu 2 OS-a ili 2 programska paketa, ali ovo bogami ne kapiram. Mislim, ipak je to samo bakar, silicijum i malo zlata, zar ne ? 🙂
I sam se vec mnogo godina zlopatim sa racunarima, jezivo mnogo sati,dana,meseci i godina sam proveo ispred monitora, radio/radim na mnogo razlicitih konfiguracija, i iskreno jedino sto 'osecam' glede procesora jesu brzina i delimicno stabilnost. Kazem delimicno, jer stabilnost slabo zavisi od samog procesora a vise od ostatka gvozdja u kucistu i dobrog hladjenja.

"Osecaj" je ipak slab argument za ili protiv. Imenjace ako te ne mrzi bas bih voleo da malo detaljnije obrazlozis svoj stav jer si covek koji se profesionalno bavi testiranjem hardvera.

poz.

Ja imam LGA775 i montirao sam CPU svojerucno. Jedva cekam da nabavim Pentium 630 da vidim kako ide zamena 🙂

@drfedja:
Povodom onog "mogao je intel da stavi pinove na cip" -- ako nisi primetio, Intel procesor je i dalje iste velicine (isti troskovi za nosac jezgra i heat spreader, mozda za nijansu manji zbog nedostatka pinova) dok je S939 dzomba, a sta ce tek biti onaj sa 1206 (ili bese 1207?) pinova sledece godine ne smem ni da zamislim.

Dakle mogao je da stavi vise pinova, ali bi cip bio veci (samim tim i socket) pa bi integritet signala zbog veceg rastojanja i duzih vodova na ploci bio ugrozen i verovatno bi se morao smanjivati radni takt magistrale ili cak i procesora.

Moguce, da bi integritet signala bio smanjen, ali to je vec pitanje na koje mogu da odgovore ljudi koji su konstruisali procesor, ploce, cipsetove. Licno, mislim da velicina kucista cipa ne utice bitno na integritet signala, mozda nisam u pravu.

Ne vidim zasto ne bi mogli da se stave pinovi na cip, a da cip ostane iste velicine. Sve jedno je da li je u Socketu ili na procesoru. Ionako moraju da postoje unutar kucista procesora vodovi, bez obzira da li su pinovi tu ili na socketu.

drfedja je napisao(la):
Dovoljno je malo nepaznje i eto iskrivljenih pinova. Uostalom, ZIF socket je po tom pitanju bio bolje resenje, ma sta ti mislio.
Nista vise nepaznje nije potrebno da iskrivis iglicu na iglicastom procesoru.
Pride, ravni CPU kad padne, nista mu se ne pokrivi, dok sa "bodljikavim" posle imas par sati zezanja 🙂 (been there, done that 😉)

drfedja je napisao(la):
Ok, ti tvrdis da je Intel mislio na buducnost, a ja mislim da ga zabole uvo, sto se pokazalo milion puta do sada. AMD je uostalom Socket A napravio 2000-te godine, a dan danas se koriste CPU-ovi u tom socketu.

Koriste se i Socket370 procesori pa ? 🙂
Btw. vidis li sta pricas, od 2000te se koristi Socket A, a onda je nakon njega napravljeno tri nova podnozja, koja ce zajedno u kantu kad izadje DDR2 AMD. 🙂

Btw x2 socket478 se koristio vrlo dugo, prakticno koliko i SocketA. Samo razmisli, pa jos pocni da budes objektivan 😉

Mislim, ovde ispada da ja branim/navijam za Intel sto je smesno.
Bukvalno i precizno, samo sam objektivan.

drfedja je napisao(la):
Pa uostalom i Intel je naterao svoje korisnike da predju na DDR 2 uz promenu socketa i procesora. Oni koji su imali S478, morali su da prodaju svoj odlican Northwood i da batale sjajan i875 cipset, zarad dobitka od 0.1% na 925 cipsetu i da uzmu cuveni LGA :d

Ali ce LGA da se koristi duze vreme, sta reci za socket940 i FX-eve namenjene za njega, pitaj Acu sta moze da ubaci umesto 51 u onu plocu. Pride registred/buffered memorija. Smesno 🙂
Kazem, otvori se malo, pogledaj i drugu stranu 😉

drfedja je napisao(la):
Sto se tice AMD-a, ne vidim da je kraj S939 procesorima tako blizu. Uostalom, S939 omogucuje ubacivanje DC procesora koji ce se pojaviti, a DDR-I na AMD64 masinama za sada nudi veoma dobre perormanse.....

Bla bla bla, jel ti ovo copy/paste ?
E, nisi stavio onaj deo kako je i875 u stvari jednako brz kao s754 nf3 ploca kada se HT potera na 300MHz.

Koga briga za performanse, pricam o socketu. Jesli li to provalio? Ja sam pricao samo i samo o LGA775, koliko je osetljiv, tj. kako nije ni blizu problemtican kao sto se to ovde moze procitati.
To se zove "stick to the point", da ti objasnim posto ocigledno ne znas sta to znaci 😉

Pozdrav!

Poslednja izmena:
drfedja je napisao(la):
Ne vidim zasto ne bi mogli da se stave pinovi na cip, a da cip ostane iste velicine. Sve jedno je da li je u Socketu ili na procesoru. Ionako moraju da postoje unutar kucista procesora vodovi, bez obzira da li su pinovi tu ili na socketu.

Nije svejedno. Razlog je u gustini pakovanja pinova odnosno kontakata za pinove unutar samog socketa. Veci broj pinova na istoj povrsini zahteva tanje pinove na manjem rastojanju. Tanji pinovi mogu da podnesu manje struje, dok je minimalno rastojanje ograniceno mehanicki u samom socketu -- socket nisu samo rupice u plastici, unutra ima kontakata koji izgledaju priblizno ovako:

Kod:
 | <- pin od procesora
 |
>|<
I I
+++ <- kontakt u socketu
 |
 |

Mozda bi to i moglo da se smanji/stanji ali problem je sto bi to bilo krhkije od ovog resenja koje je Intel napravio uz sva vec pomenuta ogranicenja.

Inace na 800+ MHz duzina vodova za prenos digitalnog signala niskim naponskim nivoom (reda 1.5 V) igra prilicnu ulogu.

Mislim da je ovim diskusija na temu LGA775 zavrsena. AMD je pogresio jer i pored gubitaka nije smanjio troskove proizvodnje. Pored prelaska na 300 mm wafere mogli su da urade jos neke stvari, evo par ideja koje su meni pale na pamet ovako na brzaka:

- da naprave jednu proizvodnu liniju i jedan socket za sve desktop procesore (daleko jeftinija proizvodnja, lakse izlazenje u susret varijabilnim potrebama trzista prostom rekonfiguracijom cipa pre pakovanja)

- da taj socket bude mnogo manji nego sto je S939 (znacajna usteda materijala)

Ove dve stavke iznad bi im drasticnim snizenjem cene proizvodnje omogucile sledece:

- da se uopste ne rasipaju na Sempron procesor nego da im value CPU bude obican A64 (to bi im omogucilo da lakse konkurisu Intelu koji bi onda morao znacajno da poboljsa Celeron da bi odgovorio)

salac je napisao(la):
"Osecaj" je ipak slab argument za ili protiv. Imenjace ako te ne mrzi bas bih voleo da malo detaljnije obrazlozis svoj stav jer si covek koji se profesionalno bavi testiranjem hardvera.

Ja sam konstatovao da je osecaj bolji, nisam rekao da je to presudno ili tome slicno.

Kada radis u nekom ili grupi programa, naucis kako se on ponasa. Onda probas isti program na nekoj drugoj masini i sve te stine razlike (u odzivu, koliko cesto se desavaju sitne (ne)primetne pauze u radu i tome slicno) pripisi "osecaju".
Tu ne spada neka operacija koja zahteva nekoliko minuta ili sati, to nije osecaj, to je sirova snaga racunara.

Jedno je kada ti radis u programu, vrtis/prevrces/obrces/udaras efekte na objekat/sliku/video i to su operacije koje se u principu zavrsavaju za koji sekund, a drugo je kad uradis render i onda se racunar koncentrise na jednu operaciju.
Taj 1,2 ili 3 sekunda pravi razliku. Sitno je, nekad tesko primetno, ali meni se cini da upravo to Intel radi malo brze/lepse/bolje.

Svestan sam da je to sitnica, stoga i potvrdjujem da taj "osecaj" nije ni toliko bitan prilikom odabira racunara.

audiofreak je napisao(la):
Inace na 800+ MHz duzina vodova za prenos digitalnog signala niskim naponskim nivoom (reda 1.5 V) igra prilicnu ulogu.

Jeste da FSB na 200MHz i da se svaki takt prenosi 4 bita, ali, to ipak nije 800MHz 🙂

Sasa je napisao(la):
Ja sam konstatovao da je osecaj bolji, nisam rekao da je to presudno ili tome slicno.

........

Svestan sam da je to sitnica, stoga i potvrdjujem da taj "osecaj" nije ni toliko bitan prilikom odabira racunara.

Fer objasnjenje, tnx.

poz.

Nije svejedno. Razlog je u gustini pakovanja pinova odnosno kontakata za pinove unutar samog socketa. Veci broj pinova na istoj povrsini zahteva tanje pinove na manjem rastojanju. Tanji pinovi mogu da podnesu manje struje, dok je minimalno rastojanje ograniceno mehanicki u samom socketu -- socket nisu samo rupice u plastici, unutra ima kontakata koji izgledaju priblizno ovako:

Kod:
 | <- pin od procesora
 |
>|<
I I
+++ <- kontakt u socketu
 |
 |

Mozda bi to i moglo da se smanji/stanji ali problem je sto bi to bilo krhkije od ovog resenja koje je Intel napravio uz sva vec pomenuta ogranicenja.

Dobro, ne moras da mi crtas da bih skapirao da u socketu postoje kontakti, da to nisu rupe u plastici. 🙂 Sto se tice mehanicke udaljenosti kontakata, njihove velicine itd.... Socket 754/939/940 su prilicno smanjeni u odnosu na Socket462, pa ne vidim razlog zasto to ne bi moglo jos da se smanji. Sto se tice pinova i njihove fragilnosti, verovatno je da bi oni na samom procesoru mogli lakse da se polome i iskrive, ali generalno, oni unutar ZIF socketa ne trpe nikakva aksijalna opterecenja, pa recimo nepazljiva montaza kulera ne moze tek tako da dovede do sjebavanja pinova. Naravno, strucnim rukovanjem ne moze da se osteti ni jedna komponenta.
Sto se tice duzine vodova, teorijski gledano, u pravu si, ali koliko to ima zaista veze u praksi, to da li je vod od procesorskog jezgra do cipseta za pola CM duzi ili ne. Uostalom, dizajn maticnih ploca je razlicit, neki prave udaljeniji cipset od procesora, neki proizvodjaci ne, pa opet sve radi kako treba.

Mislim da je ovim diskusija na temu LGA775 zavrsena. AMD je pogresio jer i pored gubitaka nije smanjio troskove proizvodnje. Pored prelaska na 300 mm wafere mogli su da urade jos neke stvari, evo par ideja koje su meni pale na pamet ovako na brzaka:

- da naprave jednu proizvodnu liniju i jedan socket za sve desktop procesore (daleko jeftinija proizvodnja, lakse izlazenje u susret varijabilnim potrebama trzista prostom rekonfiguracijom cipa pre pakovanja)

- da taj socket bude mnogo manji nego sto je S939 (znacajna usteda materijala)

Ove dve stavke iznad bi im drasticnim snizenjem cene proizvodnje omogucile sledece:

- da se uopste ne rasipaju na Sempron procesor nego da im value CPU bude obican A64 (to bi im omogucilo da lakse konkurisu Intelu koji bi onda morao znacajno da poboljsa Celeron da bi odgovorio)
Ja mislim da treba to da predlozis AMD-u 😉 Verovatno je da si u pravu, ali pitanje je zasto to nije tako. Uostalom, mogli su da naprave i Socket 940 u koji bi mogli da se ubodu procesori sa i bez ECC memorijskog kontrolera, kao i jednokanalni, ali nisu.
Sasa je napisao(la):
Jeste da FSB na 200MHz i da se svaki takt prenosi 4 bita, ali, to ipak nije 800MHz
Kao prvo ne prenosi svaki takt 4 bita, nego prenosi 4 paketa po 8 bajta, t.j. 4x64 bita, kod P4 Quad Pumped Busa.
Kod Opteron Hypertransporta programabilni klok generator kuca na 200 Mhz, a interni PLL-IC mnozi taj klok sa 3x 4x ili 5x ,a sirina HT magistrale je 16-bit upstream i 16-bit downstream.
Sasa je napisao(la):
Nista vise nepaznje nije potrebno da iskrivis iglicu na iglicastom procesoru.
Pride, ravni CPU kad padne, nista mu se ne pokrivi, dok sa "bodljikavim" posle imas par sati zezanja (been there, done that )
Tacno, kada ti se recimo zalepi za cooler i kada pokusas da ga odlepis, a on odleprsa :d
Ipak, to ne znaci da je sad LGA pravo resenje. Mozda je sam socket LGA moga biti bolje uradjen, da recimo pinovi budu na nekim oprugama koje se potisnu prilikom ubacivanja procesora, koji bi legao na neki distancer, ali to je pitanje koliko bi sve to poskupelo proizvodnju ploca.
Sasa je napisao(la):
Bla bla bla, jel ti ovo copy/paste ?

Koga briga za performanse, pricam o socketu. Jesli li to provalio? Ja sam pricao samo i samo o LGA775, koliko je osetljiv, tj. kako nije ni blizu problemtican kao sto se to ovde moze procitati.
To se zove "stick to the point", da ti objasnim posto ocigledno ne znas sta to znaci
copy/paste je rezervisano samo za "novinarske velicine" 😉
Ja pricam takodje o socketu, a pricu o perfomansama i o upotrebljivosti socketa sam samo usput ubacio, a u ostalom, zar nije poenta izmedju ostalog i kakve su performanse, o tome se prica od kad postoje racunari. Koga recimo boli uvo koliko ce Intel ili AMD da zarade na tome sto ce da "zavrnu" na materijalu, pa se i o tome diskutuje. Sa aspekta krajnjih korisnika, nije bitno ni da li je LGA fragilan, a uostalom to sam vec rekao.

Poslednja izmena:
drfedja je napisao(la):
copy/paste je rezervisano samo za "novinarske velicine" 😉

Onda sam ja bez navodnika ? Hvala 😉

drfedja je napisao(la):
Ja pricam takodje o socketu, a pricu o perfomansama i o upotrebljivosti socketa sam samo usput ubacio, a u ostalom, zar nije poenta izmedju ostalog i kakve su performanse, o tome se prica od kad postoje racunari. Koga recimo boli uvo koliko ce Intel ili AMD da zarade na tome sto ce da "zavrnu" na materijalu, pa se i o tome diskutuje. Sa aspekta krajnjih korisnika, nije bitno ni da li je LGA fragilan, a uostalom to sam vec rekao.

Ma nije poenta u performansama kada mene "pogodi" neobjektivnost oko LGA775. Onda je poenta samo LGA775, kuler i montaza.

Ja sam za AMD ljudi, kad me neko pita sta da kupi ja kazem A64/Sempron ali ne mogu da predjem preko neistina (kazu mi iskusni da je mnogo bolje reci coveku da "govori neistinu" nego da laze, meni je malo :trust: ali ajde 🙂) pa makar to bio "konkurentski" Intel.

Objektivnost iznad svega 😉

Pozdrav!

Ako cemo iskreno, na A64 se nenormalno lako montira box kuler,
ali se zato izuzetno zaj*ano skida. Hrpa ljudi se javilo da je sa kulerom izvadilo i A64 iz zakljucanog socketa.

Cisto da se zna.

Sasa je napisao(la):
Ja sam za AMD ljudi, kad me neko pita sta da kupi ja kazem A64/Sempron ali ne mogu da predjem preko neistina (kazu mi iskusni da je mnogo bolje reci coveku da "govori neistinu" nego da laze, meni je malo :trust: ali ajde 🙂) pa makar to bio "konkurentski" Intel.

Objektivnost iznad svega 😉

Pozdrav!
Ne znam sta si ovime hteo da kazes, osim da novinari Sveta Kompjutera ne lazu, nego da govore samo ..istinu 😉
Inace, ja nemam stvarno nista protiv Intela, ali ga sebi sigurno necu kupiti, a razlog tome nije samo LGA podnozje ( to je najmanji razlog ) 🙂

srkiller je napisao(la):
Hrpa ljudi se javilo da je sa kulerom izvadilo i A64 iz zakljucanog socketa

Cini mi se da su to bili "slucajevi" kada je na hladnjaku bila fabricka zvaka... Ima je podosta, lepo se sve to pritisne i zalepi, pa je malo zeznuto 🙂

Meni se desilo jednom, upravo sa zvakom, srecom bez posledica... Od tada, prvo lepo pustim jedan S&M, pa tek onda skidam, ali sa konstantnim "drmanjem" levo-desno...

srkiller je napisao(la):
Ako cemo iskreno, na A64 se nenormalno lako montira box kuler,
ali se zato izuzetno zaj*ano skida. Hrpa ljudi se javilo da je sa kulerom izvadilo i A64 iz zakljucanog socketa.

Cisto da se zna.
Jeste, to je problem bio i sa P4 S478, cupanje procesora iz socketa. Inace, toga nema sa box kulerom i onom "sivom masom" na njemu.

Vule je napisao(la):
Cini mi se da su to bili "slucajevi" kada je na hladnjaku bila fabricka zvaka...

desi se i kad je skinuta ta fabricka "zvaka" i namazana pasta, stvori se vakuum i ne moze tako lako da se skine hladnjak.
problem reda velicine kao i sa ovim LGA kolko vidim ali je ipak zamerka sto nista ne drzi CPU kad je on "zakljucan".

:wave:

drfedja je napisao(la):
Kao prvo ne prenosi svaki takt 4 bita, nego prenosi 4 paketa po 8 bajta, t.j. 4x64 bita, kod P4 Quad Pumped Busa.
Kod Opteron Hypertransporta programabilni klok generator kuca na 200 Mhz, a interni PLL-IC mnozi taj klok sa 3x 4x ili 5x ,a sirina HT magistrale je 16-bit upstream i 16-bit downstream.

Kao prvo, ja sam rekao ispravno prvi put, a ti me ispravio ispravnim, samo sto ti pricas o 64bita a ja o jednom. 😉
Kao drugo, ne, ne zanima nas Opteron i HT, gde si video da to neko pominje ?
"Stick to the point" 😉

drfedja je napisao(la):
Ne znam sta si ovime hteo da kazes, osim da novinari Sveta Kompjutera ne lazu, nego da govore samo ..istinu 😉

Ne znam za novinarE, za njih mogu da verujem i da zelim, ali znam za jednog novinara koji se trudi da bude max objektivan, a lazima se ne sluzi 😉

drfedja je napisao(la):
Inace, ja nemam stvarno nista protiv Intela, ali ga sebi sigurno necu kupiti, a razlog tome nije samo LGA podnozje ( to je najmanji razlog ) 🙂

Upravo je ovo bila moja poenta. Jeb'te sto volis da ponavljas. Kazem ja, copy/paste 😉

drfedja je napisao(la):
Jeste, to je problem bio i sa P4 S478, cupanje procesora iz socketa. Inace, toga nema sa box kulerom i onom "sivom masom" na njemu.

P4 nikad nisam ovako iscupao, dok sam A64 cupao upravo i samo sa fabrickim kulerom i pastom. To je pre svega posledica sto sam koristio BOX kulere u 90% slucajeva.
Tako da ovde pricas "neistine" 😉

Pozdrav!

drfedja je napisao(la):

Offtopic. Ali ajde, kada si vec spomenuo. HT nema nikakav zaseban klok generator. U vecini slucajeva tu frekvenciju generise PLL na ploci ili chipsetu koji se kasnije prosledjuje posebnom input pin-u. Kasnije se generise od te frekvencije generise frekvencija CPU i magistrale.

drfedja je napisao(la):
Sto se tice pinova i njihove fragilnosti, verovatno je da bi oni na samom procesoru mogli lakse da se polome i iskrive, ali generalno, oni unutar ZIF socketa ne trpe nikakva aksijalna opterecenja, pa recimo nepazljiva montaza kulera ne moze tek tako da dovede do sjebavanja pinova.

Ipak, to ne znaci da je sad LGA pravo resenje. Mozda je sam socket LGA moga biti bolje uradjen, da recimo pinovi budu na nekim oprugama koje se potisnu prilikom ubacivanja procesora.

Kako to da klasicni pinovi ne trpe opterecenje? Na procesoru se obicno nalazi kuler, tako da oni trpe neko (doduse malo) aksijalno opterecenje, odnosno pritisak. Kod pinova u LGA775 socketu (koji dosta podsecaju na neku vrstu opruge) ne deluje aksijalna sila, vec momenat.

genijalcin@23 je napisao(la):
Offtopic. Ali ajde, kada si vec spomenuo. HT nema nikakav zaseban klok generator. U vecini slucajeva tu frekvenciju generise PLL na ploci ili chipsetu koji se kasnije prosledjuje posebnom input pin-u. Kasnije se generise od te frekvencije generise frekvencija CPU i magistrale.
Nije u vecini slucajeva, nego u svakom slucaju....
Ja ocigledno ovde moram da crtam da bi ti razumeo sta ja kazem. Evo sad izdvajam kao pojam Hypertransport magistralu i PLL-IC na ploci, da se ti ne bi zbunio mojim odgovorom, ili se nisi zbunio nego pokusavas da se raspravljas.
PLL-IC je isto sto i programabilni klok generator, koji u ovom slucaju generise inicijalni takt. Kaze se da je 200 Mhz HT klok, prema tome nemoj da izvrces moje reci. Taj isti inicijalni klok od 200Mhz se salje i u procesor i preko njegovog integrisanog PLL kola i mnozioca se generise klok procesora od 2 , 2.2, 2.4 .... itd Ghz. Kod recimo, nForce3 cipseta, koji je "single chip design" je PLL IC integrisan u sam cipset, dok recimo VIA K8T800 Pro ploce koriste uglavnom Cypress, ICS, mozda Realtek. Koliko znam o ovome je vec bilo reci ranije. Cipset distribuciju klok signala vrsi preko vise output pinova, za AGP, PCI, PCI express itd.... Posto je nF3/NF4 asinhroni cipset, on moze nezavisno da vrsi klok distribuciju za sve potrebne magistrale (HTT, PCI, AGP, PCI express, ISA, VLB, MCA :d )
Kako to da klasicni pinovi ne trpe opterecenje? Na procesoru se obicno nalazi kuler, tako da oni trpe neko (doduse malo) aksijalno opterecenje, odnosno pritisak. Kod pinova u LGA775 socketu (koji dosta podsecaju na neku vrstu opruge) ne deluje aksijalna sila, vec momenat.
Pinovi u ZIF socketu trpe radijalno opterecenje kontakata 😀
Momenat na LGA pinove deluje kada krenes aksijalnu silu da primenjujes pod odredjenim uglom u odnosu na uzduznu osu pina :d
Joj, bre dokle ce ova diskusija da ide 🙂

Sasa je napisao(la):
Kao prvo, ja sam rekao ispravno prvi put, a ti me ispravio ispravnim, samo sto ti pricas o 64bita a ja o jednom. 😉
Kao drugo, ne, ne zanima nas Opteron i HT, gde si video da to neko pominje ?
"Stick to the point" 😉
Pa nisi rekao ispravno.... Novinarska VELICINA kao sto si ti mora na to da pazi. 😀
Sirina magistrale je od Pentiuma I 64-bita, a to vazi i za P4, samo sto je ovde Quad Pumped. Opteron HT sam samo usput spomenuo, ne znam sta mi je to trebalo :smash:
Sasa je napisao(la):
P4 nikad nisam ovako iscupao, dok sam A64 cupao upravo i samo sa fabrickim kulerom i pastom. To je pre svega posledica sto sam koristio BOX kulere u 90% slucajeva.
Tako da ovde pricas "neistine" 😉

Pozdrav!
Oces da kazes da ja sad lazem ? :d
Problem je sto ti mislis da je jedino tvoje iskustvo na ovom forumu istina i da je samo ono sto ti vidis je istinito. Nemoj da budes kao Indijanac - ne verujem u ono sto ne vidim 😉
"Licno i personalno" sam prisustvovao vadjenju P4 i P4 bogalja iz zatvorenog Zif socketa, a veruj mi kroz sake svakodnevno prolaze i Intel i AMD masine.
Sto se tice Athlona 64 i cupanja procesora, evo recimo, sa GEiL-ovom zlatnom pastom se ne chupa procesor iz zatvorenog socketa, nikada ! Obicne bele silikonske paste svaki put zalepe kuler za procesor, pa jos ako je kuler lepo ispoliran, eto veselja :d
tzv. "siva masa" na box kulerima za A64 je jos i bezazlena prema belim pastama, pa jos i moze cimanjem levo-desno, da se nekako odlepi kuler od procesora bez cupanja iz socketa. Prema tome, vrlo dobro znam o cemu pricam.

drfedja je napisao(la):
Nije u vecini slucajeva, nego u svakom slucaju....

U vecini slucajeva, posto se nVidia, VIA, SiS medjusobno razlikuju...

drfedja je napisao(la):
recimo, nForce3 cipseta, koji je "single chip design" je PLL IC integrisan u sam cipset, dok recimo VIA K8T800 Pro ploce koriste uglavnom Cypress, ICS, mozda Realtek.

BTW, na VIA postoje dva PLL> jedan je externi, a drugi je u chipsetu.

drfedja je napisao(la):
Koliko znam o ovome je vec bilo reci ranije.

Da, cini mi se da sam ja pisao o tome :d

drfedja je napisao(la):
Pinovi u ZIF socketu trpe radijalno opterecenje kontakata 😀
Momenat na LGA pinove deluje kada krenes aksijalnu silu da primenjujes pod odredjenim uglom u odnosu na uzduznu osu pina :d
Joj, bre dokle ce ova diskusija da ide 🙂

Sta si ovime hteo da kazes? 😀 Ono sto sam ja vec rekao? 🙂

poz

drfedja je napisao(la):
Pa nisi rekao ispravno.... Novinarska VELICINA kao sto si ti mora na to da pazi. 😀
Sirina magistrale je od Pentiuma I 64-bita, a to vazi i za P4, samo sto je ovde Quad Pumped.

64 bita sirine = 8 bajtova po taktu.
1 bit sirine = 4 bita po taktu

Sta ti nije jasno ? 🙂

drfedja je napisao(la):
Oces da kazes da ja sad lazem ? :d

Ne, lepo sam rekao da ne govoris istinu jer...
drfedja je napisao(la):
Inace, toga nema sa box kulerom i onom "sivom masom" na njemu"
...nije istina. Ima, desava se, desilo mi se.

drfedja je napisao(la):
Problem je sto ti mislis da je jedino tvoje iskustvo na ovom forumu istina i da je samo ono sto ti vidis je istinito. Nemoj da budes kao Indijanac - ne verujem u ono sto ne vidim 😉
"Licno i personalno" sam prisustvovao vadjenju P4 i P4 bogalja iz zatvorenog Zif socketa...

Ja sam ubedjen da to moze da se desi sa s478. A pazi sad, ja sam rekao ..
Sasa je napisao(la):
P4 nikad nisam ovako iscupao, dok sam A64 cupao upravo i samo sa fabrickim kulerom i pastom. To je pre svega posledica sto sam koristio BOX kulere u 90% slucajeva
.. sto znaci da JA NISAM iscupao s478 tako nikada ali nigde ne pise da ne verujem da moze ili da tvrdim da ne moze.
A kazem, da sam cupao komplet box/siva masa/a64 napolje, dakle ti ili si indijanac ili menjaj izjavu...

drfedja je napisao(la):
Inace, toga nema sa box kulerom i onom "sivom masom" na njemu

😉

Pozdrav!

Poslednja izmena:
Sasa je napisao(la):
64 bita sirine = 8 bajtova po taktu.
1 bit sirine = 4 bita po taktu

Sta ti nije jasno ? 🙂
Meni je sve jasno, ali tebi izgleda nije.... mozda jos neko treba da ti pojasni ?
Vidim da si skapirao da jedan bajt ima osam bitova 😉 To je ipak neki napredak.
Sasa je napisao(la):
A kazem, da sam cupao komplet box/siva masa/a64 napolje, dakle ti ili si indijanac ili menjaj izjavu...
Sto, oces da me banujes ? :d

I sta si zapeo za tu moju izjavu za "sivu masu" na kuleru, rekoh kasnije da se kuler ne lepi za procesor kada je njegova originalna pasta na njemu ako se kuler cimne levo-desno. Ako ti nije jasno evo moje originalne izjave:
drfedja je napisao(la):
tzv. "siva masa" na box kulerima za A64 je jos i bezazlena prema belim pastama, pa jos i moze cimanjem levo-desno, da se nekako odlepi kuler od procesora bez cupanja iz socketa. Prema tome, vrlo dobro znam o cemu pricam.
Jel' ti sad sve jasno ili ti treba jos pojasnjenja ?
U vecini slucajeva, posto se nVidia, VIA, SiS medjusobno razlikuju...
Pobogu, pa svaka ploca mora da ima klok generator, pa je zato u svakom slucaju.
Evo recimo od VIA ploca, Abit KV8 Pro ima ICS-950403, Asus A8V deluxe ima ICS-950405, a recimo Epox 8HDA3+ ima Realtek RTM-360802 i pomocu ovih PLL-ova generisu inicijalni klok od 200 Mhz. Ranije VIA ploce takodje imaju vise od jednog PLL-a, na primer Abit KR7-A/KX7-333 ima Realtek RTM560-266R za FSB i RTM580-255R za generisanje asinhronih taktova.
Sta si ovime hteo da kazes? Ono sto sam ja vec rekao?
Ocigledno ne mozes da razumes sta sam rekao i ne razlikujes aksijalne sile od momenta i radijalnih sila. Momenat iskrivi pin, a aksijalna sila deluje upravno na vrh pina.

Ali to nije toliko bitno za redakcijski posao 😉

Poslednja izmena:
drfedja je napisao(la):
Ocigledno ne mozes da razumes sta sam rekao i ne razlikujes aksijalne sile od momenta i radijalnih sila. Momenat iskrivi pin, a aksijalna sila deluje upravno na vrh pina.

Ali to nije toliko bitno za redakcijski posao 😉

Ajde prvo procitaj sta sam ja napisao, pa procitaj sta si ti napisao pa nam onda sve lepo objasni...🙂 Bas zbog polozaja pinova u odnosu na socket se i stvaraju momenti, jer su pinovi pod uglom, a sila je upravna na socket. Kakva bre radijalna sila? Na mestu dodira kontakta i pina se stvara samo normalni napon usled pritiska (koji je aksijalna sila ) 🙂 Druga je stvar da li mozda zbog vitkosti javlja izvijanje 😀 :d

Poslednja izmena:
Skapirao sam sta si hteo da kazes. 🙂
Najbolje bi bilo da se to objasni na gredi :d
Ovaj thread ce se na kraju zavrsiti sa kvantnom mehanikom ili mozda sa astrologijom 😀
Evo i slike socketa da se ne zbunjujemo 😉

Prilozi

• lga-5.jpg
    lga-5.jpg
    111.3 KB · Pregleda: 54
Poslednja izmena:
drfedja je napisao(la):
Najbolje bi bilo da se to objasni na gredi :d

Ipak bi bilo bolje da se objasni slobodnostojecem stubu koji je ukljesten na jednoj strani 😉

Sta hoces da kazes? Da nikada nisi video LGA775 socket? :d

Poz

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno