- Učlanjen(a)
- 30.07.2000
- Poena
- 770
Moracemo da ubacimo u pravila foruma "ne poredite racunarske komponente sa automobilima" i da se potpise kod registracije...
salac je napisao(la):Mercedes-like-drive i japanska zujalica? 😀 Sta mu sad to znaci, uz intel dobijes kozne fotelje i ergonomsku radnu sobu, a uz AMD sediste bolida F1 i pola kvadrata radne povrsine?
Tacno je da intelu obezbedjuje vecu zaradu. Intel proizvede stotinak miliona procesora godisnje, a da je usteda 10 centa, pa nije malo.Sasa je napisao(la):Stalno slusam "LGA775 je los/******/glupost/bla bla" zato sto je "socket lakse zeznuti" a Intelu obezbeduje vecu zaradu jer eto ne lemi 775 iglica ?
Ne kazem da ste ga sjebali posle dvadeset montaza, ali cinjenica je da pinovi u socketu trpe silu od nekoliko desetina N.Sasa je napisao(la):U redakciji ima jedna i915 ploca, dobijena na nekoj nagradnoj igri, neka odbojka na pesku, bla bla.. nebitno.
Dvocifren broj puta je u nju stavljano raznih procesora, jos koja montaza kulera vise ali problema nema. Gde su one price "do 5 zamena", "dobro je samo za jednom" itd. ?
Mnogo si bre nadrkan. :dSasa je napisao(la):Ovo nema direktno veze sa fedjom, on je samo jos jednom ponovio ovu pricu koja me nervira, dakle nista licno, ali mi je ovo jedan put previse da slusam istu pricu.
Znam ja par ljudi van foruma koji imaju LGA775 😉Sasa je napisao(la):A prica je svako ko vise voli AMD, bez obzira sto sam siguran da je mozda 20 ljudi na ovom forumu imali prilike da to radi. Razloga, nekoliko, logicni su.
LGA 775 "sklopova" na nasem trzistu, a posebno ovom forumi ima jako malo. Zasto ? Zato sto "entuzijasti" koji su ovde kupuju AMD jer eto, Intel P4 jeste losiji izbor od AMD64 varijante.
Sada kad razmislim, samo SoSe mogu da se setim da ima LGA775 u racunaru. Sigurno ga ima jos neko, ali ne spada u vidjenije clanove/clanice 😉 ili ih ja nisam primetio, sto je malo verovatno.
Pa sam si rekao da tri coveka na forumu imaju LGA.... Ko ce da ga zezne kada nema masovne prodaje i sklapanja LGA775 masina. Videcemo, kada pocnu nase firmice masovno da budze Celeron masine sa LGA podnozijem, bice tu havarija, slicnih kao u doba AMD Thunderbirda. :crash:Sasa je napisao(la):A podvlacim, ni jednog servisera ili kupca LGA775 nisam cuo da se zali.
A kako je to moguce ? Niko ko ga ima nije ga zeznuo, a tako je lako po pricama koje ovde "kruze" ?
Ok, ti tvrdis da je Intel mislio na buducnost, a ja mislim da ga zabole uvo, sto se pokazalo milion puta do sada. AMD je uostalom Socket A napravio 2000-te godine, a dan danas se koriste CPU-ovi u tom socketu.Sasa je napisao(la):I da, Fedja, prica da ovoliki broj vodova sluzi prvenstveno zbog boljeg balansa napajanja je samo polovicna. 300njak kontakta vise obezbedjuje pored ovoga i mogucnost da se u isti socket montiraju napredniji procesori koji zahtevaju vise veza sa maticnom plocom.
Pa uostalom i Intel je naterao svoje korisnike da predju na DDR 2 uz promenu socketa i procesora. Oni koji su imali S478, morali su da prodaju svoj odlican Northwood i da batale sjajan i875 cipset, zarad dobitka od 0.1% na 925 cipsetu i da uzmu cuveni LGA :dSasa je napisao(la):Nazalost, upravo AMD ovo nije dobro naucio, pa pored 754/939/940 socketa, kada naidje DDR2 Athlon 64 AMD ce morati da pravi jos jedan socket. Da su bili pametni kao Intelovi inzinjeri, stavili bi 1000 pinova i bili osigurani za buducnost. A ako im je bila "fora" da nas sa DDR2 varijantom nateraju da menjamo i socket, onda im i nije neka, tj. kao i Intel mnogo puta do sada i AMD bi trebalo da dobije po nosu, makar od nas "entuzijasta" koji gledamo i ove sitnice.
1. Tacno, 31-stepeni pipeline bi trebalo da rastereti execution core, FPU pipeline i ostale segmente procesora, ali povecava broj tranzistora i ukupnu disipaciju.morbius je napisao(la):Feđa, u principu se slažem sa tobom, ali bih napomenuo par sitnica:
1. 31-stepeni pajplajn jeste u priličnoj meri odgovoran za zagrevanje Prescott-a pošto daleko povećava broj tranzistora u jezgru.
2. Prescott se i na istom taktu greje više nego Northwood, tako da otpada argument da se pojačano greje zbog višeg radnog takta.
3. Power managemant bi i kod Pentium 4 6xx procesora mogao biti bolji.
4. LGA775 jeste iznuđeno rešenje, ali uopšte nije toliko loš. Ja recimo spadam u ogromnu većinu ljudi koja skida kuler i vadi procesor samo prilikom apgrejda.
5. Cena najjeftinijih Athlon 64 procesora nikako da spadne ispod 100 evra, a možda nikada ni neće, pošto sad AMD u tom cenovnom razredu sada nudi samo Semprone. Seti se koliko su nekada bili jeftini Athlon XP procesori, a onda se seti koliko su koštali Morgan Duroni. Ja iz principa nikada neću dati više od oko 100 eura za procesor, makar sutra imao platu od 1000 eura.
Sasa je napisao(la):Merenje performanse su egzaktna nauka i ok, to je lako uporedivo pa ponekad pricamo i o procentima.
Ali, kako meriti karakteristike poput osecaja ? To moze samo iskusan korisnik da kaze, neko ko je proveo mnogo vremena sa racunarima.
E, sad cu ja za sebe da tvrdim da sam iskusan i da je Intel i dalje "udobniji".
Podvlacim, imam AMD.
Pozdrav!
Nista vise nepaznje nije potrebno da iskrivis iglicu na iglicastom procesoru.drfedja je napisao(la):Dovoljno je malo nepaznje i eto iskrivljenih pinova. Uostalom, ZIF socket je po tom pitanju bio bolje resenje, ma sta ti mislio.
drfedja je napisao(la):Ok, ti tvrdis da je Intel mislio na buducnost, a ja mislim da ga zabole uvo, sto se pokazalo milion puta do sada. AMD je uostalom Socket A napravio 2000-te godine, a dan danas se koriste CPU-ovi u tom socketu.
drfedja je napisao(la):Pa uostalom i Intel je naterao svoje korisnike da predju na DDR 2 uz promenu socketa i procesora. Oni koji su imali S478, morali su da prodaju svoj odlican Northwood i da batale sjajan i875 cipset, zarad dobitka od 0.1% na 925 cipsetu i da uzmu cuveni LGA :d
drfedja je napisao(la):Sto se tice AMD-a, ne vidim da je kraj S939 procesorima tako blizu. Uostalom, S939 omogucuje ubacivanje DC procesora koji ce se pojaviti, a DDR-I na AMD64 masinama za sada nudi veoma dobre perormanse.....
drfedja je napisao(la):Ne vidim zasto ne bi mogli da se stave pinovi na cip, a da cip ostane iste velicine. Sve jedno je da li je u Socketu ili na procesoru. Ionako moraju da postoje unutar kucista procesora vodovi, bez obzira da li su pinovi tu ili na socketu.
| <- pin od procesora
|
>|<
I I
+++ <- kontakt u socketu
|
|
salac je napisao(la):"Osecaj" je ipak slab argument za ili protiv. Imenjace ako te ne mrzi bas bih voleo da malo detaljnije obrazlozis svoj stav jer si covek koji se profesionalno bavi testiranjem hardvera.
audiofreak je napisao(la):Inace na 800+ MHz duzina vodova za prenos digitalnog signala niskim naponskim nivoom (reda 1.5 V) igra prilicnu ulogu.
Sasa je napisao(la):Ja sam konstatovao da je osecaj bolji, nisam rekao da je to presudno ili tome slicno.
........
Svestan sam da je to sitnica, stoga i potvrdjujem da taj "osecaj" nije ni toliko bitan prilikom odabira racunara.
Dobro, ne moras da mi crtas da bih skapirao da u socketu postoje kontakti, da to nisu rupe u plastici. 🙂 Sto se tice mehanicke udaljenosti kontakata, njihove velicine itd.... Socket 754/939/940 su prilicno smanjeni u odnosu na Socket462, pa ne vidim razlog zasto to ne bi moglo jos da se smanji. Sto se tice pinova i njihove fragilnosti, verovatno je da bi oni na samom procesoru mogli lakse da se polome i iskrive, ali generalno, oni unutar ZIF socketa ne trpe nikakva aksijalna opterecenja, pa recimo nepazljiva montaza kulera ne moze tek tako da dovede do sjebavanja pinova. Naravno, strucnim rukovanjem ne moze da se osteti ni jedna komponenta.audiofreak je napisao(la):Nije svejedno. Razlog je u gustini pakovanja pinova odnosno kontakata za pinove unutar samog socketa. Veci broj pinova na istoj povrsini zahteva tanje pinove na manjem rastojanju. Tanji pinovi mogu da podnesu manje struje, dok je minimalno rastojanje ograniceno mehanicki u samom socketu -- socket nisu samo rupice u plastici, unutra ima kontakata koji izgledaju priblizno ovako:
Kod:| <- pin od procesora | >|< I I +++ <- kontakt u socketu | |
Mozda bi to i moglo da se smanji/stanji ali problem je sto bi to bilo krhkije od ovog resenja koje je Intel napravio uz sva vec pomenuta ogranicenja.
Inace na 800+ MHz duzina vodova za prenos digitalnog signala niskim naponskim nivoom (reda 1.5 V) igra prilicnu ulogu.
Ja mislim da treba to da predlozis AMD-u 😉 Verovatno je da si u pravu, ali pitanje je zasto to nije tako. Uostalom, mogli su da naprave i Socket 940 u koji bi mogli da se ubodu procesori sa i bez ECC memorijskog kontrolera, kao i jednokanalni, ali nisu.audiofreak je napisao(la):Mislim da je ovim diskusija na temu LGA775 zavrsena. AMD je pogresio jer i pored gubitaka nije smanjio troskove proizvodnje. Pored prelaska na 300 mm wafere mogli su da urade jos neke stvari, evo par ideja koje su meni pale na pamet ovako na brzaka:
- da naprave jednu proizvodnu liniju i jedan socket za sve desktop procesore (daleko jeftinija proizvodnja, lakse izlazenje u susret varijabilnim potrebama trzista prostom rekonfiguracijom cipa pre pakovanja)
- da taj socket bude mnogo manji nego sto je S939 (znacajna usteda materijala)
Ove dve stavke iznad bi im drasticnim snizenjem cene proizvodnje omogucile sledece:
- da se uopste ne rasipaju na Sempron procesor nego da im value CPU bude obican A64 (to bi im omogucilo da lakse konkurisu Intelu koji bi onda morao znacajno da poboljsa Celeron da bi odgovorio)
Kao prvo ne prenosi svaki takt 4 bita, nego prenosi 4 paketa po 8 bajta, t.j. 4x64 bita, kod P4 Quad Pumped Busa.Sasa je napisao(la):Jeste da FSB na 200MHz i da se svaki takt prenosi 4 bita, ali, to ipak nije 800MHz
Tacno, kada ti se recimo zalepi za cooler i kada pokusas da ga odlepis, a on odleprsa :dSasa je napisao(la):Nista vise nepaznje nije potrebno da iskrivis iglicu na iglicastom procesoru.
Pride, ravni CPU kad padne, nista mu se ne pokrivi, dok sa "bodljikavim" posle imas par sati zezanja (been there, done that )
copy/paste je rezervisano samo za "novinarske velicine" 😉Sasa je napisao(la):Bla bla bla, jel ti ovo copy/paste ?
Koga briga za performanse, pricam o socketu. Jesli li to provalio? Ja sam pricao samo i samo o LGA775, koliko je osetljiv, tj. kako nije ni blizu problemtican kao sto se to ovde moze procitati.
To se zove "stick to the point", da ti objasnim posto ocigledno ne znas sta to znaci
drfedja je napisao(la):copy/paste je rezervisano samo za "novinarske velicine" 😉
drfedja je napisao(la):Ja pricam takodje o socketu, a pricu o perfomansama i o upotrebljivosti socketa sam samo usput ubacio, a u ostalom, zar nije poenta izmedju ostalog i kakve su performanse, o tome se prica od kad postoje racunari. Koga recimo boli uvo koliko ce Intel ili AMD da zarade na tome sto ce da "zavrnu" na materijalu, pa se i o tome diskutuje. Sa aspekta krajnjih korisnika, nije bitno ni da li je LGA fragilan, a uostalom to sam vec rekao.
Ne znam sta si ovime hteo da kazes, osim da novinari Sveta Kompjutera ne lazu, nego da govore samo ..istinu 😉Sasa je napisao(la):Ja sam za AMD ljudi, kad me neko pita sta da kupi ja kazem A64/Sempron ali ne mogu da predjem preko neistina (kazu mi iskusni da je mnogo bolje reci coveku da "govori neistinu" nego da laze, meni je malo :trust: ali ajde 🙂) pa makar to bio "konkurentski" Intel.
Objektivnost iznad svega 😉
Pozdrav!
srkiller je napisao(la):Hrpa ljudi se javilo da je sa kulerom izvadilo i A64 iz zakljucanog socketa
Jeste, to je problem bio i sa P4 S478, cupanje procesora iz socketa. Inace, toga nema sa box kulerom i onom "sivom masom" na njemu.srkiller je napisao(la):Ako cemo iskreno, na A64 se nenormalno lako montira box kuler,
ali se zato izuzetno zaj*ano skida. Hrpa ljudi se javilo da je sa kulerom izvadilo i A64 iz zakljucanog socketa.
Cisto da se zna.
Vule je napisao(la):Cini mi se da su to bili "slucajevi" kada je na hladnjaku bila fabricka zvaka...
drfedja je napisao(la):Kao prvo ne prenosi svaki takt 4 bita, nego prenosi 4 paketa po 8 bajta, t.j. 4x64 bita, kod P4 Quad Pumped Busa.
Kod Opteron Hypertransporta programabilni klok generator kuca na 200 Mhz, a interni PLL-IC mnozi taj klok sa 3x 4x ili 5x ,a sirina HT magistrale je 16-bit upstream i 16-bit downstream.
drfedja je napisao(la):Ne znam sta si ovime hteo da kazes, osim da novinari Sveta Kompjutera ne lazu, nego da govore samo ..istinu 😉
drfedja je napisao(la):Inace, ja nemam stvarno nista protiv Intela, ali ga sebi sigurno necu kupiti, a razlog tome nije samo LGA podnozje ( to je najmanji razlog ) 🙂
drfedja je napisao(la):Jeste, to je problem bio i sa P4 S478, cupanje procesora iz socketa. Inace, toga nema sa box kulerom i onom "sivom masom" na njemu.
drfedja je napisao(la):Kod Opteron Hypertransporta programabilni klok generator kuca na 200 Mhz, a interni PLL-IC mnozi taj klok sa 3x 4x ili 5x ,a sirina HT magistrale je 16-bit upstream i 16-bit downstream.
drfedja je napisao(la):Sto se tice pinova i njihove fragilnosti, verovatno je da bi oni na samom procesoru mogli lakse da se polome i iskrive, ali generalno, oni unutar ZIF socketa ne trpe nikakva aksijalna opterecenja, pa recimo nepazljiva montaza kulera ne moze tek tako da dovede do sjebavanja pinova.
Ipak, to ne znaci da je sad LGA pravo resenje. Mozda je sam socket LGA moga biti bolje uradjen, da recimo pinovi budu na nekim oprugama koje se potisnu prilikom ubacivanja procesora.
Nije u vecini slucajeva, nego u svakom slucaju....genijalcin@23 je napisao(la):Offtopic. Ali ajde, kada si vec spomenuo. HT nema nikakav zaseban klok generator. U vecini slucajeva tu frekvenciju generise PLL na ploci ili chipsetu koji se kasnije prosledjuje posebnom input pin-u. Kasnije se generise od te frekvencije generise frekvencija CPU i magistrale.
Pinovi u ZIF socketu trpe radijalno opterecenje kontakata 😀genijalcin@23 je napisao(la):Kako to da klasicni pinovi ne trpe opterecenje? Na procesoru se obicno nalazi kuler, tako da oni trpe neko (doduse malo) aksijalno opterecenje, odnosno pritisak. Kod pinova u LGA775 socketu (koji dosta podsecaju na neku vrstu opruge) ne deluje aksijalna sila, vec momenat.
Pa nisi rekao ispravno.... Novinarska VELICINA kao sto si ti mora na to da pazi. 😀Sasa je napisao(la):Kao prvo, ja sam rekao ispravno prvi put, a ti me ispravio ispravnim, samo sto ti pricas o 64bita a ja o jednom. 😉
Kao drugo, ne, ne zanima nas Opteron i HT, gde si video da to neko pominje ?
"Stick to the point" 😉
Oces da kazes da ja sad lazem ? :dSasa je napisao(la):P4 nikad nisam ovako iscupao, dok sam A64 cupao upravo i samo sa fabrickim kulerom i pastom. To je pre svega posledica sto sam koristio BOX kulere u 90% slucajeva.
Tako da ovde pricas "neistine" 😉
Pozdrav!
drfedja je napisao(la):Nije u vecini slucajeva, nego u svakom slucaju....
drfedja je napisao(la):recimo, nForce3 cipseta, koji je "single chip design" je PLL IC integrisan u sam cipset, dok recimo VIA K8T800 Pro ploce koriste uglavnom Cypress, ICS, mozda Realtek.
drfedja je napisao(la):Koliko znam o ovome je vec bilo reci ranije.
drfedja je napisao(la):Pinovi u ZIF socketu trpe radijalno opterecenje kontakata 😀
Momenat na LGA pinove deluje kada krenes aksijalnu silu da primenjujes pod odredjenim uglom u odnosu na uzduznu osu pina :d
Joj, bre dokle ce ova diskusija da ide 🙂
drfedja je napisao(la):Pa nisi rekao ispravno.... Novinarska VELICINA kao sto si ti mora na to da pazi. 😀
Sirina magistrale je od Pentiuma I 64-bita, a to vazi i za P4, samo sto je ovde Quad Pumped.
drfedja je napisao(la):Oces da kazes da ja sad lazem ? :d
...nije istina. Ima, desava se, desilo mi se.drfedja je napisao(la):Inace, toga nema sa box kulerom i onom "sivom masom" na njemu"
drfedja je napisao(la):Problem je sto ti mislis da je jedino tvoje iskustvo na ovom forumu istina i da je samo ono sto ti vidis je istinito. Nemoj da budes kao Indijanac - ne verujem u ono sto ne vidim 😉
"Licno i personalno" sam prisustvovao vadjenju P4 i P4 bogalja iz zatvorenog Zif socketa...
.. sto znaci da JA NISAM iscupao s478 tako nikada ali nigde ne pise da ne verujem da moze ili da tvrdim da ne moze.Sasa je napisao(la):P4 nikad nisam ovako iscupao, dok sam A64 cupao upravo i samo sa fabrickim kulerom i pastom. To je pre svega posledica sto sam koristio BOX kulere u 90% slucajeva
drfedja je napisao(la):Inace, toga nema sa box kulerom i onom "sivom masom" na njemu
Meni je sve jasno, ali tebi izgleda nije.... mozda jos neko treba da ti pojasni ?Sasa je napisao(la):64 bita sirine = 8 bajtova po taktu.
1 bit sirine = 4 bita po taktu
Sta ti nije jasno ? 🙂
Sto, oces da me banujes ? :dSasa je napisao(la):A kazem, da sam cupao komplet box/siva masa/a64 napolje, dakle ti ili si indijanac ili menjaj izjavu...
Jel' ti sad sve jasno ili ti treba jos pojasnjenja ?drfedja je napisao(la):tzv. "siva masa" na box kulerima za A64 je jos i bezazlena prema belim pastama, pa jos i moze cimanjem levo-desno, da se nekako odlepi kuler od procesora bez cupanja iz socketa. Prema tome, vrlo dobro znam o cemu pricam.
Pobogu, pa svaka ploca mora da ima klok generator, pa je zato u svakom slucaju.genijalcin@23 je napisao(la):U vecini slucajeva, posto se nVidia, VIA, SiS medjusobno razlikuju...
Ocigledno ne mozes da razumes sta sam rekao i ne razlikujes aksijalne sile od momenta i radijalnih sila. Momenat iskrivi pin, a aksijalna sila deluje upravno na vrh pina.genijalcin@23 je napisao(la):Sta si ovime hteo da kazes? Ono sto sam ja vec rekao?
drfedja je napisao(la):Ocigledno ne mozes da razumes sta sam rekao i ne razlikujes aksijalne sile od momenta i radijalnih sila. Momenat iskrivi pin, a aksijalna sila deluje upravno na vrh pina.
Ali to nije toliko bitno za redakcijski posao 😉
drfedja je napisao(la):Najbolje bi bilo da se to objasni na gredi :d
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari