Šta je novo?

Intel Pentium4 Extreme Edition-'To ti je sad najnovje'™

Paradigma

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
09.07.2000
Poena
740
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel Core i9-10850K | Corsair Hydro Series H80i v2
Matična ploča
ROG MAXIMUS XII HERO (WI-FI)
RAM
Trident Z RGB DDR4-4000 CL18-22-22-42 1.35V 32GB (4x8GB)
GPU
PNY GeForce RTX 3080 Ti 12GB XLR8 Gaming REVEL™ EPIC-X RGB™ Triple Fan
Storage
Samsung SSD 970 PRO 1TB | Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB | WDC WD80EFAX | WDC WD80EFBX
Zvuk
Sound Blaster Z
PSU
Cooler Master V1000
Kućište
Thermaltake Level 10
Monitor
ROG SWIFT PG348Q
Miš & tastatura
Logitech G903 Lightspeed Wireless | Logitech PowerPlay | Corsair K70
Ostale periferije
BOSE Companion 50
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
http://www.anandtech.com/IT/showdoc.html?i=1870
---
This Thread Was Renamed By Moderator!

Izvorni naziv treda je bio: Pocelo koprcanje?

:boom: :hump:
"The major improvement to the Extreme Edition over the current Pentium 4 is the inclusion of an on-die 2MB L3 cache. This on-die L3 cache is in addition to the 512KB L2 cache, giving the Extreme Edition a total of 2.5MB of on-die cache"

Ma mogli su i 10mb da stave :beat: :beat:

Mislim da ovo dovoljno govori o snazi novog AMD-a. :happy:

Intel je bas zapeo na misice trpaj kes,
pumpaj frekvenciju. ctp;

Bas me interesuje koliko ce mu ovo dici cenu,a koliko
performanse. :mrgreen:

Cenu ce da digne 100%, rezultate u sintetickim testovima 30% a u stvarnom zivotu 10%. Bar nas je Intel na to navikao sve ove godine, nije lepo da ruse, teskom mukom, stecenu reputaciju. Doduse ovih poslednjih meseci ih nV ozbiljno yebe po pitanju autosyebavanja reputacije ali to je tema za neki drugi tread... :mrgreen:

zivela konkurencija...

Ovo je stvarno bomba... medijska!
Tako degradirati stecenu reputaciju i umesto premijere Prescotta, najaviti preimenovani Xeon MP... nemam reci!
Intel je u vecim preoblemima nego sto je iko mogao da pretpostavi!
Najveci fazon je da su info za P4EE zestoko skrivali, jer da su ga izneli ranije i time potvrdili da nista nema od Prescotta ove godine, dobrano bi osetili na berzi reakciju trzista!
Ulizivanje igrackom trzistu je pateticno! Pa stvarno moras biti praznoglavi manijak, pa umesto nove graficke kartice i giga memorije sprasiti 700 USD na procesor, ili jos gore,a ko posedujes 3.2GHz NW na 2 MB cachea (zamisli covece 2MB cachea za 700 USD!!!?)
Nesto je opako lose ili sa Prescottom ili sa Intelovim 90nm procesom!?
S druge strane prosto ne mogu da verujem koliko AMD ima srece! Odlagali su K8 i sad kada pocinju sa isporukama glavni protivnik im je u *ovnima, bas kao svojevremeno kada Intel pokusao da sa nedovoljno razvijenim 180nm procesom odgovori K7-ci sa Coppermineom!!
Velika AMD-ova prednost u odnosu na ona vremena je mnogo stabilnija chipset podrska novom procesoru!

dodatak!!!
Upravo mi (19:05) je u Massingeru iskocio podatak podesio sam specijalno pracenje AMD-ovih i Intelovih akcija) da je vrednost AMD-ovih deonica skocila za 0.51!! (u odnosu na 16:15), sada im je vrednost 12.75 USD (to je otprilike tri puta vise u odnosu na pre samo nedelju dana)

Nedjo ti si stvarno car od coveka. Uvek se od tebe moze nesto pametno procitati !!! (D)

drfedja je napisao(la):
Nedjo ti si stvarno car od coveka. Uvek se od tebe moze nesto pametno procitati !!! (D)
cheers
Za pola sata ovaj trid je skocio sa 100 na 200 vjuvova!
Isplatilo se rinejmovanje :beat:

Pa Nedjo ti je u Bench All Stars Team-u :p
pozdrav svima i ajd da ispratimo ovo novo Intelovo preyebavanje neukih konzumenata silicijumskih loodorija!

Marti Misterija je napisao(la):
Pa Nedjo ti je u Bench All Stars Team-u :p
OK! Sad sam se isprimao zesce :beat:
pa da podelim sa vama jos malo informacija koje dobijam putem mojih izvora type;
"
- FAB30 2 seperate lines

- Q1-03 - both 130nm - bulk with SOI Testwafers long time and
a few Opterons for coming sale (problems - speed) ...
- converting 1 line to 90nm and SOI - end 2003 beginning
- all Hammers will than be produced with 90nm and SOI - only
Hammers - means Opterons as well as A64 - will be the same
(transition time)

- 1 line will be dedicated to bulk I think, because AMD has
no SOI (XP/Barton) Design in the pipeline - could be wrong, but
my guess is, that it will be impossible for AMD to do all
these tasks
- after line 1, line 2 will be converted to 90nm bulk which
will be producing only Bartons, which will go from 102mm^2 to
around 60-65mm^2 with 512KB L2.
- speed will increase over time to 2,4-2,6GHz which could lead
us to a good rating also with prescott existing - 3400+/3600+
- Durons will be 256KB L2 (disabled Cache or part defects) with
e.g. FSB266 and all XP's will be Bartons with 512KB L2 and
FSB333/400

- the first 90nm SOI Hammer shrink will be a plain shrink
from 193mm^2 - so we will have a DIE of around 110-120mm^2
- in the 2nd half of 2004 AMD will have a small redesigned part
available with a few tweaks -> ?
- better branch prediction?, SSE1/2 implementation improved???,
HT Controller updated -> Version 2, DDR2 memory controller?
- all A64/Opteron chips will have one DIE!!! - only seperated
through the package - that's why AMD will transition there
754 design to 939 to differenciate Server from Desktop -> lead
to costs benefits -> 1 socket-design + 1 package - only 1 pin

Naravno, nista od ovoga ne treba uzeti zdravo za gotovo, ali ko ume da "cita izmedju redova" skontace par stvari.
Moje licno misljenje je da ce AMD da uradi sledece:
-veoma brzo preci na 90nm
-ponovoti scenario sa Duronom model 8 (ovaj novi Applebird) na AthlonuXP i sve Bartone koji nemaju potpuno ispravnih 512KB cachea klasifikovati kao Regularne 166 FSB XP-ove.
-istu stvar uraditi i sa Hammerom! Svi procesori koji nemaju ispravan 1MB L2 cachea svrstati u kategoriju LowCost AthlonaXP (obratiti paznju XP, a ne 64!!!) Nakon malo istrazivanja doznao sam da je veoma lako uciniti 64bitni Hammer iskljucivo 32bitnim! Iako mi se u pocetku tako nesto cinilo besmislenim, sada mi ima itekako smisla! Jednostavno ti cipovi sa 256 ili 512kb cachea (zavisi koji stepen ispravnosti L2 cachea AMD postize) Bi bili "obicni AthlonXp procesori namenjeni Socket745 platformi. AMD bi sa ovim procesorima postigao dosta toga: izvrsio bi znacajnu diferencijaciju izme]u A64 i AXP-a, narocito u cenovnom smislu, sto bi mu uz adekvatno odrzavanje nivoa performasi kod A64, omogucilo i opravdanje za HighEnd cenu. takodje svi cipovi koji ne mogu da postanu pravi A64 ne bi bili baceni i omogucli bi kompaniji da na njima, ipak zaradi. Bas kao sto je slucaj sa Applebredom koji je Thoroughbred koji nije zavrsio u kategoriji "DEFEKTNO". To sto je procesor samo 32bitan nije problem posto bi bio namenjenkategoriji kojoj zbilja nije vazna njegova interna x86-64 arhitektura. U sustini ovde je rec o savrsenom takmacu Prescott Celeronu, koji bi "sa'ranio" (opet) presott-256 kelerabu!
Imajuci sve to u vidu, ne verujem da ce AMD trositi svoje proizvodne kapacitete na 90nm Bartona, kako to gore citirani izvor smatra. Moje misljenje je da to jednostavno nije dovoljno isplativo i da je sa strategijske tacke lose za AMD.
Zahvaljujuci strategiji "recikliranja" AMD je u stanju da na neki nacin, vestacki poveca yield u izvrsi brzu tranziciju na 90nm proces, koji ce po pravilu u pocetku rezultovati velikim brojem @nesavrsenih@ procesora. Takodje fizicka pozicija L2 cachea na wafferu je takva da dobar deo cachea biva "odsecen" jer se nalazi na samom obodu "kolaca" Takvi procesori nikako ne mogu imati 1 MB cachea, ali definitivo mogu 256KB!
Poenta, mislim da ce AMD izvrsiti brzu tranziciju na K8 jezgro, koje ce u odredjenom momentu postati osnova LowCost-Socket745AthlonaXP

E, sad kakve sve ovo veze ima sa P4 EE!? Skoro nikakve! Sta da radim, AMD je ipak mnogo interesantnija kompanija! Slazete se!?
Poz
:wave;

Ne :mrgreen:

jaksa je napisao(la):

Poturice, ti se ne javljaj. :d Vec za koji mesec te vidim nazad u AMD taboru, samo neces imati kome da prodas taj P4. :beat:

E, ali najbolji je Dragche kada to kaze, dodje mi da ga izgrlim, majke mi... To ti je sad najnovije, odlicno :))))

Ja definitivno prelazim na AMD isti cas kada Intel napravi chipset za njega :d :d :d

Nedjo je napisao(la):
Naravno, nista od ovoga ne treba uzeti zdravo za gotovo, ali ko ume da "cita izmedju redova" skontace par stvari.
Moje licno misljenje je da ce AMD da uradi sledece:
-veoma brzo preci na 90nm
-ponovoti scenario sa Duronom model 8 (ovaj novi Applebird) na AthlonuXP i sve Bartone koji nemaju potpuno ispravnih 512KB cachea klasifikovati kao Regularne 166 FSB XP-ove.
-istu stvar uraditi i sa Hammerom! Svi procesori koji nemaju ispravan 1MB L2 cachea svrstati u kategoriju LowCost AthlonaXP (obratiti paznju XP, a ne 64!!!) Nakon malo istrazivanja doznao sam da je veoma lako uciniti 64bitni Hammer iskljucivo 32bitnim! Iako mi se u pocetku tako nesto cinilo besmislenim, sada mi ima itekako smisla! Jednostavno ti cipovi sa 256 ili 512kb cachea (zavisi koji stepen ispravnosti L2 cachea AMD postize) Bi bili "obicni AthlonXp procesori namenjeni Socket745 platformi. AMD bi sa ovim procesorima postigao dosta toga: izvrsio bi znacajnu diferencijaciju izme]u A64 i AXP-a, narocito u cenovnom smislu, sto bi mu uz adekvatno odrzavanje nivoa performasi kod A64, omogucilo i opravdanje za HighEnd cenu. takodje svi cipovi koji ne mogu da postanu pravi A64 ne bi bili baceni i omogucli bi kompaniji da na njima, ipak zaradi. Bas kao sto je slucaj sa Applebredom koji je Thoroughbred koji nije zavrsio u kategoriji "DEFEKTNO". To sto je procesor samo 32bitan nije problem posto bi bio namenjenkategoriji kojoj zbilja nije vazna njegova interna x86-64 arhitektura. U sustini ovde je rec o savrsenom takmacu Prescott Celeronu, koji bi "sa'ranio" (opet) presott-256 kelerabu!
Imajuci sve to u vidu, ne verujem da ce AMD trositi svoje proizvodne kapacitete na 90nm Bartona, kako to gore citirani izvor smatra. Moje misljenje je da to jednostavno nije dovoljno isplativo i da je sa strategijske tacke lose za AMD.
Zahvaljujuci strategiji "recikliranja" AMD je u stanju da na neki nacin, vestacki poveca yield u izvrsi brzu tranziciju na 90nm proces, koji ce po pravilu u pocetku rezultovati velikim brojem @nesavrsenih@ procesora. Takodje fizicka pozicija L2 cachea na wafferu je takva da dobar deo cachea biva "odsecen" jer se nalazi na samom obodu "kolaca" Takvi procesori nikako ne mogu imati 1 MB cachea, ali definitivo mogu 256KB!
Poenta, mislim da ce AMD izvrsiti brzu tranziciju na K8 jezgro, koje ce u odredjenom momentu postati osnova LowCost-Socket745AthlonaXP

E, sad kakve sve ovo veze ima sa P4 EE!? Skoro nikakve! Sta da radim, AMD je ipak mnogo interesantnija kompanija! Slazete se!?
Poz
:wave;

Ta varijanta sa pakovanjem neispravnih Opterona u neke nove Durone nema mnogo logike i to iz vise razloga:
- AMD ce na svakih 50 Durona/Low cost Athlona prodati jednog Opterona. Veliki bi im to bio skart.
- AMD ne moze da priusti da prodaje procesore sa 120mm^2 coreom za 50-100US$. Jeste li se ikada zapitali zasto Duron nije bio Athlon sa iskljucenih 192kB cache-a? Zato sto AMD ima veoma ogranicene proizvodne kapacitete i vise im se isplati da naprave novi core sa manjom povrsinom i bacaju Athlone sa neispravnim cache-om. Sa druge strane Intel ima proizvodne kapacitete da se razbacuje pa mogu da priuste sebi Willamet Celerone i P4 Extreme Editione.

Uopste ne mislim da je Intel u nekim velikim problemima. P4 se i dalje drzi veoma dobro i bice potreban Athlon 64 na 2GHz da ga sustigne. P4 Extreme edition je tu vise iz psholoskih razloda - da AMD ne preuzme brzinsku titulu sa 2.2GHz procesorom. To sto se Intel brani neelegantnim metodama nema mnogo veze. Zamisli poluobrazovanog Amera sa kad vidi specifikacije: 3.2GHz procesor sa 2MB cachea, 800MHz FSB, 2xDDR400... dobro zvuci. Uz sve to iz gore navedenih razloga Intel moze da priusti da prodaje P4 sa 2MB cache-a za manje pare nego AMD svoj Athlon64FX sa 190mm^2 coreom. Ne zaboravite da je za AMD maksimalno pozeljna velicina core-a 100mm^2.

I na kraju sta mislite kada ce AMD preci na 90nm proces? Pa oni su tek pre 7-8meseci ljudski osvojili 130nm bulk a letos 130nm SOI. Ja ne ocekujem 90nm Athlone 64 pre 2005.

simpson H je napisao(la):
Ja definitivno prelazim na AMD isti cas kada Intel napravi chipset za njega :d :d :d

A nForce je stvarno losh... Bas bruka!

Nego, simpo ja bas necu da predjem na P4 zato sto svaki dva dana izlaze novi cipsetovi... Da li i sam znas koliko osam-cetiri-petica ima??? Sa koliko sufiksa, pa onda kada su krenuli sa onim imenima (kantervud), pa onda 865, 875, pat ne pat... ma pali, ovako lepo imas nForce 2, i gotova prica...

Mnogo ste se isprimali... ja najvise verujem gedzi... Nije ni AMD-ovac, kao Aca, ni Intelovac kao Simpa... I onda, lepo covek sastavio makinu P4 na 2.4, overklokovao je na 3 GHz, i pitam ga ja... kako to radi,... realno...

covek kaze , otprilike kao Athlon na 2.4 GHz... I sad pitam ja tebe, sta je bolja kupovina :)?

Bogda je napisao(la):
...
Ta varijanta sa pakovanjem neispravnih Opterona u neke nove Durone nema mnogo logike i to iz vise razloga:
- AMD ce na svakih 50 Durona/Low cost Athlona prodati jednog Opterona. Veliki bi im to bio skart.
- AMD ne moze da priusti da prodaje procesore sa 120mm^2 coreom za 50-100US$. Jeste li se ikada zapitali zasto Duron nije bio Athlon sa iskljucenih 192kB cache-a? Zato sto AMD ima veoma ogranicene proizvodne kapacitete i vise im se isplati da naprave novi core sa manjom povrsinom i bacaju Athlone sa neispravnim cache-om. Sa druge strane Intel ima proizvodne kapacitete da se razbacuje pa mogu da priuste sebi Willamet Celerone i P4 Extreme Editione.

Uopste ne mislim da je Intel u nekim velikim problemima. P4 se i dalje drzi veoma dobro i bice potreban Athlon 64 na 2GHz da ga sustigne. P4 Extreme edition je tu vise iz psholoskih razloda - da AMD ne preuzme brzinsku titulu sa 2.2GHz procesorom. To sto se Intel brani neelegantnim metodama nema mnogo veze. Zamisli poluobrazovanog Amera sa kad vidi specifikacije: 3.2GHz procesor sa 2MB cachea, 800MHz FSB, 2xDDR400... dobro zvuci. Uz sve to iz gore navedenih razloga Intel moze da priusti da prodaje P4 sa 2MB cache-a za manje pare nego AMD svoj Athlon64FX sa 190mm^2 coreom. Ne zaboravite da je za AMD maksimalno pozeljna velicina core-a 100mm^2.

I na kraju sta mislite kada ce AMD preci na 90nm proces? Pa oni su tek pre 7-8meseci ljudski osvojili 130nm bulk a letos 130nm SOI. Ja ne ocekujem 90nm Athlone 64 pre 2005.

E tebe sam Boki cekao :mig:
-Poenta je da se u pocetku proizvodnje na novoj tehnologiji uvek proizvodi dosta skartova i poluskartova. Sasvim je logicno da se svaki CPU koji moze da se iskoristi i iskoristi, a prodavanje pod LowCost brendom uz losije tehnicke specifikacije je najbolji nacin za to!
-Apsolutno se neslazemo po pitanju druge tacke, a moji izvori mi daju za pravo da tvrdim da gresis. Bolje je prodati procesor kome ne radi pola ili 2/3 cachea (ili u slucaju GPU-ova naka rendering ili VertexShader jedinica)kao LowCost nego ga u potpunosti baciti. Najbolji dokaz da nisi u pravu je najnoviji Duron koji je Thoroughbred B sa iskljucenih 192 KB cachea ili NV31 koji je neuspeli NV30 sa sve 125 miliona tranzistora, od kojih je funcionalno oko 85 miliona)!
Niko nema proizvodne kapacitete da se razbacuije!!!
-Ovo oko velicine jezgra i potenciranje "svetog pisma" da je za AMD pozeljna velicina oko 100 mmkv je precenjeno. Cinjenica je da velicina jezgra utice na krajnju cenu, ali to nije kljucna promenljiva koja na kraju odredjuje finalnu proizvodnu, odnosno prodajnu cenu. Yield je najvaznija stavka! Ko ima bolji yield (odnosproizvedeni/ispravni cipovi) taj ostvaruje veci profit. AMD je imao odlican Yield sa svojom 130nm tehnologijom nakon revizije T'bred jezgra i mogao je bez problema sebi da priusti Barton jezgro sa 512 KB cachea.
Intel sigurno ima ocajan yield na StrainedSilicon 90nm procesu na kome treba da se radi Prescott i zato taj procesor kasni i sve to jako mnogo kosta Intel!
-I na kraju! AMD je pocetkom ove godine imao dve pilot masine koje su pravile 90nm K8ice (oni Hammer procesori koji su se nalazili u notebookovima po raznim sajmovima i forumima su bili napravljeni u 90nm tehnologiji - ovo je 101% proveren info!
-AMD ce pocetkom iduce godine zasigurno imati jednu potpuno funkcionalnu 90 nm liniju koja ce masovno proizvoditi K8. Uz eventualno jedan respin prve A1 serije 90nm jezgra, AMD ce vec sredinom 2004 poceti sa isporukom B verzije 90nm K8-ce! Znaci u ovu tvrdnju mogu da se kladim... u Milku s jagodom! :twisted:
-Sto se tice Intelovih pozicija, P4EE je najbolja ilustracija njihove nimalo ruzicaste situacije. Daleko od toga da ce Intel propasti ili da ce mu AMD za 6 meseci otkinuti 30% trzista, ali simpaticno izgleda situacija u kojoj su oni do plafona doterali klok potencijal na sva usta hvaljene NetBurst arhitekture. Meni, licno, fenomenalno zvuci cinjenica da se K7 arhitektura pojavila godinu dana pre NetBursta i da je uspela da sa njom odrzi korak, do samog kraja (Prescott bi ipak trebalo da donese znacajno unapredjenje NetBursta kakvog danas poznajemo kod Northwooda). Intel je sada dosao u sitaciju da sebi skace u stomak pokazujuci svojim delima da ipak nije sve u sirovoj frekvenciji.
Znas kako kaze ona izreka: "lako je biti pametan kada imas para". Cinjenica da AMD ima toliko malo sredstava u odnosu na Intel i da ipak ima bolje i inteligentnije dizajnirane proizvode, ne moze da u meni ne izazove postovanje prema ovoj kompaniji i njenim inzenjerima. Zato i kazem da je AMD mnogo interesantniji.

byMaX je napisao(la):
Mnogo ste se isprimali... ja najvise verujem gedzi... Nije ni AMD-ovac, kao Aca, ni Intelovac kao Simpa... I onda, lepo covek sastavio makinu P4 na 2.4, overklokovao je na 3 GHz, i pitam ga ja... kako to radi,... realno...

covek kaze , otprilike kao Athlon na 2.4 GHz... I sad pitam ja tebe, sta je bolja kupovina :)?

Pa ne znam al' evo da probam:

INTEL:

IS7 - 113€
2.4C BOX - 187€
---
300€

AMD:

NF7-S - 105€
Barton 2500+ - 90€
---
195€

Trebace vam jos i 2x256MB HyperX(2x70€) ili Corsair (2*83€)

ili

Trebace vam jos i 2x512MB HyperX(2x128€) ili Corsair (2*165€)

BTW lepo analizira ovaj nas Nedjo, nekako vidi se da voli logiku.

Prvo da se izvinim zbog ovakvog nacina pisanja: "Tvoja izjava pa moj odgovor". Nekako mi dodje kao u policiji: pitanje, odgovor, pitanje odgovor... Ali ipak je mnogo preglednije.
Nedjo je napisao(la):
...
E tebe sam Boki cekao :mig:
-Poenta je da se u pocetku proizvodnje na novoj tehnologiji uvek proizvodi dosta skartova i poluskartova. Sasvim je logicno da se svaki CPU koji moze da se iskoristi i iskoristi, a prodavanje pod LowCost brendom uz losije tehnicke specifikacije je najbolji nacin za to!

-Apsolutno se neslazemo po pitanju druge tacke, a moji izvori mi daju za pravo da tvrdim da gresis. Bolje je prodati procesor kome ne radi pola ili 2/3 cachea (ili u slucaju GPU-ova naka rendering ili VertexShader jedinica)kao LowCost nego ga u potpunosti baciti. Najbolji dokaz da nisi u pravu je najnoviji Duron koji je Thoroughbred B sa iskljucenih 192 KB cachea ili NV31 koji je neuspeli NV30 sa sve 125 miliona tranzistora, od kojih je funcionalno oko 85 miliona)!
Ma slazem se ja da je bolje prodati poluispravan procesor za 50$ nego ga baciti. Jedino sto taj skart (na srecu) nije dovoljan da se na bazi njega gradi linija low-cost proizvoda. Pojavice se mozda i taj Duron AMD64 ali u nekim malim kolicinama - nesto kao ovaj T-bread B Duron, jedva da ce se osetiti na trzistu.

Nedjo je napisao(la):
...
Niko nema proizvodne kapacitete da se razbacuije!!!
Greska, Intel ima, kako bi inace izbacili P4 Extreme edition.

Nedjo je napisao(la):
...
-Ovo oko velicine jezgra i potenciranje "svetog pisma" da je za AMD pozeljna velicina oko 100 mmkv je precenjeno. Cinjenica je da velicina jezgra utice na krajnju cenu, ali to nije kljucna promenljiva koja na kraju odredjuje finalnu proizvodnu, odnosno prodajnu cenu. Yield je najvaznija stavka! Ko ima bolji yield (odnosproizvedeni/ispravni cipovi) taj ostvaruje veci profit. AMD je imao odlican Yield sa svojom 130nm tehnologijom nakon revizije T'bred jezgra i mogao je bez problema sebi da priusti Barton jezgro sa 512 KB cachea.
Intel sigurno ima ocajan yield na StrainedSilicon 90nm procesu na kome treba da se radi Prescott i zato taj procesor kasni i sve to jako mnogo kosta Intel!
Pa velicina jezgra i yield su neraskidivo vezni. Npr na 200mm vafer stane oko 200 Barton jezgara (100mm^2 cca) ili 100 Opteron jezgara (190mm^2cca). E sada ako na vaferu imas 20 defekata onda to znaci da 10 corea moras da bacis (ili napravis od njih Duron ako je defekt u cache delu). Znaci yield za Barton ti je 90% a za Opteron 80%. Kad jos na to dodas da pri isecanju corea iz vafera imas vise neiskoriscenih parcica ako isecas veca jezgra (sto je geometrija lepa stvar) vidi se zasto je za AMD najbitniji faktor velicina core-a.
Sto se Bartona tice, AMD je bio prinudjen da ga izbaci mada je odnos perfomanse / velicina core-a losiji nego za T-bread B. T-bread je jednostavno poceo da ozbiljno zaostaje za najbrzim P4 i trebalo im je sve sto bi im pomoglo da se priblize P4-ci.
Uz to im je opao i broj prodatih procesora na trzistu pa im je i to bila olaksavajuca okolnost. Svi se mi nadamo da ce u narednih godinu dana opet poceti da raste.

Nedjo je napisao(la):
-I na kraju! AMD je pocetkom ove godine imao dve pilot masine koje su pravile 90nm K8ice (oni Hammer procesori koji su se nalazili u notebookovima po raznim sajmovima i forumima su bili napravljeni u 90nm tehnologiji - ovo je 101% proveren info!
-AMD ce pocetkom iduce godine zasigurno imati jednu potpuno funkcionalnu 90 nm liniju koja ce masovno proizvoditi K8. Uz eventualno jedan respin prve A1 serije 90nm jezgra, AMD ce vec sredinom 2004 poceti sa isporukom B verzije 90nm K8-ce! Znaci u ovu tvrdnju mogu da se kladim... u Milku s jagodom! :twisted:
AMD najavljuje 90nm procesore za polovinu 2004. S obzirom na njihov dosadasnji "track record" to kod mene znaci 2005. Opkladu prihvatam jedino sto ja predlazem da se kladimo u Simku ili Najlepse zelje - da podrzimo ovu nasu jadnu privredu inace za godinu ipo kad dobijem opkladu necu moci to da dokazem jer necemo imati para ni za internet.

byMaX je napisao(la):

A sta si ocekivao??
Da napljuje ono od cega je jeo kavijar ovolike godine?? :mrgreen: :mrgreen:
I na cemu je Gedza sad?? :mrgreen:

http://www.anandtech.com/cpu/showdoc.html?i=1856&p=5

AMD Athlon 64 je gaming king! Procesori od >500$ se i kupuju za extremne gaming masine, a AMD je sa K8 arhitekturom tu "tata". Ne radi se vise o par procenata poboljsanja, vec o destinama %!

Intel ce sa inkorporiranjem L3 kesa malo smanjiti latencu memorije, ali o drasticnim poboljsanjima nema ni govora. Sa druge strane 3.2 GHz, je ocigledno neka granica za 0.13 NetBurst, a sa dodatnim L3 kesom povecanje frekvence rada ce biti jos veci problem. Takodje prosto prenosenje serverskih resenja na desktop nije resenje, a P4EE je obicna zakrpa dok Intel ne skrpi nekako Prescott-e koji ce raditi na jos vecim frekvencama.

Sve u svemu ocigledno je da Intel ima problem. Da je to tacno potvrdjuje P4EE kao pokusaj pariranja Athlonu 64 (koji izlazi 23.9) i Itanium2 low-cost kao pokusaj pariranja Opteronu u segmentu 64-bitnih serverskih resenja.

simpson H je napisao(la):
...

A sta si ocekivao??
Da napljuje ono od cega je jeo kavijar ovolike godine?? :mrgreen: :mrgreen:
I na cemu je Gedza sad?? :mrgreen:

Da li je jos uvek. :d Pitaj ga sta misli o P4 posle par nedelja u masini. :beat:

Nedjo je napisao(la):
...
S druge strane prosto ne mogu da verujem koliko AMD ima srece! Odlagali su K8 i sad kada pocinju sa isporukama glavni protivnik im je u *ovnima, bas kao svojevremeno kada Intel pokusao da sa nedovoljno razvijenim 180nm procesom odgovori K7-ci sa Coppermineom!!

Kako bese: "Sreca prati hrabre"?

Bogda je napisao(la):
Greska, Intel ima, kako bi inace izbacili P4 Extreme edition
OK! Ova misao je dobra za nastavak teme, a tema je Intel P4EE!
P4EE je cist Xeon MP! Intel nije posvetio posebne proizvodne linije P4EE, ovaj CPU, ili bolje jezgro se proizvodi standardno i po planu, ali se pakuje u 603 pinska kucista i labeluje kao XeonMP!
U sustini P4EE je zvaka za loodaka! Ovaj CPU ce biti na raspolaganju samo velikim hardveraskim sajtovima, analitickim grupama i velikim papirnim IT medijima, koji ce ga onda porediti sa A64FX i konstatovati da eto Intel ima najbrzi x86 procesor! To sto taj procesor nece biti dostupan obicnom Djoki, nikom nista. Da nepricamo da nece otici dalje od 3.2 GHz, a iako se pojavi 3.4 GHz verzija bice je toliko da Dell moze da na K4 PC Magazina stavi sliku fensi kucista u kome se navodno nalazi taj procesor, a doticnu konfigurciju mozete naruciti i bice vam isporucena u roku od 45 dana!
Ma sve u svemu P4EE je jedna velika licemerna farsa i sramota za Intel!
UH! :beat:
P.S

Nedjo je napisao(la):
...

OK! Ova misao je dobra za nastavak teme, a tema je Intel P4EE!
P4EE je cist Xeon MP! Intel nije posvetio posebne proizvodne linije P4EE, ovaj CPU, ili bolje jezgro se proizvodi standardno i po planu, ali se pakuje u 603 pinska kucista i labeluje kao XeonMP!
U sustini P4EE je zvaka za loodaka! Ovaj CPU ce biti na raspolaganju samo velikim hardveraskim sajtovima, analitickim grupama i velikim papirnim IT medijima, koji ce ga onda porediti sa A64FX i konstatovati da eto Intel ima najbrzi x86 procesor! To sto taj procesor nece biti dostupan obicnom Djoki, nikom nista. Da nepricamo da nece otici dalje od 3.2 GHz, a iako se pojavi 3.4 GHz verzija bice je toliko da Dell moze da na K4 PC Magazina stavi sliku fensi kucista u kome se navodno nalazi taj procesor, a doticnu konfigurciju mozete naruciti i bice vam isporucena u roku od 45 dana!
P.S

Da se ne slazem sa tobom neko drugi bi morao da bude thred maker. U ostalom sacekajmo da se pojavi pa cemo videti reakciju na hardverskim sajtovima. Mislim da necemo biti usmljeni u osudi.

Nedjo je napisao(la):
...
P.S
Zasto mislis da je P4 EE "zvaka za ludaka" vise nego Athlon 64FX ili bilo koji diesktop mikroprocesor sa cenom oko 1000US$? Zainteresovanom kupcu sasvim je svejedno sto to nije nova tehnologija nego prepakovan Xeon MP. Pa on dobija chip koji inace kosta tri puta vise. Tu se prevarenim mogu osecati samo kupci papreno skupog Xeona MP. Ali te Xeone uglavnom kupuju ljudi koji trose tudje pare pa ih i nije mnogo briga.

AMD radi istu stvar. Odabrane primerke njihovog najbrzeg serverskog chipa ce nazvati Athlon 64FX i prodavati po paprenoj ceni za desktop. Medjutim to je i dalje daleko jeftinije nego identicni Opteroni serije 8 koji su direktni konkurenti Xeonu MP.

Lansiranje P4 EE nece biti repriza lansiranja Copperminea na 1.13GHz. Linije za proizvodnju vec postoje, Northwood core bez problema dostize 3.2GHz i nema nikakvog razloga da Intel ne proizvede dovoljno P4EE i ponudi ga svakom zaludjeniku ko je voljan da plati toliko za procesor.

Jel uspeo neko da vudu rezultate P4 EE na aceshardware-u pre nego sto su ih skinuli?

Nazad
Vrh Dno