Bogda je napisao(la):
...
Ta varijanta sa pakovanjem neispravnih Opterona u neke nove Durone nema mnogo logike i to iz vise razloga:
- AMD ce na svakih 50 Durona/Low cost Athlona prodati jednog Opterona. Veliki bi im to bio skart.
- AMD ne moze da priusti da prodaje procesore sa 120mm^2 coreom za 50-100US$. Jeste li se ikada zapitali zasto Duron nije bio Athlon sa iskljucenih 192kB cache-a? Zato sto AMD ima veoma ogranicene proizvodne kapacitete i vise im se isplati da naprave novi core sa manjom povrsinom i bacaju Athlone sa neispravnim cache-om. Sa druge strane Intel ima proizvodne kapacitete da se razbacuje pa mogu da priuste sebi Willamet Celerone i P4 Extreme Editione.
Uopste ne mislim da je Intel u nekim velikim problemima. P4 se i dalje drzi veoma dobro i bice potreban Athlon 64 na 2GHz da ga sustigne. P4 Extreme edition je tu vise iz psholoskih razloda - da AMD ne preuzme brzinsku titulu sa 2.2GHz procesorom. To sto se Intel brani neelegantnim metodama nema mnogo veze. Zamisli poluobrazovanog Amera sa kad vidi specifikacije: 3.2GHz procesor sa 2MB cachea, 800MHz FSB, 2xDDR400... dobro zvuci. Uz sve to iz gore navedenih razloga Intel moze da priusti da prodaje P4 sa 2MB cache-a za manje pare nego AMD svoj Athlon64FX sa 190mm^2 coreom. Ne zaboravite da je za AMD maksimalno pozeljna velicina core-a 100mm^2.
I na kraju sta mislite kada ce AMD preci na 90nm proces? Pa oni su tek pre 7-8meseci ljudski osvojili 130nm bulk a letos 130nm SOI. Ja ne ocekujem 90nm Athlone 64 pre 2005.
E tebe sam Boki cekao :mig:
-Poenta je da se u pocetku proizvodnje na novoj tehnologiji uvek proizvodi dosta skartova i poluskartova. Sasvim je logicno da se svaki CPU koji moze da se iskoristi i iskoristi, a prodavanje pod LowCost brendom uz losije tehnicke specifikacije je najbolji nacin za to!
-Apsolutno se neslazemo po pitanju druge tacke, a moji izvori mi daju za pravo da tvrdim da gresis. Bolje je prodati procesor kome ne radi pola ili 2/3 cachea (ili u slucaju GPU-ova naka rendering ili VertexShader jedinica)kao LowCost nego ga u potpunosti baciti. Najbolji dokaz da nisi u pravu je najnoviji Duron koji je Thoroughbred B sa iskljucenih 192 KB cachea ili NV31 koji je neuspeli NV30 sa sve 125 miliona tranzistora, od kojih je funcionalno oko 85 miliona)!
Niko nema proizvodne kapacitete da se razbacuije!!!
-Ovo oko velicine jezgra i potenciranje "svetog pisma" da je za AMD pozeljna velicina oko 100 mmkv je precenjeno. Cinjenica je da velicina jezgra utice na krajnju cenu, ali to nije kljucna promenljiva koja na kraju odredjuje finalnu proizvodnu, odnosno prodajnu cenu. Yield je najvaznija stavka! Ko ima bolji yield (odnosproizvedeni/ispravni cipovi) taj ostvaruje veci profit. AMD je imao odlican Yield sa svojom 130nm tehnologijom nakon revizije T'bred jezgra i mogao je bez problema sebi da priusti Barton jezgro sa 512 KB cachea.
Intel sigurno ima ocajan yield na StrainedSilicon 90nm procesu na kome treba da se radi Prescott i zato taj procesor kasni i sve to jako mnogo kosta Intel!
-I na kraju! AMD je pocetkom ove godine imao dve pilot masine koje su pravile 90nm K8ice (oni Hammer procesori koji su se nalazili u notebookovima po raznim sajmovima i forumima su bili napravljeni u 90nm tehnologiji - ovo je 101% proveren info!
-AMD ce pocetkom iduce godine zasigurno imati jednu potpuno funkcionalnu 90 nm liniju koja ce masovno proizvoditi K8. Uz eventualno jedan respin prve A1 serije 90nm jezgra, AMD ce vec sredinom 2004 poceti sa isporukom B verzije 90nm K8-ce! Znaci u ovu tvrdnju mogu da se kladim... u Milku s jagodom! :twisted:
-Sto se tice Intelovih pozicija, P4EE je najbolja ilustracija njihove nimalo ruzicaste situacije. Daleko od toga da ce Intel propasti ili da ce mu AMD za 6 meseci otkinuti 30% trzista, ali simpaticno izgleda situacija u kojoj su oni do plafona doterali klok potencijal na sva usta hvaljene NetBurst arhitekture. Meni, licno, fenomenalno zvuci cinjenica da se K7 arhitektura pojavila godinu dana pre NetBursta i da je uspela da sa njom odrzi korak, do samog kraja (Prescott bi ipak trebalo da donese znacajno unapredjenje NetBursta kakvog danas poznajemo kod Northwooda). Intel je sada dosao u sitaciju da sebi skace u stomak pokazujuci svojim delima da ipak nije sve u sirovoj frekvenciji.
Znas kako kaze ona izreka: "lako je biti pametan kada imas para". Cinjenica da AMD ima toliko malo sredstava u odnosu na Intel i da ipak ima bolje i inteligentnije dizajnirane proizvode, ne moze da u meni ne izazove postovanje prema ovoj kompaniji i njenim inzenjerima. Zato i kazem da je AMD mnogo interesantniji.