Šta je novo?

Intel Pentium G3258 (Anniversary Edition)

koliko sam citao 4,5 je sigurica i na mnogo slabijim plojkama,u sustini kuler tu igra ulogu,na stocku je tu limit ako izuzmemo przenje na testovima,4,4 je limit u tom scenariju.

elem,jel' jedna 280x overkil za aniverzari?konkretno me zanimaju TR,Metro i ostale modernije igre.

^ Bogami, 4,2GHz je sigurica, pročešljao sam net o tome. 4,2 ide bez povećanja napona (1,2V). Moze i 1,3V, 4,5GHz, visoke temp, dobro aftermarket hladjenje. Skuplja dara nego mera za sve vise od 4,2GHz.

A na 4,2GHz je hladan i može stock kuler. Onda rapidno sa naponom raste temperatura. Ovo je summa summarum sa stranih testova.

^ Sa ASUS H81I-PLUS i/ili ASROCK H81M-ITX (kao i microATX pandanima ovih ploča) ima čak i povećanja napona čak na H81 čipsetu, čitao na AnandTech forumu. Puno toga pročitao, pa mi se pomešalo. :beat:

No, testovi sa raznim pločama i čipsetima pokazali su da je 4,2GHz stabilna granica koju može svaka ploča bez korekcije napona. Da bi se išlo preko toga treba povećanje napona, što prati (veliko?) povećanje temperature, povlači ulaganje u mnogo bolje hlađenje. Pitanje koliko se tu realno dobija. Postoji lik koji je prešao 5GHz, uvek će postojati neko ko je prvi... da li je to zaista potrebno za svaki dan? :smoke:

Ma nije potrebno toliko 5GHz, mnogo bre , ( igrao sam na 5.0-5.2 Ghz pa nisam mogao vise jer je sve mnogo brzo morao sam vratiti na 4.5-4.6GHz ) .
A sto se tice ploce , zavisi od ploce i cpu-a moze stabilno na 4.4 GHz , napon 1.2 .

A sto se tice ploce , zavisi od ploce i cpu-a moze stabilno na 4.4 GHz , napon 1.2 .
Sa naponom 1,2V viđao sam do sada na stranim forumima i test sajtovima samo 4,2GHz i ponekad 4,3GHz i uvek su javljali da je 4,3 ili 4,4GHz bila granica pucanja: BSOD ili nemogućnost podizanja OS-a. Konačno, kažu da zavisi i od samog primerka procesora -- iz koje je serije i slično, tako da podaci ne moraju nužno da se preslikaciju na svaki CPU.

Ovako razmišljam: uz CPU od 50-ak evra, nema baš smisla uzeti 2x skuplju ploču plus kuler(e) koji koštaju skoro kao procesor. Nekako, račun bez krčmara (sem ako se ubrzo ne planira prelazak na drugi, jači CPU) sa istom pločom.

Razmišljanje naglas: koju god ploču da kupim, siguran sam da će doći bez podrške za G3258 (stari BIOS). Samo skupe Asus ploče imaju opciju USB BIOS update bez CPU-a. Stoga, ostaju tri mogućnosti:
- Da pošaljem u servis i tražim da mi (besplatno) apgrajduju BIOS (kažu da to rade u SRB);
- Da stavim stariji CPU i apgrejdujem BIOS (nemam stariji CPU);
- Da platim za BIOS upgrade.
S obzirom da ću ploču kupiti od "mađara" (kod nas nema ASRock mini-ITX modela koji želim), jasno je koja mi od gornjih opcija preostaje. :trust:

owim ,
I nasi forumi su dobri, ima od svega ponesto , elem - zavisi i od samog primerka procesora . Uzmi neku jeftiniju plocu , i samo ces morati updejt biosa zbog overkloka, a radice sigurno i ne placas nista.

^ Uzimam jeftiniju plocu: B85 čipset, mini-ITX format. Ali, kako uzimam od "madjara", bojim se da ću morati da platim da mi neko uradi update BIOS-a (inicijalno nece prepoznati CPU).

Idi kupujem prodajem i vidi sve što te zanima.

http://www.tomshardware.com/reviews/pentium-g3258-b81-cheap-overclocking,3888.html

evo tomshw tvrdi da i na h81m p33 ima saltanja napona i da su oni bez frke digli na 4,4ghz i 1.275v i to na stock kuleru,4,5ghz na 1.3v (ali stok kuler to nemere da podnese).ovo je i kod nas najjefinija h81 plojka,nova u sopu.apsolutno ista ima i u mITX formatu.ja ne vidim poentu za mnogo skupljom plojkom,eventualno da se da jos koji dinar na asus ili neku drugu ako npr ima bolju regulaciju ventova,vise juzer frendli bios i sl.

Trenutno ima akcija sa mnogo jacim plocama...
Znaci trazeni procesor +...
MSI Z97 PCMate - 112€
MSI Z97 Guard Pro - 125€
MSI Z97M-G43 - 123€

Ovo su cene za z97+g3258? Zvuci primamljivo ako je tako. Kada se vratim u bg pusticu ti pm za vise info , hteo bih da se poigram malo sa tim g3258 dok ne ubacim i5 4690k :D

Idi kupujem prodajem i vidi sve što te zanima.

Pogledacu. Na kp uglavnom prodajem kada se zasitim nekim gadgetom :D ali koliko sam mogao da primetim ljudi su uglavnom nerealni sto se cena tice, mozda 5-10e manje nego kod nas u radnji :trust:

http://www.tomshardware.com/reviews/pentium-g3258-b81-cheap-overclocking,3888.html

evo tomshw tvrdi da i na h81m p33 ima saltanja napona i da su oni bez frke digli na 4,4ghz i 1.275v i to na stock kuleru,4,5ghz na 1.3v (ali stok kuler to nemere da podnese).ovo je i kod nas najjefinija h81 plojka,nova u sopu.apsolutno ista ima i u mITX formatu.ja ne vidim poentu za mnogo skupljom plojkom,eventualno da se da jos koji dinar na asus ili neku drugu ako npr ima bolju regulaciju ventova,vise juzer frendli bios i sl.

Hvala za info.
Mislio si na ovu ITX plocu: http://geizhals.at/de/msi-h81i-7851-040r-a992814.html

Imao sam tu bas tu najeftiniju plocu H81M-P33 , i mogla je stabilno da radi sa 4670k na 4.4GHz takodje sa box kulerom , ali sa flesovanim novim biosom . Sa naponom nije bilo opcije u biosu da da se pristupi, 1.2v i nije moglo vise .

ima i v1 i v2 verzija plojke,treba ispitati sta koja pusta,mada mi je nenormalno da jedna moze druga nemere,isti je chipset.

Ploča MSI H81I (miniITX) kod naš košta 62€.

Ovo cu cene kod "mađara" za B85 čipset -- vrlo slične cene:
ASROCK B85M-ITX - 72 eur
GIGABYTE GA-B85N - 65 eur
ASUS H81I-PLUS - 65 eur

Prve dve su moji favoriti, a treća je isto H81, poređenja radi.
Od ovih ploča Gigabyte ne može da koriguje napon (max 1,2V), ASRock može, Asus može -- lično istražio na netu. Za MSI ne znam, ovde čujem da može i da ne može. Vodio sam se kritikama, Asus inače ima najbolju podršku, a ASRock od mITX ima najbolje ocene na NewEgg-u. GA ima daleko manje ocena. No, kao što vidiš, cene su slične, a B85 čipset omogućava više konektora, kojih neće biti koliko bi moglo u mATX formatu jer je mITX format.

Šta bi bio pandan G3258 iz Amd APU tabora na default i overclock frekfenciji sa stock kulerom ? Znači po perfomansama ne cenovno .

78xx.OC i stock amd kuler ne idu nikako zajedno.tojest,stock amd kuler nije ni za kakvu kombinaciju.

Mislio sam G3258 na 3,2GHz odgovara kom AMD APU procesoru i G3258 na 4GHZ jednako kom AMD APU po perfomansama ?

zasto ne bi jednostavno ukucao na google modele proc koji te zanimaju i video benchmarke i onda uporedio sa benchmarkom od g3258? ili te interesuje poredjenje u nekom konkretnom programu ili igri?

Nazad
Vrh Dno