Šta je novo?

Intel Pentium G3258 (Anniversary Edition)

Sto vise citam sve se vise hladim oko ovog pentiuma.
Jel moze na tim jeftinim h81 plocama da se dize voltaza?
Ako moze, koja bi mogla da se upari sa ovim malisom?
Znaci sto jeftinija ploca sa svim oc mogucnostima, nebitno dal je h81 ili neki drugi.
Nesto kao sto je svojevremeno bila Biostar TA690g plocica koja je razvaljivala od overkloka za sitnu lovu.

Poslednja izmena:
stvarno što više čitam,ne vidim uopšte smisao ovog procesora,i pentiuma uopšte...
vi koji možda vidite ,ajde,molim vas,sastavite neku best bay konfiguraciju(i cene komponenti navesti) sa ovim procesorom čisto da vidimo gde smo i o čemu pričamo...

Poslednja izmena:
Smisao ovog procesora je da, u čast 20-godišnjeg postojanja Pentiuma bude bolji i isplativiji od ostalih Pentium procesora, što on i jeste. Na bilo kojoj ploči koja podržava overclock kod ovog procesora (čak i H81 ploče su dobile update BIOS-a) i sa stock kulerom ga možete dovesti na 3,8-4,0GHz a možda i malo više, što je bolje od bilo kog današnjeg Pentiuma.

To što ga sad neki porede sa i3, uparuju ga sa matičnom od preko 100€ i kulerom koji vredi više od samog G3258 da bi izvukli par stotina dodatnih megaherca pa kažu da nije isplativ je već njihov problem i nerazumevanje.

baš me briga koliko godina postoji pentium,intel bl,bla...
pitam konkretno ne koliko se može klokovati već zašto....da bi mogao šta?konkretno...ajde jedna konfiguracija....i cifre(pare)
znači interesuje me konkretna namena...npr želim igrati igrice(koje)sa grafičkom(kojom?)na podešavanjima(kojim)...za male pare ili mnogo povoljnije nego inače(primer)....shvatate šta želim da pitam....naveo sam primer igrica jer eto ako je toliko dobar i može se dosta uštedet pa da ga kupim i po komponentu po komponentu u neka tri meseca i složim deci neku igračku konfiguraciju...(ja lično ne igram nikakve igrice)....
i druge namene u kojima pruža više...

Poslednja izmena:
Malo ti glupo pitanje.

Zasto se klokuje? Pa zato sto dizanjem frekvencije dobijes 30-50% vece performanse za dz! Malo li je?

A buduci da jos uvek ima poprilican broj aplikacija/igara koje koriste max 2 jezgra, to je i te kako znacajan skok. Uostalom, nadji testove na netu.

G3258 = 65e
MSI H81 (whatever) = 35e
4GB DDR3 = 30e

Za 130e dobijas kompletnu platformu sa iGPU-om. Hard, kuciste i napajanje uzmes polovno za 30e sve skupa i za 160e imas jako finu konfiguraciju...

Uradili su ljudi test. Kao deo gejming konfiguracije ovaj CPU (klokovan) ima smisla samo kao neka fiktivna konzola uparena sa nVidia 750ti ili necim slicnim, zakljucano na 30 fps u 720p rezoluciji. Cak i pri takvim setovanjima dolazi do seckanja u Battlefrield 4 MP i Crysis 3 usled toga sto procesor nije u stanju da odrzi tih 30 fps svo vreme.

Za posao je koristan samo ukoliko radite u aplikacijama koje ne koriste vise od dve niti. Za rad sa video materijalom je bolji bilo koji AMD FX.

Ako se koristi kao office i internet masina opet je skup jer zakljucani Celeron odradjuje taj posao na identican nacin.

maksimalno što bi mogao izdvojiti za grafičku je nekih 10000 din limit GeForce GTX650 Inno3D 1GB DDR5 koju bi ubacio u svoj komp(vidi moja mašina)koji bi dao deci,a sebi uzeo njihovog athlona 64 x2 4600+ sa 8500GT
da li ima smisla uzeti jeftinu H81 i G3258 umesto ovog mog G1610 ili pustiti G1610 da odrađuje posao...
da li bi dobio nešto značajno (monitor je 1600x900 LG 20M35A-B)

Poslednja izmena:
Uzmi polovnu Sapphire 270 staru 3-4-5 meseci, sa garanciom, ima ih u oglasima za 105-110 eur.
Procesor bih ti preporucio FX 6300 + neka jeftinija ploca, 2x4GB memorije. Nista ti vise od ovoga ne treba.

Evo jednog testa Pentium-a G3220 na 3GHz (ne klokuje se). Uporedi njegove rezultate pa vidi šta bi mogao da radi na 4GHz, aka klokovan G3258. Grafička je Nvidia GTX 670.

A i ovi na Tom'sHardware su radili test G3258 i poredili ga sa AMD X4 750K. Grafička im je bila Nvidia GTX Titan.

na to je već G@W dao odgovor,ne zanimaju me fiktivne konfiguracije i kombinacije ,ja da imam 300 evropljana za GTX 670 sigurno ne bi razmišljao o nekom pentiumu....
platforma sa FX &300 me ne zanima jer to je dodatni trošak 50ak eura za bolje napajanje...
da "nacrtam" gejming pitanje
Celeron G1610,GTX 650 vs Pentium G3258,GTX 650
monitor 1600x900
da li bi dobio značajno više performanse koje bi opravdale razliku u ceni?

Poslednja izmena:
Ne.
Vise se za takav gaming isplati G1610 (ili G1820) + GTX750 (ili R7 260X). Primetno su jace od GTX650.

Poslednja izmena:
Ako te konkretno zanima šta da kupiš, onda otvori novu temu u podforumu "Šta da kupim?". Ovde možemo da raspravljamo o tome šta bi išlo uz G3258 a ne šta bi išlo uz GTX650. Mada, i to izlazi iz okvira teme. A i za nekog koga sve nešto ne zanima mnogo nešto pitaš.

Anyway, Celeron ti je verovatno dovoljan za GTX 650 kod većine igara. Za GTX 750 i R7 260X? G3258 je sigurnije rešenje jer je brži a i klokovanje mu omogućava da u CPU zahtevnijim igrama sustigne grafičku.

Poslednja izmena:
Da li zna neko kolika je normalna temperatura za ovaj procesor? Kod mene je na ploci Asus Z97-K sa G3258 prikazano 90 stepeni idle, sto mi je potputno nenormalno, a kada pipnem hladnjak, izuzetno je hladan.
Sta da mu radim?

Isti rezultati.

@ilidan...nije to off-topic,moja pitanja se poklapaju sa pitanjima šireg kruga ljudi sa ograničenim budžetom koji u pentiumu G3258 vide priliku za neke velike performanse za malo para..
zapravo pitanja bi se mogla svrstati pod naslove "Isplativost G3258 u poređenju sa jeftinijom konkurencijom" i "Da li mi baš treba G3258 za moju namenu i moj budžet"...odgovori na ta pitanja pogađaju suštinu stvari i smisao ,ne postojanja(za to se pobrinuo Intel svojom reklamom),već smisao i opravdanost kupovine ovog procesora po ceni poprilično većoj od preporučene(72 USD)...

Igram samo WoT koji vidi valjda jedno jezgro.
Imao sam Pentium G860 a sada Celeron G1610. Razlika je primjetna jer "megaherci" dosta znace za ovu glupavu igru.

U Njemackoj je G3258 55Evra a G3420 isto na 3.2GHz 53Evra.
Ko ima ogranicen budzet i skromne zahtjeve ne znam sto bi bio gadljiv na 30-40% bolje performanse za dzabe.
A u svakom slucaju moze da cucne neki i5 kasnije ako se ukaze prilika.

E sad, garant nije mnogo bolji od matorog E8400 na 4Ghz...
Ali opet, 4GHz za 100Evra (ploca+CPU) meni zvuci primamljivo.

(tu opet uskace kombinacija polovan i3+H61/H81 za isto tako oko 100Evra)

Poslednja izmena:
gde baš nađe WoT za primer,jedan moj kolega to stalno igra sa athlonom64 x2 3800+ i GT430...

Igram samo WoT koji vidi valjda jedno jezgro.
Imao sam Pentium G860 a sada Celeron G1610. Razlika je primjetna jer "megaherci" dosta znace za ovu glupavu igru.
ne bi trebalo biti neke velike razlike sa adekvatnom grafičkom,mislim da je 7790 prevelik zalogaj za oba navedena procesora,ali da lakše klizne kod G860 zbog veće freq
mislim da za WoT ne bi bilo potrebno više od celerona i GT630,jer ovaj moj kolega igra glat sa svim detaljima u nativnoj rezoluciji monitora ,neki filips ful hd 1920x...(imao je pre koji mesec nvidia 9600 mislim GS ili GSO,tako nešto,koja je crkla i kupili na brzinu HD6450,s kojom je morao smanjiti detalje,pošto nije bio zadovoljan kupio polovnu GT430 za sitne pare,oduševljen)

za hd6450 znam kako je radila jer smo ju zajedno ubacili i obrisali stare i instalirali nove drivere,morao je smanjiti detalje jer je seckala sa više detalja...
e sad za ovu gt430 nemam razloga da mu ne verujem(sam je to odradio),ako je njemu dobro....e sad šta je to dobro nije isto za svakog.....uostalom nek svako nađe svoju formulu da bude zadovoljan,pa čak i ako se nešto preplati...verujem da će mnogi kupiti ovaj G3258 čak i sa AE pločom čisto iz zadovoljstva da imaju nešto posebno,makar bilo i neisplativo i bez neke posebne namene osim malo znatiželje igranja sa procom...
odosmo u off...aj,laku noć....

Da li neko zna koliko može da se OC sa box kulerom? A da temperatura bude u granicama normale.

4ghz bi morao da izgura sa box kulerom uz neke razumne temperature. Provetrenost kucista isto igra veliku ulogu.

Da li neko moze da mi kaze na kojoj z97/h97 ploci moze lagano da se klokne ovaj cpu?? ploca do 120e..

Pogledaj u firmi na E
Z97 ASRock Z97 Anniversary
9900din. Moj pik

To ti je 90eur, za 20eur uzmes jos neki redovniji kuler i da te vidi babo

Nazad
Vrh Dno