Šta je novo?

Intel pentijum D 920 problem

illidan je napisao(la):
pa ovaj 8-pinski i jeste stavljen za dualcore procesore
Ali i 4 pinsko napajanje zavrsava posao,sem kad je u pitanju neki extremni overclock,pa se zbog toga i javljaju varijacije napona.Recimo kad poteras neki opasan program koji znatno opterecuje procesor,a potom je on overclockovan,javice se varijacija napona,koja ce biti redukovana sa napajanjem sa 8 pinova.Jeno pitanje i od mene,zna li neko da li kod nas ima da se kuti napajanje sa 8pinskim konektorom.

moje seasonic s-12 ima.

genijalcin@23 je napisao(la):
Cak bih rekao da je tu Gigabyte i bolji, jer ne fusari i ne stedi toliko koliko Asus ume.

Da li si siguran u to sto govoris?
Mozda oni skuplji modeli imaju sve sto treba, ali pogledaj ovaj moj post pa vidi da li gigabyte fuseri ili ne i to na nekoj srednjoj klasi(mozda za nekoga i nije srednja, ali po ceni je tu negde):

http://www.benchmark.co.yu/forum/showpost.php?p=788227&postcount=12

Ja mislim da je ovo prevazislo i asus, tj. iako nisam imao prilike da vidim asusovu p5ld2 verujem da sve ovo ima sto nema ova nesrecna GA ploca, a nije nesto mnogo skuplja od te GA ploce, a po specifikacijama je bolja od GA.

Poslednja izmena:
Necemo sad da cepidlacimo...Mislim, nema konektora za fan, nema BIOS recovery procedure i ne prikazuje u BIOSu napone i temperaturu...Kome to treba uopste? :) Mislim, ako ti to toliko znaci, onda nisi treba da kupujes GA.

Za hladnjak se slazem - mozda dobro izgleda, ali izuzetno lose hladi.

PCB i komponente na nekom Gigabyte-tu iz srednje ili nize klase (pricam o onome sto sam ja video) su kvalitetnije od Asusovih. Asus je beda nevidjena.

Stvar je u tome da to lepo radi i zavrsava posao, cak se lepo i klokuje. Kod Asusa ne znas sta da ocekujes - mozda ce se klokuje, a mozda i nece (pricam o P5LD2 non-DELUXE verziji - Deluxe je druga prica); mozda ce raditi kako treba, a mozda i nece.

Svi fusare i stekare - neki manje, a neki vise. Po meni, bolje je stekariti na manje bitnim komponentama, kao sto je eto, slucaj sa tom tvojom nesrecnom plocom. Gigabyte nudi isto ili vise za manje pare...i to je to. Naravno, sve je relativno, jer svako ima drugacije ocekivanja i potrebe.

EDIT> sada sam video da pricas o G verziji ploce, sa int. grafikom. Sada mi tek nije jasno zasto se bunis i zasto imas toliko visoka ocekivanja od jedne takve ploce?

Poslednja izmena:
Bas si mi dao utehu...
Mislim da ne sirim sam pricu koja je offtopic, ali mogli su lepo da ubace jos jedan senzor za temperaturu i za merenja napona na +5v.Nije toliki problem sto ih nema u biosu, vec fizicki ne postoje tj. mozda i postoje, ali djaba kada njihov sw pod winom to ne prikazuje.Ajde i za konektor za fan da im ne zamerim, ali kada ploce od 30-40€ to imaju valjda je za ocekivati da ploca i preko 100€ to ima.A cipset se greje kao nenormalan, a ne mogu da vidim njegovu temperaturu...

EDIT: Ploca nema integrisanu grafiku, evo ti i linka ka specifikacijama:
http://www.gigabyte.com.tw/Products...rboard&ProductID=1906&ProductName=GA-8I945P-G

Poslednja izmena:
Zbunilo me je ono G u nazivu...Pomislio sam da se radi o 945G verziji chipseta.

To i dalje ne menja cinjenicu da je kvalitetnija od Asusove. Pa pogledaj samo koje kondenzatore i MOSFET-e stavlja Asus na svoje ploce i kakav je kvalitet PCB-a.

GA ploce koriste ITE chipove za monitoring, skini MotherboardMonitor, pa ga lepo podesi...

Poslednja izmena:
Sve je to ok,ali gde ja da ga nabavim

illidan je napisao(la):
moje seasonic s-12 ima.
Sve je to ok,ali gde ja da ga nabavim,a za ovo coolermaster mislim da samo SLI verzija ima 8pin konektor,jer sam ja imao ovu staru(ili nisam ni obracao paznju,jer sam koristio AMD)

genijalcin@23 je napisao(la):
Zbunilo me je ono G u nazivu...Pomislio sam da se radi o 945G verziji chipseta.

To ne menja cinjenicu da je kvalitetnija od Asusove. Pa pogledaj samo koje kondenzatore i MOSFET-e stavlja Asus na svoje ploce i kakav je kvalitet PCB-a.

GA ploce koriste ITE chipove za monitoring, skini MotherboardMonitor, pa ga lepo podesi...

Pazi moguce je da su asus stedi, jer evo i Audiofreak ne moze da dobro klokuje cpu, a i -X serija im je nije nesto.Ali me je ono iznerviralo, jer mislim da im to ne bi mnogo povecalo cenu ploce, a slazes se da su to mogli da stave.
A skinuo sam MBM5 i podesio ga, ali i dalje nema detekcije +5v(tj.prikazuje +6.x~+7.x - probao sam vise podesavanja), a za temperature prikazuje samo cpu temperaturu, a sve ostale su -55,-4,+96 isl(probao sam sve sa liste sto je nudio, a 96 mi se cini suludim)

Probao sam i systool, i on prikazuje samo ime senzora koje sam ja iskoristio u MBM-u...

Poslednja izmena:
The pocetnik je napisao(la):
Pazi moguce je da su asus stedi, jer evo i Audiofreak ne moze da dobro klokuje cpu, a i -X serija im je nije nesto.Ali me je ono iznerviralo, jer mislim da im to ne bi mnogo povecalo cenu ploce, a slazes se da su to mogli da stave.
A skinuo sam MBM5 i podesio ga, ali i dalje nema detekcije +5v(tj.prikazuje +6.x~+7.x - probao sam vise podesavanja), a za temperature prikazuje samo cpu temperaturu, a sve ostale su -55,-4 isl(probao sam sve sa liste sto je nudio)

Probao sami systool, i on prikazuje samo ime senzora koje sam ja iskoristio u MBM-u...
Test novog intel 975X cipseta je izvrsen na nekoliko ploca u vise zemalja,a naj raspolozenija za test je bila GA-G1975X koju posedujem,asus je u samom vrhu kada je rec o proizvodnji ploca za intel,ali u zadnje vreme dostojan protivnim kao sto je GA mora biti pohvaljen,jer to na kraju i zasluzuje eve ti i mog rezultatcica koji sam postavio,ako nisi sve citao sve iz pocetka.

Tachno je da nema 8 kontakata,vec 4,ali mislim da,obzirom da je i na defaultu u over-voltingu,da je plocha takva.

imas li na napajanju eatx konektor onaj 8-pinski?
ubodi ga u plocu

stilt-ovi DDR2 Vdd mod, MCH Vdd mod i Vcore droop mod:
http://www.xtremesystems.org/forums...40&postcount=63
Sad tek vidim sta je ovaj manijak radio sa plochom.Ovo premoscavanje nebih radio ni u snu.Postoje velike sanse da plocha postane nestabilna.U najgorem slucaju je mozda dobio bolje performanse ali je garant dodatno opteretio ostale komponente na plochi.

Ja samo mogu da dodam da ASUS P5LD2 ima jako losh layout...tj raspred komponenti...za razliku od pochetnikove ploche...Ne mogu da verujem da su je tako debilno u ASUS-u odradili...stavili PCI slotove do PCI-E x16 dok je na GA to odradjeno kako valja...PCI-E x1 su do PCI-E x16

A o overvoltingu...na ASUS-u. Pa to je poznato odavno da rade..

Ima li negde kod nas GA-8I945P-Pro...Ona bi ushila ja mislim ovaj ASUS P5LD2

Ima li negde kod nas GA-8I945P-Pro...Ona bi ushila ja mislim ovaj ASUS P5LD2
asus p5ld2 ima 945 chip set.Po malo je vec"out",mada prima Preslere ali,koliko se secam,BUS ploche je 800mhz..Da sam na mestu @Audio sacekao bih p5wd2-e i cepio Conroe unutra.Nasvirao bih HyperX da pichi preko 900mhz..i to jer to....

E ovako:

Otisao danas do ortaka i uzeo na probu 2x(2x512MB) Corsair DDR2-5400. Radi na 675 sa 4-4-4-12 1T na 1.9V bas kao sto pise u PDF-u.
CPU ide do 3800MHz, za stabilnost je potrebna dobra promaja i 1.4250V (smrzoh se dok sam proterao 3dmark2006 CPU test :D).
To je znaci 253MHz FSB sto i nije lose.
Medjutim, preko toga (na 3900MHz) racunar se sam ugasi (i upali kad padnu naponi na 0V) kad dodje do boot menija.
E sad, ja sam sa Pentium 630 uspeo da poteram ovu plocu i onaj budjavi Gayl na 3906 (toliki mi je superpi rekord), znaci da ploca mora da moze jos. RAM sada vise nije problem, dakle ostaje CPU (ili nedovoljno hladjenje ili los primerak) ili napajanje koje ne moze da izdrzi pa se ugasi od preopterecenja. Ja tipujem na ovo drugo jer CPU postuje i na 4GHz (266FSB). Sta vi mislite?

pa pricalo se o kvalitetu LCP napajanja :D

illidan je napisao(la):
pa pricalo se o kvalitetu LCP napajanja :D

Evo ovako:
Uzeo sam Supermicro serversko napajanje od 645W za probu (3.3V/30A, 5V/30A, 12V/46A, 24-pin ATX) i stavio umesto LC Power 550W.
Rezultat je isti masina se gasi na 3.9GHz kad dodje do boot menija, dakle LC Power je dobar, nije do njega.
RAM je takodje dobar, znaci ostaje ploca ili procesor. S obzirom da je ploca radila na 3906MHz kad sam postavio sopstveni SuperPI rekord na Pentium 630 najpre bih posumnjao u los primerak procesora koji mi je zapao, a zatim i u plocu.

@vezmar:
Tebi ako je 4.5GHz malo, mislim stvarno :zgran:
Ja bih licno bio zadovoljan sa 3.8GHz stable za svaki dan jer je to otprilike kao 4800+ x2 koliko sam iz testiranja na tom taktu uspeo da vidim, a to je frekvencija na kojoj mi RAM radi na 675Mhz sto je bas po Corsair specifikaciji. Medjutim meni za 3.8GHz treba 1.45V da bi prosao 3DMark 2006 CPU test, a OCCT cak i na tom naponu spucava masinu skoro momentalno.

audiofreak je napisao(la):
Evo ovako:
Uzeo sam Supermicro serversko napajanje od 645W za probu (3.3V/30A, 5V/30A, 12V/46A, 24-pin ATX) i stavio umesto LC Power 550W.
Rezultat je isti masina se gasi na 3.9GHz kad dodje do boot menija, dakle LC Power je dobar, nije do njega.
RAM je takodje dobar, znaci ostaje ploca ili procesor. S obzirom da je ploca radila na 3906MHz kad sam postavio sopstveni SuperPI rekord na Pentium 630 najpre bih posumnjao u los primerak procesora koji mi je zapao, a zatim i u plocu.

@vezmar:
Tebi ako je 4.5GHz malo, mislim stvarno :zgran:
Ja bih licno bio zadovoljan sa 3.8GHz stable za svaki dan jer je to otprilike kao 4800+ x2 koliko sam iz testiranja na tom taktu uspeo da vidim, a to je frekvencija na kojoj mi RAM radi na 675Mhz sto je bas po Corsair specifikaciji. Medjutim meni za 3.8GHz treba 1.45V da bi prosao 3DMark 2006 CPU test, a OCCT cak i na tom naponu spucava masinu skoro momentalno.
Sve je to ok sto ti pricas,LC 550W je odlicno napajanje nema sta da se prica kada je rec o istom,medjutim sa 8 pinskim napajanjem varijacija napona je skoro neprimetna(ja sam sa coolermaster 550W,8 pinsko, dosegao 4.5GHz,i koliko god opterecivao sistem naponi su bili nepomicni dok mi je napon sa LC-om na istoj frekvenciji varirao od 1.48V pa se spustao i do 1.42V).Sto se tice da li mi je malo 3.8GHz sigurno da nije,jer ga drzim za svaki dan na 3.73MHz sa memorijom klokovanom na 667MHz(ali samo sa jednim modulom),e sad sto sam ja hteo da izbencujem rezultate koji ce da pojedu ove opterone ovde testirane to je druga prica,ali strpljenje je moja vrlina i koliko kroz mesec dana mozda bude na testu DDR21000 pa cemo da vidimo ;)

Poslednja izmena:
Ji 4Tze je napisao(la):
pazi, moze da bude i do naponske sekcije na plochi, overi koliko su vrele komponente na istoj...

Ploca ima onaj Asusov StackCool tako da ne mogu da pipnem MOSFET-e direktno, ali on sam (heatsink) je mlak, tako da sumnjam da je to problem. Pregledao sam i kondenzatore na ploci za svaki slucaj i nisam nasao nista sumnjivo.
Jedino sto je vrelo je NB jer je pasivno hladjen, pokusavao sam dodatno da ga hladim coolerom koji duva preko njega ali nisam skoro nista postigao time.

@vezmar:
Cime ti hladis taj procesor? ***, moja ploca nema 8-pinski konektor tako da mi to ne vredi. Znaci ako napon za CPU varira, onda je to do ploce, a ne do napajanja i verovatno je u tome problem.

@all:
Inace kad smo vec kod toga, zar se nije preslo sa 20 na 24 pina ATX bas zbog dodatnih 3.3V linija? Cemu sad jos serverski konektor? Sta on dovodi, koje napone, kome, gde, zna li neko da objasni?

Skini hladnjak sa NB, i pogledaj kako je postavljena pasta (ako se ne skida teško). Ponekad je nanešen prevelik sloj, ponekad malo (ili suviše jednostrano). A ako već skidaš hladnjak, onda nije loše da zameniš pastu nekom boljom.

@all:
Inace kad smo vec kod toga, zar se nije preslo sa 20 na 24 pina ATX bas zbog dodatnih 3.3V linija? Cemu sad jos serverski konektor? Sta on dovodi, koje napone, kome, gde, zna li neko da objasni?

Cisto da vam javim sta se desava, menjao sam RAM i mislio da sam resio problem ali prekjuce mi se ponovo desio machine check.
Posle toga sam ostavio goldmem preko noci i posle 10 prolaza nije bilo ni jedne greske.
Onda sam pustio OCCT na oba jezgra i onaj test od pola sata na prvom mi se jezgru prekinuo posle 2 minuta uz onu poruku o gresci, ali posle toga sam ponovo pokrenuo i prosao je na oba jezgra test.
Zatim sam ga ostavio 2h na torture testu (72 stepena svo vreme) i nista, radio je.

Nego, primetio sam bio da mi zvucna krchi s vremena na vreme u igri i prvo sam mislio da je bug u igri ili drajverima, a onda mi pade napamet da mi je to najstarija komponenta u racunaru (iz 2003) i izvadim je. Za sada nema problema, videcemo da li ce se opet desiti machine check. Koliko se meni cini PCI periferija moze da izazove bus error zar ne?

Meni se i Fear javlja puckanje u zvuku na mnogo manjem klokovanju.SB live 5.1.cpu intel 920-clock na 3222mhz bez dizanja napona.Memorija kingston hyperx na 916-920mhz.
Mada ne vidim zasto bih dizao napon i naduvao elektrolite na plochi kad i ovako radi odlichno.Fear skoro na maksimum setovanja.Samo se javlja taj zvuk..ali ni on nije toliko dosadan.

Kod F.E.A.R. je problem nešto drugo a vezano je baš sa Live!, koliko se sećam ima nekih dodatnih setovanja, pogledaj na search pisalo se o tome u thread-u o dotičnoj iigri.

Cisto da vam javim sta se desava, menjao sam RAM i mislio da sam resio problem ali prekjuce mi se ponovo desio machine check.
Posle toga sam ostavio goldmem preko noci i posle 10 prolaza nije bilo ni jedne greske.
Onda sam pustio OCCT na oba jezgra i onaj test od pola sata na prvom mi se jezgru prekinuo posle 2 minuta uz onu poruku o gresci, ali posle toga sam ponovo pokrenuo i prosao je na oba jezgra test.
Zatim sam ga ostavio 2h na torture testu (72 stepena svo vreme) i nista, radio je.

Nego, primetio sam bio da mi zvucna krchi s vremena na vreme u igri i prvo sam mislio da je bug u igri ili drajverima, a onda mi pade napamet da mi je to najstarija komponenta u racunaru (iz 2003) i izvadim je. Za sada nema problema, videcemo da li ce se opet desiti machine check. Koliko se meni cini PCI periferija moze da izazove bus error zar ne?
Pazi slican problm sam imao i ja sa Asusom P4P800E-Deluxe i pentiumom 3GHz,samo sto se meni sistem restartovao posle nekih recimo 5min surfovanja na netu,jednostavno zvucna ispusti rafal i sistem se restartuje.Prvo sto sam pomislio je bilo to da teba da menjam napajanje i na kraju sam ga zamenio.Restartovanje je prestalo,medjutim ja racunar nisam koristio toliko intenzivno posle zamene napajanja,da bi tek posle provalio da je problem jos uvek prisutan.Na kraju sam izvadio zvucu i restart je prestao,najzanimljivije je to sto pre toga nisam mogao da predjem granicu od 3.4GHz kada je overclock u pitanju,a posle toga sam nasviro maximalnih 3.7GHz na bokx kuleru sto je u to vreme za mene bilo vaaau. :bottle:

[email protected] kupio josh 2 modula pc7200 hyperx(900mhz)..sad imam 2 giga:D.Stiglo je u onu firmu...proveri...imas jos jedan kom.
Vidim da se muchish sa Ram...ovo radi kako ludo..ide od 900mhz pa u nedogled///samo ga cepash./..jako sam zadovoljan....

Poslednja izmena:
Vrh Dno