Šta je novo?

Intel pentijum D 920 problem

vezmar

Slavan
Učlanjen(a)
20.07.2005
Poena
319
Posto sam juce kupio plocu Gigabyte GA-G1975(predhodno uzeo pentium D920)i samo jedan modul DDR2(1gb geil 533 4-4-4-12) memorije,sad kad sam sve to sklopio javlja mi se problem,naime procesor nece vise da gura od okruglo 3500MHz(250x14),ni megaherza vise.Posto sam na toj frekvenciji odradio 8h primea i nekoljiko desetina Super Pi rezultata,znam da procesor moze vise pa makar za slikanje,flesovao sam novi bios,medjutim ni makac od ove frekvencije,nisam siguran sta je problem pa reko mozda neko ima ideju,jednostavno ploca poludi trudi se da startuje,ako ne uradim clear cmos ona bi se mucila odprilike do sutra.Hladjenje je vodeno i temp. porocesora mi ne prelazi 40C(3500 MHz).Ja tipujem na napajanje(LC Power 550W 2.0)ili na glupavu nekompatabilnost memorije.Sta vi mislite?

Poslednja izmena:
a malo ti je 3.5GHz na pentiumu D ?

da nije plocha? ono, FSB ne moze ni makac vise, mozda neki bug u bios-u (tipa nece preko 250)? Napajanje bi ti dalo bar nestabilno vise MHz

illidan je napisao(la):
a malo ti je 3.5GHz na pentiumu D ?
Naravno da nije,ali sto da ga ne klokujem,ako moze vise.Nemam pojma koji joj je k...,bench je imao na testu,ali nista nisu rekli o ostvarenom FSB ili bilo cemu drugom sem rezultata koji su postignuti na defaltu.

Poslednja izmena:
Bice da je do ploce...

I ja meislim da je do ploce. Drzi se proverenih za oc!!!

Ne znam zasto bi problem bila ploca, kada je 975x predvidjen da radi i na 266 MHz. Probaj da odmah namestis FSB na 266 MHz, trebalo bi makar da bootuje, a mozda udje i u win.

Dakle...Probaj da spustis frekvenciju memorije, ali probaj sa razlicitim deliocima, nemoj samo sa onim najnizim.

Probaj da frekvenciju PCIe magistrale fiksiras na 101 ili 99...

I na kraju, proveri kakve napone prijavljuje ploca za CPU...U slucaju da downvoltuje, kao sto je slucaj sa mojom (955x Royal), slobodno ga povecaj.

genijalcin@23 je napisao(la):
Ne znam zasto bi problem bila ploca, kada je 975x predvidjen da radi i na 266 MHz. Probaj da odmah namestis FSB na 266 MHz, trebalo bi makar da bootuje, a mozda udje i u win.

Dakle...Probaj da spustis frekvenciju memorije, ali probaj sa razlicitim deliocima, nemoj samo sa onim najnizim.

Probaj da frekvenciju PCIe magistrale fiksiras na 101 ili 99...

I na kraju, proveri kakve napone prijavljuje ploca za CPU...U slucaju da downvoltuje, kao sto je slucaj sa mojom (955x Royal), slobodno ga povecaj.
Ma sve sam probao evo sad malopre mi se resetovala na defaultu,nista moracu da reklamiram kakav bedak.

vezmar je napisao(la):
Naravno da nije,ali sto da ga ne klokujem,ako moze vise.Nemam pojma koji joj je k...,bench je imao na testu,ali nista nisu rekli o ostvarenom FSB ili bilo cemu drugom sem rezultata koji su postignuti na defaltu.

Pisalo je u testu da je FSB 295...Ionako ne moze drugacije da se overklokuje, nego podizanjem FSB-a, pa ako je postignuto 4130, onda je FSB morao biti 295 (295x14)...

delimir je napisao(la):
Pisalo je u testu da je FSB 295...Ionako ne moze drugacije da se overklokuje, nego podizanjem FSB-a, pa ako je postignuto 4130, onda je FSB morao biti 295 (295x14)...
Koliko sam video pentium D 920 je testiran sa Asusovom plocom,a sa Bigabyte ste koristili D 950,zar nije veci mnozilac kod tog procesora,salu na stranu,danas sam uzeo od ortaka napajanje koje sam mu prodao(coolermaster 550W)i sa njim se javlja problem,naponi u sandri variraju evo i dve slike.Sinoc sam probao da podignem magistralu na 290,napone na procesoru sam menjao vise i neznam koliko puta,e sad cim se restartuje on prijavi 4GHz i ekran zamrzne i onda pocne da kuler koji je namesten na kuistu da se pali i gasi(napon dobija sa mesta na kojem bi trebao da bude ventilator CPU-a).Stvarno nemam vise resenja,sat vremena ce da radi ok(na defaultu) i onda ce da se restartuje)...................nemam vise ni jednu ideju :crash:

Prilozi

• Capture_2.jpg
    Capture_2.jpg
    109.7 KB · Pregleda: 101
  • slika2.jpg
    slika2.jpg
    108.7 KB · Pregleda: 83
Poslednja izmena:
vezmar je napisao(la):
Koliko sam video pentium D 920 je testiran sa Asusovom plocom,a sa Bigabyte ste koristili D 950,zar nije veci mnozilac kod tog procesora,salu na stranu,danas sam uzeo od ortaka napajanje koje sam mu prodao(coolermaster 550W)i sa njim se javlja problem,naponi u sandri variraju evo i dve slike.Sinoc sam probao da podignem magistralu na 290,napone na procesoru sam menjao vise i neznam koliko puta,e sad cim se restartuje on prijavi 4GHz i ekran zamrzne i onda pocne da kuler koji je namesten na kuistu da se pali i gasi(napon dobija sa mesta na kojem bi trebao da bude ventilator CPU-a).Stvarno nemam vise resenja,sat vremena ce da radi ok(na defaultu) i onda ce da se restartuje)...................nemam vise ni jednu ideju :crash:

Preostaje ti samo da proveris da li su se pinovi pokrivili na ploci i da nosis plocu na reklamaciju, ako su pinovi ok...

vezmar je napisao(la):

Cekaj, ne vidim nigde u threadu, jesi ti to pokosavao da nasviras 4 giga sa BOX kulerom? Ako mozes probaj da promenis kuler, jer P-D ume bas da se ugreje kada mu podignes napon i naravno takt. Meni je radio na 70-tak na ploci koja je bila van kucista. Treba bas dobar kuler za toliki takt...

Premalo detalja si dao vezano za podesavanje parametara BIOS-a, a postoji gomila njih koji mogu da ti o/c pretvore u "moru". Vodi racuna o radnim parametrima memorije...tu je kljuc svega. Ukoliko to ne pomaze, onda sto vec neko rece, drzi se proverenih o/c ploca. Gigabyte nikad nije bio preterano raspolozen "trkac". Ne bih da ti stajem na muku ali evo jednog lepog iskustva sa 920D, ASUS P5WD2, Infineon 533, Enhance 480W......naravno Box cooler....

Prilozi

• 317.PNG
    317.PNG
    115.6 KB · Pregleda: 144
Poslednja izmena:
a temperatura ?

Kakaroth je napisao(la):
Gigabyte nikad nije bio preterano raspolozen "trkac". Ne bih da ti stajem na muku ali evo jednog lepog iskustva sa 920D, ASUS P5WD2, Infineon 533, Enhance 480W......naravno Box cooler....

Mozda GA nije bio neki preterani trkac pre, ali njihove P4 ploce se sada po malo cemu razlikuju od jednog Asusa.

genijalcin@23 je napisao(la):
Mozda GA nije bio neki preterani trkac pre, ali njihove P4 ploce se sada po malo cemu razlikuju od jednog Asusa.

...polako se udaljavas od sustine thread-a...pusti sad Gigabyte, da valja i Sladja bi ga imala ;)

Ma ljudi meni nije stabilan sistem na default vrednostima,imam odlicno vodeno hladjenje senzor mi pokazuje vrednosti koje ne prelaze 38,39C,a u biosu mi prijavljuje vrednosti od 20C.jedino sto me zbuni9lo je to sto u uputstvu pise da se kod 2.0 napajanja 4 pinski konektor ubode levo(ploca je 24 pinska sa 2x4pinskim konektorom),ali on nokako ne moze da se tako ubode,samo moze desno,i sam levi deo je prekriven plastikom.Delimire kakvo ste vi napajanje imali.

to -> vezmar

Probaj sa drugom memorijom....mada mi nisi bas najjasniji, 975, 920D, H2O cooling i samo jedan memorijski modul :smash:

Kakaroth je napisao(la):
to -> vezmar

Probaj sa drugom memorijom....mada mi nisi bas najjasniji, 975, 920D, H2O cooling i samo jedan memorijski modul :smash:
Ma vodeno mi je bilo vec od pre,kad sam vrsio upgrade imao sam toliko para koliko sam imao,posle bi dokupio drugi modul tako sam mislio,ali ovo me ubi,ljudi nista mi ne pomazete............nek se zatvori thrade

Kakaroth je napisao(la):
...Ne bih da ti stajem na muku ali evo jednog lepog iskustva sa 920D, ASUS P5WD2, Infineon 533, Enhance 480W......naravno Box cooler....
Koliki je napon u ovom slučaju bio? :)

Vcore 2.960V vidi sliku :)

vezmar je napisao(la):
Ma ljudi meni nije stabilan sistem na default vrednostima,imam odlicno vodeno hladjenje senzor mi pokazuje vrednosti koje ne prelaze 38,39C,a u biosu mi prijavljuje vrednosti od 20C.jedino sto me zbuni9lo je to sto u uputstvu pise da se kod 2.0 napajanja 4 pinski konektor ubode levo(ploca je 24 pinska sa 2x4pinskim konektorom),ali on nokako ne moze da se tako ubode,samo moze desno,i sam levi deo je prekriven plastikom.Delimire kakvo ste vi napajanje imali.

taj 2x4pin zahteva EATX napajanja. Ploca bi trebalo odlicno da fercera i bez tog konektora. Naravno, njegova upotreba se preporucuje...

Ja mislim da je do memorije. Dizanjem FSB-a, memoriji ocito nedogovara mnogo veca frenkvencija !!
meni je to jedini razuman razlog !

Ipak je ploca pravila problem

Sad je sve ok kao su je zamenili,manje se dere naponi su ok,sljaka mi na 3.7GHz vec 5h uz rad primea samo mi memorija pravi probem stigao sam do 4.5GHz,ali nikako da win bude stabilan,posto nemam vise od dve memorije necu bacati testove(a i koga to ovde interesuje)evo jedne fotke od malo pre.ako neko hoce da mi izadje u susret i da mi pozajmi neku DDR900memoriju bio bih mu veoma zahvalan . :d

Prilozi

• Capture_3.jpg
    Capture_3.jpg
    213.6 KB · Pregleda: 124
Tebi je volataza 1.328 na 4132mhz?Dizi je slobodno vishe....
Dobro je...dopala ti je bila losha plocha...chim nije htela da ide sa fsb-om na vishe...

Ostao sam veceras bez krede zovem te sutra

DARK SIDE je napisao(la):
Tebi je volataza 1.328 na 4132mhz?Dizi je slobodno vishe....
Dobro je...dopala ti je bila losha plocha...chim nije htela da ide sa fsb-om na vishe...
Ostao sam veceras bez krede zovem te sutra,ili mozes da mi kazes odmah .Sta covek treba da uradi da bi dobio tvoje primerke memorjie na test?Pozzz

Poslednja izmena:
Pazi ovako:vec sam ti odgovorio na mail da ne trazim nista i dacu ti da probas ali sam daleko od tebe...samo je to problem.A sto se tiche kingston pc7200(900mhz) on ima buducnost ali tek na Conroe procesoru.Na Presleru moras da klokujes i podesavas da bi dobio bolji rezultat ali to nije opet to...jer Cpu koji ima fsb na 800mhz ne pashe bash onako kako treba kao sto ce to Conroe odraditi na jesen.Zato ne moras da zuris sa kingston hyperx pc 7200.Ja sam hteo da kupim pc6200 hyperX(800mhz) ali tada nije imalo na stanju u onoj firmi.A dobijaju robu za 15 dana ponovo.Kad odes na njihov sajt na "cenovnik" videces da je on azuran i ukoliko ga tu ima-ima ga.Kupi i gotovo.Znaci za 2 nedelje ce stici.

Hvala ti sad sam video mail.Steta sto si mi daleko,ali u svakom slucaju jos jednom hvala ti.Hteo sam da vidim dokle moze da ide ova ploca sa ovim CPU-om i to je sve,ali kako sam ti objasnio niko ovde sem tebe nema ovu memoriju,tako da cu se za test iste morati snaci na neki drugi nacin,preko nekog drugog. :bottle:

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno