Šta je novo?

Intel Lynnfield Socket LGA 1156 (Core i3, i5, i7)

Jedino ako hoce SLI, onda mora da predje na X58/P55, mada ni za tim kako stvari stoje nece biti potrebe.

Jedino ako hoce SLI, onda mora da predje na X58/P55, mada ni za tim kako stvari stoje nece biti potrebe.

Taj procenat je realno previse mali. Sa druge strane sumnjam u to da ce biti zvanicne podrske za SLI na prethodnim generacijama cipsetova - Intelu to ne odgovara, jer dodatno smanjuje potencijalni krug kupaca nove platforme.

Mislim sta ljudi ocekuju pa 95% tih igara aj sto su optizovane za konzule aj sto su limitirane GPU-em aj sto tuku 300fps-a... i onda ocekivat od djubreta od igre da sa jacim CPU-em radi brze??

- ako se malo bolje pogleda može se videti da ta brojka 300fps-a ne označava fps već potrošnju u W :D

pa bolje asrock nego ona evga sa golim pcb :d

evo jos jedna zanimljivost :)

Koliko PCI-e linija ima integrisani kontroler u 1156 procesorima?

New Intel Core i7, i5 and i3 pricing and specs leaked

intelcpulineup.jpg

Više na: Hexus

A taman sam hteo da predjem na i5...

Intel se stvarno izbezobrazio. Pa kome oni misle da uvaljuju procesor sa 2 jezgra po ceni konkurentskog quad procesora :trust:

Pa ti uzmi i5-750...
I danas e8600 kosta vise nego q9550. Ne mozes da poredis top dual core i entry level quad core procesore jer oni znaju da je nekome bitnija frekvencija nego broj jezgara pa takve lupe po usima cenom :D

A taman sam hteo da predjem na i5...

Intel se stvarno izbezobrazio. Pa kome oni misle da uvaljuju procesor sa 2 jezgra po ceni konkurentskog quad procesora :trust:

puno ti 117$?, sta AMD ima u toj ponudi a da moze da parira i5? mozda K12... :p

ovo drugo :)
ipak za cenu je 100% kriv AMD jer nema procesor cak ni u najavi koji ce parirati i3,5,7,9 arhitekturi

Ne slazem se. AMD za te pare daje punokrvan quad procesor sasvim pristojnih perfomansi. A Intel kaze ovako:

Gospodine, specijalno za vas izdvajamo iz najnovije ponude (cene iste kao pre godinu dana) fenomenalni i5-660/661 sa 4 MB kesha, fantasticnim novitetima (int. PCI-E kontroler) koji poseduju nasu FENOMENALNU HYPERTHREADING TEHNOLOGIJU (furao sam P4 dovoljno dugo da znam o cemu se radi) i koji poseduje dva fizicka jezgra

E to ti je Intel. Namlatili se para pa u ladovinu. Nadam se da ce ih i nVidia sa CUDA a bogami i AMD sa necim novim uzdrmati. Jedino kompanija koja je ugrozena donosi novitete na trziste. Ovako uljuljkan Intel sigurno to nece uraditi. Mene su nasli da farbaju i da mi prodaju kojejakve tehnologije koje ce nadomestiti nedostatak dva fizicka jezgra :mad:.

A i5-750 je procesor sa uvredljivo malom kolicinom cash memorije (4MB na 4 jezgra :trust:) kome fali HT i ko zna sta jos, radi na malom taktu i verovatno je nikakav OCer. Kosta kao mainstream a deluje kao nesto iz ranga 50-100$. Mnogo su se uobrazili bre.

pa evo dao si odgovor zasto... a i Intel ne spava vec dere sa cenama jer izgleda moze mu se... a AMD nafurava freqvencije na mahimum i snizava cene jer nemoze :)
naravno da treba da AMD pogura i to veoma ozbiljno jer se on jedini uspavao i to duzi niz godina...

pa evo dao si odgovor zasto... a i Intel ne spava vec dere sa cenama jer izgleda moze mu se... a AMD nafurava freqvencije na mahimum i snizava cene jer nemoze :)
naravno da treba da AMD pogura i to veoma ozbiljno jer se on jedini uspavao i to duzi niz godina...

Zasto je Intel tu gde je bolje da ne pocinjemo, ovog puta cemo stvarno dobiti i ti i ja po warn ;)

@G@W
Ne razumem te zasto se toliko bunis, ako ti ne odgovara Intelova ponuda ti kupi Phenoma II, a ako bas moras da imas Intela po svaku cenu sta da ti kazem, cuti i plati.
Ja iskreno i ne razmisljam o Intelu za svoj sledeci desktop, samo zbog njihovih cena!

@illidan Zbog offtopica sam izmenio post. Izvini i ti i zaboravi da se desilo ok. Drzacu se ja PC Igara ubuduce.

Poslednja izmena:
evo i ovaj je izmenjen, nema potrebe da se iskljucujes iz rasprave, samo malo da procitas po netu ako vec nemas iskustvo sa doticnim hardware_om. izvini sto sam onako burno reagovao :)

:wave:

Poslednja izmena od urednika:
planirao sam da kupim i7 920, 1366, ali mi sad nije jasno da li je to dobar put. Finansije nisu problem, ali bi popizdeo ako bi se desilo da za 6-7 meseci intel kaze 1366 je outdated...

Ne moze biti outdated ;) Nista drasticno se nece promeniti u sledecih par godina. Uzmi za primer q6600 i q9550. Posto ovo jos nije ni izaslo, tek za godinu dana ce biti prestavljeni nesto brzi, hladniji i sl procesori ali to nece biti neka ogromna razlika. A ti posto cesto menjas hw, za godinu-2 ces sigurno biti spreman da iskeris opet novu platformu, koja ce verovatno biti na novom socketu :D
Ljudi konstantno furaju pricu o upgrade-u, ali ona nema puno smisla jer je pola njih preslo sa 965 na p35, sa p35 na p45 i sl :) tako da se izgubio smisao.
Ali svejedno, ti sacekaj p55 recenzije, vidi kako se kloka, jer bi za nesto manje para mogao dobiti skoro identicne performanse i manje zagrijavanje.

Poslednja izmena:
evo jos jedne zanimljive ploce :)

p7p55wssupercomputer.jpg

Sledeci upgrade, tj. promena socketa i nova arh. ce doci najranije u Q4 2010.
http://www.nordichardware.com/news,9780.html

Ne moras da brines, osim ako zelis da das 1k$ za EE-only 6-core Gulftown. :)

ma kakvi hocu normalni i7-920, ali sad razmisljam da li ce 1366 biti nekog normalnog veka ili ce ga za godinu dana izmisliti nesto novo super-duper i onda ce se meni opet javiti bol u mozgu i zelja za upgradeom...

Poslednja izmena:
Paaa, ako se ona vest ispostavi tacna, onda ce u Q4 sledece godine izaci novi "tick" i samim tim novi socket. :)
P55 platforma za manje para nudi skoro iste perfomanse i manju potrosnju od X58.

Poslednja izmena:
do Q4 2010 se meni "isplati" da budem na 1366 socketu, tako da uzimam 1366 i i7.

hvala na objasnjenjima. Nisam pratio materiju nekih 6 meseci pa sam zahrdjao skroz.

Mipko rides PC again. Welcome back. :d

Nazad
Vrh Dno