mean_machine
Slavan
- Učlanjen(a)
- 24.01.2006
- Poena
- 350
A da se vratimo na temu? Tema nije Intel vs. AMD, vec moguca kupovina nV od strane Intel-a.
edit: zaboravio sam da pomenem amd je bio prvi koji je napravio native quad core procesor, cak su i u intelu priznali u tom trenutku da oni to nisu u stanju da naprave.
Podrazumeva se da bi morao da odustane od svojih grafickih resenja
On ionako vec drzi pola graf. trzista sa svojim integrisanim resenjima 3100, pa nadalje...mnogi i ne znaju da intel zauzima n.1 mesto na trzistu grafickih resenja, racunajuci desk i laptop trziste zajedno.
Xexe kad ne bi odustao, imao bi najmanje 80% tog trzista (onako grubo, zbirno posmatrano
Intelova graficki chipovi su inferiorni u odnosu na ATI, NVidiu i VIA. U principu imaju 2D, nekakav d3d i nikakav OpenGL driver.
Intelova graficki chipovi su inferiorni u odnosu na ATI, NVidiu i VIA. U principu imaju 2D, nekakav d3d i nikakav OpenGL driver.
Mislimd a treba biti precizan i reci da ovde pricamo o grafici pore CPU-a 😉 Negde je bilo reci o tome da je taj "IGP" unapredjen sa 20% vise izvrsnih jedinica (kako god da ih Intel zove) i treba imati na umu da je u doticnom testu bio overklokovan na 800 MHz, sto je znacajno vise u odnosu na frekvenciju X4500 GMA.To je grafika integrisana u procesore. Eto, uspelo im je da dobije kakav-takav boost zahvaljujući tome što se verovatno čabar CPU resursa upošljava, videćemo u realnim aplikacijama. Naravno, i dalje očekujem neupotrebljive drajvere i ostavljanje miljama daleko već u novoj generaciji grafičkih čipova za mainstream od strane obe kompanije koje se time zaista bave...a ne treba isključiti ni malo brčkanja po kompajlerima, zar ne :d
Prvo birokratija je *******a i spora rabota. Drugo Birokratija tek sada shvata na koji nacin je drustvo transformisano i kako je nasa civilizacija postala digitalna i duboko zavisna od kompjutera za koje opet Intel proizvodi monopolsku vecinu cipova! Regulisati nacin na koji Intel diktira razvoj i buducnost civilizacije znaci regulisati uticaj jedne korporacije na covecanstvo... slicne stvari su se desavale u proslosti sa nekim drugim korporacijama koje su u tom momentu imale najveci uticaj na drustvo u celini.IMHO, pomalo nebulozni zahtjevi FTCa, mogla bi Nvidiji pasti sjekira u med:
http://www.fudzilla.com/content/view/16926/1/
Pitam se šta je FTC radio zadnjih 20 godina po tom pitanju, i kako to da su tek sada progledali?
hah, pa to jeste podlozno raspravljanju i mozda je Intel znao sta mu se sprema, pa je odlucio da trguje kako je trgovao, mozda je AMD procenio da se prica izmedju FTC-a i Intel moze prolongirati u narednih XX godina... nije lako doneti tu idealnu odluku, mozes samo biti pragmatican...Nekad se u istoj situaciji nalazila VIA, pa se niko nije trsio previše.
Čini se da je AMD prerano/prejeftino sklopio sporazum s Intelom, ako ovo prođe. Pola toga čime se se "trgovalo" s Intelom, sada stoji u zaključcima FTCa.
Pa nije bas isto... prvo DirectX je "free4all" bez ogranicenja, a x86 Bogami nije. Drugo, par optimizovanih igara i PhysX nemaju ni priblizno uticaj na Peru Perica, kao sto to imaju milioni aplikacija i x86 sistema na kojima se one vrte!Pa isto bi mogao preslikati onda na bilo koga, a osobito na Nvidiu. Npr. IP vezan uz GPUove, šikaniranje konkurencije kroz game development (Assasins Creed, Batman), isključivanje fizike kad je druga karta zadužena za grafiku itd.
Gledas iz previse suzene perspektive! x86 je postao elektricna energija 21 veka i obzirom na uticaj koji ima na civilizaciju u celini nikako ne sme predstavljati osnov monopolizacije i diktiranja uslova koji za cilj imaju cist kapitalisticki motiv - ekstra profit.Pa nije Intelu x86 pao s vedra neba pa da daje licence ko Deda Mraz zato jer je FTC odjednom zaključio da bi ipak bilo bolje da više igrača sudjeluje. I baš tako, "find another job .. live sucks". Tako je i VIA odmrčala prije koju godinu.
Imas poentu. Takodje treba imati na umu da inicijativa koju je pokrenuo FTC moze poprimiti globalne razmere, bas kao sto se to desava sa inicijativama americke komisije za avio saobracaj...VIA je tajvanska kompanija, i FTC na takvu vrstu konkurencije gleda drugacije, tj nema nadleznost. Kad bi Tajvan imao neku takvu instituciju, ili nesto nalik na EC, pa da razmotri slucaj...
to je apsolutno tacno, ali FTC ima i posredan uticaj na globalnom nivou, bas kao i svi organi americke administracije.FTC se bavi americkim trzistem, i stite interese americkih firmi (a u sluzbi potrosaca, jelte). Jer ako jedna tamosnja firma igra nefer igru prema drugoj, americki radnici ostaju bez posla i drzava zaradjuje manje para, simple as that🙂
to sto ti STALKER secka nema veze sa bilo kakvim optimizacijama koje su developeri razvili u saradnji sa ATI-jevim ISV timom inzenjera. Niti jedna ATI-jeva optimizacija nije eksluzivna i ne iskljucuje bilo ciji D3D kompatibilni hardver... za razliku od NVIDIA-ine 😉A ovo sa nV i TWIMTBP, to je stvar koja bode oci iskljucivo fanATicima:d...niko se ne buni za one intelove introe, vec im smeta nV...a uostalom, evo upravo prelazim GITG igru (Call of Pripyat) pa ne kukam da mi igra secka jer nemam Ati...vec znam da mi je grafa slaba za 1080 i da je implementirani DX11 u toj igri sarena laza.
a AMD nema nikakvo "graficko resenje". to o cemu ti pricas je ATi, secas se ATi-ja zar ne?A graficka resenja su im super, nisu do dana danasnjeg mogli da naprave "graficko resenje" sa ostrom slikom u bilo kojoj rezoluciji 😀, toliko o njihovom tehnoloskom dostignucu po pitanju grafike, mogu oni da drze 80% trzista kad na jednom prodatom GPU amd zaradi ko intel na njih 30 komada.
to sto ti STALKER secka nema veze sa bilo kakvim optimizacijama koje su developeri razvili u saradnji sa ATI-jevim ISV timom inzenjera. Niti jedna ATI-jeva optimizacija nije eksluzivna i ne iskljucuje bilo ciji D3D kompatibilni hardver... za razliku od NVIDIA-ine 😉
da ih tuzi za sta? Za to sto svojom marketinskom politikom ostecuju milione gejmera? Pa za to trebaju krajnji korisnici da se sakupe i odrade jednu class-action tuzbu 😉Sto ih vec jednom AMD ne tuzi kad je tako? 🙂
To je kratkovidost developera koji je pristao na pakt sa djavolom 😉Pa da ih tuzi za to sto AMD graficke kartice bivaju sputane nV optimizacijama, zar to nije nelojalna konkurencija?
Koji mi? Ako mislis na AMD, malo je deplasirano porediti kompajler na kome se "proizvode" gomile aplikacija sa jednom igricom koja je imala skromnu prodaju (mereno u odnosu na prave "AAA" naslove)... AMD je tuzio Intel za neke druge stvari, a ne za manifetluke sa kompajlerom 😉Uostalom, vi to predstavljate kao ono sto je radio Intel sa softverskim optimizacijama, pa popio tuzbu (izmedju ostalog ) i zbog toga?
Menjas teze! Korisnici )ili njjihovi zastupnici u odgovarajucim institucijama za zastitu kupaca) treba da vode bitku zato sto im neka tamo kompanija uskracuje odredjena prava. Naravno, tu je uvek sredstvo bojkota 😉Eno, u batmanu ne radi AA, zato sto su ovi to "udesili" ...tuzba. Sto bi korisnici vodili bitke za jednu korporaciju?
Od kada je prodaja nekog proizvoda "porez" na godisnjoj osnovi? Ili preterujes sa karikiranjem, ili stvarno nemas pojma sta pricas? Na bazi kolicine smajlija, cenim da je ono prvo 😉Kad im vec uzima pare iz dzepova na godisnjoj (DirectX) bazi, zasto se ne bori da ih zastiti? Ili su korporacijski advokati tu samo kad zatreba nesto od Velikog Gazde Intela🙂
Ja na tvom mestu ne bih donosio zakljucke oko necega u sta nemam pravi uvid, ne bitno da li je rec o ATI-ju ili Žitoproduktu 😀Za GITG, ne znam kako vi to sada nazivate...😉 Ali mi AMD i ATi reklamice vele da se odresila kesa za nesto😀
To je kratkovidost developera koji je pristao na pakt sa djavolom 😉
Nedjo je napisao(la):Koji mi? Ako mislis na AMD, malo je deplasirano porediti kompajler na kome se "proizvode" gomile aplikacija sa jednom igricom koja je imala skromnu prodaju (mereno u odnosu na prave "AAA" naslove)... AMD je tuzio Intel za neke druge stvari, a ne za manifetluke sa kompajlerom 😉
Now, back to the Intel/AMD settlement:
2.3 TECHNICAL PRACTICES
Intel shall not include any Artificial Performance Impairment in any Intel product or require any Third Party to include an Artificial Performance Impairment in the Third Party’s product. As used in this Section 2.3, “Artificial Performance Impairment” means an affirmative engineering or design action by Intel (but not a failure to act) that (i) degrades the performance or operation of a Specified AMD product, (ii) is not a consequence of an Intel Product Benefit and (iii) is made intentionally to degrade the performance or operation of a Specified AMD Product. For purposes of this Section 2.3, “Product Benefit” shall mean any benefit, advantage, or improvement in terms of performance, operation, price, cost, manufacturability, reliability, compatibility, or ability to operate or enhance the operation of another product.
In no circumstances shall this Section 2.3 impose or be construed to impose any obligation on Intel to (i) take any act that would provide a Product Benefit to any AMD or other non-Intel product, either when such AMD or non-Intel product is used alone or in combination with any other product, (ii) optimize any products for Specified AMD Products, or (iii) provide any technical information, documents, or know how to AMD.
Menjas teze! Korisnici )ili njjihovi zastupnici u odgovarajucim institucijama za zastitu kupaca) treba da vode bitku zato sto im neka tamo kompanija uskracuje odredjena prava. Naravno, tu je uvek sredstvo bojkota 😉
Od kada je prodaja nekog proizvoda "porez" na godisnjoj osnovi? Ili preterujes sa karikiranjem, ili stvarno nemas pojma sta pricas? Na bazi kolicine smajlija, cenim da je ono prvo 😉
Ja na tvom mestu ne bih donosio zakljucke oko necega u sta nemam pravi uvid, ne bitno da li je rec o ATI-ju ili Žitoproduktu 😀
AMD ne posluje sa developerima, on saradjuje 😉If you say so...umesto da posluju sa pravim ljudima...😀
Gresis kada gore tvrdis da je ta praksa sa kompajlerom bila deo tuzbe, a ne gresis da je to deo vansudskog poravnanja 😉Zar to nije ovo:
Znaci settlement, jedna od stavki je i obaveza da intel prekine s tom praksom? Mozda gresim.
Mislim da ti imas poblem u poredjenju jedne prosecno prodavane igrice i 99% trzista PC racunara 😉A ovo sa TWITMTB i Batman-om, pa to je slucaj koji je podigao prasinu, jeli tako? "Prljavi igraju prljavo" i sl? Identicno predstavljene stvari.
Ne vidim kako se mogu porediti Intel, koji drzi monopolskih 85% zbirnog trzista x86 baziranih kompjutera, sa NVIDIA-om koja drzi 30-tak procenata zbirnog trzista grafike?I dalje ne vidim zasto bi kupci vodili AMD-ove bitke. Kad nije bilo class-actiona ili bojkota ni zbog ovih pi*darija sa intelovim kompajlerima. Sto nije bilo poziva na bojkot zbog svega toga? Po meni, daleko ozbiljnija stvar od AA modova u nekoj video igri.
Ne razumems e u te pravne zavrzlame, ali to verovatno ima veze sa onom americkom posloicom (koju su verovatno maznuli od nekoga): moras da biras svoje bitke, ne mozes da se bijes na svim frontovima od jedanput... ili tako nesto 🙂Ako AMD nije tuzio intel zbog toga, WTF?? Zbog cega nije??:trust:
Pa... ako uzmes u obzir dinamiku izlazaka pod verzija DX9-tke, onda ceces videti da je neka priblizno trogodisnja kadenca za nove DX-ove i dalje na snazi.Yep, karikiram, jerbo su nesto DX-ovi zaredjali u poslednje vreme...😛
ma da 😛Paaa...u redu. Samo sam izveo zakljucak na nacin na koji vecina to i radi- a'ha!! Reklama! Znaaaci, njihova je igra. Muckanje neko, garant. 🙂
a AMD nema nikakvo "graficko resenje". to o cemu ti pricas je ATi, secas se ATi-ja zar ne?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari