Šta je novo?

Intel I3-2100

@ owim

DA,DA! sećam se toga kao da je jutros u pet bilo.:D

Pa reko si da taj Pentium G620 nema 3D akceleraciju i još neke džidže, i izneo si poredjenje cena i performansi za četiri procesora i sve je mirisalo da si se odlučio za Phenom II 555 i neku 880G ploču.

Big Blue SVE vidi i zna. :smash:
Jeste, jeste! Već sam pomislio da sam lud i da sam to kucao u paralelnom univerzumu! :)

Šta se desilo sa top porukom s brojem 256535? Nemam je nigde sačuvanu, a teško mi da kucam ponovo. Mozilla je nije sačuvala u kešu ili bar ne znam da nađem. Imaš li je ti?

Fox Molder

@ owim

Nemam je! izgubila se u seobi.

Nije mi baš jasan taj deo o odsustvu 3D akceleracije jer koristim tu konfu i za neki umereni gejming, teram starije igre s tim CPU&GPU-om, kako je nema?

@ owim Nemam je! izgubila se u seobi.
Pojavila se ponovo popodne, čak sam dobio i reply na nju, a onda je opet nestala kao i svi naredni odgovori; ovaj put sam je snimio i mogu da je ponovo postavim.
Nije mi baš jasan taj deo o odsustvu 3D akceleracije jer koristim tu konfu i za neki umereni gejming, teram starije igre s tim CU&GPU-om, kako je nema?
To bi bilo lepo da objasni neko ko se u to razume :).

Vezano za vašu preporuku Intel Pentium-a G620: šta mislite o G620 vs. AMD Phenom II X4 945?

Opcija: kupio bih Phenom II X2 555BE i "pretvorio" ga u Phenom II X4 945 ;). (Phenom 945 je skoro dvostruko skuplji od Phenoma 555.) Znam da se se oko ove teme lome koplja, neko je protiv, neko je uradio, neko za otključani procesor koristi isti fabrički kuler a neko je morao da stavi jači, neko je zbrljao.

Cene
Pentium G620 -- 5.650 din
Intel i3-2100 -- 9.800 din
AMD Phenom II X2 555 -- 6.805 din
AMD Phenom II X4 945 -- 12.000 din

Usput, pisao sam u ovom temi da kupujem novi procesor, krenuvši sa idejom da bude Sandy Bridge i3-2100, pa ste mi preporučili G620, a onda je forum uleteo u dve dimenzije tokom prenosa i moje i vaše naredne poruke su se izgubile. Ne mora nužno da bude Intel. Poruka mi je sada u Šta kupiti forumu -- dobra duša bi mogla da baci pogled ovde. Hvala!;)

Ahaha, koji ste carevi.:D
owim, što razmatraš 945 kada 955 košta ~9k? Kuler na Phenomu II X4 ("native" ili otključanom) se solidno čuje.

Poslednja izmena:
owim, što razmatraš 945 kada 955 košta ~9k? Kuler na Phenomu II X4 ("native" ili otključanom) se solidno čuje.
Lupio sam 945, svejedno, za njega sam našao cenu ;). Dobro si mi rekao za kuler, mrzim bučne mašine plus uzeo bih miniATX kućište i voleo nešto tiho. Zamenim kuler? A CPU, bilo koji, nikad nebi bio puno opterećen (Win7/Office/Net). Bučno? Šta onda? ;)

Ako bi hteo da menjaš kuler to je dodatnih ~20-30e za neki solidan, to nije zanemarljiv trošak. Za i3 kuler kažu da je tih i da vrlo dobro drži temperaturu jer se i3 malo greje.
Koje napajanje planiraš? Ne treba ti ništa jako, ali gledaj kvalitet.
Iako ti G620 završava posao isključio bih ga iz razmatranja jer ipak nije tako mala razlika u performansama između njega i i3/X4, a pošto kažeš da bi povremeno radio video kompresiju ta razlika znači.

Poslednja izmena:
Ako bi hteo da menjaš kuler to je dodatnih ~20-30e za neki solidan, to nije zanemarljiv trošak. Za i3 kuler kažu da je tih i da vrlo dobro drži temperaturu jer se i3 malo greje.
Hvala za info. Kakav je Phenom u neopterećenom režimu rada?

Koje napajanje planiraš? Ne treba ti ništa jako, ali gledaj kvalitet.
U kućišta ni u napajanja ne razumem, dok znam da ne volim zujanje ventilatora i kulera, kao ni MidiTower, imao sam ih dosta, ne više. MikroATX ploča, miniATX kućište sada. Najpre sam video Blueberry BC-B21-450 (s napajanjem 450W) za 2.500 din. Zvuči jeftino. Potom sam video Cooler Master Elite 360 Mini tower, oko 3.000 din bez napajanja, na oko je vrlo lepo. Međutim, izgled mi nije bitan, najviše bih voleo negde da skembam kućište i da ga i ne vidim i ne čujem. Na stolu bežična tastatura i miš, monitor ima USB hub (za memory stick i externi HDD) -- sve što mi treba.

Iako ti G620 završava posao isključio bih ga iz razmatranja jer ipak nije tako mala razlika u performansama između njega i i3/X4, a pošto kažeš da bi povremeno radio video kompresiju ta razlika znači.
95% vremena moja aktivnost su Win7, Word, Excel, browser sa 30-ak otvorenih tabova, Adobe Illustrator, Photoshop, par mrežnih aplikacija -- što lepo savladava i moj HP530 laptop Celeron Duo @ 1,66GHz sa 3GB RAM-a iz 2007-e. Međutim, ako poželim iz običnog filma od 700MB ništavne rezolucije da napravim klip od 20-ak minuta, dekodiram i enkodiram, laptopu temperatura CPU-a i HDD-a ode u "crvenu zonu", ventilator zabruji a on ispiše "estimated time: 2 hours" ;), pa frejm po frejm, lagano; kao da renderujem u 3D Max-u, a ne nekoj mini rezoluciji.

Sad sam bio s društvom na putu i kupio kameru sa full HD rezolucijom i napakovali smo svih 16GB memorijske karice (video + super-high-res photos). Sređivanje full HD video zapisa moj laptop ne može da izdrži; od 30 snimljenih sati napravio bih kompilaciju od 20-ak minuta. Opet, to je povremena aktivnost, zanimacija, nisam zahtevan korisnik ni gejmer, na netbuku me Atom N455 (single core) lepo služi i ne žalim se, ali ga i ne cimam.

Za neku sam desktop "badžet" varijantu u vreme letnjeg sniženja cena. Ako Phenom-a neću čuti, nemam ništa protiv, posebno ako sa padom radog takta i temperature može da smanji brzinu okretanja ventilatora (buke), što moj stari AMD nije umeo, a ovaj na laptopu to lepo radi i potpuno je nečujan dok ne otvorim Mozillu sa 40 tabova, kad krene da se buni ;). Kao i kad pustim fullHD video zapis, makar samo da gledam, vidi se da nije za njega, usija se.

Koliko sam čitao na netu, a čitao sam puno oprečnih stvari o otključavanju i OC-u, Phenom od 4 jezgra je isti kao i ovaj sa 2 jezgra, samo što dva nisu prošla test. Ako neko iz prodavnice račnara zaista može da mi kaže da će staviti Phenom II X2 555BE i da će otključati sva jezgra i keš i da "ne brinem" -- imam li razloga da brinem? ;) BTW, Phenom II X4 troši 125W.

Kada je uključen CnQ i Smart Fan u BIOS-u trebalo bi da bude prihvatljivo po pitanju buke (~2500rpm u idle), a pod opterećenjem ide na ~5000rpm. Athlon X4 ima TDP od 95W i isti kuler, zato on na njemu radi tiše.
Uzmi ono kućište koje je solidno provetreno i koje ti se sviđa, ali nemoj baš bilo koje napajanje. Chieftec GPA-350S za oko 20e bi ti bio odličan ako možeš da ga nađeš, eventualno GPA-400S. Osim toga vrlo je poželjno da imaš jedan ventilator pozadi na kućištu koji će izbacivati topao vazduh (mada ga neće biti puno jer nemaš zasebnu grafičku kartu), te i tu računaj 5-10e za nešto solidnog kvaliteta.
To ti je super što će sam prodavac otključati i testirati PII, retke su takve ponude.:)

Kada je uključen CnQ i Smart Fan u BIOS-u trebalo bi da bude prihvatljivo po pitanju buke (~2500rpm u idle), a pod opterećenjem ide na ~5000rpm. Athlon X4 ima TDP od 95W i isti kuler, zato on na njemu radi tiše.
Hvala za info.

Pogledao sam napajanja u dva stara desktop AMD računara (2004. god, Athlon XP 2400+, 2GHz) koja više nisu u upotrebi, ovo piše na njima:
RCX Power, 450W (prvo isporučeno je crklo, serviser je ugradio ovo za 700din)
PUS-350 (350W)

Oba nisu glasna kao neki drugi desktop računari koje imam prilike da čujem. Dok sam ih koristio, navikao sam se, kao što se svako navikne. Međutim, od kako imam laptop, netbuk i malo veći netbuk koji su bešumni, osećam razliku. Otuda prenosni računar zakačim na 23" monitor kada sam kod kuće i -- voila! ;)

Uzmi ono kućište koje je solidno provetreno i koje ti se sviđa
Kako to da znam, posebno jer uzimam miniATX? Naveo sam dva u predhodnom meju, Blueberry i Cooler Master, sa linkovima ka slikama, jedno sa napajanjem (ne znam kakvo) i jedno bez.

Nemoj baš bilo koje napajanje. Chieftec GPA-350S za oko 20e bi ti bio odličan ako možeš da ga nađeš, eventualno GPA-400S.
CoolerMaster miniATX -- 3.000 din
Chieftec GPA -- 2.500 din
====
uk. 5.500 din

Kod firme gde su mi ponudili "apgrejd" X2 procesora u X4 nema tog modela, već Chieftec DPS-300AB-9C Smart series i 400W Chieftec koji su oko 2.700 din.

Osim toga vrlo je poželjno da imaš jedan ventilator pozadi na kućištu koji će izbacivati topao vazduh
Ne znam da li ga CoolerMaster kućište ima; možeš slobodno da preporučiš drugo, odem tamo i naručim pa dobave ;).

To ti je super što će sam prodavac otključati i testirati PII, retke su takve ponude.:)
Super je što kaže da će to da uradi. Videćemo.

Zanimljivo je dizajniran taj CM unutra, sve je onako gusto napakovano, neobičan je položaj napajanja, mogu da se ubace 2 fana pozadi ... Nije loše, mada mi se sviđa i Blueberry koga si naveo zbog konvencionalnije unutrašnjosti. Možda bih se malo radije odlučio za Blueberry, a ionako možeš da prodaš to njegovo napajanje za ~10e.
Verovatno i taj Chief od 300W bio sasvim dovoljan, ali ako ti nije problem bolje uzmi taj od 400W (ako možeš navedi konkretan model).
Od jeftinijih, a pristojnih fanova imaš Arctic Cooling F8 Pro PWM (mada se nedavno neko žalio na susednom forumu na 2 njihova fana, ne znam da li se radi baš o tom mmodelu), od skupljih tu je Noctua NFR81800 ili NF-R8.

Poslednja izmena:
Zanimljivo je dizajniran taj CM unutra, sve je onako gusto napakovano, neobičan je položaj napajanja, mogu da se ubace 2 fana pozadi ... Nije loše, mada mi se sviđa i Blueberry koga si naveo zbog konvencionalnije unutrašnjosti. Možda bih se malo radije odlučio za Blueberry, a ionako možeš da prodaš to njegovo napajanje za ~10e.
Ako preporučuješ BlueBerry sa njegovim napajanjem, onda je uk. cena 2.500 za kućište s napanjem (bez zamene). A ako je preporuka CM, onda je 5.500 din sa Čiftek napajanjem. A mogu i iz BB-a da prodam njegovo i stavim drugo, uz napomenu: ja to ne znam da uradim i morao bih u servis ili odmah pri sastavljanju računara da im kažem da mi zamene napajanje.

Verovatno i taj Chief od 300W bio sasvim dovoljan, ali ako ti nije problem bolje uzmi taj od 400W (ako možeš navedi konkretan model).
Ne piše im na sajtu, prekopirao sam kako je napisano. To što nečega nema na sajtu ne znači da ne mogu da naruče. Prošetaću se sutra do njih, i onda ozbiljno popričati o PII nadgradnji -- da li je to bila šaljiva, ili pak ozbiljna ponuda. Najbitnije je to da se odluči, mislim da za kućište i napajanje ne treba posebno "mozganje", tek toliko da se prođe sa dobrim a ne preskupim izborom. (Ima gejmerskih fensi dizajniranih i veltilatorima opremljenih kućišta za preko 100 evra.)

Od jeftinijih, a pristojnih fanova imaš Arctic Cooling F8 Pro PWM (mada se nedavno neko žalio na susednom forumu na 2 njihova fana, ne znam da li se radi baš o tom mmodelu), od skupljih tu je Noctua NFR81800 ili NF-R8.
Hvala, pogledaću sutra cene i ovih modela na licu mesta.

Da, mislio sam da uzmeš BB i da ti u radnji zamene napajanje.
Znači, od napajanja gledaj pre svega GPA seriju ako je ima, ako nje nema onda idi na jeftinije GPS/CHP/CTG modele, šta već može da se nađe.

Super je što kaže da će to da uradi. Videćemo.

pitaj tog predobrog i prepostenog prodavca sta ce raditi sa procesorom ako jednostavno zakljucana 2 jezgra nisu ispravna pa napisi ovde a ja cu da spremim kokice :D

Poslednja izmena:
Da, mislio sam da uzmeš BB i da ti u radnji zamene napajanje.
Hvala, probaću tako!
Znači, od napajanja gledaj pre svega GPA seriju ako je ima, ako nje nema onda idi na jeftinije GPS/CHP/CTG modele, šta već može da se nađe.
Sve mogu da naruče, ako hoće; ako im je gužva onda će želeti da me "obrade" u 5min, moram da pazim na tajming. ;) Kao da kupujem Voyager space craft.

pitaj tog predobrog i prepostenog prodavca sta ce raditi sa procesorom ako jednostavno zakljucana 2 jezgra nisu ispravna pa napisi ovde a ja cu da spremim kokice :D
Sumnjičav si? I ja sam. Opet, kupovao sam od njih, na sitno, par HDD-ova, rack-ova, ali i dva računara za dva drugara pre par meseci -- nije ni mnogo ni malo. Rekao je da će otvarati Phenom II X2 555 sve dok ne naiđe na neki koji može lepo da radi kao Phenom II X4, kao da je to nešto jednostavno. No, da ne bismo špekulisali, javiću se sa apdejtom sa terena za dan-dva ;).

jeste jednostavno, s' tim sto ce nekome posle da uvali te koji se ne otkljucavaju, isprobavane :angel:
a mogao bi i da napises o kojoj je to predusretljivoj firmi rec da je izbegava onaj ko nema veze kao ti u njoj :eyebrows:

jeste jednostavno, s' tim sto ce nekome posle da uvali te koji se ne otkljucavaju, isprobavane :angel:
Ako je to uopšte istina. S jedne strane, ja sam im niko i ništa, kupio 2,5 računara 2011-e. Što bi sebi neko nabacivao dodatni posao?
a mogao bi i da napises o kojoj je to predusretljivoj firmi rec da je izbegava onaj ko nema veze kao ti u njoj :eyebrows:
Mogu na PP, mislim da nije ok javno. Nemam nikakvu vezu! ;)

naravno da je istina. osim ako ne mislis da ce da baci u djubre te koji se ne otkljucavaju? :D
iskreno, ne zanima me koja je firma u pitanju ali se nadam da kapiras da ce to sto ce tebi uciniti uslugu ici na neciju stetu. naravano, tebe bas briga dokle god ti dobijes otkljucan primerak.
Srbija brale...

naravno da je istina. osim ako ne mislis da ce da baci u djubre te koji se ne otkljucavaju? :D
iskreno, ne zanima me koja je firma u pitanju ali se nadam da kapiras da ce to sto ce tebi uciniti uslugu ici na neciju stetu. naravano, tebe bas briga dokle god ti dobijes otkljucan primerak.
Srbija brale...
Ne znam čemu ovakav ton kada se ne znaju sve činjenice.

Bio sam danas u PC prodavnici i potvrdili su mi sve što su rekli vezano za otključavanje Phenoma, s tim da su se neuspešno otključani procesori do sada vraćali distributeru/uvozniku, te je svaki novi kupac dobijao novi procesor. Na žalost, od pre mesec dana ova opcija više NIJE aktuelna, jer je distributer prestao da prihvata ovakve procesore (zbog slabije prodaje tokom leta?).

U prodavnici si mi rekli da su desetini ljudi otključali Phenom u vreme ka da je to bilo popularno, uz napomenu da je tražnja za time opala a da su njihovi interni testovi prilikom otključavanja pokazali da otključani Phenom sa 4 jezgra nije jednako stabilan kao i direktno kupljen sa 4 jezgra i da je bio razlike, te da se "tu i nije puno dobijalo". Inače, svaki drugi Phenom bilo je moguće uspešno otključati.

Ponudili su mi da mi otključaju Phenom, ali ako ne uspeju, ne bih mogao da ga zamenim.

Preporučili su mi Intel i3-540 za 8.400 din.

Ako ideš na Intela nemoj da kupuješ sada već pomalo "retro" LGA1156 platformu.
Da li si uopšte posle ovih nekoliko dana bliži nekom konkretnom rešenju?

Poslednja izmena:
Pa ako si zadovoljan performansama X2 555 kod tvog brata onda uzmi njega, a imaš i X2 565 za malu razliku u ceni, on radi na 3.4GHz. To je Black Edition, pa bi lako mogao i da ga klokneš malo, na 3.8GHz recimo, cenim da bi njegov kuler bio dovoljan za to. Alternativno, razmisli o Athlonu II X3 455, on je još povoljniji. To ukombinuj sa tom Gigabyte pločom sa USB 3.0 i eto.
Opet, ako ti nije problem da daš malo više para idi na i3-2100.
Na osnovu pročitanog rekao bih da ti X4 955 ništa bitno neće doneti.

Poslednja izmena:
Hvala, lepo si ovo napisao. Burazerovog AMD-a nisam "testirao", ne živimo zajedno, povremeno mu imam pristup, nedovoljno za utisak ("lepo radi").

Na strani AMD-a je mogućnost dvostruko jeftinije ploče istog ranga (mikroATX, SATA3, USB3, integrisana grafika). Recimo, Asus M4A88T-M/USB3 za 5.800, dok je kod Intela 100+ jura. Ovo uslovno "integrisana grafika", jer važi za AMD Phenom ploče, ali ne i za Sandy Bridge (GPU), pa ploča i nema grafiku, a opet je preko 100 evra? Ili ne gleadm na pravom mestu.

Na strani Intela je novija tehnologija, manje grejanje.

Sa AMD X2 565 prolazim za oko 140 evra (proc+mobo), sa Intel G620 za oko 160 evra, ako ne računamo tvoju preporuku da ne uzimam G620. ;) Phenom 565 je preko dve godine na tržištu, a i3 godinu dana. Hm?

Kućište po preporuci: Blueberry + izbacivanje napajanja + Čiftek koji si preporučio. ;)

p.s. Vidi ovu poruku, molim te za komentar.

Poslednja izmena:
Deluje da je to korektna ploča, za te pare skroz OK, a ako smatraš da će ti G620 završiti posao, uzmi ga. Nemam ništa protiv njega.
Ako je tebi važan osećaj da imaš nešto novije (Sandy Bridge), onda to i kupi da te posle ne gricka crv.;)

Ne znam čemu ovakav ton kada se ne znaju sve činjenice.

Bio sam danas u PC prodavnici i potvrdili su mi sve što su rekli vezano za otključavanje Phenoma, s tim da su se neuspešno otključani procesori do sada vraćali distributeru/uvozniku, te je svaki novi kupac dobijao novi procesor. Na žalost, od pre mesec dana ova opcija više NIJE aktuelna, jer je distributer prestao da prihvata ovakve procesore (zbog slabije prodaje tokom leta?).

U prodavnici si mi rekli da su desetini ljudi otključali Phenom u vreme ka da je to bilo popularno, uz napomenu da je tražnja za time opala a da su njihovi interni testovi prilikom otključavanja pokazali da otključani Phenom sa 4 jezgra nije jednako stabilan kao i direktno kupljen sa 4 jezgra i da je bio razlike, te da se "tu i nije puno dobijalo". Inače, svaki drugi Phenom bilo je moguće uspešno otključati.

Ponudili su mi da mi otključaju Phenom, ali ako ne uspeju, ne bih mogao da ga zamenim.

Preporučili su mi Intel i3-540 za 8.400 din.

Mislim da sam nacuo nesto o tome (otkljucanim procesorima) kao npr. neki nece da rade sa ddr2 memorijom (ne valja im ddr2 kontroler) ili mu je potrosnja dosta povecana u odnosu na `normalne` x4 phenome, pa se samim tim i dosta greju...
Da nema neko jos neku ideju?:)

Pa otkljucavaju samo ili l3kesh ili i dodatno jezgro pri cemu recimo athloni postaju punokrvni fenomi sa l3 keshom, i onda se i potrosnja podigne u skladu sa da kazemo perfomansama sistema,nije to nista strasno da bi se od toga bezalo,jer se podigne tacno onoliko koliki tdp ima i cisti fenom. Medjutim,treba jako mnogo srece da se ubode primerak koji se mzoe otkljucati a sad je to uglavnom u c3 reviziji sa odredjenim oznakama. Ovo za ddr2 kontroler prvi put cujem,osim sto su ako se stavljaju am3 procesori na am2+ ploce po pitanju ht protoka slabiji pa su i perfomanse slabije nego na punokrvnoj platformi.

To za ddr2 kontroler procitah na nekom stranom forumu i to je vezano cini mi se jos za one c2 revizije sad za c3 nemam pojma jer je stara rasprava...

EDIT: Nije to vezano za slabiji ht protok vec nestabilnost sistema

Poslednja izmena:
A da pricekas AMD Llano da vidis sta ce da ponudi?

Hvala!

Ali, G620 je isto Sandy Bridge?! Evo. Samo malo sporiji.
Da, znam da jeste, nego sam mislio na poređenje platformi Intela i AMD-a, zato kažem da ako želiš "noviju" stvar ideš na SB (i3 ili G620, šta god).
Sve opcije koje si predstavio imaju svoje prednosti, razlike u ceni opravdavaju razlike u performansama, tako da nijedna od kupovina nije nešto posebno "pametnija" od neke druge, tj. sve su "best-buy" iz svog ugla (e, sad sam ti olakšao izbor:d).

Nazad
Vrh Dno