Ako bi hteo da menjaš kuler to je dodatnih ~20-30e za neki solidan, to nije zanemarljiv trošak. Za i3 kuler kažu da je tih i da vrlo dobro drži temperaturu jer se i3 malo greje.
Hvala za info. Kakav je Phenom u neopterećenom režimu rada?
Koje napajanje planiraš? Ne treba ti ništa jako, ali gledaj kvalitet.
U kućišta ni u napajanja ne razumem, dok znam da ne volim zujanje ventilatora i kulera, kao ni MidiTower, imao sam ih dosta, ne više. MikroATX ploča, miniATX kućište sada. Najpre sam video Blueberry BC-B21-450 (s napajanjem 450W) za 2.500 din. Zvuči jeftino. Potom sam video
Cooler Master Elite 360 Mini tower, oko 3.000 din bez napajanja, na oko je vrlo lepo. Međutim, izgled mi nije bitan, najviše bih voleo negde da skembam kućište i da ga i ne vidim i ne čujem. Na stolu bežična tastatura i miš, monitor ima USB hub (za memory stick i externi HDD) -- sve što mi treba.
Iako ti G620 završava posao isključio bih ga iz razmatranja jer ipak nije tako mala razlika u performansama između njega i i3/X4, a pošto kažeš da bi povremeno radio video kompresiju ta razlika znači.
95% vremena moja aktivnost su Win7, Word, Excel, browser sa 30-ak otvorenih tabova, Adobe Illustrator, Photoshop, par mrežnih aplikacija -- što lepo savladava i moj HP530 laptop Celeron Duo @ 1,66GHz sa 3GB RAM-a iz 2007-e. Međutim, ako poželim iz običnog filma od 700MB ništavne rezolucije da napravim klip od 20-ak minuta, dekodiram i enkodiram, laptopu temperatura CPU-a i HDD-a ode u "crvenu zonu", ventilator zabruji a on ispiše "estimated time: 2 hours"

, pa frejm po frejm, lagano; kao da renderujem u 3D Max-u, a ne nekoj mini rezoluciji.
Sad sam bio s društvom na putu i kupio kameru sa full HD rezolucijom i napakovali smo svih 16GB memorijske karice (video + super-high-res photos). Sređivanje full HD video zapisa moj laptop ne može da izdrži; od 30 snimljenih sati napravio bih kompilaciju od 20-ak minuta. Opet, to je povremena aktivnost, zanimacija, nisam zahtevan korisnik ni gejmer, na netbuku me Atom N455 (single core) lepo služi i ne žalim se, ali ga i ne cimam.
Za neku sam desktop "badžet" varijantu u vreme letnjeg sniženja cena. Ako Phenom-a neću čuti, nemam ništa protiv, posebno ako sa padom radog takta i temperature može da smanji brzinu okretanja ventilatora (buke), što moj stari AMD nije umeo, a ovaj na laptopu to lepo radi i potpuno je nečujan dok ne otvorim Mozillu sa 40 tabova, kad krene da se buni

. Kao i kad pustim fullHD video zapis, makar samo da gledam, vidi se da nije za njega, usija se.
Koliko sam čitao na netu, a čitao sam puno oprečnih stvari o otključavanju i OC-u, Phenom od 4 jezgra je isti kao i ovaj sa 2 jezgra, samo što dva nisu prošla test. Ako neko iz prodavnice račnara zaista može da mi kaže da će staviti Phenom II X2 555BE i da će otključati sva jezgra i keš i da "ne brinem" -- imam li razloga da brinem?

BTW, Phenom II X4 troši 125W.