Šta je novo?

Intel FLEX memory mode

AthlonXP

Čuven
Učlanjen(a)
23.01.2002
Poena
620
Evo pre neki dan sam se bavio overclockovanjem moje e6300-ke i doshao do vrlo intersantnih rezultata. Elem, na svim novijim intelovim plochama postoji jedna stvar koja se zove Flex memory mode. Fora je u tome shto se u tom modu mogu koristiti tri memorijska modula i da oni i dalje budu u Dual Channel-u. Na koju foru ne znam. Chitao sam na Intelovom sajtu i tamo sve lepo pishe. A josh interesantnije je da mi je skor u sandri potpuno isti sa Flex ili sa Dual Channel modom 🙂 .
Shta da vam kazem. Sa tri modula 533 Kingstone Value Ram sam uspeo da kloknem procesor na 3,2 GHz bez ikakvih problema. Da li moze josh da se klokne ne znam jer mi se chini da je i ovo mnogo. Orhos testirano 10 sati. Inache plocha je P35 Gigabyte (pogledati spec moje mashine) i mogu reci da do sada nisam imao bolju plochu. Sama podeshava napone, latencije memorije itd. Ko zeli da se upgradeuje ova plocha je best buy.

e6300 moze jos recimo vidi
ovde
ovo nije hvaljenje da se zna cisto objasnjenje sa dokazom da taj e6300 ide jos gore

Poslednja izmena:
Otkad je ovo plus?

Ne kazem da je plus ali sa ovom plochom i dete moze da oc-uje procesor.

Znam da sigurno moze i vishe. Nisam hteo time da se zamlacujem poshto sam primetio da nema nikakovog razloga ni da ga podizhem na vishe od 3 a kamoli 3,2. Negde sa 2,8 moja kartica izbacuje maximum koji moze tako da mi brze ne treba. Inache sa Geninii coolerom na 3,2 procesor je negde 28~30c.

Ne kazem da je plus ali sa ovom plochom i dete moze da oc-uje procesor.
OK to, ali ono na sta sam hteo da ukazem je - to bas i nije idealno kako zvuci.
Navescu ti primer sa kojim sam se ja susreo, na dve ASUS-ove ploce koje sam imao, P5B-E Plus i P5B-Deluxe. Takodje sam ostavio voltazu procesora na "Auto", a klok sam podigao na 3.4GHz. Stisnem F10 da bios snimi podesavanja, on to i uradi... opet udjem u bios da pogledam voltazu - ono 1.59V!
Prilicno visoko (i opasno).

Samo zbog toga, ne treba ici na te "automatske" varijante, nego lepo sve rucno...
(a i kako ces prodavcu da objasnis sto ti je crk'o procesor - kad si mu u biosu voltazu podesio na "Auto" 😀)

To je prva stvar koju sam uradio kad sam clockovao proc. Prvo shto sam uradio pogledao sam kako su rasporedjeni naponi. Na zalost, plosha koju imam nema u biosu ochitavanja voltaze nego samo "ok" ili "fail". Nije bash najbolje ali nema veze. U windowsu postoji par programcica koji ti mogu pokazati voltaze, temperature itd. Elem instalirao sam gigabytov software i tamo je sve pisalo. Na 3,2 napon na procesoru je bio 1.375 kada je full load u pitanju. Kada je mashina idle, zbog EIST-a koji je upaljen napon se malo smanji kao i klok procesora. Mislim da to nije strashno. Tako da mogu samo da ti kazem da je plocha "mrak" :banana: Jedino na shta mogu da se pozalim, a to je da se ne snalazi bash sa 4 gb rama. Kada su mi sva chetiri stika "ubodena" nema shanse da ostvarim ni 3 GHz. Sa tri modula radi sve bez problema ali sa tri... Najverovatnije je da mi treba malo kvalitetnija memorija od ove koju imam.

Poslednja izmena:
Kada si vec bacio toliko para, mogao si da se castis i sa ddr3 memorijama, a ne sa VALUE Kingovima.

Nazalost, plocha nema slotove za ddr3. A inache nije ni toliko "skupa".

Oko 30 stepeni... Pored Coolera u kucistu imam josh 8800GTS koji se mnogo greje. Pa vi vidite. A mozda mi plocha ne ochitava temperaturu bash najbolje, a? Danas sam proverio, temp. je "skochila" na 31, da bi se ubrzo zatim vratila na 28. :banana:

Poslednja izmena:
A mozda mi plocha ne ochitava temperaturu bash najbolje, a?
Pa, ako ti je u sobi "oko" 30 stepeni (sto je inace jako sirok pojam... moze da bude i 27, ali i 33 😉), a CPU ti je kao na 28... hmmm, sta ti mislis? :smoke:

Dobar je GeminII, to stoji... ali nije toliko dobar! :d

pa to je klima uredjaj *** :zgran: 😀

PS. Ne vidim kako je sad taj gigabajt bolji od Biostar TP35D2-A7, kolko vidim dosta je losiji, ne ocitava napone, ne snalazi se sa 4gb, skuplji je... 🙂

Pa ne znam shta da ti kazem ali na svakom sajtu koji je uradio review stoji da je plocha sam vrh shto se clockovanja tiche, a stvari tipa koje su voltaze primenjene mogu da se ochitaju iz Windows-a. A zadnji bios ispravlja greshke sa nesnalazhenjem chipseta sa 8 gb memorije.

da se razumemo - ploca je odlicna, ali mislim da je onaj biostar bolji i to je sve. :wave: Ja na c2d ne prelazim bez ploce koja ide na 500+ FSB i procesora koji to moze da isprati. Ova 3-3.2ghz boranija me ne interesuje :d

Boranija... Za 500+ FSB ti treba extra memorija. Nemash trenutno ni jednu grafichku koja moze da isprati tu brzinu procesora (mislim na 3,2 u sluchaju C2D). Kazem da je i 3 ghz dovoljn0 chak i za 8800 Ultra karticu. Sad jedino ako ne pravish neshto u 3D maxu i sl. pa ti je bitna brzina procesora.

Poslednja izmena:
izvini ali "dobra memorija" kosta ~25e vise na 2GB od te koje ti imas, tako da je to najmanji problem (2x 1gb Geil ultra ddr2 800 cl4 je ~105e), a postoji i mem divider...i takooo...inace sha ima ? 🙂

PS. NAravno da nije isto kad je CPU na 3.6 i na 3ghz, i naravno da na 3.6ghz graficka JOS bolje radi, pogotovo 8800gtx. Pogledaj malo mark rezultate (SM score u '06 i skor u 2003, 2005...). Ako bih gledao kao ti, onda nisam morao ni ovaj CPU da klokujem na 2700mhz posto ni na toj frekvenciji ne moze da pridje jednom c2d na 2ghz niti da izvuce maksimum iz ove graficke. Mogao sam ga ostaviti i na 2ghz 🙂

edit: izvini, nisam mislio da vredjam sa tim "boranija", meni je overkloking hobi i pratim ga kolko mogu (finansiski) i cekam tako neke momente, kao npr ovo leto. Ako mogu za 90e da uzmem plocu koja radi dobro (odlicno zapravo) tipa biostar koji sam naveo, i ako je bolji od ploce za 130e, zasto bi uzeo plocu za 130e ? Dalje, ako cu da biram izmedju neke Value Ram za 80e 2GB ddr2 667 i 105e za nesto tipa ddr2 800 cl4 2GB, zasto bi tu stedeo 25e ?

Poslednja izmena:
PS. NAravno da nije isto kad je CPU na 3.6 i na 3ghz, i naravno da na 3.6ghz graficka JOS bolje radi, pogotovo 8800gtx. Pogledaj malo mark rezultate (SM score u '06 i skor u 2003, 2005...). Ako bih gledao kao ti, onda nisam morao ni ovaj CPU da klokujem na 2700mhz posto ni na toj frekvenciji ne moze da pridje jednom c2d na 2ghz niti da izvuce maksimum iz ove graficke. Mogao sam ga ostaviti i na 2ghz 🙂

Nisi lepo prochitao moj predhodni post. 3,2 GHz je "previshe" ali samo u sluchaju C2D procesora a ne AMD-ovih procesora. C2D mnogo efikasnije koristi klok od trenutnih AMD-ovih procesora srednje i nizhe klase.AMD X2 3800 na 2,8 GHZ je brz kao i C2D 2,0 GHZ otprilike. A i ako pogledash 3dMark testove obrati pazhnju na skor grafichke kartice a ne procesora, poshto 3dmark sabira i brzinu procesora u finalni skor ali to nishta ne znachi. Evo pre neki dan sam nabavio Overlord i bash se malo zezao sa clockom procesora. Apsolutno nikakva razlika u framerate-u ne postoji kada je procesor na 3,2 i 2,6. Kada kloknem karticu itekako se vidi ubrzanje ali opet nezavisno od kloka procesora. Bar ne u sluchaju C2D.

PS. Da ne poverujesh... Malo pre sam prochitao na Gigabyte-ovom sajtu da plocha ne podrzhava (bar ne zvanichno) DDR2 533. Kakva bulja a ja bash sa tom memorijom nafilovao mashinu 🙁 . I verovatno se zato javlja problem zbog kog ne mogu da predjem 2,95 ghz kada su mi ubodena sva chetiri modula od 1 giga. Ako neko zeli da kupi 4 modula koja su u potpisu ili da se menjamo za brzu (DDR2 800) uz moju doplatu.

A plochu sam inache platio 105e (dilerska cena i josh sa manjim porezom (8%)) :banana:

Poslednja izmena:
nisam o tome pricao vec upravo o c2d na 3ghz i na 3.6 ghz, pogledaj razlike u 3dmark rezultatima (u igrama su manje primetni ali ih ima). Ima razlike sa skoro svim grafickim kartama, ukljucujuci i ovaj moj x1900xt, 8800gts 320 itd itd. Eno idi i pogledaj nase hwbot rezultate u "radionica i FAQ" sekcija na forumu i obrati paznju na taktove core 2 duo sa 8800gts-ovima i kako rastu kad dizes klok 🙂

Inace taj problem sa 533 RAM-om je na skoro svim p35 plocama prisutan kolko vidim, posto je minimum seting 667 zar ne ?

PS. Ma ok je ploca covece 🙂 sta se tripujes, ne napadam ja tebe uopste, samo sam rekao da po mom misljenju nije najbolja, po tvom jeste i ok, nije frka. Sve i da je 90 opet bi pre uzeo onaj biostar (kao sto i ocu, samo cekam napajanje i jos neke stvarcice (da se vratim sa mora isl. ne moze sve odjednom )) , meni se vise svidja, sta da radim 🙂 Ide i tvoja ploca na 500 i kusur FSB (pod uslovom da ne naidjes na CPU FSB wall naravno)

Ma ko se ljuti? Ja sam i govorio o igrama. U 3dmarku raste rezultat zbog "procesorskig rezultata" ,a ne brzine grafike. U igrama se ne oseca (ali uopshte) to ubrzanje.

Nazad
Vrh Dno