Šta je novo?

Intel E2140/2160/2180 temperature & hladjenje (DEF. & OC)

Razlike u temperaturi za procesor se krecu do 15 stepeni al je vrednost za Delta to TJmax temp uvek ista nezavisno od verzije cor tempa i to je luft koji imate dok procesor nepocne da trotluje koliko sam shvatio u principu to bi trebalo da nas zanima ako gresim izvinite

Razlike u temperaturi za procesor se krecu do 15 stepeni al je vrednost za Delta to TJmax temp uvek ista nezavisno od verzije cor tempa i to je luft koji imate dok procesor nepocne da trotluje koliko sam shvatio u principu to bi trebalo da nas zanima ako gresim izvinite

Greshish Tjuction se razlikuje i na osnovu njega se rachunaju temperature ( bilo je to ovde objashnjeno mrzi me sad da trazim )

Znam da se razlikuje Tjunkcion evo kod mene 0.96 kaze tj.max 100C a 0.96.1 kaze tj.max 85 al vrednost za Delta to TJmax temp je ista i kod 0.96 i kod 0.96.1

Evo konacno sam se i ja ponovio sa E2180 ipak(planirao sam 8*** ali nisam mogao da cekam) ASUS P5K-E, Crucial Balist. Tracer 800 i Antec900 strava kuciste.:smoke:
Uspeo sam do 3ghz:banana: ali tek sa naponom od 1.325.Malo sam pratio sta je Markob radio i Placebo pa uporedjivao i namestao.
FSB strap je 266, memorija na 800(2.2 po def),multi 10 nece ni da bootuje pa sam stavio 9*333 sto je izguralo ovih 10min Stress CPU i posle toga jos sat vremena na max temp 52c sto je super(IDLE je 28).Savrseno sam zadovoljan sa 3ghz i TX2-om i kucistem koje hladi kao frizider.Ne znam da li je ovaj VID(1.210) veliki?.Moj proc je slican Makrob-ovom.
Ajde ako imate predloga nekih da li jos nesto da se iskljuci u BIOS-u ili da setuje jos nesto dodatno.Cudno je da nece na 10-ci ni 280 *10:D
Da li je neko imao iskustva sa P5K-E wifi pa da me posavetuje.

Poslednja izmena:
Imam preveliki vdrop ja mislim. U BIOS-u mi je na 1.325 a coretemp pokazuje 1.237:mad:
Jel to ok ili nesto nije kako treba?
Juce sam radio Orthos 10 sati priority 9 i sve je ok nijedan error nisam imao.
Iskljuceni su C1 i Load-Line(voltage dumper) ali kad i iskljucim ne menja se.Ne znam sta da radim da li je ovo sigurno da se ostavi ovako?:trust:
CPU je na 31153Ghz, temperature u idle 25-28 a load 51c sto je ok.Temp ploce 28.

Core temp koristi za temperature, a 1.237 v ti je default napon koji pokazuje cor temp (VID:1.237)dok stvarni napon koji dobija procesor vidi iz CPU-Z 1.42

Pa onda je jos gore jer u cpuz 1.43 stoji pod Core voltage--> 1.216:zgran:
Bios ver. je 0806 i na nekim forumima kazu da taj BIOS ima veliki vdrop.Ne znam da li da ga flashujem na 0603 ali taj isto ne mogu naci na netu a dosta ljudi ga preporucuje.Popizdeo sam sad zasto je toliki drop???

Pa svestan sam ja toga i citao sam milion postova ali niko do sad bar ovde nije imao taj pad od 0.1 pa me zabrinulo:wall:

@Thierry Henry, da ti nisu u BIOS-u ostale ukljucene C1E i EIST opcije pa ti obaraju napon na procesoru. Nesto ti je preveliki taj vdrop

Pa pomenuo sam vec da je sa iskljucenim i ukljucenim C1 i Load-Line Calibration(promenjeni naziv Voltage dumper-a) da je sve isto.
Jedino da odradim taj mod ali bojim se da ne zeznem nesto nikad nisam to radio.
Komp radi savresno posle 12-13 sati orthosa na 9 prio na svim testovima tako da ne vidim u cemu bio bio problem osim u bios-u.
Cisto me zanima sta moze da se desi ako ostavim ovako?

Mislim da nece nista da se desi sem sto ces imati nizi napon, mada i ja zivim u nekom strahu od toga da su mi lose voltaze zbog losih komponenti na ploci, i ocekujem stalno da ce mi nesto crci, volt modove rade mislim elektronicari koji imaju opremu za tako nesto, mada ti za p5k imas mislim i pencil mod valjda(nisam bas siguran, neka se javi neko ko je vec radeo mod). Ja javljam ako nadjem nekog elektronicara ko to radi jer i ja sam trazim nekog da mi odradi jer nemam opremu za tako nesto a i meni se moji naponi ne svidjaju.

A taj pencil mod za P5K-E wifi jel tesko da se odradi ili neka laganica?:type: I koliko se dobija sa tim, jel se poboljsava dosta taj pad napona ili za nesto malo?
Nemam pojma ne bih da diram nista jer je sve novo u pm:D

Ja ti ne bih preporucio nikakav mod da radis. Ako ti vec kompjuter radi dobro, sto bi rizikovao da izgubis garanciju za dzaba. Od nizeg napona ti nece crci ni jedna komponenta, cak ce ti raditi duze i bice znatno hladnije. Zato slobono se opusti i uzivaj

Konacno da se vrati forum u zivot:banana: U medjuvremenu flesovao sam BIOS na 1004 verziju i nema vise tolikog dropa napona.Sada je ono standardno 0,014 tako nesto sto me je obradovalo.Takodje preporucujem svima koji poseduju P5K-e wifi ili ne da predju na ovu verziju jer je veoma stabilna drzim CPU na 3,220Ghz(9x358), vcore 1,344, memorija 963Mhz i temp idu do 55c sto je odlicno i daleko bolje nego sa bagovanim 0806.

Svaka cast na default do 3Ghz ipak je ta Abit ploca ja mislim bolja od moje koliko vidim mada mozda si ubo bolji primerak CPU-a, nebitno imas losiju memoriju i ne znam kakv je taj cooler Jet :D + budzevina :D ali su ti temps stvarno extra.
Ne znam zasto moj nece nikako vise od 10x300 da izgura, ali eto sa 9-om ide vise a sa 8x400 pada negde posle sat vremena.Moracu jos malo da ga istestiram da vidim na koliko moze da max.

Losa ti ta slika jel sa mob-a? slabo se vidi...
Eh juce sam uspeo da naguram 8x428 i prosao Prime 7-8 sati na 1,36 vcore a temps idu do 64c sto je super:banana:.odlican je ovaj TX2 ja zadovoljan.Moja ploca voli ovaj visi FSB nego multi sto je super.Memorija na 1:1.

Evo malo moje mashine

Ti si bas ubo' dobar primerak, gledam prvo i ne kontam kako samo 28c, i posle vidim vid 1.237v. Sjajan rez:D :wave:

Hvala Sone,) da da zadovoljan sam sa CPU-om super je sve osim sto memorija nece malo jace al nema veze.Ova temp 28 je na idle, a load u Orthosu ide do 62-64c max na prio 9 svi testovi tako da sam ja zadovoljan sto se tice CPU-a.Za preko 3,4Ghz mu treba preko 1,4 vcore tako da necu da zalazim u te detalje :D

danas uzeh e2180,jedva cekam da vidim klokabilne sposobnosti ovog primerka.

Kad sam pazario 2160 proslog avgusta, idle temp mu je bila oko 36, od tad nisam merio temperaturu, od skora sam flesovao bios (asus p5ld2-se) i pokazije mi idle temp >50, ovih dana je oko 60, a full load temp ne ide preko 75.
Doduce, fan u idle vrti <1000. Kad fan vrti oko 2300, temp je u idle rezimu 49-51C.

Cudno mi je da dobijam iste temperature na 1.8 (def. voltaza) i na 3GHz (1.36 V). CPU-Z mi pokazuje voltazu 1,38-1,40, a namesten je na auto (1.325V). Pipao sam kuler, stvarno se greje, e sad se pitam dal nije problem sa biosom, probao sam da ufleshujem stari (0802) umesto ovog 1301 ali ne uspevam, cak ni iz DOS-a sa afudos-om, prijavljuje mi da je bios suvise star i moguce nekompatibilan sa plocom.

Ima li neko ideju kako da fleshujem i zasto su mu toliko velike idle temperature?

Poslednja izmena:
Ima li tko da je skidao IHS sa E21x0 procesora? Navodno ga je lako skinuti, jer je samo zalijepljen.

Nakon sto se skine, potrebno je modificirati socket na maticnoj na nacin:
http://thetechrepository.com/showthread.php?t=23

Takodjer, nuzno je imati bolt-thru mehanizam za monitranje coolera, ja cekam da ga pribavim (imam Freezer 7 Pro koji ima push-pinove, koji za ovo nisu prihvatljivi) pa da se bacim na modove. :D

Dobitak u temperaturi bi trebao biti oko 10C, sto nije zanemarivo. :)

mislim da je Bojsha radio to sa athlonom 939 i napravio uputstvo ovde na benchu. Kolko se secam dobio je 3-4C razlike u full load i nesto sitno u idle.

Al ti probaj pa javi :) I mene interesuje ali nemam kahones da probam (i izgubim garanciju)

mislim da je Bojsha radio to sa athlonom 939 i napravio uputstvo ovde na benchu. Kolko se secam dobio je 3-4C razlike u full load i nesto sitno u idle.

Al ti probaj pa javi :) I mene interesuje ali nemam kahones da probam (i izgubim garanciju)
Koliko sam citao (opet, ovo nije iskustvo iz prve ruke), TIM koji je Intel stavljao izmedju jezgre i IHS-a je jako los, pa su ljudi sa XS-a dobijali po 10-15C nize temperature, naravno ako je to istina. Neki su pak imali jako malu razliku, ja to pripisujem nesto losijem kontaktu nakon uklonjenog IHS-a, kao sto sam pisao potrebno je skinuti onaj "poklopac" na socketu maticne. Detalj na kojeg se mora paziti.

Eh, za s939 Athlone sam citao da nema nekog napretka, vecina je dobila "mizernih" 3-4C. Nije bas da opravdava gubitak garancije i ulozen trud. :D

Ja svog skidam samo zato sto taj procesor vise ne vrijedi bogzna sta, ne mogu dobit 40€ za njega. :d A s druge strane, jako lako se skida IHS na ovom modelu. Nije bas mucho cohones. :)

A nek ide sa 3.2GHz na 3.4GHz bez dizanja napona i ja presretan. :D

Poslednja izmena:
Vrh Dno