Šta je novo?

Intel E2140/2160/2180 temperature & hladjenje (DEF. & OC)

djwibe

Slavan
Učlanjen(a)
16.12.2005
Poena
349

• [*]Chime hladite CPU, paste!
    [*]Temperature na default-u / temperature pri OC-u!
    [*]Default & OC voltaze!

Evo ja da pocnem.

Intel E2160
Gigabyte P31-DS3L

def. (EIST & C1 Enabled, 1.265V)

IDLE (44-45C) / BURN (57-58C)

OC @ (EIST & C1 Disabled, 1.28V (u biosu setovano 1.34, vdrop))

IDLE (44-45C) / BURN (65-70C)

Nije mi jasan uzrok, ovih temperatura, gotovo su sva merenja za po 8-10C visa nego sto bi trebalo da bude, ili mozda gresim.:trust:

2140 @ 3.02 Ghz
Asus P5K-E WiFi AP
Cooler Master Hyper TX
Artic Silver 5
1.325 OC 1.375
Memorija Geil 1ghz 1.8V, OC 1.130 5-5-5-15 2.1V

Poslednja izmena:

sve pise, u pitanju je vodeno sa jednom 120-icom na 800rpm (od 2200 mogucih :p U prevodu cuju se samo hardiskovi)

Poslednja izmena:
gx-x kakav ti je ovo bag u core tempu 4259 mhz? :p

sve pise, u pitanju je vodeno sa jednom 120-icom na 800rpm (od 2200 mogucih :p U prevodu cuju se samo hardiskovi)

Kupi SSD :p
Kako si uspeo da nameshtish SpeedFan da pravilno chita temperature procesora po jezgrima ?? Ja kad ukljuchim SpeedFan chita mi 15 C manje temperature po jezgrima i CPU fan na 65.000 rpm :d

Ima li bre koga sa BOX-om?

Razmisljam o kupovini OVOG coolera (Titan TTC-NK34TZ). Koliko bi to doprinelo smanjenju temperature, jer mi se chini da su mi temperature za BOX velike.

ge_913.jpg

Poslednja izmena:
Nije mi jasan uzrok, ovih temperatura, gotovo su sva merenja za po 8-10C visa nego sto bi trebalo da bude, ili mozda gresim.:trust:[/QUOTE]

Imam isto kućište i procesor i meni su sa CM TX temperature idle oko 41-43 a pri Orthosu idu do 65 sada kada mi je oko kucista temperatura nekih 27. MB je idle 43 a full oko 47.
Sa TX sam dobio nekih 10 stepeni ali i meni sve to deluje dosta toplo mada nemam problema u radu. I grafika mi ide od 49 idle do 75 load.
Primetio sam da vlasnici procesora sa M stepingom imaju nize temperature od nas sa L2 stepingom. Taman otprilike za razliku Tjunction od 85(M) do 100(L2) stepeni.

Nije mi jasan uzrok, ovih temperatura, gotovo su sva merenja za po 8-10C visa nego sto bi trebalo da bude, ili mozda gresim.:trust:
Imam isto kućište i procesor i meni su sa CM TX temperature idle oko 41-43 a pri Orthosu idu do 65 sada kada mi je oko kucista temperatura nekih 27. MB je idle 43 a full oko 47.
Sa TX sam dobio nekih 10 stepeni ali i meni sve to deluje dosta toplo mada nemam problema u radu. I grafika mi ide od 49 idle do 75 load.
Primetio sam da vlasnici procesora sa M stepingom imaju nize temperature od nas sa L2 stepingom. Taman otprilike za razliku Tjunction od 85(M) do 100(L2) stepeni.

Pa onda kupovina coolera ne bi donela nista specijalno.

Ja imam temperature na BOX-u u IDLE rezimu 43C.

Poslednja izmena:
puno me pitate :) Nisam ja pisao orthos algoritme za detekciju frekvencije :p Inace mogu samo da zakljucim da se ovaj moj primerak malo vise greje ali sta je tu je...Ja sam dzangrizalo, meni nikad nista ne valja i nikad nisam u potpunosti zadovoljan. Video sam 3-4 primerka e2180 da idu na 3.8 na vaduhu i sad me ovaj moj racorava...blah...prezivecu :)

Meni je sa box-om idle bilo nekih 55 stepeni . Sad je ovih 10-tak stepeni manje ali je i tise.

puno me pitate :) Nisam ja pisao orthos algoritme za detekciju frekvencije :p Inace mogu samo da zakljucim da se ovaj moj primerak malo vise greje ali sta je tu je...Ja sam dzangrizalo, meni nikad nista ne valja i nikad nisam u potpunosti zadovoljan. Video sam 3-4 primerka e2180 da idu na 3.8 na vaduhu i sad me ovaj moj racorava...blah...prezivecu :)

Pa nisam ja tebe pitao:p mozda se javi neko od elite da obrazlozi, generalno ako neko zna o cemu se radi NEKA KAZE:-devil-:. Inace sta fali tvom bas je "VRH BRATE":D.

@SoneMasina
Pa etbi su etmperature OK, 50C za LOAD na 3.2GHz, a i primecujem da ti je revizija M a moj je L, i izgleda stvarno imaju M revizije nize temperature.:wall:

Ima li bre koga sa BOX-om?

Razmisljam o kupovini OVOG coolera (Titan TTC-NK34TZ). Koliko bi to doprinelo smanjenju temperature, jer mi se chini da su mi temperature za BOX velike.

Kuler je odličan, imao sam ga, preporučivao sam ga, svi koji su ga uzeli su (pre)zadovoljni.
P.S. Cena mu je najači atribut. Best Buy.

ja isto imam M0 ali nije nesto hladniji od L revizije, mozda malo. Inace ono kod Shoneta je na 2400mhz, a ne na 3200, i njemu brlja orthos, a inace ukljucio je BLEND test, a ne Small FFT's, a blend ne greje ni blizu ko ovaj...

Poslednja izmena:
Da ali u Core Temp-u mu stoji 3200MHz a u CPU-Z je 2400 jer mu je ukljucen jedan od onih EIST ili C1 koji spustaju clock, kao sto se vidi, jer mu je multi na 6x.

ja isto imam M0 ali nije nesto hladniji od L revizije, mozda malo. Inace ono kod Shoneta je na 2400mhz, a ne na 3200, i njemu brlja orthos, a inace ukljucio je BLEND test, a ne Small FFT's, a blend ne greje ni blizu ko ovaj...

Word. Probacu small test kasnije posto sam sad u nekoj guzvi.
Inace meni je na kucistu iza sve zatvoreno tako da mi topao vazduh izbacuje samo 12-ica na napajanju, probacu da stavim za koj dan neshto iza pa da vidim dal ima razlike.

BTW koju pastu imate na njemu, fabricku ili (ja zvaku)?

EDIT:Radi na 2400 mhz, zato sam i postovao sliku, pa da nek kaze svoje iskustvo sa ovime ako ga je imao. C1 i EIST su bili iskljuceni (razlika u temb izmedju box i oc na 2400 su mislim oko 3c za load, provericu ponovo), a i ja i ti imamo isti bios pa tebi ne brljaju prog ko meni:wall::wall::wall::crash::crash::crash:
Ima li efekta stavljati nano fusion na box s' obzirom da je bas gusto nekako a stoji mi u fioci i ceka cedjenje.
:wave::smash::smash::smash:

Poslednja izmena:
zavisi od primerka procesora...PAzi, meni orthos baca cpu na 63C, ali 3dmark recimo ga greje do ~54C...

Evi i kako pasta izgleda posle 4 dana koriscenja.

BOX je ceo od aluminijuma, a na ovom testu iznad za TITAN, BOX cooler za D920 ima bakarno podnozje (base).

A dal ima negde test tog titan-a i cm tx2, kolko kosta taj titan?

@gx-x

Isti trip kao i kod mene, bolje da odsad svi postujemo slike sa cpu-z-om i core temp-om inace ce se opet pojaviti neko ala "odbrana casti".
BTW jel to tvoj komp?

Poslednja izmena:
Taj Titan je bas dzabe, ja imam isti takav na Sempronu (tj varijantu za AMD) i extra je, skoro 15C nize temperature sa njim posebno leti, mada kada sam njega promenio, stavio sam i AS5 pastu pa je i to pomalo uticalo sigurno, a kostao je nekih 1200din...
Rebra su mu mnogo veca nego na Hyper TX, tako da ima vecu povrsinu za hladjenje ali ventilator je tesko ******, previse bucan, baca vazduh na sve strane samo ne tamo gde treba i tako to... Zato sam ga zamenio sa nekim CM ultra silent 90mm i sada je sve cool&quiet (iako proc to ne podrzava) :)

Imao sam oba, Titan je prilično bolje rešenje:
- niže temperature
- jeftinij
- dobijaš pastu koja je u rangu sa AS5

Mislim da je dovoljno.

Ko je uvoznik za titan i gde ima da se nadje, moze i na pm.
:smoke:

a ta AS5 pasta je neka magicna pasta lol :d E lozane jedne, pa to je vredelo za AMD K8-ice i ranije gde IHS nije bio prisutan, sa IHS-om mu dodje maltene isto, no dobro, kako ko voli nek izvoli ...( neko manje vest ce mozda i napraviti neki kratak spoj sa tom pastom)

evo vam jedan davno uradjeni test :d

nofibgraph2.gif

ceo tekst (lik je legenda i ogromni realista): http://www.dansdata.com/goop.htm

U prevodu, pasta za zube je jeftinija i radi isti posao kao AS i ostale paste :D

edit:

djwibe: Nista toj pasti ne fali, tako sve isgledaju kad ih kuler pristisne kako treba ;)

Poslednja izmena:

@gx-x

Isti trip kao i kod mene, bolje da odsad svi postujemo slike sa cpu-z-om i core temp-om inace ce se opet pojaviti neko ala "odbrana casti".
BTW jel to tvoj komp?

Ako mislis na test Titan vs. CM, Yebem li ga, a za Titan solo imas gomilu testova OVDE.

djwibe: Nista toj pasti ne fali, tako sve isgledaju kad ih kuler pristisne kako treba ;)

Da, znam, samo sam hteo da bacim pogled, al opet su mi temperature od 42C u IDLE velike.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno