Šta je novo?

Intel Core Ultra 200 Arrow Lake-S

Nisu ga nagrdili, nego nisu imali ništa novo da ponude. Ovde su promenili nešto malo, ali i ugasili HT, tako da se delom i zbog toga manje greje.
Mislim da su P/E jezgra efikasnija u svakom smislu E jezgra svakako, ali su nesto zeznuli sa latencijama zato je gaming od tuge do ocaja... Render je stabilniji mada i tu od programa do programa performanse nisu jednako bolje u odnosu na predhodnu generaciju.

Svakako platforma za preskakanje, to je suština.

Mislim da su P/E jezgra efikasnija u svakom smislu E jezgra svakako, ali su nesto zeznuli sa latencijama zato je gaming od tuge do ocaja... Render je stabilniji mada i tu od programa do programa performanse nisu jednako bolje u odnosu na predhodnu generaciju.
L3 latencije su lose jer koriste Meteor Lake Uncore SoC, laptop deo, zasto ?

Jer nisu uspeli na vreme da naprave vertical cache, odgovor na x3D cache, i uopste nisu radili na razvoju konkretnog Uncore dela, nego ustedeli pare.

Glavni problem je sto kasni razvoj vCache-a, x3D cache bi zamaskirao sporiji/jeftiniji/prostiji Uncore SoC, to AMD uspesno radi xD

Drugi problem je sto TSMC N3B proces koji koriste nije optimizovan za visoke frekvencije, P-jezgra, nego je optimizovan za telefone, i zato E-core jezgra razbijaju, a P-core su meh, trebao im je im noviji brzi proces N3P ili N3X, ili njihov 20A, a nije bilo spremno

L3 latencije su lose jer koriste Meteor Lake Uncore SoC, laptop deo, zasto ?

Jer nisu uspeli na vreme da naprave vertical cache, odgovor na x3D cache, i uopste nisu radili na razvoju konkretnog Uncore dela, nego ustedeli pare.

Glavni problem je sto kasni razvoj vCache-a, x3D cache bi zamaskirao sporiji/jeftiniji/prostiji Uncore SoC, to AMD uspesno radi xD

Drugi problem je sto TSMC N3B proces koji koriste nije optimizovan za visoke frekvencije, P-jezgra, nego je optimizovan za telefone, i zato E-core jezgra razbijaju, a P-core su meh, trebao im je im noviji brzi proces N3P ili N3X, ili njihov 20A, a nije bilo spremno
Eto, znam da sam negde nesto procitao nego sam zaboravi tacno kako bese, upamtio sam samo da je problem u latencjama :LOL: Ko ce sve to da pamti i za koje potrebe... Vazna je sustina, to ne radi kako treba i ne postoji sansa da se po pravi kao sto su obecavali da ce da urade.
Nikad nije bilo ovako da hardver ne mora da se menja po 3~5god jer relano nema potreba za tako mali skok u performansama. Procesori i nekako, ali GPU, najbolja investicija je bila kupiti 13900k + 4090 2022god koliko god da je kostala 4090, evo vec 3 god tek 5090 moze da se kaze da je nesto jaca i tako ce ostati jos 2 godine a verovatno ni tada nece imati potrebe da se menja.

Poslednja izmena:
Eto, znam da sam negde nesto procitao nego sam zaboravi tacno kako bese
chipsandcheese je imao ogroman clanak za uzasni L3 cache i probleme sa memorijom sto je samo 6400MHz (sto su tek pre nekoliko dana ispeglali) i jos neke probleme, gde su u sitna crevca izanalizirali Arrow Lake xD

Ostalo zasto je toliko lose ispalo, i koje odluke/dogadjaji van njihove kontrole u Intel-u su dovele do toga je od firmware/bios inzinjera sto je malo pricao o tome

E cores kidaju.
U najvecem razlogu zato sto je TSMC N3B proces "match made in heaven" za njih, a bas lose se kombinuje sa P cores. Nisu trebale da kidaju, Intel i njegovi inzinjeri bi radije da manje kidaju xD, a da P-Cores vise kidaju, jer onda ne bi bili ovoliko daleko od 9800x3D u igrama xD

Navodno su BIli iznenadjeni i zateceni za TSMC N3B i kako je ispalo na kraju (i pozitivno i negativno, al ajde prvi put u spoljnoj fabrici, nije skroz neocekivano, i backup opcija za svaki slucaj = odgovor na x3D cache nije spreman, i onda kaskadno problemi krenuli da se desavaju, i ostalo znas i sam iz prve ruke, zasto je toliko dugo bio u razvoju Arrow Lake xD

I onda treca backup opcija mobilni/laptop Meteor Lake SoC Uncore bez vertical Cache i sa strahom kako ce memorijski kontroler da izdrzi, i evo sta tek sad pre par dana pustise brze Memoriju, i vece napone za Memoriju na default/stock [clanak ispod] (iz strahu da ne krenu masovno da umiru Arrow Lake procesori, posle masovnog umiranje Raptor Lake-a haha xD)

Poslednja izmena:
brzi proces N3P ili N3X
Cisto da razjasnim, ovo je 100% moje nagadjanje, ne znaci da ce da pomogne za P-cores za Arrow Lake refresh krajem ove godine, ne znaci ni da treba pomoc, za P-cores, ovaj lik nije nista vise pricao na tu temu, jer tu krece NDA, i to je sve novo, i to ne moze da prica, a i da moze niko nije ni znao tacno u trenutku kad je pisao kako ce da ispadne za razlika od starih stvari koje su vec pola godine zastarale,

mozda pomogne ovo oko Arrow Lake refresh-a, ili Panther Lake za desktop, ili trece ili cetvrte ili pete backup kombinacije ko zna da li ce da odu na N3P ili N3X, ili njihov 18A ili ostanu na N3B, ili i5, i7, i9 bude na jednom i3 na drugom, K otkljucani na trecem, ni oni ne znaju kako oce da ispadne, tek sad zavrsavaju isprobavanje i testiranje, sve je u vazduhu, sta ce da se desi za Desktop krajem ove godine, ...

Mada, ako bih nagadjao verovatno sad otprilike ovih dana donose konacne odluke, ako nisu vec doneli

Poslednja izmena:
Teško da će ove godine oni išta novo izbacivati, čak ni refresh.

Sto manje izbacuju to bolje, svake tri godine mislim da je najbolje. Pod uslovom da i tada upgrade vredi nesto, a da nije prezvakani prethodni proizvod.

To bi bila neka merka, 3 god. Taman nešto da probaju da naprave za 3 god. Ovako se samo brukaju.

Ovo je već dobra cena.

• U7 265K - $299 (previously $399)
  • U7 265KF - $284 (previously $384)

Kako trziste lepo koriguje cene cak i intel mora da obara cene. Sigurno im kukaju vendori ploca kako se nista ne prodaje.

Valjda će ovo biti bolje u Panterima riješeno.

Dugo nisam menjao komp i odlučio sam se za ultra 7 265k (poslednja ploča je bila z87) ... po difoltu, ništa nisam čačkao, diže klok na 5200Hz ... evo nešto za početak od cpu-Z, ne znam ni koji test da koristim (pročitao sam celu prepisku) pa ću kasnije nađem još neki test ... nije ovo meni ništa loše, ali pravim veliki korak pa mi je sve strava... od hlađenja i venilatora je tu samo Arctic LF III 360 pro (ovaj novi zbog podnožja za 1851) malko je bučan na idle (možda to može da se koriguje)... eto

Prilozi

• CPU-Z 03.jpg
    CPU-Z 03.jpg
    600.7 KB · Pregleda: 82
  • CPU-Z 01.jpg
    CPU-Z 01.jpg
    524.9 KB · Pregleda: 48
  • CPU-Z 02.jpg
    CPU-Z 02.jpg
    396 KB · Pregleda: 50
Nova lake je desktop pucaju na multithread zver sto vec svi znamo sa 52 core, A18proces ostalo skoro nista ne znamo izaslo je par info i reorganizaciji L2 memorije danas i to je to, hajteri i dalje tipuju uvek na fail ali bar za multithread bice zver kome treba (meni definitivno)
1749830440192.png
Memory starved ce sigurno biti problem, koliko su ga resili videt cemo, takodje ce biti i bLLC verzija sa 180MB L3 svakako interesantno ce biti gledat 2026 jer izlazi pocetkom godine

Nova Lake 52 core 150TDP, iskreno ne znam sta im to znaci i koja ce realna potrosnja biti u multicore use
1750101705897.png

Nova Lake nece imat HT ovo su punokrvan core 1:1 mozda od novih unified jezgara tamo 27-28 videt cemo

Nemaju HT kako kažu glasine.
Samo kazem Intel je poznat po tome da koristi HT da bi opravdao novu seriju ili dosta vecu cenu, tako da ce verovatno biti sa naslednikom Nova Lake-a, ili su odlucili da umesto logickih HT jezgara koriste samo E-jezgra.
@techone
Ok onda, nisam izgleda pokupio tu informaciju jos.

Generalno sa puno jezgra HT gubi smisao malo, e sad ako mogu da naprave efikasniji CPU bez istih super, jos nekako u server segmentu gde se "prodaju" threadovi pa je tu praksa malo teza ali isto tako ja iskreno ne vidim potrebu za SMT i HT u procesorima sa puno jezgra jer oni trose velik deo silicijuma

Koliko citam samo je 5% silicijuma, ali da sa toliko E-jezgara nije bas potrebno.

povecava se power dosta takodje, mada sve to zavisi od dizajna CPU ja iskreno bas i ne preferiram HT dosta MT aplikacija rade isto kad ih setujes na real core i na thread ili su razlike male
meni je za moje linux servere broj jezgra glavni naravno i postrosnja svi su AMD gen 5,7,9 ali ako intel ponudi brze za manje struje prelazim odma, ovako za gajmere protiv 3d cache tesko

Koliko citam samo je 5% silicijuma, ali da sa toliko E-jezgara nije bas potrebno.
Nesto mi to ne pije vodu. Koliko mi se cini Core Ultra 200 nema HT bas zbog (velike) ustede u velicini jezgra, ali moguce je da se lose secam.

Nesto mi to ne pije vodu. Koliko mi se cini Core Ultra 200 nema HT bas zbog (velike) ustede u velicini jezgra, ali moguce je da se lose secam.
Intel ima svoje razloge, moguce da je HT povrsina veca nego npr 2 E-jezgra glupa (cluster), a E-jezgra efikasnija i brza, inace i AMD ce koristi efikasna jezgra sa Zen6.

Nazad
Vrh Dno