Šta je novo?

Intel core i7 6700 pregrevanje

Tutur

Zapažen
Učlanjen(a)
07.05.2024
Poena
11
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 7600x
Matična ploča
ASUS TUF GAMING B650M-E WIFI
RAM
32GB Kingston Fury 5600 MHz
GPU
AMD RADEON RX 6700XT ASROCK
Storage
1TB KINGSTONE NV2 SSD
Monitor
SAMSUNG Odyssey G3 24"
Mobilni telefon
A30S
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Imam problem sa temperaturama na procesoru.Naime skoro sam promenio maticnu plocu,kako su podesavanja za cpu kuler drugacija nego na proslo, primetio sam da u nekim trenutcima ventilator krece ludacki da se okrece na 100% svoje snage skinuo sam "core temp" i video da na 100% koriscenja procesora(dok se radio stress test) jedno jezgro ima temeperaturu 15-20 stepeni vecu nego ostala jezgra koja su par stepeni gore dole ali su slicna. U pocetku je to jezgro se grejalo i preko 100 stepeni na stress testa ali kada iskljucim XMP je opalo na neki 85-90 max stepeni.
Pokusao sam i pastu da promenim, ali opet isto. Kuler sam dotekao do kraja ali me brine da li on lepo leze jer ipak nije bas box kuler ali je i na prosloj maticnoj bio primitivno reseno njegovo monitranje kao i ovo.

Specifikacije racunara:
intel core i7 6700
maticna ASUS PRIME Z270-P (stara mi je bila HP 5054)
RX 570
napajanje cougar 650W
RAM kingston FURY 16 gb 3200MHz ali je u biosu smanjeno na 2133 jer toliko procesor podrzava
U prilogu imaju i temeperature

Prilozi

• Screenshot 2024-07-19 235908.png
    Screenshot 2024-07-19 235908.png
    272.8 KB · Pregleda: 27
Samo delid ce pomoci da se problem trajno resi.

Znaci posle delidovanja procesora temperature bi trebale da budu normalne , to jest ne bi bile ovolike razlike .

Imam problem sa temperaturama na procesoru.Naime skoro sam promenio maticnu plocu,kako su podesavanja za cpu kuler drugacija nego na proslo, primetio sam da u nekim trenutcima ventilator krece ludacki da se okrece na 100% svoje snage skinuo sam "core temp" i video da na 100% koriscenja procesora(dok se radio stress test) jedno jezgro ima temeperaturu 15-20 stepeni vecu nego ostala jezgra koja su par stepeni gore dole ali su slicna. U pocetku je to jezgro se grejalo i preko 100 stepeni na stress testa ali kada iskljucim XMP je opalo na neki 85-90 max stepeni.
Pokusao sam i pastu da promenim, ali opet isto. Kuler sam dotekao do kraja ali me brine da li on lepo leze jer ipak nije bas box kuler ali je i na prosloj maticnoj bio primitivno reseno njegovo monitranje kao i ovo.

Specifikacije racunara:
intel core i7 6700
RX 570
napajanje cougar 650W
RAM kingston FURY 16 gb 3200MHz ali je u biosu smanjeno na 2133 jer toliko procesor podrzava

Koji je kontrketno kuler u pitanju?

i U BIOSu ugasi Asus Core Enhancment ako je uključen.

Provericu, ne pise tacno a nije ni box kuler, vrlo verovatno neki jeftini kinez.Planiram da uzmem novi, jel imate neku preporuki?

Pregrevanje, ne pregrejavanje.

Kuler - Thermalright, trenutno su najpovoljniji vazdušni kuleri.

Sumnjam da ce kuler nesto resiti. Imao sam ovakve situacije, lako moze da se desi da i delid ne pomogne ako je u pitanju sam senzor u procesoru koji cak moze da zaglavi na nekoj cifri. Na srecu jedan od procesora koji mi je ( davno) naleteo xeon iz 771 serije, je imao 53C non-stop na jednom jezgru, tako da nije bilo problema u radu. Ovde gde je temperatura jednog jezgra preko 20C u odnosu na ostale je problem u zastiti samog procesora (throttling) gde ce stalno pokusavati da obori frekvenciju i napon zbog (verovatno pogresnog) ocitavanja temperature jezgra... Jesi li resio problem u medjuvremenu, posto sam kasno naleteo na temu

Specifikacije racunara:
intel core i7 6700
RX 570
napajanje cougar 650W
Proveri da li je cooler lepo nalegao,imao sam i5 2400 i onaj standard intel cooler.Pasta je bila dobra ali nije lepo nalegao.Radio je 5h bez prestanka igrao sam MTA sto ga nije uopste trebalo pregrejati i sutra dan ga palim on ne radi.Crkla su i maticna i procesor.Pazi sta radis.

Vrh Dno