Šta je novo?

Intel Core i7 3xxx, a.k.a. Sandy Bridge-E

Kad pomenuste TDP da se vratimo na pricu kada se Nehalem pojavio.Da li se secate prvobitnog steppinga (karakteristika samog CPU-a) na samom pocetku?
Velika termalna disipacija,nemogucnost postizanja adekvatnog OC-a i prevelika potrosnja.
Preko onih polusteppinga dosli su do savrsenog balansa kroz D0 stepping.i7 920 se pokazao kao sampion na tom polju.Overclock da ne pominjem.
Ako prica bude tacna za TDP po samom pojavljivanju Sandy E moze se ocekivati scenario kao sa Nehalem jer Intel za sigurno nece dozvoliti
da top platforma ne bude savrseno izbalansiran produkt.Zna se sta se od Intela uvek ocekivalo i ocekuje i to je nezaobilazna tradicija koja mora da se ispostuje
od samog "gazde" prema svojim korisnicima.

Sto se tice Ivice moze tu biti i ok pomak.Ja ga posmatram kao sada Sandy u odnosu na Gulftown a to opet nije zanemarljiv skok obzirom
da je Gulftown Hi End CPU sa visokom cenom.
Ivica ce biti kompromis izmedju mainstream i hi end platforme LGA 1155 koja fakticki sa Ivy postaje jedan level vise naprednija platforma jer
ce u tom momentu biti u sasvim drugacijem polozaju u odnosu na Sandy-e.Ili blizu ili brze...Sve zavisi od toga da li se samo ide na nizi proizvodni proces kao jedini korak ili ce biti
i nekih "peglanja",inovacija i sl..
Ivica na LGA 2011 ce definitivno biti top of the tops ponude i performansi a verujem da ce i cena da bude u skladu ;) dok se ne predje na sledece korake.
Ako Ivica bude slicnih karakteristika kao Sandy a verujem da hoce sa prednoscu od 20-30% za sad hipoteticki + overklok u koji ne sumnjam da ce da bude ekstremno velik jer
ce sam proizvodni proces to da omoguci a vec na primeru Snady Bridge arhitekture smo se vec uverili u visoke klokove za 24h/7 za koje smo sve ove godine mogli samo da mastamo
i sanjamo tako da u tom pogledu moze se reci da je Sandy i doneo neku revoluciju.
Da li ce Ivy da probije 5 Ghz za svaki dan ? :)
Evo tabele i kad se ocekuje Sandy E ,Ivica ali bez Marice :)

corei73960xfstr_1a_dh_fx57.jpg

Poslednja izmena:
Da li ce Ivy da probije 5 Ghz za svaki dan ? :)

Da,definitivno da će se ovo ostvariti i u to ne treba imati ama baš nikakve sumnje. I ne samo to, ne zaboravimo da će Intel unaprediti i integrisanu grafiku u procesor i verovatno će je nazvati Intel HD4000 ili HD5000, tako nešto.

Ja očekujem četvorojezgrane i šestojezgrane modele Ivice na LGa1155, dok će Ivica na LGA2011 biti sa 6 i 8 jezgra, to se već zna. Što se tiče frekfencija, očekujem dosta visoke frekfencije po defaultu, npr 3.6 do 4 GHz, za četvorojezgrane i šestojezgrane modele.

Moguc je taj scenario koji pominje PCBeast i moguce je da cemo dobiti 5 GHz za everyday, mozda zbog HK metal gate 3D, configurable TDP-a ili neceg treceg. Ali moguce je i da bude samo die shrink prica, opet moze biti dosta za 5 GHz.

E sad za Ivy Bridge Extreme, ne znam nista, na to nisam naleteo cini mi se... Otkud vam to? Pogledajte slide koji je postovan, nema nista o tome sve do Q3 2012, a Q4 ce vec biti rezervisan za vafere sledece arhitekture, jer ce 22nm sazreti dotle i taman uskace u 2013 na Intelov TOCK. Sem toga, oni moraju iz SE-a da izvuku maximum zarade, a za to bi SE morao da se zadrzi neko vreme sa nama, kao i X58 chipset i njegovo drustvance. 2011 socket je za SE, chipset je X79, nisam naleteo da ce na isti nalegati i Ivy Bridge E. (kao sto rekoh i ne secam se da sam procitao nesto o tome, ako jesam, odbacio sam verovatno, jer nisam poverovao u vest; ocenio kao spekulaciju). Znamo koliko i Intel voli da nam otvori socket upgrade stazu tj. da zadrzi stari socket... Tako da cisto sumnjam da ce SE da da svoju platformu i socket za hipoteticki Ivy Bridge E. Pre ce biti da ce to biti nova arhitektura, ona tamo iz 2013. Mislim na novu Extreme platformu...

Poslednja izmena:
Pa sad ko ga zna kako će biti, to zna samo Intel. Ipak verujem da će i Ivica imati svoj Extreme edition, pa bio bi red. Ako ne,onda ćemo sigurno tek 2013 i to krajem te godine videti novi Extreme Edition procesor na sasvim novoj arhitekturi.

Tacno, 2013 je verovatna ovim tempom za novi Extreme ed. procesor, najveroavatnije. Sudeci po strategiji koju sada prate. Ali ako nova arhitektura 2013 bude jaca od Ivice mnogo, onda nista od toga, najverovatnije... No, time will tell sto bi rekla braca Englezi. :D

Pa ne zna se mnogo o toj novoj arhitekturi 2013 sem da će imati novi set instrukcija AVX2 i još neke koje će ponovo drastično ubrzati enkodovanje video materijala.

Yup, nista o njoj. :)

Sad ce to sve polako da se razmotava, jos dva meseca max. i krenuce da cure vesti o Ivy-u, pa kad on stigne i lagano za ono posle njega...

Eh, lepota geek-ovskog zivota. Stalno nesto cekas, merkas, zelis... :D

Pa kad je IDF (Intel Developer Forum) ? Jer je poznato da Intel ima dva ovakva IDF događaja u toku jedne kalendarske godine, obično krajem zime(februar-mart) i sredinom jeseni(polovina oktobra.početak novembra).

Upravo tada ćemo saznati mnogo više informacija i u LGA2011 procesorima i o Ivy Bridge platformi.

Kaze web 13. - 15. Septembra. :d

da li neko zna koje ce biti dimenzije ploca za ivy bridge odnosno 2011 socket,cini mi se da sam negde procitao da ce ploce biti vece od sadasnjih full atx,ne mogu sad da nadjem gde sam to procitao....

Sent from my GT-S5570 using Tapatalk

Ne vidim zashto. Sve vishe stvari postaju integrisane, na plochi jedino ostaju PCI i naponske linije.

da li neko zna koje ce biti dimenzije ploca za ivy bridge odnosno 2011 socket,cini mi se da sam negde procitao da ce ploce biti vece od sadasnjih full atx,ne mogu sad da nadjem gde sam to procitao....

Takve informacije još uvek se ne znaju, previše je rano za to. Znaće se više informacija tek sredinom jeseni, pretpostavljam. A što pitaš, planiraš da kupiš big tower kućište na vreme ?

Pobrkao si, IB i SB-E, a i sumnjam da ce ploce ici vece. Jeste, trend onih entuzijastickih ploca da se nesto uvecavaju, ali toga imas i sada u XL ATX i E-ATX formatu. EVGA i Gigabyte guraju te standarde na svojim top modelima.

Ne znam zbog čega onda,kada već prave veće ploče za određene potrebe, zašto ne ugrade 8 memorijskih slotova pa bi tako imali mogućnost da ugradimo čak 64 GB memorije. Jedino LGA1366 ploče imaju 6 memorijskih slotova... :(

Ne znam... Uvek postoji ona filozofija, daj im na kasicicu, postepeno da duze traje do konacnog resenja.

Ne znam zbog čega onda,kada već prave veće ploče za određene potrebe, zašto ne ugrade 8 memorijskih slotova pa bi tako imali mogućnost da ugradimo čak 64 GB memorije. Jedino LGA1366 ploče imaju 6 memorijskih slotova... :(

nije to baš tako jednostavno. na LGA1366 možeš da staviš 6x 4GB DDR3 samo ako je 1600MHz, sve preko tog kloka samo 3 modula eventualno 4.

Pa stvar je u ogranichenosti Integrisanih memorijskih kontrolera.
Recimo kod Socket 939 kad god bi imao vishe od 2 stick-a Command Rate se automatski prebacivao na 2T, dok bi chak i kod prvih procesora za taj socket bilo nemoguce ostvariti visoke frekvencije sa normalnim latencijama u situacijama gde su se koristila sva 4 stick-a.

Kod LGA1366 je bilo moguce postaviti 6 RAM stick-a zbog Triple-Channel memorijskog kontrolera, dok su svi dosadashnji(a i svi buduci u skorijoj buducnosti) Dual-Channel.

Kod LGA1366 je bilo moguce postaviti 6 RAM stick-a zbog Triple-Channel memorijskog kontrolera

Mozes da stavis 3 i 4 ili 5 stick-a memorije i imaces triple channel,jedino sto je razlika izmedju triple u dual channel jako mala,u realnom radu skoro neprimentna

Baš me interesuje kakva će situacija biti sa novim Sandy-Bridge E procesorima jer on ima integrisan četvorokanalni memorijski kontroler, pa bi to trebalo da dodatno popravi memorijski protok. E sad kako će današnje memorije raditi i da li će biti moguće imati 1T parametar ako npr imamo popunjena sva 4 slota, od po 4x4 GB, videćemo.

Imate li vi neka saznanja o tom četvorokanalnom memorijskom kontroleru u ovim procesorima ?

corei73960xperf1ccdhfx57.jpg

November 15 Launch Date for Sandy Bridge-E

Even as AMD struggles to get its FX series processors out, and into to the market, Intel seems to be doing the opposite: trying to get Sandy Bridge-E (enthusiast) out as quickly as possible. The new high-end desktop/workstation platform was slated for December, and then there was news that chipset delays could push it into 2012. Fresh news pin-points the launch date to Week 46 of 2011, more specifically, November 15. On that day, Intel will have processors as well as compatible Desktop Board products (Intel-branded motherboards) out in the markets, ready for purchase. Ideally, motherboard vendors should have their socket LGA2011 products stocked up by then, too.

Intel will begin the Sandy Bridge-E platform with Core i7-3960X Extreme Edition 6-core Unlocked processor, Core i7-3930K 6-core Unlocked processor, and Core i7-3820 4-core processor. Intel X79 Express is the De facto desktop chipset. The first compatible Intel Desktop Board products include DX79SI, and DX79TO.

http://www.techpowerup.com/151759/November-15-Launch-Date-for-Sandy-Bridge-E.html
http://www.donanimhaber.com/islemci...ndy-BridgeE-islemcilerinin-lansman-tarihi.htm

Yup! Vrlo moguce i ranije se provalcio taj datum. Jako me zanima sta ce biti, posto se nadam nekim parama u perspektivi i opciji IB ili SB-E.

Ja ću lično da preskočim prvi talas SB-E procesora, taman dok se ne pojave Ivy procesori u LGA2011 pakovanju...

Problem je u tome što sada čak i nema ni glasina o Ivy Bridge-E procesorima, šuška se da je Intel odustao od razvoja istih i da se usredsredio na Haswell arhitekturu koja izlazi negde u 2013. godini.

Tacno tako. Koliko ja znam nikad nisu ni pomenuti otrilike IB-E ili sta bi vec bili... :)

Intelu se izgleda osladilo da nova arhitektura povlači kompletno novu platformu (kao što smo imali Lynnfield koji je skrpio svega nešto više od godinu dana postojanja). Da nije bilo onog gafa sa Cougar Point čipsetom, verovatno Intel ne bi ni omogućio korišćenje Ivy Bridge procesora na postojećim LGA1155 pločama, već bi bio neophodan Panther Point. Nego kako god bilo, s obzirom da je SB-E i LGA2011 podnožje iz "extreme" i "premium performance" segmenta, ako ne budu imali adekvatnu zamenu za isti na vreme, možda se smiluju i puste neki procesor iz Ivy serije (kao što smo imali Gulftown kod LGA1366).

Ako je ovo tačno, malo me je razočarao X79 čipset:

z-m-307138-3.jpg

Samo 6 SATA portova, pa čipset sve više liči na Cougar Point. Dok je na onim sample pločama na Computexu bio buljuk SATA konektora...

Sve u svemu, jedina značajna razlika između SB i SB-E je u šestojezgarnoj verziji koja će postojati samo kao SB-E. Ko već ima SB procesor (2500K ili 2600K), ako mu specijalno ne treba 6 jezgara, nema nekog drugog razloga za prelazak.

Sad čekamo Ivy... :d

Videćemo koliko su ove informacije tačne već za koju nedelju, otprilike. Izgleda da onda nema ništa od integracije PCI-E 3.0 unutar procesora. :(

Jer su prvobitni planovi uključivali PCI-E 3.0, a očigledno imaju problema sa njim pa su odustali i ostavili to za Ivicu.

Videćemo koliko su ove informacije tačne već za koju nedelju, otprilike. Izgleda da onda nema ništa od integracije PCI-E 3.0 unutar procesora. :(

Jer su prvobitni planovi uključivali PCI-E 3.0, a očigledno imaju problema sa njim pa su odustali i ostavili to za Ivicu.

A mozda je ocigledno da Intel preferira da deli na kasicicu, moze mu se..

dobar preview kod Toma. X79 ispade retro cip, nema USB3, nema PCI-E 3.0, siromasna storage podrska. sto kazu kao P67. zanimlljivo je sto 3960X u singlethreaded aplikacijama radi isto kao 2600k ili ponegde i sporije.
a za ovo sam se odusevio (pogledajte testirane AMD procesore) :D

http://www.tomshardware.com/reviews/core-i7-3960x-x79-performance,3026-5.html

3820 ce izgleda biti zakljucan tako da za entuzijaste ostaje 2600k kao bolje resenje. dobra vest je da ce BCLK moci da se dize mnogo vise nego kod SB. otkljucani 6 core ce svakako biti skupi, 3820 nista posebno (mada ce moci da se klokuje kroz magistralu) plus jos skupa X79 ploca -> mislim da to nece zaziveti kod nas :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno