Šta je novo?

Intel Core 2 Duo E6750 - Hladjenje

gordije

Slavan
Učlanjen(a)
10.10.2007
Poena
319
Koji kuler je najbolja investicija za hladjenje Intel Core 2 Duo E6750 umesto kulera koji se dobija u box varijanti???Unapred Hvala

Koji kuler je najbolja investicija za hladjenje Intel Core 2 Duo E6750 umesto kulera koji se dobija u box varijanti???Unapred Hvala

Pa zavisi koliko si para spreman da das, jeftinija varijanta i verovatno best-buy je tx2, dok od skupljih thermalright: ultra 120 extreme, IFX-14..., ali ovi se malo teze nabavljaju ali se ipak mogu nabaviti.

evo cisto da imas neku predstavu imam e6750 klokovan je na 3040 trenutno(ako me ne mrzi danas da vidim hoce li bar do 3.6) i temeperatura u idle je 50-51c kada igram nesto wc3/prey/q4 ide na 55-56c a u prime96 najvise je nagurala 63-64c
Cooler je CM Hyper 212.

Kod mene sa asus silent square pro 33-34 idle, u orhosu 55-56C pri sobnoj temperaturi 22-23C. Proc radi na 3.44Ghz. Pasta artic ceramique.

Poslednja izmena:
Cek, cek jel si se ovde zeznuo u kucanju ili ti je stvarno tolika temp u iddle-u :trust:

Da tolika je temperatura, kuciste je u zatvorenom stolu a sve komponente se lepo greju tako da je ok s' obizorom da nije veliko odstupanje kada se upale aplikacije.

Medjutim sta je sad tacno Core Temp pokazuje tu temperaturu a Easy Tune Pro pokazuje 41/42 kome je verovati sad :)

Koliki klok planirash i koliko bi para izdvojio je bitno znati.

Da tolika je temperatura, kuciste je u zatvorenom stolu a sve komponente se lepo greju tako da je ok s' obizorom da nije veliko odstupanje kada se upale aplikacije.

Medjutim sta je sad tacno Core Temp pokazuje tu temperaturu a Easy Tune Pro pokazuje 41/42 kome je verovati sad :)

Veruj core temp-u, samo sto te temperature nisu malo visoke, nego extra visoke za iddle, kod mene su takve u load-u, ako vec nisi, provrti malo orthos cisto da vidis posle 10-tak minuta kakve ce biti.

Poslednja izmena:
@[Miki]
Ako koristiš Core Temp koji na tom E6750 prepoznaje T Junction Point max. 85C, onda je jasno što ti je za 15C
veća temp od normalne (očekivane).
Tj.Max.za E6750 je 100C.

Jedna 8-mica ili 12-tica neka bije direktno u Cooler od CPU-a eto reshenja bez ikakvih, zalmana thermala, budala, probaj ako ne uspe onda kazhi "ti si glup". :)

Mene je posebno impresioniralo to sto kod prijatelja sa geminy II (BEZ FANOVA) na 3.2ghz neprelazi 51 stepen u ortosu posle 15 sati rada!!! Ima covek samo jednu 9ku na stranici kucista koja duva na pola geminija otprilike!!!

@Proday To su zaista dobre temperature. Na kojoj voltazi mu radi E6750 na 3.2GHz?

3.2Ghz - Gemin II sa dva CM 12 idle 28C, full load 52C

CM Gemini II ili Zalman 9700LED nista osim ta 2 ne uzimaj. TX2 je dobar ali ne dugotrajan.. posle 2 meseca pocne da ispusta svakave zvuke i tu mu je kraj da ne pominjemo neravnu povrsinu od 32 mikroincha u poredjenju sa npr 8 mikroincha na CM Sphere.

Nikako ne bih poverovao u to da TX2 traje 2 meseca, to nema smisla (a i mnogo ljudi u celom svetu, a i ovde na forumu, ga ima mnogo duže od toga). Deklarisana trajnost ventilatora od strane CM-a je 40,000 sati (2 meseca x 24h = 1440h, što je tek nešto preko 3% deklarisanog radnog veka), a garancija je godinu dana, pa bi to dovelo do poplave reklamacija i sigurnog povlačenja modela. Ne želim da sumnjam da se tebi tako dogodilo, verujem da jeste, ali da je to pravilo...

Nikako ne bih poverovao u to da TX2 traje 2 meseca, to nema smisla (a i mnogo ljudi u celom svetu, a i ovde na forumu, ga ima mnogo duže od toga). Deklarisana trajnost ventilatora od strane CM-a je 40,000 sati (2 meseca x 24h = 1440h, što je tek nešto preko 3% deklarisanog radnog veka), a garancija je godinu dana, pa bi to dovelo do poplave reklamacija i sigurnog povlačenja modela. Ne želim da sumnjam da se tebi tako dogodilo, verujem da jeste, ali da je to pravilo...

To se meni desilo zato sam to i rekao .. a pored toga sam procitao po drugim forumima da se to desavalo i drugima to naravno ne znaci da cooler ne valja samo znaci da se to sto se meni desilo desava u nekih 3% slucajeva a nebi smelo da se desava ni u 1% slucajeva. Cooler je odlican ako ne pocne da *****ava ali meni se cini da je isplativo kupiti neki bolji cooler kao npr Zalman 9500LED ili 9700LED .. jeste dosta skuplji ali nigde nisam video da neko ima problema sa njim a i pored toga ima dosta bolje performanse.

To sto sam rekao u vezi TX2 ne znaci da ces bas ti da dobijes takav los cooler mozda tvoj bude radio odlicno bas kao sto na netu procitas za neku maticnu da pravi probleme pa je kupis i tebi radi super ali ja bih se odlucio za neko drugo resenje ako vec planiras ozbiljan OC.

U svakom slucaju TX2 kosta oko 16e tako da i ako se pokvari mozes da ga bacis i kupis drugi.

Ovo je sasvim druga priča od onoga što si prethodno rekao. Naravno da je 3% loših primeraka mnogo (ako je ovo pouzdan statiskički podatak, a verujem ti da jeste) i to nikako nije dobro, ali čak i tada nije u redu generalizovati da TX2 traje 2 meseca ako to važi za 3 primerka od 100 a ne važi za ostalih 97 (a i za ona tri postoji garancija). Ova dva Zelmana su prva na mojoj listi želja i sigurno su bolji od TX2, nema sumnje (mada, uzimajući u obzir cenu i performanse, ja ću ipak uzeti TX2), ali nemoj misliti da oni nemaju loše primerke - provrti Google pa ćeš videti.

Poslednja izmena:
Ovo je sasvim druga priča od onoga što si prethodno rekao. Naravno da je 3% loših primeraka mnogo (ako je ovo pouzdan statiskički podatak, a verujem ti da jeste) i to nikako nije dobro, ali čak i tada nije u redu generalizovati da TX2 traje 2 meseca ako to važi za 3 primerka od 100 a ne važi za ostalih 97 (a i za ona tri postoji garancija). Ova dva Zelmana su prva na mojoj listi želja i sigurno su bolji od TX2, nema sumnje (mada, uzimajući u obzir cenu i performanse, ja ću ipak uzeti TX2), ali nemoj misliti da oni nemaju loše primerke - provrti Google pa ćeš videti.

Lose sam napisao taj prvi post i u drugom sam se ispravio sto sam preskocio "meni je" dakle meni je trajao 2 meseca nigde nisam rekao da je svakom ko je kupio trajao 2 meseca a i da jesam takav komentar bi trebalo odbaciti i zanemariti nebitno o kakvom proizvodu se radi. Dakle to nisam rekao ali za zadnjih 3 godina isprobavanja svakojakih coolera za procesore nikada mi ni 1 nije napravio nikakav problem osim TX2 .. to je verovatno mogao da bude bilo koji cooler ali igrom slucaja desilo se na TX2.

Dakle izvinjavam se na lose napisanom postu ali nisam ni pokusavao da generalizujem i da kazem da ni jedan TX2 ne valja samo to sto se desilo je strasna stvar (bar po meni) za CPU cooler cak ako se desava i u 1% slucajeva ali cena ovog coolera to opravdava.

Kako sam rekao vec TX2 se u svakom slucaju isplati jer trenutno u pakomu kosta 1600din pa cak i da ga mesecno menjas opet se isplati. Ja sam ga uzeo jednom i nebih ga za sebe uzimao ponovo ali to je samo moje misljenje pre bih se odlucio za malo skuplju varijantu sa boljim performansama i boljim kvalitetom izrade ali nista ogromno.

Poslednja izmena:
I mene bas zanimaju ti porazavajuci rezultati ??

Svuda gde sam video Gemini II svi ga hvale.

Posto planiram da kupim Geminii mogu li da vidim i te PORAZAVAJUCE podatke? Da ne pogresim, otkud znam?

Hehe. Sto mi je ovo poznato.
I ja hocu da kupim isti, mada sam se bacio u rebus sa CM 212.

Potajno razmisljam i o Thermalright Ultra-120 eXtreme, ali ga je malo teze (i skuplje naci).

U najkracim mogucim crtama: bar 10 stepeni losiji od Big Typhoon-a, a celih 25 (znam, ZNAM... neverovatno!), ako ne i vise, od Ultre-120 eXtreme. Kazem, mozda i vise, jer je Core Temp bagovao nakon predjenih 100 stepeni (Tjunction point na toj temperaturi, kako se predje 100, odmah prikazuje 127).
Pritom, GeminII je sa ispoliranom bazom, dva fana naravno... Typhoon sa bazom u pokusaju poliranja :d... a Thermalright fabricki. Isti fan(ovi, u slucaju CM-a) su korisceni. Isti uslovi u sve tri situacije, naravno... Orthos 100% load na sva cetiri jezgra, testiranje po pola sata.

@CAR Da li si na TRUE imao push-pull kombo, ili samo jedan vent?

Nazad
Vrh Dno