Šta je novo?

Intel Coffee Lake

Koliko se razume, biće dostupno 6-8. septembra.

Intel : Core i9-9900K 3600 1151V2 BOX - 689 €

Slika, ako slučajno izbrišu:

tBmGauu.png

Bio je i 9700K po ceni od 539 €, ali linka nema više.

Samo slika:

HZ2UvBD.png

Malo o 8700T:

Ne znam zašto se preopterećujete sa preorder cenama.

Sent from my MI MAX using Tapatalk

Sve to, osim za i5 stotinjak evra dole kad krene prodaja. Sto kaze covek te preorder cene zaobici.

Još cena:

Cene kakve god da su, vidi se da će teško ići ispod 500 € i u normalnoj prodaji.
Slušali smo tako i priče da 8700k neće ispod 400e, kada su to bile njegove preorder cene. Eno ga već duže vreme za 295-300e.

Mada ako se obistine najave oko 9900k, meni će i 500e biti ok. :)

Poslednja izmena:
Nove cene i od braće Čeha.

https://www.alza.cz/intel-core-i9-9900k-i7-9700k-i5-9600k-recenze-a-testy

Kod njih je na preorder 426 Eur za 9700k, što se već pribiližava cifri od 399 Eur, koliko je koštao 8700k kad je izašao u Nemačkoj (Češki VAT je 21%, a Nemački 19%).

Okreni-obrni 9700k sličan po ceni 8700k, al ima 2 jezgra više i brži je, tako da se nameće kao best-buy u celoj ekipi (ako performanse ne razočaraju).
Isto kao i za 8700k, dostupnost će biti mala u početku jer je Intel uveliko prebacio proizvodnju na 10nm (tako kažu Česi), što znači- cene će da se slegnu negde oko katoličkog Božića (8700k je išao do 450 Eur u prva 2 meseca).

Potvrđeno je da će samo 9900k i 9700k biti zalemljeni (ostali delid i briši majonez ako oćeš OC).

2 jezgra više i bez hyperthreading-a.

Pitanje je kako će se pokazati 9700k vs 8700k sobzirom da nema hyperthreading.
Koji programi/aplikacije imaju najviše benefita od HT-a?

Sve aplikacije/igre imaju benefit od HT-a, kad nema dovoljno fizickih jezgara da izvrsvaju sve threadove u isto vreme.

HT i SMT(amd) povecavaju performanse za 20-30%, ne secam se tacne brojke za oba, znam je SMT bolji.

Zato G4560 ima primetno bolje gaming performanse od 2/2 Pentiuma/Celerona na istom/slicnom kloku, tu se najbolje vidi razlika :)

Sto se 8700K i 9700K tice, multi-core ce biti tu negde, dok ce igre koje koriste 8 jezgara kako treba(nema ih previse) raditi bolje na 9700K. Sve u svemu, ko ima 6/6 ili 6/12 procesor, nije vredno ni razmisljati o nadogradnji na bilo koji od novih.
Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Poslednja izmena:
To da, ali jasno je kao dan da ce ovaj coffe refresh imati jaci IPC uz vise out of box klokove, a verovatno i realno vise oc limite, bice sigurno ispred, logicno bi bilo.

Sta znam, meni tek ovde OC nema nekog smisla, pa K modeli pucaju 4.7-4.8ghz na svim jezgrima out of box.

Po meni OC nikada ni nije imao smisla, na kraće staze se možda i dobije do 15% ali se sve komponente opterete za 100% više tako da se značajno smanjuje radni vek.
Tajkođe se i povećavaju troškovi za hlađenje, bolje kućište... pa čak možda i struju :)...tako da je možda za te pare bolje uzeti odmah bolji procesor... Doduše većina nas menja mašine u proseku na 3 godine tako da to možda sve i nije važno....
OC ja zamišljam kao da se vozi fromula stvarno je brzo al posle trke mora da se menja motor :)....dok kod običnih kola to baš i nije slučaj...

Poslednja izmena:
Isto takav stav i ja imam.
Ako neka komponenta (u ovom slucaju) procesor ne zadovoljava moje potrebe u startu, onda je tu problem, to ne uzimam.
Sa druge strane ako nesto posle odredjenog vremena postane obsolete za moje potrebe, nikakav OC ga nece izvuci.
Prosto.

Sto se tice procesora, sada smo svedoci da problem postaje core/thread count, a ne klok. Dakle sa 4c/4t valja polako preci na 6c/6t ili 6c/12t ili nesto jace.

Vecina ljudi ne rade OC jer moraju vec zato sto vole da se igraju.

Sve aplikacije/igre imaju benefit od HT-a, kad nema dovoljno fizickih jezgara da izvrsvaju sve threadove u isto vreme.

HT i SMT(amd) povecavaju performanse za 20-30%, ne secam se tacne brojke za oba, znam je SMT bolji.

Zato G4560 ima primetno bolje gaming performanse od 2/2 Pentiuma/Celerona na istom/slicnom kloku, tu se najbolje vidi razlika :)

Sto se 8700K i 9700K tice, multi-core ce biti tu negde, dok ce igre koje koriste 8 jezgara kako treba(nema ih previse) raditi bolje na 9700K. Sve u svemu, ko ima 6/6 ili 6/12 procesor, nije vredno ni razmisljati o nadogradnji na bilo koji od novih.

4 dodatna thread-a NE MOGU nadoknaditi nedostatak od 2 jezgra na BRŽOJ frekvenciji. Upravo će najveći broj korisnika preći sa 8700k, jer niko nije glup da ne uzme tu dodatnu snagu u obzir (a čipset je podržan). 8 jezgara se već koriste za produkciju, tako da će dobar broj korisnika gledati upravo taj aspekt, a ne samo igre.

HT može imati i negativne posledice na performanse. Ne skalira se ravnomerno kroz sve aplikacije i nije konzistentan. Neki klokeri ga čak isključuju jer smanjuje OC mogućnosti. Sam Intel kaže "up to 30%" što ne znači 30 posto na perfomanse već je u praksi najčešće 2-3 posto ako i toliko.

Ovde je glavni rival 2700x od Ryzen-a. 8700k ga već pobeđuje u većini profesionalnih aplikacija (dakle ne samo u 1080p igrama), pa će ta razlika biti još već sa izlaskom 9700k odnosno 9900k.

4 dodatna thread-a NE MOGU nadoknaditi nedostatak od 2 jezgra na BRŽOJ frekvenciji. Upravo će najveći broj korisnika preći sa 8700k, jer niko nije glup da ne uzme tu dodatnu snagu u obzir (a čipset je podržan). 8 jezgara se već koriste za produkciju, tako da će dobar broj korisnika gledati upravo taj aspekt, a ne samo igre.

HT može imati i negativne posledice na performanse. Ne skalira se ravnomerno kroz sve aplikacije i nije konzistentan. Neki klokeri ga čak isključuju jer smanjuje OC mogućnosti. Sam Intel kaže "up to 30%" što ne znači 30 posto na perfomanse već je u praksi najčešće 2-3 posto ako i toliko.

Ovde je glavni rival 2700x od Ryzen-a. 8700k ga već pobeđuje u većini profesionalnih aplikacija (dakle ne samo u 1080p igrama), pa će ta razlika biti još već sa izlaskom 9700k odnosno 9900k.

Apropo ucinka. Ja se davno interesovao oko toga pa sam se malo i "igrao" da proverim rezultate.

https://forum.benchmark.rs/showthre...a-jezgara-HT&p=5006105&viewfull=1#post5006105

Uglavnom se slazem sa tvojom konstatacijom.

ja jos cekam da vidim ubijen cpu klokovanjem u tom scenariju (dakle ne azot i ostali ekstremi).verujem da nadjem sve one silne preskote pa i prve celerone da bi i dan danas radili.

@vatrogasac

Ko bude presao sa 8700K, a nema barem 1080Ti i 144Hz monitor, nije bas sam sa sobom :D

Jeste bolji 8/8 od 6/12, ali ni priblizno toliko koliko se ovde pise. Za gaming je mnogo bitnija kartica, CPU izdrzi po 3-4 generacije top end karti.

Ne znam odakle po forumu tolike price o procesorima u igranju, vidim pojedine ljude sa procesorima od 300e i karticama od 300e u gaming masinama, opsta katastrofa.

Sve iznad i7 8700(non-K) se uzima iskljucivo uz full gaming setup(sa full opremom u periferijama, stolicom, sve full bukvalnom).

Poslednja izmena:
ja jos cekam da vidim ubijen cpu klokovanjem u tom scenariju (dakle ne azot i ostali ekstremi).verujem da nadjem sve one silne preskote pa i prve celerone da bi i dan danas radili.

Kad vec pomenu.. Intel® Core™2 Duo Processor E6850, kod mene radio na 4.0 Ghz na visokih 1.6v i to sve na vazdusnom cooler-u.
Ziv i zdrav i dalje radi, ostavio sam ga na 3.8 Ghz sa smanjenim naponom, Asus Commando ploca - moje komponente, preuzeo prijatelj.
Ali RADI, i to bez greske posle toliko vremena.

@vatrogasac

Ko bude presao sa 8700K, a nema barem 1080Ti i 144Hz monitor, nije bas sam sa sobom :D

Audio-video produkcija, Adobe alati?

Jeste bolji 8/8 od 6/12, ali ni priblizno toliko koliko se ovde pise.

Pa koliko je onda bolji:)? Daj neki link da proverimo.

Ne znam odakle po forumu tolike price o procesorima u igranju, vidim pojedine ljude sa procesorima od 300e i karticama od 300e u gaming masinama, opsta katastrofa.

Ako govorimo isključivo o igranju.. emulatori?

Naveo sam za gaming konfu, ko koristi za posao je druga prica :)

Nema potrebe za linkom, zdrava logika je to, nisam video da se bilo gde toliki akcenat, kao ovde, stavlja na procesor u gamingu.

Pogotovo sto je za 60Hz monitor koji vecina i dalje koristi dovoljan quad core bez HT, eno u sta da kupim podforumu covek hoce da upari i5 8400 i 1050 Ti, pitam se sto..

Solidan quad core za 60Hz monitor, 6/6 ili 6/12 za 144Hz i grafike ispod 1080Ti, za sve losije od toga bi ulaganje u GPU bila mnogo bolja investicija, za gaming, nego bespotrebna kupovina procesora.

To sto se ljudi vode testovima na 720p i detaljima na low, posebna prica :)

Ako neko da 400e na procesor da bi emulirao igru za konzolu koja sama kosta 200e, onda stvarno nemam komentar.

Poslednja izmena:
Ne znam, ako postoji neko ko uzima PC za gaming, zeli da emulira veliki broj konzola, pritom kupuje racunar sa GPU-od 400e, a vrednost tih konzola prelazi 250e(sto verovatno i jeste slucaj, ako se emulira vise konzola), onda se moze reci da je opravdano, u gaming svrhe, kupiti CPU koji kosta slicno/vise od GPU-a.

Verujem da to nije 0.01% ljudi koji sklapaju gaming racunare.

U svim drugim slucajevima, osim mozda ako neko profesionalno igra BF1 l/CoD ili neke zahtevne igre pa da "normalan" cpu moze da izgura 144fps(kao sto moze u normalnim eSports titlovima bilo koji solidan quad core), je ekstremno bacanje novca.

Iz meraka/zelje za jakim CPU-om, prihvatam :)

Realno, cpu i maticna u 2018 su poslednja rupa na svirali u gaming konfi, koja sluzi za gaming, a ne za *****metriju. 65w CPU i maticna koja nema krs vrm, sa ponekim hladnjakom, dovoljno portova i jelte "mogucnoscu za OC memorije", jer OC ram-a koji trosi par W je prezahtevna stvar za jeftinu plocu, je sve sto je dovoljno za odlicnu gaming konfu.

Poslednja izmena:
Ili sada uzme jači procesor, pa za nekoliko meseci do godinu dana kupi "high end" polovnu grafičku za mnogo manje para ili čak duplo ako se pad "kopanja" nastavi.

Jel će izlaziti nove matične za 9700k/9900k i ako hoće kada se očekuju?

Posle kog vremena su prethodnim generacijama cene procesora padale na normalu (u inostranstvu)?

Ili sada uzme jači procesor, pa za nekoliko meseci do godinu dana kupi "high end" polovnu grafičku za mnogo manje para ili čak duplo ako se pad "kopanja" nastavi.

Jel će izlaziti nove matične za 9700k/9900k i ako hoće kada se očekuju?

Posle kog vremena su prethodnim generacijama cene procesora padale na normalu (u inostranstvu)?

Cene procesora padnu čim iazđe nova generacija :p...ploče izlaze kada i procesor...dostupnost je druga priča...

Pada i ranije.
Po izlasku 8700K je isto bio oko 400€ pa je pao na 330-350€ u inostranstvu i ta cena je sigurno cele ove godine. Znači mnogo pre izlaska nove generacije.
Mene samo interesuje kada će se cena unormaliti na tih ~350€.

Ploče za 8400, tj ne K procesore su izašle pola godine posle izlaska procesora. Samo kažem, iako mene interesuju samo ploče koje omogućavaju OC.

Pada i ranije.
Po izlasku 8700K je isto bio oko 400€ pa je pao na 330-350€ u inostranstvu i ta cena je sigurno cele ove godine. Znači mnogo pre izlaska nove generacije.
Mene samo interesuje kada će se cena unormaliti na tih ~350€.

Ploče za 8400, tj ne K procesore su izašle pola godine posle izlaska procesora. Samo kažem, iako mene interesuju samo ploče koje omogućavaju OC.

Ako gađaš i9 nikada (u životnom ciklusu) ako gađaš i7 možda...što se tiče cene od 350 Evra.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno