Šta je novo?

Intel Coffee Lake

Na temu OC-a:
Neupordivo je više ljudi koji ne znaju drajvere da instaliraju, nego onih koji klokuju. Opet se vraćamo na forum i reprezentativan uzorak.

Tako je ali gejmeri znaju da OC ako nista drugo zacas nauce. Narocito sada, 10 min yt klipa zavrsi posao. Jednostavno lak je oc R3 cak ne treba ni kuler. Taj ko ne zna drajvere da instalira ne igra ni igre a za druge poslove nebitan je klok. :)

Pitanje je i kakve će naponske sekcije imati te jeftine B i H ploče za coffee lake. Šta ako napon bude padao kao na Z370 strix? Onda procesor možda neće moći da stabilno održava turbo na svim jezgrima, a osnovne frekvencije za non k cofee lake procesore su jako niske. Puno nepoznanica i glupo je preporučivati nešto sada kao best buy, ali za tri meseca kad izađu jeftine ploče. A 8100 i 8400 u kombinaciji sa Z370 pločama i nisu baš isplativi.
Inače, izgleda da je Z370 strix za izbegavanje.

Poslednja izmena:
Tako je ali gejmeri znaju da OC ako nista drugo zacas nauce. Narocito sada, 10 min yt klipa zavrsi posao. Jednostavno lak je oc R3 cak ne treba ni kuler. Taj ko ne zna drajvere da instalira ne igra ni igre a za druge poslove nebitan je klok. :)

Gejmeri sa R3... definitivno pregovaram da vratim Martija na mod funkciju...

Poslednja izmena:
Pitanje je i kakve će naponske sekcije imati te jeftine B i H ploče za coffee lake. Šta ako napon bude padao kao na Z370 stricks? Onda procesor možda neće moći da stabilno održava turbo na svim jezgrima, a osnovne frekvencije za non k cofee lake procesore su jako niske. Puno nepoznanica i glupo je preporučivati nešto sada kao best buy, ali za tri meseca kad izađu jeftine ploče. A 8100 i 8400 u kombinaciji sa Z370 pločama i nisu baš isplativi.
Inače, izgleda da je Z370 stricks za izbegavanje.

Ubo si srz sa ovom recenicom svaka cast!

moram jos da dodam B i H ploce su cista nepoznanica ko zna da li ce i ko garantuje raditi brzi RAM na tim plocama, poznavajuci intel ne bi me cudilo da nesto zakinu na tim B i H plocama....sva prica o tim plocama je farsa nepoznanica, ali vec je sada best buy pa se ja pitam kako? Nema logike.

Poslednja izmena:
Ovo vise nema smisla sta se ovde pise...

Jeste ali je pre-order napisao dole , ko naruci ima da se naceka.

Cena je katastrofalna, za taj novac uzmes i5 8400/R5 1600(X) sve sa plocom, a mozda ti ostane i za nesto RAM-a u nekoj kombinaciji.

Ma i da hoces nema na stanju. Evo sad opet gledam Nemacku berzu.
Ni jedan od tih CPU-a nema. Sve se ceka. Ne znam, ovo je smesno.
Intel se obrukao sa ovakvim launch-om.

Gejmeri sa R3... definitivno pregovaram da vratim Martija na mod funkciju...

A kako to? Znaci ko nema kes za vise ne moze gejmer da bude? Ako neko ne moze da priusti top procesor ne znaci da nije gejmer, mozes biti gejmer sa najjjeftinijimm procesorom i grafikom pa makar igrao u 1024x768 rezoluciji. Eventualno ako ne mozes neku igru da igras. I3 ili R3 solidne opcije za gejming na niskom budzetu.

Realno, čovek je u pravu. Opšte je poznata stvar da procesori u rangu i5-2000 do i5-7000 nisu nikada bili dobri, kako za gaming, tako i za bilo šta drugo. Posebno ako imaš neku grafičku iz srednje klase ili ne daj bože igraš igru koja nije AAA naslov. Takvi ljudi se skrivaju od javnosti, ne smeju nikome da kažu da vole video igre

Windows testovi sa CB-a:

Prilozi

• 2017-10-13 21_23_17-Intel Coffee Lake im Test_ Core i7-8700K, i5-8400, i3-8350K und -8100 vs. Ry.png
    2017-10-13 21_23_17-Intel Coffee Lake im Test_ Core i7-8700K, i5-8400, i3-8350K und -8100 vs. Ry.png
    49.7 KB · Pregleda: 217
Poslednja izmena:
Dok stignu jeftine ploce imacemo tu vec Ryzen+ sa vjerovatno malo vecim taktovima ili vecim IPC-om vidicemo sta ce donjeti...bice valjda neki napredak.

u ovom momentu u kome je radjen ovaj test meni nikako ovo ne lici na ubicu R3

Ako su pametni u AMD-u, zen+ r3 bi trebao da ima 4-8, umesto 4-4. Ona 2 4-8 r5, po sadašnjoj ceni, su besmislena.

A kako to? Znaci ko nema kes za vise ne moze gejmer da bude? Ako neko ne moze da priusti top procesor ne znaci da nije gejmer, mozes biti gejmer sa najjjeftinijimm procesorom i grafikom pa makar igrao u 1024x768 rezoluciji. Eventualno ako ne mozes neku igru da igras. I3 ili R3 solidne opcije za gejming na niskom budzetu.

Eh sad kad bi neko iz moderacije her Šiku iz Frankfurta poslao na hlađenje... ali šta vredi kad je her Šika u stvari moderacija:d

Nisu uopste besmisleni, za 141e ima Ryzen 1400, odlicna kupovina. Drugu je danas stigao.

On topic:

Podsetio bih ljude da ovo nije Ryzen tema, jer smo preterali sa Ryzenom ovde, u toj meri da su testovi za CL zatrpani i da se jedna te ista prica vrti u krug.

Jes' da nema trenutno procesora po normalnim cenama, nekih i nema uopste, pa nema o cemu da se diskutuje, ali i meni(a svi znamo koliko podrzavam Ryzen) se smucilo..

Poenta je da neki/mnogi smatraju da je izlaskom CL-a, sve što je u poslednjih 6 godina smatrano kao best-buy za gaming, tj. i5-2000 do i5-7000 odjednom postalo nedovoljno, loše i šta već. Iako se uparuje sa grafikama iz srednje klase. Odnosno, preko noći su 4c/4t procesori prešli put od "više nego dovoljno" do "čemu to služi, a uz to i ne radi" stadijuma

Ponuda se stalno proširuje pa i u top segmentu. Guraju se monitori od 260 Hz, 4k, čim se to zasiti nema problema, ubacuj 8k, daj 520Hz, brži cpu, smisliće uvek "bolje" pa da i tu ima da se zaradi. U tom smislu je staro nedovoljno da isprati najnovije stvari gde 60Hz tim ljudima više nije dosta. A za običnu zabavu je i više nego dovoljno. Meni smeta to što se čipseti menjaju kao čarape a to nije samo prodaj staro, pa dodaj malo nego je to rasklapanje svega i vađenje i sklapanje ponovo što je veoma pipav i smarajući posao. To mi se najviše ne dopada kod Intela trenutno i neću da imam ništa sa tim Z3xx čudima.

Poslednja izmena:
Poenta je da neki/mnogi smatraju da je izlaskom CL-a, sve što je u poslednjih 6 godina smatrano kao best-buy za gaming, tj. i5-2000 do i5-7000 odjednom postalo nedovoljno, loše i šta već. Iako se uparuje sa grafikama iz srednje klase. Odnosno, preko noći su 4c/4t procesori prešli put od "više nego dovoljno" do "čemu to služi, a uz to i ne radi" stadijuma

I5 2500k je bio odličan i sve što ti je potrebno negde do GTX 970 ere, tu su već krenuli prvi problemi. Možda se to još nije toliko osetilo toliko na fps-u, ali jeste na onom što je daleko bitnije, a to je frame times, jer džabe ti dobar fps ako odziv stalno skače i izaziva micro stuttering. Ko igra BF, ko tera Witchera kroz gradove, zna šta pričam. :)

Slažem se. Međutim, to i dalje ne menja činjenicu da je do juče i5-7500 preporučivan kao best-buy. A sad je loš samo zato što se isti procesor prodaje po 30% manjoj ceni :D Čak i kada je ukazivano da u istom rangu možda ima procesora sa boljim frametime-om, mnogi su ostajali pri stavu da je ipak 4c/4t sa boljim ST performansama bolji izbor za igre. Mada i tu ima varijacija u zavisnosti od igre, grafičke, rezolucije i sl.

https://www.computerbase.de/2017-10...#diagramm-battlefield-1-multiplayer-1920-1080
https://www.anandtech.com/bench/product/1862?vs=1832

Evo ovako na brzaka posto sam u poslu:

Primer sto je Space naveo je odlican kako se menjaju "trendovi" po potrebi pa tako i definicije.
Do juce je bio gejmer ko fura 7700k i sve ispod je boza a sad odjednom i R3 je gejmerski...
Meni ste smesni vi koji menjate i izvrcete cak i sopstvene reci po potrebi a ne ljudi koji igraju sa takvim konfama...
Do prosle nedelje 1080p je shit a sad i 720 valja...
Primera je bezbroj a vecini su podloga navijaci i copy/paste gurui koji vecinu cpu/konfe koje toliko hvale u zivotu videli nisu...
No, polako cemo i to resiti...

H6X

720p odavno ne valja za ista, testiranje u 720p se jedino radi kad se testira CPU u nekoj igri, i to radi masa prestiznih sajtova jer taj test je itekako ima smisla ako se testira "domet" neke arhitekture, jer je i delom to poenta detaljnog testa, oni koji tu osporavaju ili ne razumeju poentu ili su pre obojeni odredjenom bojom

@DukeLander
Bez zezanja, ništa ja tebe ne razumem ovih par post-ova.. kao da vas je dvojica.

Ma ne 720 vec 1024... ludilo na poslu, ne stizem

H6X

Po meni dosta znaci sto Intel ima integrusu..recimo ko nema para da odmah kupi i grafu :)

Jel ima jos neki mod za ovu sekciju osim Duke? Nemoguce da nema. Coveku svaka cast kad pored posla, zena, deca stize jos da se bakce sa nama.
Temu treba precistiti, u pravu je ivanbass1 i ako se ovo desava po ko zna koji put.

Sto se tice Coffee Lake, 8700k dogurao sam cak do Svedske, cekam odgovor :D
Osecam da ce i tu biti :smoke:

Pa i bolje da sačekaš par nedelja, do tad ce se znati koje matične su bolje, ispeglaće se biosi, a i cene će se unormaliti. Eno za strix ploče se ispostavilo da biosi ne valjaju, pada napon samo tako.

Poslednja izmena:
Vrh Dno