Šta je novo?

Intel Celeron G530

Tako nesto cu i ja da isprobavam neke virtualne masine, al vidim tebi preko 5gb rama jedu, imam 4gb + jos jedan slot (ploca ima 2 slota), a i njegova graficka jede memoriju...
VM-ovi jedu koliko im daš, a i memorija za iGPU se valjda može naštimati kroz UEFI ;).

Sta su sve stavili na H61 uATX plocu... USB3, SATA3, rupice za LGA775 kacenje kulera :guitar:

da ... rupe za LGA775 su odlična stvar. Recimo, okvir i backplate od Scythe Ninje (iz 2006.) pašu savršeno. A kulerčina samo takva. Još čekam da mi stigne memara (Corsair Value 1333) pa slažem :).

Poslednja izmena:
Ti ko da zimnicu ostavljas, a ne sklapas komp :)

A sta da radim?
Kupio sam procesor, drug rece uskoro ce kuci i evo prosla 2 mjeseca... :S:
Tjesim se samo sto mu jos nisam dao pare :)

Ovu AssRock plocu sa H61 chipsetom sam uzeo umjesto H67 jer mi odgovara pozicija PCI-E x1 slota zbog neke buduce zvucne karte.

P.S., Danas je malo zagledam, okrecem i tek tada sam primjetio da ima HDMI :)
Stvarno odlicna plocica

Okaci je na zid. Dok igras wot da je gledas :p Ah taj tvoj drug.

Da li g530 ima istu hd2000 grafiku kao sto je u bilo kojem i3 ?

Nema, fali quicksync koliko ja znam i fali valjda jos nesto ali se nisam preterano interesovao sta.

U pogledu frejmova u video igrama su iste, ima hardversku akceleraciju za dekodiranje filmova, pored Quick Sync-a fale još neke tehnologije, koje možeš da saznaš na intelovoj stranici.

Ako Celeron ide na H61 ploču nedostatak QS i nije mana jer on ionako ne može da se koristi na tim pločama.

To je neki hardverski encoder video materijala, tako da nema veze s grafikom generalno. AVX je isto isključen. Virtualizacija (VT-x) je uključena.

Ispade ako koristis linux nema Quick Sync-a
Quick Sync is not currently supported on Linux, At the moment Intel doesn't have any plan for implementing support[7] although it has been considered previously.[8]

Neznam ko to i inače koristi, s Linuxom ili bez njega :).

Poslednja izmena:
Ako Celeron ide na H61 ploču nedostatak QS i nije mana jer on ionako ne može da se koristi na tim pločama.

QS ne moze da se koristi samo na P67 plocama koliko ja znam.

Neznam ko to i inače koristi, s Linuxom ili bez njega :).
Neko ko se bavi video montazom, za konvertovanje video materijala ...
I pre nego sto se nadje neko da tvrdi da je losiji kvalitet nego da CPU konvertuje samo da kazem da sam koristio CUDA encodere i da nisam primetio neki pad kvaliteta pri konvertovanju, a za QS se svi slazu da daje bolju sliku od nvidije i atija, pa prema tome bi toj grupi ljudi bio prilicno koristan.

Za CUDA encodere "znam" da su dobri (i komercijalni), a ovo za QS nisam znao ;).

Neko ko se bavi video montazom, za konvertovanje video materijala ...
I pre nego sto se nadje neko da tvrdi da je losiji kvalitet nego da CPU konvertuje samo da kazem da sam koristio CUDA encodere i da nisam primetio neki pad kvaliteta pri konvertovanju, a za QS se svi slazu da daje bolju sliku od nvidije i atija, pa prema tome bi toj grupi ljudi bio prilicno koristan.
Evo ja bih da se javim, tvrdim da je (daleko) losiji kvalitet od x264, probao i video na hd materijalu u raznim programima koji podrzavaju cuda enkodiranje. Inace, i x264 ima fast presete koji "lete" na procesoru.

Poslednja izmena:
Da neko izvrti neku igru sa ovim celeronom g530, da uporedimo sa nekim dual core procesorom? ako neko ima vremena i volje da odvrti crysis ili avp, dirt3 ili bilo koju igru samo da vidimo kako se snalazi celeron sa igricama.

da li vredi na njega stavljati neki bolji cooler (imam cm212+) ili drzati se njegovog originalnog?

Pa to je samo dual-core,ali svakako da vredi ako planiraš da ga žestoko klokneš, osetila bi se razlika u odnosu na stock kuler.

Stavi 212+ i probaj koliko može da se klokne. Doduše ova serija nije poznata kao previše dobra za overklok jer nema otključan množioc, ali barem 700 MHz bi trebalo da se ubrza preko default frekvencije. Sa stock kulerom ne može se daleko dogurati, to je sigurno.

Pazi samo da staviš bolju termalnu pastu, preporuka je Noctua NH-T1 pasta.

Poslednja izmena:
Možda može da se ubrza za ~100MHz nevezano za kuler, a ja iskreno uopšte ne bih čačkao BCLK zarad neprimetnih dobitaka uz rizik od nestabilnosti.
Nema svrhe da menja kuler ako box nije bučan.

Pa to je samo dual-core,ali svakako da vredi ako planiraš da ga žestoko klokneš, osetila bi se razlika u odnosu na stock kuler.

Stavi 212+ i probaj koliko može da se klokne. Doduše ova serija nije poznata kao previše dobra za overklok jer nema otključan množioc, ali barem 700 MHz bi trebalo da se ubrza preko default frekvencije. Sa stock kulerom ne može se daleko dogurati, to je sigurno.

Pazi samo da staviš bolju termalnu pastu, preporuka je Noctua NH-T1 pasta.

Koliko znam G530 ne može da se klokuje :(

Nema potrebe da bilo kakvim aftermarket hladnjakom. I sa običnim , onim koji ide uz njega je pričino hladan. Što se tiče paste, bolje da se stavi, u odnosu na žvaku bilo šta je bolje :D Predlog neka jeftina. Ja sam recimo na 3 procesora G530 stvaio neku jeftinu Cooler Master. Razlika u temperaturi je oko 4-5% sa običnim hlađenjem.

Nijedan intel bez K oznake ne moze da se klokuje. Pre svega mislim na vise od 100mhz :D

I ovo malo sto mogu preko blck zavisi od ploce do ploce. Kod mene na ovoj MSI ploci max blck moze 6.4, sto mu dodje nesto vise od 120mhz urzanja.

Mene bi vise zanimao neki pasivni koji mu drzi temp ko fabricki box.

Onako. Ja ga drzim na oko 1200-1400 obrataja i u zavisnosti od temperature se i sama brzina venta povecava. Kad igram ili radim nesto zahtevnije onda je oko 1900rpm i nije glasan. Podnosljivo je.

Edit:

Moja greska. Ne sam razumeo ovog nisliju. :)

Ne cuje se box, ali je poenta da bude skroz necujan, a ovaj cpu je vrlo hladan sa box kulerom, sto bi znacilo da moze neki pasivan, nesto sam trazi po netu, al ne nadjoh koji je dobar pasivni za njega, tipa i da ga poteras 24h da radi 100% a da bude temp ko sa boxom.

Imam neki OCZ tower hladnjak, ali nazalost nema kacenje za 1155 socket. Da ima mogao sam ga probati.

Vrh Dno