Šta je novo?

Intel Celeron G530

Ne omogućavaju svi takvi adapteri bootovanje sistema, mora i o tome da se vodi računa.

Ma da trebalo bi da radi, kombinacija H61 ploce i G530 procesora je stvarno najeftinija za ono sto pruza jedina mana H61 ploca su bas ovi nedostaci za starije hard diskove. H61+G530+4gb ddr3=100 eura ;)
@Peja bas o tome sam citao nesto u mene bi ovaj hard disk bio jedini i na njemu OS, radi toga i pitam da li bi ovo radilo.

Poslednja izmena:
Navodno na H61 pločama rade samo 2 x dvostrani moduli ili 4 x jednostrani (slično kao nekad na P31), mislim da na Gigabyteovim stranicama tako piše. Malo čudno, s obzirom da je kontroler na procesoru.

Kao jedan od vlasnika G530 proca i ja bih se nadovezao na temu , naime upario sam ovaj procesor sa Asus P8H67 plocom koja ima IDE konektor, ali NEMA izlaz za grafu , znaci ko planira da je kupi mora da kupi i grafu jer integrisanu iz proca ne moze da koristi. Inace proc radi za sve pare :type:

Mozes li da mi okacis rezultat iz CPU Queena, progam Aida 64(bivsi Everest). Ti, ili bilo ko.

Kao i Memory Test iz istoimenog programa. Hvala! :)

Evo...

Prilozi

• cachemem.png
    cachemem.png
    254.1 KB · Pregleda: 151
  • 1.jpg
    1.jpg
    502.3 KB · Pregleda: 115
Cpu quin mi je pokazao 3 razlicita rezultata 11711 , 11702 , 11694 a memory : latency 62.6 , copy 7920 , write 8370 , read 8262. Ako treba i slidze dajte neki sajt gde mogu da ih upload pa da postavim,inace test sam radio sa Aidom64 extreme edition 2.00.1700 verzijom. Ceo komp je Intel g530 , Asus P8H67 , 4gb patriot 1333 i pola grafe 8600gt :p (pola jer sam pri menjanju paste slomio deo hladjenja :wall: pa je sad hladnjak pricvrscen za chip gumicom od tegle ajvara :d ) Nikakva podesavanja nisam radio , samo stavio proc i ukljucio komp.

EDIT: nasao sajt i stavio slidzu.
qkZTw.jpg

Poslednja izmena:
Stavi memoriju na 1333mhz. Radi ti na 1100mhz.

Posto mi nije bas jasno ja sam kapirao da od procesora zavisi na koliko brzo moze RAM da ide, jel moze memorija da se metne na vise od 1066mhz (u kombinaciji sa G530) na bilo kojoj ploci ili samo na toj z77?

Kad vec govorimo o H61 plocama i nedostatku IDE ja imam ata hard disk i planiram uzet jednu plocu sa g530 procesorom pa me zanima da li bi mogao preko ovog konvertora ATA/SATA da spojim svoj ata hard disk na sata prikljucak na H61 ploci?
http://www.itsvet.com/proizvod/logilink-sata-ide-&-ide-sata-konverter-ad0008/cableadapters/550/2704
Hard diskovi sad skupi a ovaj moj Ata disk mi je dovoljan, da li neko ima iskustva sa ovakvim konvertorima?

Mozda je bolje da uzmes H61 plocu sa PCI slotom i IDE kontroler, mislim da ih je bilo oko 1000 dinara. Najbolje resenje je PCI-e IDE kontroler ali to nisam video kod nas.
U listu je bio jedan zanimljiv kontroler sa IDE, SATA i USB kontrolerom, mislim da ga vise nema.
I naravno obrati paznju da taj kontroler bude butabilan.

Svakako plocu sa pci slotom planiram ako ne mogne ovaj kontroler onda opcija ostaje pci kartica sa IDE prikljuckom.

Posto mi nije bas jasno ja sam kapirao da od procesora zavisi na koliko brzo moze RAM da ide, jel moze memorija da se metne na vise od 1066mhz (u kombinaciji sa G530) na bilo kojoj ploci ili samo na toj z77?

Mozes na bilo koju. Imas u podesavanjima biosa za memoriju XMP enabled ili tako nesto. Ucitace ti default brzinu memorije koja je na 1333mhz,a posto ti je malo OC, bice nesto veca. Imas i rucno da podesis.

Aha pa zar G530 nema integrisani mem kontroler koji samo moze 1066? Tako bar pise na intel sajtu pa zato ovo i pitam. A moze li npr da memorija sljaka na vise, npr. 1600MHz+ sa Celeronom G530, pitam zbog integrisane grafike.

Poslednja izmena:
Ma pise i ispred mojih vrata "dobro dosao", pa te puknem palicom po glavi. :D Vidis kod mene da radi na 1600mhz. Moze i vise ukoliko memorija moze vise. Niko ti ovako napamet ne moze reci da li ta memorija moze na 1600mhz ili ne. Moras sam probati. Ja u podesavanjima imam manje i vise od 1600mhz. 800/1066/1033/1600/1866/2000... Svakako na 1600mhz, moras i malo napon da mu podignes. Kod mene je 1600mhz pri 1.5v, jer mi je sama memorija po def na 1600mhz i 1.5v

Kod mene je 2x2gb 1333MHz 1.5V(deklarisane vrednoti)a prvi put kad sam ga upalio bila je standardno na 1066MHz.
Zanimljivo da kada sam prebacio Black Sark radio je na 1066MHz na 1.3V iako je deklarisana na 1.65V(a inace sam mislio da nema sanse da 1.65V memorija radi na toliko niskim frekvencijama?)

Burazeru sam pre neki dan sklopio makinu sa ovim procesorom i 4gb ddr3 1333 i sve radi ok na 1.5v, tako da bez brige :)

Meni se cini da g530 moze bez problema na 1333MHz ali da Asus ploce imaju problem sa jeftinim Patriot memorijama , ja moju nikako ne mogu da nateram da radi na 1333 , sta god da sam probao nema boot pa mora memory ok dugmence. Inace zanima me sta mislite da je najjaca graficka koju moze da potera g530 ?

G530 je nemoguce naterati na 1333Mhz jer mem. kontroler kuca na 1066mhz, lepo sve pise ovde ;)

Nista onda cemo da dotezemo latencije i spustamo voltazu :)

Ma moze memorija preko 1066MHz lagano,postoji opcija u biosu...inace g530 moze bez problema da tera 6850,postoje testovi na netu :)

Eo i ja sam se malo iglao sa procesorom..fantasticna stvarcica..S obizrom kolko kosta :)
Samo da moze da se kloka, de bi bio kraj :)

Vrh Dno