Druze, ovo sto je u mom potpisu je setup koji mi stoji vec 2 meseca, nije za testove

Rock stable je. Za testove mogu da vrtim i 3600MHz...
Ja ti nisam drug, možda jednog dana kada budemo jeli pili i radili zajedno.
a sta ces ti da kupis i kad ces da kupis - bas me briga

Vozi taj traktor jos 10 godina sto se mene tice

Ako ti zavrsava posao - sto da ne.
Mene bas briga sto tebe bas briga sta cu ja da kupim. Moj traktor sasvim dobro radi ono za sta meni treba, a imam 1000 pametnijih stvari za koje cu da pre dam lovu nego sto je to Pentium 2160.
To što TEBI radi na 3400 Mhz stabilno, ne znači da SVAKOME radi i ne znači da SVAKA serija radi tako i to shvati jednom. Nije ceo svet Bench forum, niti su svi primerci birani.
U ostatak oko "proslavljanja" i "gejminga" necu da ulazim, a ne bi trebao ni ti posto ga baziras na osnovu 3dmarka i tabela sa neta. Kolko znam (pretpostavljam) ti se ne igras, ili se veoma retko igras (nista lose ne mislim, nemoj me pogresno razumeti) pa i da postoji razlika tesko da bi je i primetio, kao sto ja ne vidim razliku izmedju recimo einhel alata i Bosch alata...Nije sve u average FPS...
Tako je, nije sve u avg FPS, ima nesto i u lowest FPS. Obicno, da ne kazem, skoro uvek je graficka usko grlo, a CPU doda jos koji FPS na to. Pentium 2160 i X2 4000+ su otprilike izjednačeni po pitanju "bang for bucks", koliko god ti želeo da to nije tako. 2160 je nešto bolji u OC. ovaj je nešto bolji na defaultu. Ne zaboravi da 90% korisnika drži svoje mašine na defaultu. U to ne računam bench forum.
Pa sad.... Zashto onda 90% ljudi na forumu imaju E4300 ili E4400 klokovane na 3.0 - 3.2 GHz ?? Nisu nishta loshii oceri samo shto traze malo dodavanje napona ( za razliku od E2160 / 80 / E63x0 ili E64x0 koji na 3.0 - 3.2 GHz mogu i na default naponu ) tipa + 0.05 - +0.1 V shto nije strashno
3.0 Ghz mogu uglavnom svi na default naponu. 3.2 treba oko 1.4v, za 3.4 treba oko 1.5v što je već mnogo za tu tehnologiju.
Proizvođač kaže do 15% od nominalnog napona. Ako je nominalni napon 1.3v maksimalni bi bio 1.495v. Sve preko toga izaziva veliki stepen elektromigracije na procesoru. Drugim rečima rizikuješ da ti procesor posle nekog vremena ne radi ni na defaultu. Mislim da će to biti sve izraženije sa smanjenjem procesa. Problem je što ovde većina OC.era tera CPU nekoliko meseci pa ga proda, pa uzme drugi i tako dalje. Za to vreme ne mogu da se ispolje negativne strane povećane voltaže. Drugo, povećanjem voltaže trpe ostale komponente jer snaga raste eksponencijalno. Primera radi je napajanje. Čak i bolja napajanja umeju da vrisnu. Podizanjem voltaže dobijaš još stotinak Mhz overkloka, pa kome se isplati da mu crkavaju i da mu se pregrevaju komponente neka vozi. Sad će neko reći... pa uzmi napajanje od 1 KW, uzmi bolje hladjenje, oc. je skoop sport, ****ga.... :d :d :d .... u tom slučaju izlazimo iz okvira te priče o tzv "budget" procesorima. Ako hoćemo da se bavimo pravljenjem rešoa koji rade na visokim frekvencijama, iz hobija, radi postizanja vrhunskih rezultata na "takmičenjima" u dužini ups... :d brzini izračunavanja SPi, onda se lepo uzme nešto sa 4MB L2 ili sa 2x4MB L2, pa se baviš skupim sportom.
Mislim da se slažemo u tome da je glupo na procesor stavljati hladnjak koji je skuplji od njega!
Što se AMD-a tiče, u toj budžet klasi je lošiji po pitanju oc-a od P E2160, G1 Brisbane koje je uglavnom ponudi sa jeftinim modelima 4000+ ne može da izvuče više od 3 Ghz, iako ne traži mnogo dizanja napona do nekih 2.8-2.9 ghz, u zavisnosti od primerka do primerka. G2 Brisbane je druga priča i obezbeđuje 3.2 ghz skoro uvek na difolt naponu. F3 je jako teško naći, jedan jedini X2 3800+ sam nabavio drugaru i on može da izvuče značajno preko 3 Ghz na default naponu.