Šta je novo?

Intel Celeron E1200 benchmark

Ne ide to baš tako. Pentium E ima za svako jezgro u singlethreadu 1MB keša na raspolaganju jer ima deljen L2 keš između jezgara. Kada jezgra obrađuju različite zadatke ima više daleko cache trashinga nego AMD, ali kada rade isti, opet ima celih 1MB na raspolaganju jedan te isti niz je deljen na oba jezgra jer je keš deljen, kod AMD-a podatak iz L2 prvog jezgra mora da se kopira u L2 drugog, itd...

Athlon X2 ima za svako jezgro po 512K L2 na raspolaganju. Koliko mi se čini X2 3800+ @2.0 Ghz je u igrama uglavnom brži od 2160 @1.8 Ghz.
Pentium E je jedva brži klok za klok od Brisbane-a, naravno osim u DiVX enkodingu i testovima koji se ne oslanjaju na keš. Razlika je možda nešto veća kada ih overklokuješ. Sve u svemu nova Keleraba se ne isplati pored ova dva.

Već sam bacao link na ovo, ali eto mogu i ponovo:

http://www.tomshardware.co.uk/forum/245108-10-pentium-dual-core-runs#t1746058

Klok za klok X2 sa 2x512KB cache nema šta da traži protiv Pentiuma E.

Celeron možda jeste krš, ali je u velikoj većini aplikacija brži od stare single core verzije sa isto keša. Još samo da potpuno istrebe single core procesore.. U svakom slučaju su na dobrom putu da to učine.

U svakom slucaju sto veca ponuda to bolje. Sigurno ce biti dosta ljudi za koje ce ovaj proc biti best buy.

Već sam bacao link na ovo, ali eto mogu i ponovo:

http://www.tomshardware.co.uk/forum/245108-10-pentium-dual-core-runs#t1746058

Klok za klok X2 sa 2x512KB cache nema šta da traži protiv Pentiuma E.

Celeron možda jeste krš, ali je u velikoj većini aplikacija brži od stare single core verzije sa isto keša. Još samo da potpuno istrebe single core procesore.. U svakom slučaju su na dobrom putu da to učine.
Haha, gde si ovo iskopao, na Tomicinom rekla-kazala forumu. :d
Pa u njegovom interaktivnom CPU chartu se jasno vidi ko je ko u igrama na default taktovima.
Čak nije sve jedno ni da li porediš Brisbane ili Windsor. 3600+ ima sporiji L2 i RAM <800 Mhz. Rekao bih da su klok za klok prilično slični.
Pogledaj ovo:

http://xtreview.com/review204.htm
http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/pentium-e2160_13.html

baci malo pogled na gaming testove, pentium se nije bas preterano proslavio.
Nedostatak (tj. manje) L2 se kod c2d nadoknadi frekvencijom (donekle), dok kod AMD X2 to nije moguce u toj meri:
Ako svaki taj Pentium bude isao na 3.4 ghz na vazduhu i da prodje sve moje testove bez greške i bude sposoban za najzahtevniji rad, lično ću da kupim odmah jedan. Ipak mislim, da pri jačim opterećenjima neće moći da se izvuče 100% stabilno više od 3.2 ghz. Isto važi i za C2D E4xxx seriju. Naravno, nisam rekao da je to loše, ali nije ništa bez čega ne može da se živi. Na frekvencijama od 3.5 + ghz sa naponima do 1.5v itd... C2D je stabilan za single thread stvari. Ako je digao win, odradio superpi i šta ti ja znam, ne znači da je stabilan za ozbiljan rad. Lepo je to što ti možeš da poteraš testove na njemu da se vidi kako je brz i opak. :d

Činjenica je da su i jedan i drugi CPU u klasi best buy za većinu korisnika i da Bogalj nema šta da traži pored njih. Da li je jedan od drugog brži +/- 5% i kakav je izbor testova kojima ga testiraš je već pitanje za drugi thread.

Pozdrav!

Poslednja izmena:
....jesu ovo testovi sa procesorima na stock taktu ili clock-ovani?

Pored e2140 C2D sa cenom ~55e, ovaj celeron procesor je bas bacanje para.,)

Ako svaki taj Pentium bude isao na 3.4 ghz na vazduhu i da prodje sve moje testove bez greške i bude sposoban za najzahtevniji rad, lično ću da kupim odmah jedan. Ipak mislim, da pri jačim opterećenjima neće moći da se izvuče 100% stabilno više od 3.2 ghz. Isto važi i za C2D E4xxx seriju. Naravno, nisam rekao da je to loše, ali nije ništa bez čega ne može da se živi. Na frekvencijama od 3.5 + ghz sa naponima do 1.5v itd... C2D je stabilan za single thread stvari. Ako je digao win, odradio superpi i šta ti ja znam, ne znači da je stabilan za ozbiljan rad. Lepo je to što ti možeš da poteraš testove na njemu da se vidi kako je brz i opak. :d

Činjenica je da su i jedan i drugi CPU u klasi best buy za većinu korisnika i da Bogalj nema šta da traži pored njih. Da li je jedan od drugog brži +/- 5% i kakav je izbor testova kojima ga testiraš je već pitanje za drugi thread.

Pozdrav!

Druze, ovo sto je u mom potpisu je setup koji mi stoji vec 2 meseca, nije za testove ;) Rock stable je. Za testove mogu da vrtim i 3600MHz...

a sta ces ti da kupis i kad ces da kupis - bas me briga :) Vozi taj traktor jos 10 godina sto se mene tice :p Ako ti zavrsava posao - sto da ne.

U ostatak oko "proslavljanja" i "gejminga" necu da ulazim, a ne bi trebao ni ti posto ga baziras na osnovu 3dmarka i tabela sa neta. Kolko znam (pretpostavljam) ti se ne igras, ili se veoma retko igras (nista lose ne mislim, nemoj me pogresno razumeti) pa i da postoji razlika tesko da bi je i primetio, kao sto ja ne vidim razliku izmedju recimo einhel alata i Bosch alata...Nije sve u average FPS...

Poslednja izmena:
Ipak i dalje stoji da je Celeron E1200 promašaj - sem ako ga ne spuste na nekih 40e (jer u BG-u može da se nađe E2140 za 4200din), pri kupovini konfe 5e ne čini nikakvu razliku a dokle god je E2140 u prodaji ovaj Celeron nema šta da traži na tržištu.
Ono što me raduje je što je i Mare primetio : uskoro neće biti uopšte siglecore procesora (ni u najnižem segmentu), pa će se konačno sav software optimizovati za multicore arhitekturu (daj Bože).
S druge strane, da li treba da očekujemo dualcore Semprone (sa 2X256k L2 :)) od AMD-a u narednih 6 meseci (mada nešto sumnjam da je AMD sposoban za tako brzo prilagođavanje) ?

EDIT : Molim vas da ne komentarišete poslednju rečenicu :p - to ja samo glasno razmišljam.

Poslednja izmena:
Iskreno i mene zanima da li ce biti dualcore semprona, ipak kad se pojavio A64 posle odredjenog vremena pojavio se i S64 shto ne bi bilo tako i sad.

Po ovoj ceni ne vidim bash svetlu buducnost ovom celeronu jer je PentiumE serija veoma blizu, a ipak bolja....e sad videcemo shta intel ima u planu za nas :p

Poslednja izmena:
E4000 Core 2 su obično lošiji oceri od 4M

Pa sad.... Zashto onda 90% ljudi na forumu imaju E4300 ili E4400 klokovane na 3.0 - 3.2 GHz ?? Nisu nishta loshii oceri samo shto traze malo dodavanje napona ( za razliku od E2160 / 80 / E63x0 ili E64x0 koji na 3.0 - 3.2 GHz mogu i na default naponu ) tipa + 0.05 - +0.1 V shto nije strashno :)

Druze, ovo sto je u mom potpisu je setup koji mi stoji vec 2 meseca, nije za testove ;) Rock stable je. Za testove mogu da vrtim i 3600MHz...
Ja ti nisam drug, možda jednog dana kada budemo jeli pili i radili zajedno.
a sta ces ti da kupis i kad ces da kupis - bas me briga :) Vozi taj traktor jos 10 godina sto se mene tice :p Ako ti zavrsava posao - sto da ne.
Mene bas briga sto tebe bas briga sta cu ja da kupim. Moj traktor sasvim dobro radi ono za sta meni treba, a imam 1000 pametnijih stvari za koje cu da pre dam lovu nego sto je to Pentium 2160.
To što TEBI radi na 3400 Mhz stabilno, ne znači da SVAKOME radi i ne znači da SVAKA serija radi tako i to shvati jednom. Nije ceo svet Bench forum, niti su svi primerci birani.

U ostatak oko "proslavljanja" i "gejminga" necu da ulazim, a ne bi trebao ni ti posto ga baziras na osnovu 3dmarka i tabela sa neta. Kolko znam (pretpostavljam) ti se ne igras, ili se veoma retko igras (nista lose ne mislim, nemoj me pogresno razumeti) pa i da postoji razlika tesko da bi je i primetio, kao sto ja ne vidim razliku izmedju recimo einhel alata i Bosch alata...Nije sve u average FPS...
Tako je, nije sve u avg FPS, ima nesto i u lowest FPS. Obicno, da ne kazem, skoro uvek je graficka usko grlo, a CPU doda jos koji FPS na to. Pentium 2160 i X2 4000+ su otprilike izjednačeni po pitanju "bang for bucks", koliko god ti želeo da to nije tako. 2160 je nešto bolji u OC. ovaj je nešto bolji na defaultu. Ne zaboravi da 90% korisnika drži svoje mašine na defaultu. U to ne računam bench forum.

Pa sad.... Zashto onda 90% ljudi na forumu imaju E4300 ili E4400 klokovane na 3.0 - 3.2 GHz ?? Nisu nishta loshii oceri samo shto traze malo dodavanje napona ( za razliku od E2160 / 80 / E63x0 ili E64x0 koji na 3.0 - 3.2 GHz mogu i na default naponu ) tipa + 0.05 - +0.1 V shto nije strashno :)
3.0 Ghz mogu uglavnom svi na default naponu. 3.2 treba oko 1.4v, za 3.4 treba oko 1.5v što je već mnogo za tu tehnologiju.
Proizvođač kaže do 15% od nominalnog napona. Ako je nominalni napon 1.3v maksimalni bi bio 1.495v. Sve preko toga izaziva veliki stepen elektromigracije na procesoru. Drugim rečima rizikuješ da ti procesor posle nekog vremena ne radi ni na defaultu. Mislim da će to biti sve izraženije sa smanjenjem procesa. Problem je što ovde većina OC.era tera CPU nekoliko meseci pa ga proda, pa uzme drugi i tako dalje. Za to vreme ne mogu da se ispolje negativne strane povećane voltaže. Drugo, povećanjem voltaže trpe ostale komponente jer snaga raste eksponencijalno. Primera radi je napajanje. Čak i bolja napajanja umeju da vrisnu. Podizanjem voltaže dobijaš još stotinak Mhz overkloka, pa kome se isplati da mu crkavaju i da mu se pregrevaju komponente neka vozi. Sad će neko reći... pa uzmi napajanje od 1 KW, uzmi bolje hladjenje, oc. je skoop sport, ****ga.... :d :d :d .... u tom slučaju izlazimo iz okvira te priče o tzv "budget" procesorima. Ako hoćemo da se bavimo pravljenjem rešoa koji rade na visokim frekvencijama, iz hobija, radi postizanja vrhunskih rezultata na "takmičenjima" u dužini ups... :d brzini izračunavanja SPi, onda se lepo uzme nešto sa 4MB L2 ili sa 2x4MB L2, pa se baviš skupim sportom.
Mislim da se slažemo u tome da je glupo na procesor stavljati hladnjak koji je skuplji od njega! :)

Što se AMD-a tiče, u toj budžet klasi je lošiji po pitanju oc-a od P E2160, G1 Brisbane koje je uglavnom ponudi sa jeftinim modelima 4000+ ne može da izvuče više od 3 Ghz, iako ne traži mnogo dizanja napona do nekih 2.8-2.9 ghz, u zavisnosti od primerka do primerka. G2 Brisbane je druga priča i obezbeđuje 3.2 ghz skoro uvek na difolt naponu. F3 je jako teško naći, jedan jedini X2 3800+ sam nabavio drugaru i on može da izvuče značajno preko 3 Ghz na default naponu.

Poslednja izmena:
Nema veze, ovo znaci da ce sad i najgore kante biti dual core i da ce sav software uskoro biti totlano optimizovan za dual core...
Tako je.Samo si ti video poentu svega.Nisu bitne performanse.Samo da se omasovi shto vishe dual core.I onda ce se tek isplatiti da se pishu dual core optimizacioni kodovi....
To je sushtina ove priche.

Poslednja izmena:
Tako je.Samo si ti video poentu svega.Nisu bitne performanse.Samo da se omasovi shto vishe dual core.I onda ce se tek isplatiti da se pishu dual core optimizacioni kodovi....
To je sushtina ove priche.

Ok, tu si upravu da je cilj omasovljavanje DC mashina, ali po ovim cenama PentiumE se namece kao mnogo bolje reshenje od DC Celerona.
:wave:

Poslednja izmena:
Da ali imaj u vidu to da bukvalno svi OEM proizvodjaci racunara gledaju da ustede svako e, i oni ce u jeftine konfe gurati dual core tek kad nista drugo ne bude dostupno...

Tačno tako, a izgleda da je došao trenutak da se "prelomi" , što je i bilo očekivano, danas dualcore može da se ponudi "širokim masama" za 48e (za OEM proizvođače PC računara još niže) što je smešna cena, ne smem ni mislim šta će biti do kraja godine.

Nista posebno, verovatno ce tada najslabiji konfe biti celeron na oko 2 Ghz DC... znaci imace jedno 400 Mhz vise nego ovi danas....

Citao sam malo temu, nije los ovaj proc, mada zao mi sto mi u konfi koja mi je upravo stigla nije E2160 nego E1200 zato sto je razlika 10e ali *** nisam ja sastavljao nego je uzeta cela konfa i nisam imao pojma sta ce biti unutra, mada opet sluzi ce samo za net i muziku sto vidim da je i mnooogo vise nego dovoljno ... ali da li cu moci da pokrenem sa ovim procesorom (E1200) 945P-S3 i 8400GS NFS MW u full-detaljima na 1o24x768 i da li cu moci lepo da igram VT3 posto se tamo detalji ni ne primecuju cak ne znam ni da li ih ima (da se poveca) ... tj necu ja igrati nego sestra ... da li je ok ova kombinacija sto sam naveo ?

Pa ja i dalje nevidim nekog smisla kupovati ovaj celeron sa 512 kB cache-a kad za malo vishe para ima E2140 koji ima 1MB a svi znamo da Core arhitektura puno ceni vishe cache-a. ;)

2180 ima i zaista je mala razlika... mada za neku office konfu ni ovaj celeron nije toliko lose resenje... samo nemojte da planirate da se na tome igrate previse...

Za office mashinu onda je bolje kupiti AMD X2 ili Athlon LE 1160 ( ili kako ono beshe oznaka ) ako netreba jache.
A za igranje je dovoljan jedan E2xx0 @ 3.0 GHz i 9600GT/8800GT/S/3850/3870/4850 :)

Poslednja izmena:
2180 ima i zaista je mala razlika... mada za neku office konfu ni ovaj celeron nije toliko lose resenje... samo nemojte da planirate da se na tome igrate previse...

Celeronce 430 @3400 MHz sasvim solidno nosi krizu cisto da znas :trust: Namerno ga uzeh u kombinaciji sa HD-om 3870 koji je i danas na @900/ 2550 Mhz! Celi je otisao dalje :) uskoro i 3870-ka :d

Poslednja izmena:
Zavisi, taj celeron moze da se nasvira ne preko 3ghz, tu je vec bolji od X2, a mislim da bi mogao da posluzi i za gameing :p

Pa sad, ko josh klokuje office mashinu :p A i glupo je to shto kazesh da Celeron moze da se klokuje na 3 GHz a AMD X2 nemoze ?? Vidish da ove zadnje revizije ( koja to beshe revizija G2 ?? ) X2 4x00 se klokuju bez vecih problema na 3 GHz a onom Celeronu stvarno fali cache-a.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno