The pocetnik je napisao(la):
Salac malo gresis u konstantacijama:
1.Intel se vise greje od AMD-a
Ako cemo da gledamo cisto po kloku onda je jasno da tu nema sta AMD da trazi,jer XP na 2.5GHz ili vise moras da hladis vodom,a Intelov p4 ne.....
U pravu si, nisam posmatrao situaciju po apsolutnoj brzini clocka......verujem ti na rec da se onda AMD vise greje.
Ali ako cemo tako, sta kazes na performanse clock na clock? Zar onda AMD stravicno ne sisa Intela?
2.Intel kopira instrukcija od AMD-a
Opet zamena teza(pogledaj poslednji test procesora na benchu),jer to Intel ne radi zato sto nema ideje kako to da uradi,vec zato sto uslove diktira MS i Intel se mora prilagoditi(Intel vec odavno pravi 64bitne cpu-ove pa ima tu vise iskustva od AMD-a).A inace ko je sada uveo sse2 iako je govorio kako je to nepotrebno?Pa,AMD.
Inace videces da ce uskoro uvesti i sse3 iako ih sada pljujemo,a Intel nikada nije kopirao 3d now!
To jeste tacno, ali izgleda da prodaja Itanium/Itanium2 serije ide jako lose......Dzaba dobar procesor sa 64-bitnim instrukcijama, kad ga niko ne kupuje i koristi. Intel je zatocen stanjem koje je sam stvorio - sinonim je za x86, i ako se vec kupuje masina koja nije kompatibilna sa x86 instrukcijama, ide se kod onih koji to rade mnogo duze od Intela (IBM, Sun). Drugim recima, sta bih ja mogao da radim u slucaju da mi neko 'tek tako' pokloni Itanium platformu? Gotovo nista - ako cemo windows, tu bi opet sve radilo preko x86 (mozda ne sam OS, ali aplikacije da); ako cemo linux, opet isto....morao bih da cekam da sors kod bude prepravljen za Itanium sto ce se mozda desiti a mozda i nece. Ili bi mogao da koristim unix HP-a i jezivo skupo platim OS i pripadajuce programe.
Medjutim AMD64 set instrukcija je nesto sasvim drugo.....od prvog dana ima podrsku i open-source i M$ strane zbog pametne strategije i bezbolnog skoka unapred. Jako brzo krenuce lavina 64-bitnog softvera (igrice su kako vidim opet najbrze

), sto ce na kraju neminovno dovesti do apsolutne marginalizacije Itaniuma i mozda prestanka njegovog postojanja.
Niko ne spori da AMD kopira instrukcije.... kako bi inace napravili kompatibilan procesor? Ne samo sse/sse2, kopirane su i mov, add, sub, lea ....

Kopiranje samo po sebi nije lose - poenta je da se gleda REZULTAT ( sta fali sto sam ja to uradio, ako je moja implementacija brza/bolja/optimizovanija od originalne?).
Nisi dobro zagledao zadnju recenicu posta gde sam rekao da ce to samoproklamovanim hardverskim expertima izbiti jedan od glupavih argumenata koji se svodi na ono 'original je original a plagijat je s***e', kao da se prica o rebook patikama.
3.Ovom trecem nema sta da zamerim,jer si tu u pravu.
Razumi me nemam ja nista protiv AMD-a,ali gledajuci u globalu Intel se manje greje.E,sada ako neko uzme AMD na 2GHz sa vodenim hladjenjem naravno da ce AMD manje da se greje od P4 na npr. 3GHz sa vazdusnim.
To jest hteo sam reci da prilikom istih uslova hladjenja stvari su ipak na strani zlog vam neprijatelja Intela

:d
Zli neprijatelj? Daleko od toga

Posao mi je takav da radim sa p3/p4/Xeon Intel, te k7/k8/Opteron AMD platformama. I svaka od platformi radi dobro, brzo i stabilno. Nijedan pobrojani CPU nije los, naprotiv.
Btw, na pokretanje thread-a navukla me je izjava jednog vrsnog hardverasa (nazvacu ga tako). Naime pre nekoliko dana radio sam server baziran na AMD64 3200+ , lik je prisao, bacio pogled i odmah izjavio 'Sta se mucis sa tim krsem'?
Na pitanje sto je krs, dobio sam odgovor 'Zato sto je AMD, a AMD je shit' . Tesko je oboriti ovako ubedljiv argument

)) Ali pricali smo i dalje, pa sam mu rekao da bi bilo dobro da prvo isproba masinu pa tek onda zakljuci da je gora od ves masine i sporeta; e onda su mu izletele tri tvrdnje (grejanje, PR oznacavanje, kopiranje seta instrukcija). Kada sam mu rekao da to bas i nije tako i objasnio zasto, sledila je neverica, pa sumnja, pa opet neverica i brz odlazak sa lica mesta.
I onda se zapitah, kako je moguce da automehanicari imaju zdraviji pogled na struku nego ljudi koji se bave racunarima?