Šta je novo?

Intel & AMD - new era ?

silverglider je napisao(la):
Nisam uopste tebe konkretno ciljao da poklopim, nego si me samo podsetio da napravim generalnu opasku.

Ali kad si me vec povukao za jezik - "moze i bolje" sta? Sta bi ti to konkretno poboljsao na aktuelnim cipsetovima za AMD pa da eto budu kako treba?

Ne mzesh im nishta uraditi...sada kad je Athlon Xp vec na zalasku....Ali sugurno je neshto moglo bolje....AMD-u se izgleda nije iplatilo da pravi sopstveni chipset...Mozda je to najveca greshka...Kod Intela je to sve tuto kompleto...Intel i manje je problema sa kompatibilnoshcu...Sve radi tip top...Josh kad Intel napravi plochu....Totalni brand nema shta....

AMD Konfiguracija ispade "frankeshtajn",...Motor BMW u ficinu shasiju...Pa mora da ode trap....Chist kicheraj...

AMD je zato i jefiniji...Jer njihov chipset(da ga prave)..bio bi sigurno najskuplji...isto kao shto je Intelov...ali bi bio najbolji....za AMD...CPU-ove,..ili greshim....

Gde je sad NB 8151 i SB 8111..valjda nisam pogreshio...na trzishtu...samo sluzi u inzenjerske svhe...Gde su MSI,..ASUS,..i ostale matichne ploche sa tim chipsetovima....Samo NForce3 i VIA K8T...rula...Shto ne spuste chipset u narodne mase...Smeshno je pogledati...da chak i ALi/ULi...ima za FX i "obichan" 64-bit chipset a AMD nema...u prodaji....Samo se chuo za trenutak..I ja shto sam drzao u ruci jednu inzinjersku MB sa tim AMD chipovima,..a i ona mi nije proradila...al necemo o tome....

Zato se velike konpanije i "vajkaju" na AMD...jer nema zaokrugljenu i sigurnu mashinu...Moraju to tek da dokazu...sa tim meshanim kombinacijama....Nikad se ne zna kad moze da im zabije noz u ledja.....

S druge strane tolika sharenolikost je uticala i na cenu....A za nashe potrebe onda ispade u 95-99% sluchajeva glupo koja je mashina u pitanju...Vazno je da ona radi ... posao.

I ja mogu da uzmem neki Xp ili p4 i isto ce da mi radi...al ako pochne da ze..za...chovek prosto pochne sam sebe da jede...shto nije uzeo ono drugo...(ne) zaleci pare....u oba smera..ni shto je dao vishe(za P4) ni shto je dao manje za Xp(64-bit)...

Nikad se ne zna shta ce vreme da donese....Moze i naokoreliji AMD-ovac naprsno da postane Intel-ovac i obratno....

S druge strane ime Pentium je u obichnom narodu ...ostavilo duboki trag....

I sad kad pitash nekog (da ne kazem vecinu) kazace ti...Kupio sam 4-ku,3-ku,2-ku,..keca...a imaju AMD-a u mashini....Gde je njegova 4-ka. Kad ce on da uzme taj reper...? Za mene Athlon Xp mashina vishe lichi na P III sa ddr-om nego p4...a ljudi to i dalje zovu cetvorka....vishe lichi na Intelov Banias...

ivica je napisao(la):
Josh kad Intel napravi plochu....Totalni brand nema shta....

AMD Konfiguracija ispade "frankeshtajn",...Motor BMW u ficinu shasiju...Pa mora da ode trap....Chist kicheraj...

AMD je zato i jefiniji...Jer njihov chipset(da ga prave)..bio bi sigurno najskuplji...isto kao shto je Intelov...ali bi bio najbolji....za AMD...CPU-ove,..ili greshim....

S druge strane ime Pentium je u obichnom narodu ...ostavilo duboki trag....
I sad kad pitash nekog (da ne kazem vecinu) kazace ti...Kupio sam 4-ku,3-ku,2-ku,..keca...a imaju AMD-a u mashini....Gde je njegova 4-ka. Kad ce on da uzme taj reper...? Za mene Athlon Xp mashina vishe lichi na P III sa ddr-om nego p4...a ljudi to i dalje zovu cetvorka....vishe lichi na Intelov Banias...

AMD ima svoje čip-setove, druga je stvar što ih ne prodaje. Konkretno u slučaju XP-a je bio AMD760, ako se ne varam. P4 je ostavio dubok trag u neobrazovanom ili bolje reću neiformisanom narodu, šireći mit o beskompromisnom kvalitetu i perfomasama, baš kao i mit da AMD neprestano kopira Intelove instrukcije u svoje procesore, što baš i ne odgovara realnosti. Samo deklarisanje P I, II, III, IV itd. je ništa više nego običan marketing koji nema nikave veze sa stvarnim smenama generacija CPU-a.

silverglider je napisao(la):
Nisam uopste tebe konkretno ciljao da poklopim, nego si me samo podsetio da napravim generalnu opasku.

Ali kad si me vec povukao za jezik - "moze i bolje" sta? Sta bi ti to konkretno poboljsao na aktuelnim cipsetovima za AMD pa da eto budu kako treba?

Cipset kao cipset je ok.Samo da nvidia malo popravi drajvere(ortaku je dojadilo da gleda plave ekrane zbog njihovih drajvera).Inace zali se kako nece da mu masina radi mesec dana neprekidno,vec se posle par sati ili dana pojavi po neka plava poruka.Sta da ti kazem freak.Sto se tice mene ne moraju ama bas nista da menjaju,jer sam i ovako zadovoljan(mozda samo da naprave malo bolje drajvere za svoje graficke,jer su fw puni bugova...ali ovo je vec offtopic).

p.s.Vec zaboravih bilo bi lepo kada bi mogao da radi obsidian x24 na nf2(mada je moguce da je to zbog epoxa,jer je mnogo probirljiv),fok na i845 "delimicno" radi.

Poslednja izmena:
to Xaver:

Pazi,covek radi sve i svasta i specifican(sa naglaskom na specifican) je korisnik i za njega nf2 i nije nesto.Njemu je garant stabilnosti mesec dana neprekidnog rada sa isprobavanje svega i svacega..a zbog male traljavosti nvidie masina ne moze da izdrzi toliko jer najcesce plave poruke se zbog njihovih drajvera pojavljuju.

p.s.Inace ima nortwood na 3.06 za oko 180e(neko je reklamirao na forumu),a preshot je malo vise.A za ploce su priblizne cene tako da je razlika do 150e max.

Poslednja izmena:
trag intela je dubok...

intel JESTE ostavio dubok trag u "tralalalal" ali ce da ode u dubok zaborav ako ove godine ne bude izbacio 64-bitni procesor koji valja i koji ce da kupuje narod :)

ja mesec dana radim u 3DSmax-u i Photoshop-u i razvaljujem masinu desava se da je ne gasim po par dana i to sve sljaka kao sat. Najslabija stvari na mom komu je sofware mada i to radi ok

nemam problema sa drajverima i ne znam sta covek prica, imam bolja iskustva sa Nfoce drajverima nego sa intel application acceleratorom.....
cemu cela ova prica

xaver je napisao(la):
intel JESTE ostavio dubok trag u "tralalalal" ali ce da ode u dubok zaborav ako ove godine ne bude izbacio 64-bitni procesor koji valja i koji ce da kupuje narod :)

ja mesec dana radim u 3DSmax-u i Photoshop-u i razvaljujem masinu desava se da je ne gasim po par dana i to sve sljaka kao sat. Najslabija stvari na mom komu je sofware mada i to radi ok

nemam problema sa drajverima i ne znam sta covek prica, imam bolja iskustva sa Nfoce drajverima nego sa intel application acceleratorom.....
cemu cela ova prica

Jednostavno nisi imao egzotichan hardware..pa zato...Opsidian x24(valjda nisam pogreshio)....nije bash za shiroke narodne mase..iako ga je vreme pregazilo...Po svemu sudeci ispada da je najvishe kriv ljudski faktor...tj. da na mashinama intalira se sve zivo...pa i ono shto ne treba i ono shto ugrozava stabilnost sistema....To shto neko "muchi" mashinu mesec dana...ne dajuci joj da stane...nije realno....jer kucne mashine nisu ni za to namenjene....nisu server(onaj iz ormana) pa da rade non-stop....mada ako moraju....???Samo ne znam kome...to treba...pa njemu je i rachun za struju poduzi... :D

Athlon 64 (Fx) pokazuje vecu ozbiljnost od Xp mashina... shta drugo reci..kompanija sazreva...to Intel ochigledno "ne zna" shta ce s parama...

Po meni mozda su NetBurst arhitekturu trebali da odbace onog dana kad su okrenuli ledja Rambus-u...al ochigledno nisu imali vremena za tako neshto ( pojava Athona)...para su sigurno imali.....a vreme je novac pa zato...NetBurst josh uvek zivi...Da li ce ga sahraniti "petica" ne znamo...

AMD-u sada samo treba softverska optimizacija...koja je blizu....
Intelu nishta drugo nije ostalo nego da uzme ono shto ima i ne pravi novo(nema se vremena)...i to uradi ako moze bolje od prvog "pokushaja"(mada je to daleko od pokushaja shto je AMD uradio)....jer sve shto se radi vishe puta vece su shanse da bude bolje...al ne mora da bude uvek tako...

Intel aplicaton acelerator .... pa neshto su zabrljali kao i kod via-nih 4.50 i nekih nforce drivera...ali zato postoje vrezije...beta na betu od betine bete.... :D I ipade sve beta...kad vidish v1.1 patch i sl. :D

Na ovoj planeti ispada da je mnogo lakshe "smuckati" hardver nego ga posle naterati da radi sa onom "muckalicom" koju si napisao...Sto babica kilava deca... :D Nishta drugo... Zato su namenske stvari daleko mocnije nego multinamenske....Mec-ovi naprimer i ostali IBM i SUN procesori...i shta ti ja znam kakvi sve multicore-vi i ostale zezancije...A dektop segment jednostavno "gricka" server kolach...ili ce ga tek jesti....po roadmap-vima.

Zivi bili i jedan i drugi(AMD i Intel) i bili dobri u onome za shta su namenjeni....
jer samo u takvoj trci moze da se ide napred sa razvijanjem novih tehnologija...konkurencija nema milosti prema nikome...zato moraju da shtancuju makar i bilo bug-ovito...pa ponekad i pogreshno....

The pocetnik je napisao(la):
to Xaver:

Pazi,covek radi sve i svasta i specifican(sa naglaskom na specifican) je korisnik i za njega nf2 i nije nesto.Njemu je garant stabilnosti mesec dana neprekidnog rada sa isprobavanje svega i svacega..a zbog male traljavosti nvidie masina ne moze da izdrzi toliko jer najcesce plave poruke se zbog njihovih drajvera pojavljuju.

Ne znam sta tvoj ortak radi, ali ako se neko odluci za extremne varijante u koje naravno spada overclock i modovanje operativnog sistema ( za win:prckanje/cackanje po registry-ju, ubijanje servisa i sl.) ne sme da racuna na apsolutnu stabilnost OS-a. Windows kao windows je osetljiv na tamo neke beta i tweak-ovane drajvere, koje ljudi masovno stavljaju da bi izvukli jos po neki poen iz 3dmark-a. Naravno postoje i stabilni i manje stabilni operativni sistemi, ali to nije tema ove price.

Elem, ono sto sam ja video u praksi je da procesorska platforma ne igra nikakvu ulogu u stabilnosti. Mogu te odvesti do servera ciji je up-time veci od 6 meseci (bio bi i veci da nema padova el. mreze); sam biraj procesor (od p1 do xeona, od k6-2 do Bartona).

A mogu te odvesti do ljudi koji su privuceni pricama o stabilnosti kupili Intel CPU + Intel plocu (kao najstabilnije je ako je sve od istog proizvodjaca, naravno Intela) i imaju teske muke sa padovima sistema, konstantnim BSODs-ima, hardverom koji odbija da radi na takvim 'dojajanajboljim' plocama i sl. (evo bas konkretno : jedan moj kolega muku muci sa Pinnacle karticom + intel mobo + intel cpu-om). Mislim da u proseku cujem isti broj nesrecnika koji se zale na probleme sa Intelom i na probleme sa AMD-om.

A i ti cipset drajveri.....neko je spomenuo falicnu verziju via hyperion-a (i nforce2 je prozvan, za probleme sa njihovim drajverima ne znam, sto znaci da verovatno nisam dobro obavesten :) ). Medjutim, nije ni Intel imun - ja sam imao teske stresove sa njihovim Application Accelerator-om koji mi je rusio masinu non-stop. Novi paket drajvera je resio sve probleme.

Mislim da je generalno gledano glupo pricati o tome kako je 'tamo neko negde daleko' 'ne ja ali ortak mog ortaka' imao problem sa ovim ili onim; ajde da konkretizujemo stvari - dajte crno na belo sta se vama desilo.

Ako ti kazes tako Salac...ima isto problema sa Intelom i AMDom.Nego njega nervira sto je sve to radilo sa QDI kx plocom a sa ovim nece..a samo je promenio cpu+mobo+memoriju a sve ostale komponente su iste,sto znaci da je tu mozda neki bug,mada kako svakih 6 meseci izlazi novi cipset sasvim je moguce da svaki od njih ima dosta "skrivenih" bugova,a ne kao ranije kada su novi cipsetovi izlazili malo redje.
Mada sam poprilicno bio ubedjen da ima manje problema sa intelovim i845 cipsetom nego sa npr. via kt cipsetom(ljudi su ovde na forumu to pricali pre par meseci i to podosta)...ali izgleda kako se kome zalomi.

The pocetnik je napisao(la):
Mada sam poprilicno bio ubedjen da ima manje problema sa intelovim i845 cipsetom nego sa npr. via kt cipsetom(ljudi su ovde na forumu to pricali pre par meseci i to podosta)...ali izgleda kako se kome zalomi.

Verovatno mislis na stare kt133/133a via cipsetove.....totalno si u pravu, bilo je problema sa njima (latency patch-evi i sl.), sto sam i ja doziveo.
Ali stvari se menjaju, to je bilo pre 3-4 god.

Voodoo_NBGD je napisao(la):
To ranije nisu bili nikakvi izgovori, vec sushte chinjenice. Jel ti hoces da me ubedis da sam ja blesav ako se moj stari AMD K6-2 @ 300 MHz rusio deset puta dnevno pod Win98SE, a komsijin Celeron 300A pod istim sistemom radio skoro 24h dnevno bez ikakvih problema? Ili sto moj sadasnji Tualatin @ 1.2 GHz radi *apsolutno* stabilno, a ortakov Thunderbird redovno uspe da sjebe win (a da ne pricam o temperaturi koju isti zraci).

Ok, novi AMD procesori su dobri, bolji od Intelovih, ali nemoj pricati kako su ranije svi bili ludi sto su se kleli u Intela...
Bogami moj TBird 1.2 AYHJA je radio ko zmaj na Abit KT7-A v1.3 i to na 1500 Mhz, a opusteno je radio na 1.466, sa temperaturama od oko 55 stepeni pri full load-u. U drugoj masini trenutno imam TBirda 900@1 Ghz , zaboden u Chaintech 7AJA2, koji radi opusteno vec tri meseca bez gasenja i pucanja WinXP-a.
U mojoj no1. masini je trenutno XP1700+ DLT3C Tbred B, koji radi na 2300 Mhz, na nForce2 ploci i temp. ide do 53 stepena pri full load-u.
Tualatin je 0.13 mikronski CPU, kao i TBred B, ali ta dva procesora po snazi i brzini ne mogu da se porede. 1700+ na default taktu na 1.5v na nekih 30-tak stepeni pod full loadom.

Vrh Dno