Šta je novo?

Intel & AMD - new era ?

salac

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
28.08.2001
Poena
679
Ovo mi je jako interesantno, evo zbog cega :

1. Intel uvodi PR nacin obelezavanja procesora, slicno AMDu (ne bas direktno, ali kao sto to AMD cini sa FX i Opteron procesorima)
2. Intel kopira AMD64 set instrukcija
3. Intel se greje vise nego AMD (ne tako nova vest)

Dakle veciti izgovori nekih nasih nadobudnih hardverskih eksperata o supremaciji Intela su izbrisani....interesuje me sta imate da kazete o ovome.

I nemojte molim vas da krenemo u flame-ovanje, jer ce gospoda moderatori biti neumoljivi :)

Ajd da malo pojasnim....
Da li tri cinjenice iz prvog posta znace da ce 'pucanstvo' konacno poceti da gleda procesore zaracenih kompanija po njihovim performansama i onome koliko zaista vrede, ili ce i dalje postojati meni nerazumljiva doza iracionalnosti?
Valjda smo dovoljno civilizovani i inteligentni za racionalno razmenjivanje misljenja....

Ja sam svojevremeno racionalno razmisljao i izmedju Celerona (koji se zagreva do 40 C) sa i815 chipsetom i Thunderbirda (koji se zagreva do 60+ C) sa Viom izabrao ovaj prvi. Tako cu i ubuduce da kupujem, i apsolutno me ne interesuje ko kome kopira instrukcije...

salac je napisao(la):
Ajd da malo pojasnim....
Da li tri cinjenice iz prvog posta znace da ce 'pucanstvo' konacno poceti da gleda procesore zaracenih kompanija po njihovim performansama i onome koliko zaista vrede, ili ce i dalje postojati meni nerazumljiva doza iracionalnosti?
Valjda smo dovoljno civilizovani i inteligentni za racionalno razmenjivanje misljenja....

Ke videmo. :D

Voodoo_NBGD je napisao(la):
Ja sam svojevremeno racionalno razmisljao i izmedju Celerona (koji se zagreva do 40 C) sa i815 chipsetom i Thunderbirda (koji se zagreva do 60+ C) sa Viom izabrao ovaj prvi. Tako cu i ubuduce da kupujem, i apsolutno me ne interesuje ko kome kopira instrukcije...

Interesantno.....znaci li to da ces sledeci put kupiti AMD jer se manje zagreva?

salac je napisao(la):
Dakle veciti izgovori nekih nasih nadobudnih hardverskih eksperata o supremaciji Intela su izbrisani....interesuje me sta imate da kazete o ovome.

Ni to nisu neki racionalni razlozi za i protiv nekog procesora. Ništa se ne brini izmisliće nešto drugo.

salac je napisao(la):
ili ce i dalje postojati meni nerazumljiva doza iracionalnosti?

Uvek.

salac je napisao(la):
Interesantno.....znaci li to da ces sledeci put kupiti AMD jer se manje zagreva?

ako ispuni a) cenu b) stabilnost, naravno...

PS. onaj Thunderbird+Via je mom drugu priredjivao mnogo lepa chupanja kose...

Kad si zadnji put video nestabilan procesor, bilo Intel, AMD ili neki peti!?

salac je napisao(la):

To ranije nisu bili nikakvi izgovori, vec sushte chinjenice. Jel ti hoces da me ubedis da sam ja blesav ako se moj stari AMD K6-2 @ 300 MHz rusio deset puta dnevno pod Win98SE, a komsijin Celeron 300A pod istim sistemom radio skoro 24h dnevno bez ikakvih problema? Ili sto moj sadasnji Tualatin @ 1.2 GHz radi *apsolutno* stabilno, a ortakov Thunderbird redovno uspe da sjebe win (a da ne pricam o temperaturi koju isti zraci).

Ok, novi AMD procesori su dobri, bolji od Intelovih, ali nemoj pricati kako su ranije svi bili ludi sto su se kleli u Intela...

Kleli su se ljudi pre 50 godina i u prasenje dece DDT-om, pa su nakon nekog vremena odustali. Vreme prolazi - u ovoj bransi pogotovo brzo, tako da nema previse mesta za neka uvrezena misljenja o reputaciji koji ce sada godinama da pustaju korenje; mozda je tacnije reci da se sami proizvodi menjaju brze nego inertna misljenja o njima, a to je valjda i poenta topika.

Jel ti hoces da me ubedis da sam ja blesav ako se moj stari AMD K6-2 @ 300 MHz rusio deset puta dnevno pod Win98SE, a komsijin Celeron 300A pod istim sistemom radio skoro 24h dnevno bez ikakvih problema?

Stabilnost sistema najmanje zavisi od procesora. Mnogo više ima veze sa matičnom pločom, memorijama, napajanjem i instaliranim OS, drajverima i softverom.

Poslednja izmena:
Marti Misterija je napisao(la):
CPU syebe win!?!?! Ovo bi voleo da vidim!!! :d

Može, može... Uzmeš procesor i zagrebeš nožicama po CD-u od Windows-a XP. :p :p :p

Ok, novi AMD procesori su dobri, bolji od Intelovih, ali nemoj pricati kako su ranije svi bili ludi sto su se kleli u Intela...

Da li ti znaci da mislis da "novi" podrazumeva A64, a da Athlon XP ne valja??

Poslednja izmena:
A64 i Barton valjaju, a su raniji XP sra*e. Tachka! :)
Govorim sa stanovista prosecnog (L)usera... znaci vi sto tjunujete i frizirate masine ne ulazite u ovu kombinaciju. :)

@ Voodoo... hrabra izjava! Mnogo ljudi bi ovde volelo da zna tvoje razloge za tako nesto... ali kao sto rekoh u jednom svom postu na pocetku treda.... Irak! :d :D

a su raniji XP sra*e. Tachka!

s oproshtenjem.. al kakva notorna glupost od izjave :)

pozdrav od prosechnog korisnika 'sra*avog' XP....

balkan je ovo... bre mi ne mozemo da promenimo mishljenje i oko nekih mnogo vaznijih i ochiglednijih stvari...

He, he, he....
Znao sam da cu da pokrenem lavinu.
Voodoo, ja imam najstariji XP, znaci Palomino, koji je solidno klokovan, ne prelazi 56 na najgorem opterecenju, a na idle je 47 stepeni, a comp nisam gasio (sto znaci radi non-stop 24/7) jedno 15 dana. Kada izlazim iz kuce, pustim Prime95 sa priority 10, chisto da se ne dosadjuje dok se vratim.

E ajde ja kao objektivan lik sa subjektivnog stanoviša. :eyebrows:

Moja prva pc mašina je amd pr133 (100MHz), doduše imala je nešto manje keša na ploči nego što je bio standard. E to se tako vuklo u odnosu na intele koji su bili na 133. Tada mi se činilo da amd sucks.

Sledeća mašina k6400MHZ CT-5agm2 super ultra mega stabilno radilo, surf i ostale osnovne potrebe super zadovoljavalo. Nikad nikakav problem.

Porastoše apetiti, 'oću ja malo da video editujem. Probam kod ortaka nekog durona, meni je to bio užas sve se vuče (dma uključen), učinilo mi se da to nije do procesora nego jedostavno do VIA-e. Probam kod drugog celerona 850MHz na BX-u i kažem ovo je stvar za mene. Mašina razbijala kako radi. Dakle u tom trenutku mi je intel bio WAU nikad više amd itd itd.

Odlučim se ponovo za intela jer mi je nekako fw kartica mnogo bolje radila na intelima, a na intelu nikad nisam izgubio ni jedan jedini frejm a na VIA-i je bilo još kako, isti hd je u pitanju. Možda nešto nije bilo u redu sa tom amd mašinom ali ajde više vjerujem intelu, uvijek se pričalo kako su ploče kvalitetnije itd.

Sad kupim i865 ploču i reko ajde da uzmem cel-a pa ću za koji mjesec uzeti p4, cel je očaj za uložene pare. Neki dan kupim puni p4 za 160€ 2.8HT i počnem da razmišljam da li sam ja majmun.

8rda + barton = 150€
abit IS-7 + p42.8= 240€

Razlika, koliko vidim po testovima, 3-5 frejmova u quakeu. Doduše ne znam kolika je razlika u divX i MPEG kompresiji, a to mi je bitnije.

Eh da i dobio sam jednu mnogo lijepu stvar HT, ne moram više da spuštam pozadinsku kompresiju na mnogo nizak prioritet da bih mogao da gledam tv normalno.

Ako je istina da su ove nforce ploče riješile probleme koje su VIA čipovi imali onda definitivno jesam i ako su stabilne kao ova moja ploča onda definitivno jesam. Ja bih volio to da čujem od nekoga ko je vozio i jedno i drugo i kome nije bitno da li radi za intelom ili amdom nego kako to u cjelini radi.

Sektaši, notaxi, kokosi, delimiri... koga nisam naveo nek se ne ljuti, a koga sam naveo nek ne ljuti. :D NHF

I i što se tiče ovog 64vornog atlona, ja sam vrlo skeptičan kako će to na kraju da radi. Drajveri, novi win, itd itd. :sceptic:

PS. Mnogo glupa poruka. To ti je kad :bottle: pa :type: .

notax je napisao(la):
He, he, he....
Znao sam da cu da pokrenem lavinu.
Voodoo, ja imam najstariji XP, znaci Palomino, koji je solidno klokovan, ne prelazi 56 na najgorem opterecenju, a na idle je 47 stepeni, a comp nisam gasio (sto znaci radi non-stop 24/7) jedno 15 dana. Kada izlazim iz kuce, pustim Prime95 sa priority 10, chisto da se ne dosadjuje dok se vratim.
napokon da se u necemu slozimo :D :D
AMD 233 Mhz
AMD K6 2 400 (na win98(ne SE) bio je stabilan koliko i bilo koji procesor na 98mici)
AMD XP 1600+ (nije prelazio 55stepeni)
AMD Barton 2500+ :D

Poslednja izmena:
A8r@W je napisao(la):
napokon da se u necemu slozimo :D :D
AMD 233 Mhz
AMD K6 2 400 (na win98(ne SE) bio je stabilan koliko i bilo koji procesor na 98mici)
AMD XP 1600+ (nije prelazio 55stepeni)
AMD Barton 2500+ :D

Ko kaze da se slazemo? :D
Ja sam takodje imao K6-2 proc, i nisam verovao da je Celeron 300A mnogo brzi u igrama, zbog 2,5 puta brze matematickog koprocesora. Kada sam presao na 300A, video sam da ljudi nisu preterivali. Dakle, u to vreme Celeron je bio definitivno mnogo bolji procesor od K6-2.

E glupa vam diskusija :d :d
Jos jedna od mnogih AMD vs. Intel koje ostanu bez odgovora.
A najsmesnije sto sam cuo to je pojam "2 zaracene kompanije" :D :D
Ja sam sve blize pomisli da se sve to AMD vs Intel diktira iz jednog centra, cak nije ni nemoguce da je sve to jedna firma :D , a o5 sve u cilju uzimanja para od nas.I kako ne provaljujete vise, da je 2 godi "bolji" Intel, pa 2 god AMD :d :d , a mi kupujemo cas intela cas AMD-a :d :d

Mislite o tome :smoke:

pa jest kao pepsi i coca-cola :) coca cola je skuplja a dal je bolje to je stvar ukusa :d

Coca-cola je bolja, sadrzala je kokain do 1903. a neki tvrde da jos uvek ima neki mali procenat.

Sto se AMD vs. INTEL gluposti tice, nemam pojma. Svima je jasno ciji procesori su isplativiji, a ako neko ima razlog da uzme ovaj skuplji, verovatno je taj razlog jak. Mislim da nestabilnosti u radu nema vise ni kod jednih ni kod drugih. A prica da su to iste firme nikako ne stoji. Mada definitivno nisu ni protivnici, s' obzirom da bukvalno nemaju trenutno u ponudi procesor iste klase, a sa slicnom cenom.

OT: vecina ljudi preferira Coca-colu ali na blind testu kazu da je Pepsi lepsi.

silverglider je napisao(la):
Kleli su se ljudi pre 50 godina i u prasenje dece DDT-om, pa su nakon nekog vremena odustali. Vreme prolazi - u ovoj bransi pogotovo brzo, tako da nema previse mesta za neka uvrezena misljenja o reputaciji koji ce sada godinama da pustaju korenje; mozda je tacnije reci da se sami proizvodi menjaju brze nego inertna misljenja o njima, a to je valjda i poenta topika.

Silvere, svaka cast.....jedini si ubo u centar. Lajt motiv thread-a je upravo to.

Vrlo cudna stvar - ljudi su spremni da promene misljenje o svemu sem o procesoru. Graf. karte, cipset, memorije, sve moze, ali kad se dodje do CPUa onda nastupa kratki spoj u mozgu :trust:

Vrh Dno