Šta je novo?

INTEL 45-nanometarska evolucija

audiofreak

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
21.07.2003
Poena
410
Zanimljivo je da ova lavina informacija dolazi pre IDF-a, do kog nije ostalo mnogo i ubrzo nakon AMD-ove price o Barseloni.

http://www.extremetech.com/article2/0,1697,2087985,00.asp

Intel ocigledno koristi oprobani recept dizanja prasine oko proizvoda koji jos dugo nece biti u prodaji (objektivno za godinu dana ce se Penryn pojaviti u prodaji).
Bilo kako, High-K u 45nm jeste dostignuce, ali ne i eksluziva na koju Intel ima tapiju:

http://biz.yahoo.com/bw/070127/20070126005722.html?.v=1

"Single-die quad-cores are not expected to arrive until the introduction of the Nehalem core, which will succeed Penryn with a completely new 45 nm architecture in the second half of 2008"

Ovo otvara sasvim solidan "prozor" za AMD na QuadCore trzistu. Samo da Barcelona izadje sto pre.

Poslednja izmena:
Izgleda da je Intel dooosta marketinskih fora pokupio od svojih novih drugara iz Kupertina...

Mislim, naslovi su suludi...

Intel’s Transistor Technology Breakthrough Represents Biggest Change to Computer Chips in 40 Years
http://www.planetamd64.com/index.php?showtopic=29917

Ad da, bio je negde i naslov: Intel Reinvents the Transistor.

Simpaticno, ali pre podseca na reklamu za iPhone ili iPod :)

Poslednja izmena:
Pa skoro da ga i jesu izmislili ponovo, potpuno novi dielektrik i metal gate u isto vreme nije mala izmena u procesu proizvodnje koji je gotovo 40 godina koristio iste materijale.

Pa napredak jeste evidentan, ali nije ekskluzivno vezan samo za Intel.

Meni je jos cudniji zvanicni Intel-ov press release povodom toga, u kome po ko zna koji put navode (parafraziram): Nova tehnologija ce omoguciti da i u sledecoj dekadi Murov zakon ostane na snazi.

Kao da je, u neku ruku, poremecen redosed poteza: zakon koji je svrha samom sebi, odnosno Intel koji ”na sve nacine” pokusava da odrzi dinamiku uvecavanja broja tranzistora kako Murov zakon ne bi izgubio smisao.

Onda to nije zakon u pravom smislu reci, ali nebitno - vazno je da ce Intel uspeti da u buducnosti spoji prednosti nove arhitekture i NetBursta - odnosno visok IPC broj i visok radni takt sto u krajnjoj liniji, sasvim izvesno, oznacava dalji napredak na polju mikroprocesora koji ce biti evidentan. Naime, vreme koje je iza nas na neki nacin pokazalo je da odsustvo inovacije moze biti fatalno i na kratak rok, jer je vec pocela da kruzi prica da vise nece biti moguce povecavati radni takt i sl. Promena arhitekture koliko god bila dramaticna (a Core 2 svakako jeste znacajan napredak na polju mikroprocesora, mnogo veci nego sto je to bio A64), ako nije ispracena i porastom radnog takta ne dolazi u punoj meri do izrazaja.

Ono sto bih ja voleo da vidim je vise asimetrije u dizajnu cipova. Scenario sa univerzalnim i specijalizovanim jezgrima je nesto sto bi bilo fenomenalno, po mom misljenju. Specijalizovana jezgra koja bi jos vise povecala efikasnost izvrsenja SSE instrukcija i koja bi radila na visem taktu od fat jezgara bi donela isto onoliko ubrzanja koliko je doneo 128-bitni ”SSE bandwidth” kod Core 2.

U svakom slucaju, ako Intel zaista predstavi Penryn vec ove godine onda je sasvim jasno da je na delu novi Intel koji je inventivan kao nikada do sada :)

Sve ove najave bi zvucale kao prazne price da ne dolaze od Intela cija je realizacija u poslednjih godinu dana fenomenalna. Intel je ocigledno odlucio da prestane da siluje trziste sa proizvodima koji njima odgovaraju (Itanium, NetBurst P4, Rambus...) vec da razvija ono sto trziste trazi.
U ovoj utakmici ocigledno je da ce AMD-u biti veoma tesko da ostane konkurentan. Intel je jednostavno u mogucnosti da ulozi u razvoj 5 ili 10 puta vise novca nego AMD. Koliko god da su inzenjeri AMD dobri, oni u ovom trenutku jednostavno ne mogu da se nose sa Intelom zbog njegove "brute force".
Sve vise postaje izvesno da je AMD-ova kupovina ATI-ja bila neophodna da bi AMD preziveo na trzistu. Na ove Intelove prodore u tehnologiji i arhitekturi AMD ce morati da odgovori sopstvenom revolucijom - npr Fuson arhitekturom koju ne bi mogao da razvije bez kupovine ATI-ja (ili nVidia-e za koju nazalost nije imao para).

....

Intel ocigledno koristi oprobani recept dizanja prasine oko proizvoda koji jos dugo nece biti u prodaji (objektivno za godinu dana ce se Penryn pojaviti u prodaji).
....

haha, ko sa c2d, kad bese bio prvi post o C2D?

haha, ko sa c2d, kad bese bio prvi post o C2D?

Da, Intel je u martu prosle godine pustio rezultate testova na Internetu... Ipak i to je bolje od AMD-ovog ”predstavljanja” K8L jezgra na Inquirer-u kroz neki tech preview koji je vise licio na spisak lepih zelja, nego li na nesto opipljivo. Time su uspeli da nadmase cak i cuvena Paper Lunch predstavljanja... Ne sumnjam uopste da ce Intel da ”leakuje” uskoro i rezultate Penryn procesora, dok AMD o K8L prica vec vise od godinu dana i do sada je par puta ”izmenio” dizajn nepostojecih cipova.

Sve u svemu, neko je lepo primetio da AMD sve manje i manje ostaje tehnoloski konkurentan, jer Intel melje na oba polja 1) tehnoloskom 2) proizvodnom.

Ipak, i mali zeleni imaju keca u rukavu, a to je fokusiranja na mobilnu tehnologiju kroz Fusion projekat.

BTW: Ima li negde informacija kako ce se novi cipovi zvati? Core 3, Core 2 ili nesto trece?

Poslednja izmena:
Penryn in 2008

Sa Chileharware-a(prevod):

Quote: › Be patient!

I have bad news for those who were anxiously waiting for 45nm offerings from intel. We've just got in hour hands the latest confidential roadmap from the blue firm - Its from the 04 week - and this one states that we would only see the first 45nm offerings (Yorkfield and Wolfdale) during the first quarter of 2008.

Now, it all depends on AMD to play wisely their cards which would then end the honey moon of the Core micro-architecture.
http://www.chilehardware.com/foro/thread-t60195.html

Zar je moguce da ima nekoga ko prati ovaj deo industrije, a da nije ukapirao da je rec o marketinskom "stuntu" koji je dosao nakon AMD-ove price o Barseloni, a pre ISSCC-a na kome IBM ima zapazenu pricu o Power6 procesoru i njihovim najnovijim tehnoloskim probojima.

Ukoliko se prate Intelovi promotivni i cenovni potezi u zadnjih godinu dana, jasno je da Chipzilla vozi svoj marketinski parni valjak u sestoj brzini i da imaju poprilicne kolicine goriva...

Ja mislim da cemo citati na Benchu full test krajem decemra 2007.

Fuad lupa, Intel moze samo da plasi male zelene, mogu da masovno izbace 45nm u julu avgustu, ali bas u 1H 2007 ne isplati im se bas najbolje.

Fuad lupa, Intel moze samo da plasi male zelene, mogu da masovno izbace 45nm u julu avgustu, ali bas u 1H 2007 ne isplati im se bas najbolje.

Otkud znas da im se ne isplati - sto brzi prelazak na sitniji proces, jeftiniji procesori - nizi troskovi. Cilj i jeste sto pre preci na sitniji proizvodni postupak. Intel jako dugo (jos iz vremena Preslera) exploatise 65nm litografiju, tako da je ulaganje u tu opremu sasvim sigurno debelo isplaceno.

PS: Inace, clanak nije napisao Fuad...

Poslednja izmena:
Najnovija vest je da ce biti vec u H1/2007.

Ako se malo bolje razmisli to ima smisla -- 45nm je sigurno isplativiji od 65nm za proizvodnju i ma koliko u startu kostao prelazak, isplatice se brzo.

Takodje, ostavlja im vise vremena za pripremu Nehalema, uz koji ce doci novi socket, novi chipset-ovi i VRM.

Njih Intel zbog Penryn-a zaista ne mora sada da menja i ako su iole pametni nece ih ni menjati. Eventualno ce biti noviteta u smislu novog NB sa podrskom za DDR3 mada ne vidim sta bi to donelo tekucoj arhitekturi, tako da ocekujem da ce i to sacuvati za Nehalem.

Najnovija vest je da ce biti vec u H1/2007.

Ako se malo bolje razmisli to ima smisla -- 45nm je sigurno isplativiji od 65nm za proizvodnju i ma koliko u startu kostao prelazak, isplatice se brzo.

Takodje, ostavlja im vise vremena za pripremu Nehalema, uz koji ce doci novi socket, novi chipset-ovi i VRM.

Njih Intel zbog Penryn-a zaista ne mora sada da menja i ako su iole pametni nece ih ni menjati. Eventualno ce biti noviteta u smislu novog NB sa podrskom za DDR3 mada ne vidim sta bi to donelo tekucoj arhitekturi, tako da ocekujem da ce i to sacuvati za Nehalem.

Momenat kada proizvodnja procesora u sitnijem procesu postane jeftinije od proizvodnje u starom procesu se naziva crossover i uglavnom se dešava oko šest meseci nakon početka komercijalne proizvodnje u novom procesu. Nakon toga je potrebno da prođe vreme da novi proces isplati ulaganja u svoj razvoj.

Gledajući dosadašnju istoriju Intelovog usitnjavanja proizvodnog procesa čini se sasvim logično da kompanija pređe na komercijalnu proizvodnju u 45 nm procesu samim krajem 2007. godine. A s obzirom da ipak nisu uspeli da izbegnu korišćenje hafnijum-oksida kao high-k dielektrika, 45 nm proces za Intel neće piti jeftin koliko su se nadali.
Ne očekujem bog zna šta od Penryna, ali Nehalem bi mogao da bude ubica.

Momenat kada proizvodnja procesora u sitnijem procesu postane jeftinije od proizvodnje u starom procesu se naziva crossover i uglavnom se dešava oko šest meseci nakon početka komercijalne proizvodnje u novom procesu. Nakon toga je potrebno da prođe vreme da novi proces isplati ulaganja u svoj razvoj.
Netacno! Crossover je momenat kada se u novom procesu proizvodi vise procesora nego u starom!
Gledajući dosadašnju istoriju Intelovog usitnjavanja proizvodnog procesa čini se sasvim logično da kompanija pređe na komercijalnu proizvodnju u 45 nm procesu samim krajem 2007. godine. A s obzirom da ipak nisu uspeli da izbegnu korišćenje hafnijum-oksida kao high-k dielektrika, 45 nm proces za Intel neće piti jeftin koliko su se nadali.
Ne očekujem bog zna šta od Penryna, ali Nehalem bi mogao da bude ubica.
Slazem se.

Ja mislim da ce Nehalem biti novi P4. Netburst na sterodima. Videcemo. Mozda se to pokaze kao dobro resenje. Kombinacija visokog takta i dobrog IPC broja.

Netacno! Crossover je momenat kada se u novom procesu proizvodi vise procesora nego u starom!

To što ti pominješ je shipment crossover. Ja pričam o production cost crossover, što je sasvim druga stvar.
Procesori izrađeni u novom procesu su u početku zapravo skuplji za proizvodnju od starih, sve dok se ne smanji škart. AMD već godinama ima daleko brži cost crossover od Intela kome je on tradicionalna boljka. Ipak, Intel to kompenzuje drugim stvarima.

Kako god bilo ja ne sumnjam u sposobnosti i prednosti koje Intel ima kada je tehnoloski proces u pitanju.

AMD je tek poceo 65nm, jos je daleko od bilo kakvog crossover-a, slabo ih ima u ponudi, a Nedjo ce me ispraviti ali meni se cini da nisu jos ni demonstrirali radni uzorak procesora na 45nm. Vec sama cinjenica da ce i sa 45nm proizvodnjom biti godinu dana iza Intela ostavlja Intelu vremena da se oporavi od eventualnih gubitaka izazvanog nesto brzim prelazom na sitniji proces.

Penryn nece biti los procesor, naprotiv, narocito kada se uposle nove instrukcije (sto ce se ovaj put desiti znatno brze, pogotovo na Mac racunarima gde su Intelov kompajler i gcc koji ce oba brzo omoguciti koriscenje istih).

To što ti pominješ je shipment crossover. Ja pričam o production cost crossover, što je sasvim druga stvar.
Procesori izrađeni u novom procesu su u početku zapravo skuplji za proizvodnju od starih, sve dok se ne smanji škart. AMD već godinama ima daleko brži cost crossover od Intela kome je on tradicionalna boljka. Ipak, Intel to kompenzuje drugim stvarima.

Iskreno ja sad prvi put cujem za cost crossover. A ni ovo za AMD-ov brzi "cost crosover" prvi put cujem.

Ono sto pak znam, jeste da Intel tradicionalno koristi "Exact copy" filozofiju omasovljenja proizvodnog procesa. U prevodu to znaci da ce oni u D1D POTPUNO usavrsiti 45nm, pa ce onda 1:1 kopirati metodologiju i sistem proizvodnje u fabriku u Arizoni i Izraelu.

Sublimirajuci sve informacije za koje drzim da su relevantne, moje predvidjanje je da ce D1D krenuti da izbacuje Penryn u Q3, sa konzistentnim rampingom iz kvartala u kvartal. Arizona ce krenuti u Q1, sto ce obezbediti da pored OEM-ova Penryn pocnu da dobijaju i kanal i retail. Izrael ce krenuti u izbacivanje u Q2 ili Q3 sledece godine. Objektivno, nema ni jednog razloga da Intel sa 45nm ne primeni recept sa 65nm gde su crossover uradili posle 15-ak meseci. No, iznenadjenja su uvek moguca...

a kada ce mali Perica moci da kupi u svojoj omiljenoj firmici u Beogradu penryn? pocetkom 2008?

Nije mi jasno samo gde ce da naprave 45nm procesore, s' obzirom na to da D1D fabrika i FAB32 u Arizoni pocinju sa ramp-om 45nm u drugoj polovini 2007.
Ako sudimo na osnovu realnih podataka, Charlie lupeta gluposti da ce se 45nm Penryn pojaviti u prvoj polovini godine.
Realno, Penryn moze da se ocekuje krajem 2007. ili pocetkom 2008.

Iskreno ja sad prvi put cujem za cost crossover. A ni ovo za AMD-ov brzi "cost crosover" prvi put cujem.
Čitao sam o ovome prilično davno, još dok se pričalo o Intelovom prelasku na 65 nm proces.
Intelu je navodno u proseku potrebno negde oko šest meseci da bi mu proizvodnja u novom procesu postala isplatljivija od proizvodnje u starom, što će reći da mu novi procesori postaju isplatljiviji nego stari tek negde oko četiri meseca nakon što počne da ih prodaje. Zbog toga Intel u početku i ne proizvodi veće količine novih procesora, čeka da dotera proizvodnju.
AMD navodno ostvari cost crossover obično već nakon tri-četiri meseca od početka proizvodnje, što se povezuje sa upotrebom APM-a.
E sad, sve su ti ovo glasine i ne treba im ne znam koliko verovati. Ono što je sigurno je da ni Intel ni AMD nikada neće reći koliko ih zapravo proizvodnja procesora tačno košta.

Vrh Dno