Šta je novo?

Intel 13. gen (Raptor Lake)

4090 + 13900K plus testirano za svaku igru sa potrosnjom

Jednostavno intel je u gamingu ODUVAO AMD pa cak i onaj 3DX nemaju oni sta tu da traze, kad grafika nije limitiran faktor, i kad review nije podplacen i uradjen profesionalno... svakako nikad mi nije bio smisao tetsirat nov CPU za gaming koji je limitiran grafikom zato i sve testove koji su koristili GPU is prosle generacije slobodno otpisite kao nebluzne

Poslednja izmena:
Ko kupi 13900K ili 7950X za gaming je za mene *****. Totalno bespotrebno.

Naravno zato imas I5 13600K koji ce se ponasat 99% identicno u igrama

Jos jedan test sa 4090, jednostavno kao sto kaze UNISTILI amd u gamingu od 10-35% brzi u 1080P rezoluciji gde igre nisu GPU limitirane! (bare ne sve neke i dalje jesu) 😱

Sad ostaje da se vidi koliko će koštati kod nas...

na KP je 355e 13600K
13900K je 700e sto bas i nije malo ali manje za 100e od AMD

549$ (ako se uzme i ploca ako ne 569$) u USA microscentar 13900K ma unistili su AMD nema tu sta da se kaze vise...... mogu sad samo hajteri da troluju sto ce i biti

Poslednja izmena:
Čime ohladiti 13900K kad vuče preko 300W? Jel može uopšte vodom (AIO) da se ohladi❓

Može ali jedva i sa dosta hardvera.
Smanji power limit i biće mnogo lakše. Čekaju se testovi na raznim PL-ima, da se vidi koliko može da se obori PL i temperature bez priemtnog gubitka performansi...

Čime ohladiti 13900K kad vuče preko 300W? Jel može uopšte vodom (AIO) da se ohladi❓
Ni sa čim! Preskočiti ovo smeće i od Amd-a i Intela. Nadao sam se da će makar intel ovu generaciju rešiti malo bolje od Amd-a, a oni možda i gori. Po cenu boljih performansi nisu gledali ni potrošnju ni temperaturu, sve zbog napaljenika kojima je bitan svaki frejm u 1080p sa 4090, da slučajno ne bude gpu bottleneck.
I šta se promenilo u proizvodom procesu da su temperature od 95c+ odjednom ok? Nešto sumnjam da će biti tako i sa serverskim verzijama.
Da su stavili default power limit na ~100w i uštedeli 5% cene od RnD-a za ceđenje poslednjeg mhz imali bi kompletniji proizvod za 99% korisnika.
Nekad si trebao da budeš entuzijasta da izvučeš sve performanse iz cpu-a, a sad moraš da znaš kako da ga ukrotiš za normalno korišćenje.

Niko tebe ne tera da podesis 300W kao oni na testu ni za AMD ni za Intel i dalje na ~200W ovi CPU su itekako dobri, sad je vise pitanje kome trebaju

Kako su po difoltu podešeni?
Meni, tebi i verovatno većini na forumu nije problem da ga podese kako žele.
Stavi se u poziciju nekoga kome treba WS između ostalog i za renderovanje npr. Blage veze nemaš ni da l imaš intel ni amd ni na kolko ghz radi. Znaš da si tražio što bolje, potrošio 1000e na cpu i kuler. A onda pustiš render i ne čuješ svoje misli od kulera koji ne mogu da ohlade procesor, a uz to počinje i da ti bude vrućina...
Ništa od ovoga ne bi bilo za neosetnu razliku u performansama.

Sve to stoji i za AMD i za Intel doduse intel malo vise trosi ali neki su odvrnuli ploce iznad defaulta , pitaj njih zasto ili specificnu plocu koju su koristili od ovih sto su je tako setovali

Tetsovi takodje poakzuju da su i 7xxxx i 13xxx kad se spusti potrosnja na 70-90W prakticno identicno stedljivi tako da je sve to ok, forsirju se danas veci limiti i na GPU i na CPU i to se u biosu lako podesi, ko ne zeli ili ne zna nek kupi i5 ili kozulu i nema problema

Nije nesto sto i ja bas podrzavam ali nije ni smak sveta

1666315393176.png

Ovo je sustina svega. 185W naspram 295W za slicne performanse u multithreaded poslu. S obzirom na skok cena EL skoro svuda po Evropi, ovo ce biti bitna stavka na duze staze za ljude kojima 13900k/7950x trebaju za vece i duze opterecenje, koliko god pojedini pokusavali da predstave "this is fine" situaciju. A nije u redu, nikako. Za igre ce 13600k biti alfa i omega bar do potencijalno boljeg i5 iz ML serije. Pa 5995WX je daleko lakse ohladiti nego ova dva monstruma.

Ono sto me brine je da smo mozda dosli do tacke kad trenutni koncept CPU-a udara u barijeru fizicko/temperaturne granice. Nesto ce radikalno morati da se menja.

taj test nije ispravan ali ne znam kako uspete da nadjete svaki takav..(radi se o bug u bios) i kakve veze sad ima KGB propaganda sa cenom struje kao da slusam RTS
Ovde je anomalija detektovana na HUB testu
generalno su procesori veoma slicno efikasni od 60-200W sa malom prednoscu zen4 i to je to

ovake gluposti neko namerno podplacen siri po netu i to se konstantno desava sa intelom od stren AMD-a i nikom nista, jednu red da kazes na AMD therdu uglavnom ide ban ili napad, toliko o objektivnoscu ljudi
1666319921038.png

Ovde ti deluješ kao "poDplaćen" 😂 Šta si se isprimao na poluproizvod. Procesori su loši na defaultu, jer ne može ni sa custom loop-om da se ohlade. To je realno promašaj, a ti se loži u dalje na koji fps više u 1080p teatovima.

Meni se čini da se AMD žestoko zeznuo sa 5800x3D 🙂....mnogo je dobar za cenu (u igrama)...mada ja mislim da je 5800x još bolji jer je mnogo jeftiniji za sada....

Gde nije, 13600K treba 50% vise struje za 10% vise performansi u odnosu na 7600x u igrama. (po techpowerup test-ovima).

Hipoteticki 7600x3D bi razbubecao 13600k u februaru.

Jok, ako padne cena na 10% ispod 13600K to su iste performanse po ceni, za 50% nizu potrosnju za AMD. Po ceni na izlasku, da DoA.
Pa opet se nece isplatiti, jer za AMD mora nova ploca i DDR5, dok za Intel moze ploca iz serije 6 i DDR4. DoA je DoA.

13600K je DoA u poredjenju sa 12400 overclock-ovanim na ~5.3GHz

MSI B660M Mortar Max Wifi DDR4 je dostupna u Australiji za $170 (americkih bez poreza preracunato).

A Asrock B660M PG Riptide ce biti jos jeftinija od toga (odnosno za isto cenu jednog 13600K se uzme 12400+ploca i dobije skoro pa isto).

13600K je DoA u poredjenju sa 12400 overclock-ovanim na ~5.3GHz

B660M Mortar Max Wifi DDR4 je dostupna u Australiji za $170 (americkih bez poreza preracunato)
Ako je tako slazem se, moram da priznam da nisam bio cuo da je BCLK overklok na novoj platformi viable i siroko podrzan, mada ruku na srce nisam ni previse pratio. Kad god se u zadnjih par godina javljao BCLK OC, ili je bio ogranicen na par ploca u vidu bug-a u BIOS-u ili u vidu feature samo za ROG ploce.

Mada sa druge strane i5 12400 nema E jezgra.

Ako je tako slazem se, moram da priznam da nisam bio cuo da je BCLK overklok na novoj platformi viable i siroko podrzano, mada ruku na srce nisam ni previse pratio. Kad god se u zadnjih par godina javljalo, bilo je ograniceno na par ploca ili kao bug u BIOS-u ili feature samo za ROG ploce.
Radi super, Intel nije reagovao uopste da ogranici. Jedino je problem sto nikako da se pojavi ova ASrock PG Riptide sire u svetu. Trebalo bi da bude ~$110-$140 (americkih bez poreza). A ima odlicnu VRM sekciju

Stavi se u poziciju nekoga kome treba WS između ostalog i za renderovanje npr. Blage veze nemaš ni da l imaš intel ni amd ni na kolko ghz radi. Znaš da si tražio što bolje, potrošio 1000e na cpu i kuler. A onda pustiš render i ne čuješ svoje misli od kulera koji ne mogu da ohlade procesor, a uz to počinje i da ti bude vrućina...
Ovako je podesen 13900k - CPU od 700EUR, tesko da ce to kupovati vise od 1% kupaca

1666339473447.png
Ovako je podesen 13600k - 360Eur - ovo ce se kupovati dosta cesce.
1666339573023.png
Ovo je sve render, nije AVX i prime 95. U igrama je 15-20C manje

Poslednja izmena:
Meni je tu fali jedan grafik. U test setupu su pominjali Noctuu i to su postavili ali bio je i AIO 420mm to nisu postavili...verovatno bi razlika bila 1 do 3 stepenena možda zato ali je opet čudno...rekli da su testirali a nisu stavili...

U igrama su temperature mnogo normalnije. Zato sam i rekao, 13600K i mid-range vazdusno hladjenje i to je to.
cpu-temperature-gaming.png

Jedino ne znam sto se neki ovde toliko loze na gejming rezultate u odnosu na AMD kad cemo pocetkom sledece godine dobiti Ryzen 7000 X3D procesore koji ce biti ispred Intela u igrama. Platforma ce i dalje biti skuplja, ali AMD ce svejedno biti prvi sto se tice gejminga. Meni je svejedno jer obe platforme postizu brojke koje su vise nego dovoljne svakom osim patkometristima ali, tehnicki, AMD ce biti drugi samo par meseci, a onda Intelu ni 13900KS nece pomoci.

U igrama su temperature mnogo normalnije. Zato sam i rekao, 13600K i mid-range vazdusno hladjenje i to je to.

Jedino ne znam sto se neki ovde toliko loze na gejming rezultate u odnosu na AMD kad cemo pocetkom sledece godine dobiti Ryzen 7000 X3D procesore koji ce biti ispred Intela u igrama. Platforma ce i dalje biti skuplja, ali AMD ce svejedno biti prvi sto se tice gejminga. Meni je svejedno jer obe platforme postizu brojke koje su vise nego dovoljne svakom osim patkometristima ali, tehnicki, AMD ce biti drugi samo par meseci, a onda Intelu ni 13900KS nece pomoci.
To sto je 13600K nesto bolji u igrama od 7600x nije od presudnog znacaja, mnogo vise znaci sto je dobar i u aplikacijama, tj. dosta je bolji. VAzno je imali dobar CPu u svemu, podjednako. 3D cache ce popraviti performanse u igrama AMD-u ali nece uticati sto se tice brzine rendera. Mislim da ce 3D kes biti samo na 8 jezgarnom CPU jer je bitno da ima 1 CCX kao sto smo svi videli u testovima, a igre i onako ne traze vise do 8 jezgara (da ne kazem 6). Sledeci pomak moze biti sa sledecom novom generacijom, ali tu ne treba ocekivati cuda. Sada su nategli taktove i potrosnju do nekih realnih granica, dalje tu nema prostora. jedino IPC da se popravi. Ocekujmo manji skok performansi u igrama u sledecoj generaciji. 3D cache od 100MB nece skoro postati "standard" jer nazalost kosta i tu je sad "vaganje", da li da daju vise kesa ili povecaju kes. Kes donosi dobit u igrama i skoro nigde vise, a vrci broj jezgara donosi u renderu i aplikacijama koje koriste vise jezgara. Sve je to balans i tesko je to sve uklopiti. Sto se nas kao korisnika tice 13600k je zaista dobro balansiran prozivod.

Ja lično mislim da se mnogo više PC računari koriste za igre nego za rad...samo što ako ovako nastave sa divljanjem i cena i potrošnje i temperatura mislim da će to biti kraj PC gaminga...

Imaš za oko 100e Patriot 3600 mhz. Nema šta da zna klokat, učitaš XMP i vozi.

"Meni, tebi i verovatno većini na forumu nije problem da ga podese kako žele."

Tocno to, gdje su oni koji ne znaju nit konfu sastavit ili ukljucit xmp ako nije po defaultu ? *** govore kak je 13600k/13900k jako dobro klokaju i "pregaze" AMDa, onda odem na overclockers.net i oni kaj non stop klokaju i prethodne serije ne znaju od kud da pocnu i mjenjaju 100 stavki u biosu da im ne crasha tokom testa. Isto tak vrijedi za memoriju, Intel i sad sa ovom generacijom ima veliki bump fpsa sa tipa standard 3200 CL16 na 4200 CL15-16, no, kak ce netko tko se u to ne razumije znat ? 99% takvih samo uzme komp i igra igre... Imam dosta frendova sa discorda jos iz PUBG dana kad ga je igralo po 3mil ljudi, dan danas igraju kompetitive za novce, svi imaju intel/nvidia konfu ali niti jedan ne zna niti ne zeli klokat.

Ja ne razumem tebe šta hoćeš da kažeš uopšte. O kom overklokovanju je reč? Učitavanje XMP profila nije nikakvo klokovanje, jer on automatski podesi takt, latence, a na nekim pločama i napon koji treba za XMP.
Ko ne zna da podesi, šta sad, koristi ram na 2133 ili 2400 koliko mu ploča podesi na auto.

Nazad
Vrh Dno