Šta je novo?

Intel 13. gen (Raptor Lake)

Ja ne razumem tebe šta hoćeš da kažeš uopšte. O kom overklokovanju je reč? Učitavanje XMP profila nije nikakvo klokovanje, jer on automatski podesi takt, latence, a na nekim pločama i napon koji treba za XMP.
Ko ne zna da podesi, šta sad, koristi ram na 2133 ili 2400 koliko mu ploča podesi na auto.
Opcenito pricam, ako netko ne zna ukljucit XMP/DOCP, sigurno nece znat nit klokat ili ram ili procesor. Evo tipa ovi, govore da je Intel bolji u gamingu, naravno, ram platili 150€ 3600 CL16 a stoji bez XMPa, jedan komp dosao sa vec iskljucenim turbo boostom za proc tak da je 12600k radio na ispod 4.5ghz u igrama. Ista stvar sa onima koji kupe 144hz monitor a godinama nisu skuzili da im radi na 60hz jer se manualno treba podesit.

Opcenito pricam, ako netko ne zna ukljucit XMP/DOCP, sigurno nece znat nit klokat ili ram ili procesor. Evo tipa ovi, govore da je Intel bolji u gamingu, naravno, ram platili 150€ 3600 CL16 a stoji bez XMPa, jedan komp dosao sa vec iskljucenim turbo boostom za proc tak da je 12600k radio na ispod 4.5ghz u igrama. Ista stvar sa onima koji kupe 144hz monitor a godinama nisu skuzili da im radi na 60hz jer se manualno treba podesit.
Pa to je problem tih ljudi koji ne znaju da uključe XMP. Znaš kako, nije računar za svakoga. Ako pored ovoliko materijala po internetu ne mogu osnovne stvari da se nauče, onda šta da pričamo dalje. Učitavanje XMP-a je daleko od dizanja rama na više taktove i spuštanje latenci, kao i overklok procesora (mada ovo je postalo prelako već godinama unazad, posebno kod Intela, dok je moglo da se ohladi).
Sada je došlo neko drugo vreme, nategnuto do samog maksimuma i sada jedino može da se radi unvervolt, uštrojavanje power limita da procesor ne bi išao na 100 stepeni u ozbiljnom loadu. Izgleda da mora da se navikavamo na to.

To nam je, do neke radikalne nove tehnologije.
Ili da prave ogroman IHS kao Threadripperi, da malo pomognu raspoređivanje toplote...

PS: za 3D cache fetišiste...u igrama gde cache ne igra veću ulogu je bacanje para. A ima ih podosta. Ne znam zašto su svi zaboravili na tu "sitnicu" i uhvatili se samo za slučajeve gde daje dobar boost. Ako neko pouzdano zna da je taj cache dobar za tu-i-tu igru i igra samo te igre, onda je odlična kupovina. U suprotnom, nije...

Tehnički XMP jeste overclock ali u praksi i nije...
Ali ipak i u praksi nazalost smatra se overklokom. Evo kod mene 1 modul od 16GB radi 3200 XMP, drugi nece, nikako cak i uz cackanje tajminga, dobrano dizanje napona, jok nikako na 3200, hoce samo na 3066. Na tih 3066 radi "XMP" bez greske, out of the BOX, auto seting. Kad pokusas reklamaciju dobijes lep odgovor da je 3200 XMP "oveklok" i da NIJE GARANTOVAN takt iako jedan modul radi a u istom slotu drugi modul "baca" stotine gresaka u Memtest. Ocigledno je do jednog modula, ali dzaba, nece da priznaju jer je to sve tehnicki gledano overklok. U pitanju je "smrdljivi" Kingston.

Ako je na listi podržane memorije za ploču koju imaš i za predmetni takt i te kako jeste razlog za RMA sada druga je stvar što u Srbiji svi pokušavaju da izbegnu svoje obaveze....naravno ovo važi ako si stikove uzeo kao kit, a ne posebno stik po stik...

Nego kada se očekuje da se Raptor pojavi kod naših trgovaca?

Naravno da su stikovi KIT i da je sve ocigledno i jasno, ali kao sto kazes u SRB sve ide kako ide, a zivot je kratak i zivci nisu za habanje tako da osta RAM na 3066. 😉

Ne znam zašto su svi zaboravili na tu "sitnicu" i uhvatili se samo za slučajeve gde daje dobar boost.
Zato sto imas ~1.5 milion ljudi koji nikad nista drugo osim World of Warcraft nece igrati za ceo svoj zivot, a 5800x3D kida u WoW-u. Oni sklapaju komp oko samo jedne igre i poprilicno su glasni na reddit-u, discord-ima, komentarima na youtube-u.

Naravno da su stikovi KIT i da je sve ocigledno i jasno, ali kao sto kazes u SRB sve ide kako ide, a zivot je kratak i zivci nisu za habanje tako da osta RAM na 3066. 😉
Često upali piši Kingstonu dirketno i traži RMA...naravno objasniš situaciji nema šta da izgubiš.

Tocno to, gdje su oni koji ne znaju nit konfu sastavit ili ukljucit xmp ako nije po defaultu ?
Masovno sad takvi ljudi placaju "konsultacije" od par stotina evra, da im youtuber/influencer namesti na daljinu.

#Jufes 6.2GHz OC certified

Samo 500 evra za nestabilan overclock.

Pa to je problem tih ljudi koji ne znaju da uključe XMP. Znaš kako, nije računar za svakoga. Ako pored ovoliko materijala po internetu ne mogu osnovne stvari da se nauče, onda šta da pričamo dalje. Učitavanje XMP-a je daleko od dizanja rama na više taktove i spuštanje latenci, kao i overklok procesora (mada ovo je postalo prelako već godinama unazad, posebno kod Intela, dok je moglo da se ohladi).
Sada je došlo neko drugo vreme, nategnuto do samog maksimuma i sada jedino može da se radi unvervolt, uštrojavanje power limita da procesor ne bi išao na 100 stepeni u ozbiljnom loadu. Izgleda da mora da se navikavamo na to.
Ma mislim i do hobija je... Nekog jednostavno NE zanima klokanje iako tipa kod 12600K-13600k moze bit lagano... Ako gejmas, iskljuci ove nepotrebne jezgre, stavi fiksni klok i pocni tipa od 1.35v i testiraj, 10-15min u stress testu i nakon toga u cpu intenzivnoj igri. Za ram je pak druga stvar, to stvarno ne moze svatko jer ima mali milion stvari koje treba promijenit, i jedna stvar od tih milion stvari ti moze davat greske prilikom stress testa.

Zato sto imas ~1.5 milion ljudi koji nikad nista drugo osim World of Warcraft nece igrati za ceo svoj zivot, a 5800x3D kida u WoW-u. Oni sklapaju komp oko samo jedne igre i poprilicno su glasni na reddit-u, discord-ima, komentarima na youtube-u.
Neka su. U US 5800X3D i 13700KF koštaju praktično isto...ja bih uzeo 13700K bez da trepnem.

Evo i poređenja 7950X i 13900K na 65 i 125W: https://www.club386.com/intel-core-i9-13900k-vs-amd-ryzen-9-7950x-at-125w-and-65w/

Maltene isti sem u par slučajeva, čak i temperature i potrošnja...

^ možda koštaju procesori, zato ploče i memorija ne koštaju isto. Takođe velika mogućnost i menjanja hlađenja u slučaju da proizvođač ne šalje podršku za novo kacenje na ploču ili eventualno se mora kupiti. To sve diže ulaganje. A 5800x 3D može da radi na nekoliko generacija ploča u nazad.

A nije li 5800x bolji izbor onda malo sporiji u igrama ali brži u svemu ostalom i 40% jeftiniji....?

^ ja govorim za one koji će iskljucivo koristiti za gaming, kod mene je 5900x i ne bih uzimao drugi jer PC nije samo za igrice namenjen.

A nije li 5800x bolji izbor onda malo sporiji u igrama ali brži u svemu ostalom i 40% jeftiniji....?
Zavisi kod korisnika, drugih programa i igara. I koje trziste/koja cena.
5800x je DoA u poredjenju sa 5700x za $230.
5700x je DoA u poredjenju sa 5600 za $130 (za igre 😅 )

pogotovo za 4K rezoluciju*. Sa druge strane

13600K za $280 je super kupovina:

velika mogućnost i menjanja hlađenja
Ne bih se složio...LGA1700 je na tržištu dovoljno dugo, začudilo bi me da kuleri koji su sada na tržištu nemaju mount za njega, kao i da neko od proizvođača nema mount kit za slanje ili prodaju. A i zašto bi menjao ceo kuler kad možeš da uzmeš samo mount za male pare ili za dž?

Za ploče stoji, mada je razlika između B550 i B660 sada dosta manja, iz nekog razloga...

Zavisi kod korisnika, drugih programa i igara. I koje trziste/koja cena.
5800x je DoA u poredjenju sa 5700x za $230.
5700x je DoA u poredjenju sa 5600 za $130 (za igre 😅 )

pogotovo za 4K rezoluciju*. Sa druge strane

13600K za $280 je super kupovina:

Pa ja poredio istu "klasu" 5800 i 5800 🙂....a naravno ima neke logike u tome što pričaš..za mene 13900k pa kud puklo 🙂..a lako može nešto da pukne ili da se zapali ha ha 🙂

Ne bih se složio...LGA1700 je na tržištu dovoljno dugo, začudilo bi me da kuleri koji su sada na tržištu nemaju mount za njega, kao i da neko od proizvođača nema mount kit za slanje ili prodaju. A i zašto bi menjao ceo kuler kad možeš da uzmeš samo mount za male pare ili za dž?

Za ploče stoji, mada je razlika između B550 i B660 sada dosta manja, iz nekog razloga...
Govorim ti na primer ko je na Ryzen 2700x ima jedinu stavku da uzme 5800x 3d. Dalja ulaganja nema. A kod intela mora ploča, ddr5 i traženje mount od fabrike. Neće uložiti ni blizu za performanse +/- 5%

Ja se slažem AMD trenutno ima superioran proizvod u odnosu na intel. Realno Intel je dugo bio lider pa se uspavao...i verovatno će morati i da menja neke navike...čak i ovo da dve generacije procesora mogu na jednu ploču je ravno čudu.

kod intela mora ploča, ddr5 i traženje mount od fabrike
Ploča...zavisi koju trenutno imaš.
DDR5? Zašto? Raptor radi sa DDR4.
Mount je takođe situacion...ko ima mator kuler, moraće da traži, da.

Slažem se da je 5800X3D bezbolan upgrade za ljude sa postojećim AMD sistemima. Za one koji to nemaju i kupuju nov sistem, mislim da je 13700K bolja kupovina...

Ja se slažem AMD trenutno ima superioran proizvod u odnosu na intel. Realno Intel je dugo bio lider pa se uspavao...i verovatno će morati i da menja neke navike...čak i ovo da dve generacije procesora mogu na jednu ploču je ravno čudu.
Moglo je na Z170 AsRock OC Fomrula od 6700k do 9900k da se koristi 😀

@jurodivi ako uzima sistem iz nule opet dođe jeftinije da uzme 5800x 3d. Ploče su jeftinije i pri tome može uzeti bolju klasu za iste pare koja je lošija kod intela. Po meni ako ide na intel glupo je ići da ddr4. U krajnjem slučaju do osobe zavisi šta mu više odgovara.

Na koju foru AMD ima superioran proizvod ? Dovoljno je samo pogledat cijene B650 ploca za Ryzen i uz to sto moras kupovat DDR5 ram. Realno, imam 5600X, i da sad idem nesta kupovat za gaming nebi gledao nista drugo nego Intela, zasto ? Pa eventualno zato sto 13600k kosta isto kao i 7600X a nesto je bolji u gamingu, i najjeftinija Z690 je 233€ gdje ja gledam (Mindfactory), dok je najjeftinija B650 ploca 228€. Intel kad izbaci B seriju ploca (i da je 200€) na kojima zapravo mozes klokat, nitko vise nece gledat ryzena.

Na koju foru AMD ima superioran proizvod ? Dovoljno je samo pogledat cijene B650 ploca za Ryzen i uz to sto moras kupovat DDR5 ram. Realno, imam 5600X, i da sad idem nesta kupovat za gaming nebi gledao nista drugo nego Intela, zasto ? Pa eventualno zato sto 13600k kosta isto kao i 7600X a nesto je bolji u gamingu, i najjeftinija Z690 je 233€ gdje ja gledam (Mindfactory), dok je najjeftinija B650 ploca 228€. Intel kad izbaci B seriju ploca (i da je 200€) na kojima zapravo mozes klokat, nitko vise nece gledat ryzena.
Na foru da sada kupiš ploču i možeš posle u nju da utakneš 3 4 nova procesora. To za sada kod Intela ima samo u crtanom filmu....

VAzno je imali dobar CPu u svemu, podjednako.

Zašto kad su meni, a i većini ljudi kojima je PC primarna gejming platforma, jedino bitne gejming performanse?

A i danas GPU se koristi za skoro sve sem kompajliranja i CAD programa ako se ne varam, tako da zaista ne vidim razlog da svi imaju procesore koji su dobri u svemu.

Ne kažem da je 13600K loš, naprotiv to mi je lično generalno najbolji CPU ove generacije, ali većini ljudi CPU treba samo za gejming.

Dobro to vrijedi znaci za AM4, a jedini kompetitivan procesor (prema 13gen i Zen 4...) u AM4 ploci je 5800X3D kosta malo vise od 400€.
AM5 je macak u vreci... ne znas dal ce izbacit R5 7600, ne znas dal ce se spustit cijene ovih ploca, ne znas kolko ce jos slagat na prezentacijama (prvi put su to napravili sad na Zen4 launchu, prije to nisu radili, bar ne u ovolikoj mjeri).

Nazad
Vrh Dno