Šta je novo?

Intel 13. gen (Raptor Lake)

Ne razumem, otkud 4 jezgara u istom kontekstu sa future proofing-om? Jel trebamo da dignemo frku zato sto nema Alder Lake dual core pentiuma bez HT-a?
Otkad 12100F posle nekoliko generacija 4-jezgara koji ne teraju nove igre kako treba, moze i nove, bez probleme, sa 0.1% fps-om xD. (Pa se vodim logikom ako 13100F donese slicno, samo moze da se prodao 12100F, nastavi sa 13100F, i jos par godina odlaze upgrade na nesto jace.

Ali generalno sam dao kao primer trend-a gde posto je sve rebrend starijh jezgra, a Intel ionako daje samo 2 generacije ploca, da je bilo kakav future proofing na Intel platformi nerealan.

I AMD odradio plasiranja starih i na dektop, i na laptop, manjak napretka za jeftine komponente je nazalost inficirao i procesore (posle grafickih).

Default klok? Je l' to ram na 7800MHz (2x3900Mhz)?
Jeste 7800. Test stabilnosti prolazi negde na 7500 mozda i 7800 zaboravio sam sta nam je rekao Nick Shih nece se ram koristi za svaki dan tako mi je bitno za moje testove na koliko prolazi ali moze i 8000 i 8266 sve to na vazduhu sa cl 32 i cl 34 na 7800 ovo sa slike radi na 1.45V za 8000 mu vec treba 1.7V sve ovo su goli OEM stapovi DDR5 hladnjaci su pristizanju. A die konacno pravi osetniju razliku od ddr4

Koliko uticaja na rezultat ima brzina/odziv rama? Je l' bas osetna razlika izmedju recimo 5600/6000 C36 i tih nenormalnih brzina? Ne znam da li ja smem da pitam i da li ti smes da postavis ali ako smemo, ziv bio spici jedan v-ray benchmark. Samo brojka mi treba da spavam mirno :D

Isto kao i za SSD razlika je velika u sintetici u realnom radu za 90% ljudi ništa se ne vidi.

Koliko uticaja na rezultat ima brzina/odziv rama? Je l' bas osetna razlika izmedju recimo 5600/6000 C36 i tih nenormalnih brzina? Ne znam da li ja smem da pitam i da li ti smes da postavis ali ako smemo, ziv bio spici jedan v-ray benchmark. Samo brojka mi treba da spavam mirno :D
Ako budem u prilci da pustim posto nije to sada kod mene kuci nego kod drugara pusticu ti. Za svaki dan tesko da moze da se vidi razlika za nase takmicarske stvari vec treba da bi to sve bilo svoj na svome. Za svaki dan ove Kingston kitove od 6000mhz cl32 je majka mara. Kao ovaj sa slike samo 6000 ja sam uzeo ovaj da probam 6400 bin isti dan kada su mi javili da ima ovaj novi A die tako imam ovaj 6400 za rezervu. I stari 6000 fury se lepo pokazao to je prvi DDR5 6000 koji je dosao u srbiju to mi je prvi ddr5 koji sam kupio i zadovoljan sam.
Kako koji benchmark reaguje na memoriju. Y-crancher je vezan skoro samo iskljucivo za mem protok i jos pored toga koristi AVX512 instrukcije on najvise ima boosta od memorije, pa posle geekbench 3 i 5 X265 benchmark isto i najmanje CB20 ali opet ima eto gore na slici ima dva rezultata 100 poenta razlike izmedju memorije 4800 i 7800 za takmicenje je to mnogo a za ovako nije, vrv 5600 ili 6000 ram bi vec doneo dovoljne perfomanse. I da superpi 32M voli brzi odziv memorije ali to je za nas sladokusce bas :)
Isto kao i za SSD razlika je velika u sintetici u realnom radu za 90% ljudi ništa se ne vidi.
Upravo od evo pro samsunga imaju korist malete samo ovi sto rade sa 4k 8k vidima i mozda neki sto rade AI i to nisam siguran ali lepo je kada sije 6000 7000 read write :D

Prilozi

• kingston.jpg
    kingston.jpg
    150.3 KB · Pregleda: 96
Otkad 12100F posle nekoliko generacija 4-jezgara koji ne teraju nove igre kako treba, moze i nove, bez probleme, sa 0.1% fps-om xD. (Pa se vodim logikom ako 13100F donese slicno, samo moze da se prodao 12100F, nastavi sa 13100F, i jos par godina odlaze upgrade na nesto jace.

Ali generalno sam dao kao primer trend-a gde posto je sve rebrend starijh jezgra, a Intel ionako daje samo 2 generacije ploca, da je bilo kakav future proofing na Intel platformi nerealan.

I AMD odradio plasiranja starih i na dektop, i na laptop, manjak napretka za jeftine komponente je nazalost inficirao i procesore (posle grafickih).
U prici o future proofingu je apsolutno nevazno koliko jezgara ima budget procesor, kao i frekvencija na kojima oni rade. Jedina vazna stvar je koliko je jak najjaci procesor na socketu.

Zvucis kao ljudi koji su vrhunili na i3 7350k jer su mogli da ga overklokuju i pricali kako "igrice ionako ne koriste vise od 2 jezgra".

Ako vec mislis da je 4 jezgara dovoljno, koristi i3 12100f dok ne bude bilo dovoljno i onda uradi upgrade na i7/i9 iz 13 serije ako vec ne zelis da menjas maticnu.

Ako budem u prilci da pustim posto nije to sada kod mene kuci nego kod drugara pusticu ti. Za svaki dan tesko da moze da se vidi razlika za nase takmicarske stvari vec treba da bi to sve bilo svoj na svome. Za svaki dan ove Kingston kitove od 6000mhz cl32 je majka mara. Kao ovaj sa slike samo 6000 ja sam uzeo ovaj da probam 6400 bin isti dan kada su mi javili da ima ovaj novi A die tako imam ovaj 6400 za rezervu. I stari 6000 fury se lepo pokazao to je prvi DDR5 6000 koji je dosao u srbiju to mi je prvi ddr5 koji sam kupio i zadovoljan sam.

Upravo od evo pro samsunga imaju korist malete samo ovi sto rade sa 4k 8k vidima i mozda neki sto rade AI i to nisam siguran ali lepo je kada sije 6000 7000 read write :D
Ja sam kupio adata 6000 40 40 naravno sa RGBom 2x16 kit :)...ali čekam procesor da izađe tako da nemam pojma kao radi...Adata ima ok recenzije, a jeftinija je bar kod nas za oko 110 evra od Kingstona 6000....26k naspram 37k RSD...a št ose tiče primećivanja razlike u brzini to sam i ja rekao i slažem se kako je lepo kada imaš veliku :p...brzinu

U prici o future proofingu je apsolutno nevazno koliko jezgara ima budget procesor, kao i frekvencija na kojima oni rade. Jedina vazna stvar je koliko je jak najjaci procesor na socketu.

Zvucis kao ljudi koji su vrhunili na i3 7350k jer su mogli da ga overklokuju i pricali kako "igrice ionako ne koriste vise od 2 jezgra".

Ako vec mislis da je 4 jezgara dovoljno, koristi i3 12100f dok ne bude bilo dovoljno i onda uradi upgrade na i7/i9 iz 13 serije ako vec ne zelis da menjas maticnu.
Intel je cudo sa tim glupim modelima koji sluze samo za takmicenje a ne prodaju kao takvi nego kao to ce ljudi kupovati bas sa tim kabyem 7350k, 7740x, 7640x da ih pitam koja je fora sa tim modelima, Isto tako danas G7400 kosta 70 80$ 2 core 4 therd procesor ko normalan to kupi kada je ploca za njega isto toliko i kada je 12100 samo malo skuplji. 12100 bi bio super procesor da ima neka ploca za 100 120 i da moze BCLK oc ali te sa BCLK oc se prave samo za kinesko trziste i kostaju 200e ima Asrock i MSI Mortar ali morat MAX je sam externim kontrloerom za bclk oc.
Ja sam kupio adata 6000 40 40 naravno sa RGBom 2x16 kit :)...ali čekam procesor da izađe tako da nemam pojma kao radi...Adata ima ok recenzije, a jeftinija je bar kod nas za oko 110 evra od Kingstona 6000....26k naspram 37k RSD...a št ose tiče primećivanja razlike u brzini to sam i ja rekao i slažem se kako je lepo kada imaš veliku :p...brzinu
E moj kinston 6000 cl40 isto kao tvoj adata samo sto ja jurim Hynix cipove. 27.9 prestaje NDA a 20.10 krece prodaja. Nisam stigao detaljno da se pogiram ali ozibljno se greje e sada ne znam dal je to bilo zato sto mu je ploca dala iz nekog razloga mnogo visok napon ili su takvi vrv zato sto mu je ploca dala 1.34V

Poslednja izmena:
12100 jeste super procesor, samo ne za OC.
Ljudi po forumima ne shvataju da su entuzijasti malecki deo tržišta, beznačajan čak. SOHO korisnici, ljudi kojima treba samo mašina za puštanje filmova i poneku igru i casual/budget igrači brojno daleko prevazilaste entuzijaste i overklokere i za njih su 12100 i slični procesori savršeni. Dokle god ti procesori budu držali korak sa softverom i namenama za koje se kupuju, biće aktuelni.

@Solesoslav
Pominjao si dugovečnost...Kad su izažli prvi quad-core procesori, ne sećam se... Ryzeni su izašli 2017. godine, pre 5 i nešto godina, Bulldozeri još ranije. Svi su se klanjali dolasku 6+ core procesora koji su bolji od Intela međ' narod, sahranjivali su se 4-core procesori...i evo, nikako da se sahrane, još su živi i zdravi, prodaju se dobro i prodavaće se bar još 1-2 generacije. Ako to nije dugovečnost, ne znam šta je...

@d0minat0r hvala unapred, bez obzira ako ne budes uspeo da testiras :)

Ja ne pricam subjektivno, niti kako bih ja licno. Ja licno nikad to iznad ne bih uradio, jer za 1-2 generacije procesori ce imati bolji IPC, sad ce imati i veci L2/L3 cache i 3D cache itd. Za moje licne potrebe vise jezgara mi ne igra nikakvu ulogu, cak stavise da sam imao 10700,11700, zamenio bih sa 12400, ili cak 12100, bolji single core i IPC. A ako ne bih zeleo da menjam maticnu uzeo bih AMD.

12100 unistava na GamersNexus i Hardwareunboxed test-ovima, iako su 2 generacije pre toga 4/8 procesori bili katastrofalni po pitanju minimalnog fps-a. I svi smo smatrali to je to, to je kraj. Kad ono cvrc milojko nije kraj, ipak moze jos uvek 4 jezgra, nego drugih stvari oko procesora, i evo ti ga 12100 uzdigao se iz pepela i ne stuca.

Odlozena smrt 4-jezgarnih za jos barem par godina. ko sto @jurodivi spomenu (cak i za 1080P, visok FPS), i dodatno kao sto @d0minat0r spomenu, da ima jeftinih ploca za overclock, pa nikom trebalo nista vise od 12100 na 5.3GHz za bilo koju igru, u bilo kojoj rezoluciji na bilo koliko herza.

@d0minat0r

130 eur Asrock PG Riptide za 12100F overclock xD, bila ~120 eur zadnjih ~2 nedelje od kad se pojavila, sad malo povecali.

Poslednja izmena:
Ja ne pricam subjektivno, niti kako bih ja licno. Ja licno nikad to iznad ne bih uradio, jer za 1-2 generacije procesori ce imati bolji IPC, sad ce imati i veci L2/L3 cache i 3D cache itd. Za moje licne potrebe vise jezgara mi ne igra nikakvu ulogu, cak stavise da sam imao 10700,11700, zamenio bih sa 12400, ili cak 12100, bolji single core i IPC. A ako ne bih zeleo da menjam maticnu uzeo bih AMD.

12100 unistava na GamersNexus i Hardwareunboxed test-ovima, iako su 2 generacije pre toga 4/8 procesori bili katastrofalni po pitanju minimalnog fps-a. I svi smo smatrali to je to, to je kraj. Kad ono cvrc milojko nije kraj, ipak moze jos uvek 4 jezgra, nego drugih stvari oko procesora, i evo ti ga 12100 uzdigao se iz pepela i ne stuca.

Odlozena smrt 4-jezgarnih za jos barem par godina. ko sto @jurodivi spomenu (cak i za 1080P, visok FPS), i dodatno kao sto @d0minat0r spomenu, da ima jeftinih ploca za overclock, pa nikom trebalo nista vise od 12100 na 5.3GHz za bilo koju igru, u bilo kojoj rezoluciji na bilo koliko herza.

@d0minat0r

130 eur Asrock PG Riptide za 12100F overclock xD, bila ~120 eur zadnjih ~2 nedelje od kad se pojavila, sad malo povecali.
E bas na taj ASRock sam mislio ali mislim da sa tog sajta ne salju u srbiju

E bas na taj ASRock sam mislio ali mislim da sa tog sajta ne salju u srbiju
Malezija valjda, daleko je to xD, bice blize nama uskoro, Sve prvo krene u Aziji pa onda ostatak sveta u zadnje vreme. +Spomenuse ljudi sto su vec bacili pogled na plocu, da je VRM sekcija odlicna, i nebo i zemlja u poredjenju sa drugim Asrock sekcija za prethodne ploce.

Cede suvu drenovinu.

Iscediše je valjda. Naguraše 5.5ghz all core. Aj i 6ghz all core da vidimo u OC i sa faznim hladjenjem da se hladi :D

Videćemo kako će da se ponađa kad se obori PL na razumniju meru...ili se uporedi sa Zen 4/12900K W za W.

Ono ekstremno grejanje je dolazilo od toga sto je ploca dala 1.34V procesru po diflotu. SPustio sam na 1.2V i sada je druga prica sve je mereno Fluke multimetrom

Pretpostavljam da ce i za njega biti potreban 360mm AIO.

Pa realno za 12900k je trebao. Imam jedan 12900k na be quiete dark rock u i bije na 90c bez problema

Steta sto je Intel stedeo na ILMu, pa su potrebni aftermarket frame-ovi da se procesor ne iskrivi. Kontam da bi i pod vazdusnim hladjenjem imao 5°C manje da je odradjen ILM kako treba.

Prilozi

• 1664270735290.png
    1664270735290.png
    1.4 MB · Pregleda: 66
U principu ocekivano, najavljivalo se da ce biti 10-15% vise cene u odnosu na Alder Lake MSRP.

Cekajte cene u evrima... Ako se ne varam 7600x je $300/370e.

Poceo je Live event pa cemo da vidimo

Vrh Dno