Šta je novo?

Instant Messanger pitanja

morbius

Rambo Amadeus
VIP član
Učlanjen(a)
08.03.2003
Poena
1,065
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5 5600X
Matična ploča
Asus Prime B350-Plus
RAM
16GB Corsair DDR4 CMK16GX4M2B3200C16
GPU
Sapphire Pure Radeon 9060 XT 16GB
Storage
XPG Gammix S11 Pro 1TB
PSU
Seasonic 520W 12Mii
Monitor
BenQ VZ2770 27"
Miš & tastatura
Motospeed Ck104, ProtoArc EM03
Mobilni telefon
Poco F5
Pristup internetu
  1. Optički internet
Posle duže vremena sam ponovo isprobao Trillian i ovaj put sam prilično zadovoljan kako radi. Neke ranije verzije koje su kod mene radile krajnje traljavo, ako su uopšte radile. Ipak, kao da je Cerulean napustio razvoj ovog programa, poslednja verzija je preko godinu dana stara, a primetno je da nedostaju mnoge opcije kod IRC-a i glasovna komunikacija kod MSN-a.
Zanima me ima li neki all-in-one IM program bolji od Trilliana? Kakva je Miranda?

Takođe, treba mi neki program za VOIP da bih mogao da besplatno zovem iz inostranstva. Vidim da puno ljudi hvali Google Talk, a i meni se čini da je najjednostavniji, tako da bi čak i moji roditelji (inače računarski potpuno nepismeni) mogli da ga koriste. Kakav je kvalitet zvuka preko Google Talka uz dial-up vezu? Koliko je kašnjenje? Baferuje li on poruku pre nego što počne da je pušta?
Hoće li neko ko koristi GM da mi na PM pošalje svoju Gmail adresu i kaže u koje je vreme obično na netu kako bih mogao da praktično isprobam GT, pošto ga niko od mojih prijatelja ne koristi. Ako kvalitet ne bude dobar, onda da uvedem ISDN (ADSL neće još dugo stići u Čačak).

sa mirandom sam veoma zadovoljan ali mi fali podrska za webcam pa zato drzim i msn na kompu. trillian sam zadnji put probao pre nekih godinu dana i nije mi se svideo.

google talk je odlican, na modemu sam i kvalitet razgovora je sasvim ok. mada najbolje da probas sam. poslao sam ti pm.

Miranda je open-source, bezveze bloated freeware đubre. Trillian je trenutno najbolji IM.

Poslednja izmena:
ja bih za voip probao skype
ja relativno cesto zovem inostranstvo i sa 56k radi sasvim pristojno.
mada koliko sam video to dosta zavisi i od provajdera
e da
a sad u verziji 2 ima i podrsku za webcam.....
http://www.skype.com/helloagain.html

Poslednja izmena:
ja koristim miranduIM, vrsi mi posao, ali ne mogu da je poredim sa Trillianom zato shto ga nikad nisam koristio...

E da... ajd molim vas, batalite te klinacke komentare, ovaj je mocan, onaj je extra... Ako neko napishe da je jedan bolji od drugog (ili treceg, ako se pojavi), zanima me da kaze bar jedan osnovan argument ZASTO!!!

ja sam dugooo koristio trilian, i onda sam na kraju popiiiiiii i instalirao obican icq lite najnoviji i skontao sam kolko to sve brze moze da radi i da mi nesecka TV na drugom monitoru.

Koristio sam i Mirandu i Trillian i Gaim i...
Odmah da kažem da je Gaim bedan ko i sav lin software i da ga ne treba razmatrati. Mislim da je portovan s lin platforme ali ne mogu da tvrdim 100% :D
Što se tiče Mirande, tu je Trillian bar za klasu iznad.
Dobra stvar kod Trilliana je što je Basic verzija besplatna. Ima sve mogućnosti kao pro. Pro verzija sadrži neke gluposti za video... Nikad to nisam koristio iako sam crack-ova svoju verziju.

Idemo dalje. Ono što kod Mirande nedostaje je što ne može da se formatira tekst. Pri tome mislim na podešavanje fontova da li su bold, italic, underline, veličinu i boju slova... Možda je moguće ali nema vidljive opcije, a ne trebam biti Albert A. pa da pronađem tako nešto. Tako da smatram da te opcije nema.

Zatim kod Mirande nedostaje to što po defaultu nema ugrađenu opciju prikazivanja avatara. Mora da se skine plugin koji nije veliki, ali mislim da je to jako velika mana. Avatari su velika prednost u odnosnu na IRC tehnologiju gde ne vidite sagovornika.

Zatim message history. Kod Trilliana je to na stvarno visokom nivou. Pored toga što postoji ugrađen kalendar pa je moguće pratiti logove razgovora po datumima, zabeležena su i sva stanja prilikom chat-ovanja. Pri tome mislim kada je korisnik promenio status iz Idle u BRB, kada je započeo transfer fajlova, itd. Još jedna prednost što se tiče korišćenja history-ija je ta što kad započnete nov razgovor s nekim, ne morate da lutate po history-iju da tražite ko je i o čemu ste pričali, već Trillian sam prikaže desetak redova teksta iz poslednjeg history-ija što je velika prednost.

Kod Trilliana je moguće prikazati avatare sagovornika u kontakt listi, dok kod Mirande to nije moguće što je opet veliki promašaj.

Zatim komande u Mirandi nisu lako dostupne. Da bih poslao fajl ili video podatke o sagovorniku, moram prvo da kliknem na neki zeleni trouglić, pa se pojavi padajući meni i onda izaberem opciju koja mi je potrebna. Kod Trilliana sve se radi iz jednog poteza klikom miša na vidljivu ikonicu.

Zatim sama notifikacija je mnogo bolja kod Trillian-a. Kad vam neko pošalje poruku, iskoči mali pop-up prozor koji se sam zatvori posle par sekundi. U njemu se nalazi deo teksta koji vam je sagovornik poslao. Putem istih tih prozorčića obaveštava vas kad se ulogovao ili izlogovao neki user iz vaše kontakt liste. Moguće je isključiti ova obaveštnja. Meni je nezamislivo korišćenje IM klijenata bez tih stvarčica.

Mirandu sam koristio relativno kratko i što sam je duže koristio, to sam više shvatao koliko je Trillian bolji izbor. Naravno, ni Trillian nije savršen ali je trenutno najbolji IM klijent. Na početku sam rekao da je Trillian za klasu ispred Mirande, sad mislim da je bar za 5 klasa ispred. Za neki poduži uporedni test potrebno je duže vreme koristiti oba IM klijenta, a ja nemam toliko vremena za gubljenje. Korišćenje Mirande pored Trilliana je upravo gubljenje vremena.

Pharos je napisao(la):
Što se tiče Mirande, tu je Trillian bar za klasu iznad.
Dobra stvar kod Trilliana je što je Basic verzija besplatna. Ima sve mogućnosti kao pro. Pro verzija sadrži neke gluposti za video... Nikad to nisam koristio iako sam crack-ova svoju verziju.
Miranda ima dobru podrsku za jabber za razliku od Trilijana; Trilijan zna da zeza sa karakterima, narocito ako ih prima od Mirande
Basic nema sve mogucnosti kao Pro, npr nema unicode, koji ionako nije sjajno resen

Ono sto je dobro kod Mriande jeste to sto mozes da je namestis kako ti odgovara. Odes na www.miranda-im.org i pogledas sta ima od doddataka (ima ih mali milion) i uzmes ono sto bi ti koristilo. Miranda ne mora da se installira, moze da se otpakuje. Mirandu, sredjenu kako vam odgovara, mozete nositi na flashdisk i koristiti je na drugom racunaru koji ima Windows.

Idemo dalje. Ono što kod Mirande nedostaje je što ne može da se formatira tekst. Pri tome mislim na podešavanje fontova da li su bold, italic, underline, veličinu i boju slova... Možda je moguće ali nema vidljive opcije, a ne trebam biti Albert A. pa da pronađem tako nešto. Tako da smatram da te opcije nema.
Postoje te opcije. Stavis tabSRMM, npr

Zatim message history. Kod Trilliana je to na stvarno visokom nivou. Pored toga što postoji ugrađen kalendar pa je moguće pratiti logove razgovora po datumima, zabeležena su i sva stanja prilikom chat-ovanja. Pri tome mislim kada je korisnik promenio status iz Idle u BRB, kada je započeo transfer fajlova, itd. Još jedna prednost što se tiče korišćenja history-ija je ta što kad započnete nov razgovor s nekim, ne morate da lutate po history-iju da tražite ko je i o čemu ste pričali, već Trillian sam prikaže desetak redova teksta iz poslednjeg history-ija što je velika prednost.
Promeniš dodatak za history. Može i Miranda da prikaze poslednjih n redova razgovora, ne brini se.

Kod Trilliana je moguće prikazati avatare sagovornika u kontakt listi, dok kod Mirande to nije moguće što je opet veliki promašaj.
Može i kod Mirande

Zatim komande u Mirandi nisu lako dostupne. Da bih poslao fajl ili video podatke o sagovorniku, moram prvo da kliknem na neki zeleni trouglić, pa se pojavi padajući meni i onda izaberem opciju koja mi je potrebna. Kod Trilliana sve se radi iz jednog poteza klikom miša na vidljivu ikonicu.
Kod tabSRMm mozes da posaljes fajl klikom na ikonicu u prozoru u kom se dopisujes sa nekim.

Zatim sama notifikacija je mnogo bolja kod Trillian-a. Kad vam neko pošalje poruku, iskoči mali pop-up prozor koji se sam zatvori posle par sekundi. U njemu se nalazi deo teksta koji vam je sagovornik poslao. Putem istih tih prozorčića obaveštava vas kad se ulogovao ili izlogovao neki user iz vaše kontakt liste. Moguće je isključiti ova obaveštnja. Meni je nezamislivo korišćenje IM klijenata bez tih stvarčica.
I kod Mriande se otvori prozor za notifikaciju. Meni je tupavo da mi iskace prozorce koje ce me obavestavati ko je dosao/otisao. Mnogo vise mi se svdija neki OSD ddatak koji to radi.

Mirandu sam koristio relativno kratko i što sam je duže koristio, to sam više shvatao koliko je Trillian bolji izbor. Naravno, ni Trillian nije savršen ali je trenutno najbolji IM klijent. Na početku sam rekao da je Trillian za klasu ispred Mirande, sad mislim da je bar za 5 klasa ispred. Za neki poduži uporedni test potrebno je duže vreme koristiti oba IM klijenta, a ja nemam toliko vremena za gubljenje. Korišćenje Mirande pored Trilliana je upravo gubljenje vremena.
Stvar ukusa.

Nova verzija Gaim-a, ako vec nije izasla, ce podrzavati voice chat na Gtalk. Moze li to 3lijan?

Jeste stvar ukusa, ali brate Miranda SMARA!!! Moraš gomilu pluginova da instaliraš da bi dobio nešto što hoćeš. A kod Trilliana ti je sve već manje više gotovo, samo instaliraš i pokreneš i super radi! Trillian je daleko bolji i lakši za uptrebu, takodje može da se nosi na flash disku zipovan i da se pokrene bilo gde! Kad sam instalirao mirandu, dobio sam "go" program, strašno sam se razočarao što sam morao da skidam razne pluginove i što je dosta komplikovano(za smrtnike). A kad sam instalirao Trillian sve je bilo već sređeno, samo da unesem podatke o ICQ, yahoo itd. i radi savršeno!

Moja preporuka je Trillian!

ps: koliko sam načuo može Google talk da radi i preko Trilliana, preko Jabber plugina!

Kao što rekoh, Trillian nije savršen ali je daleko ispred svih. Treba da stavljam neki tabSRMM da bih formatirao text? lol. Pa to je nešto najosnovnije i treba da bude odmah i lako dostupno. Miranda je shitina kao i velika većina open source softvera. Onda par zaluđenika sedne i na nekim levim sajtovima napiše neke pluginove koji joj nedostaju. I kad ja kažem kako je bedno što nema to i to, onda ti kažeš kako ima i nalazi se na nekom š sajtu. Nema svih stvari na zvaničnom sajtu. To isto kao kad sam nameštao Canon Pixma IP1000 na kupusari. Na jednom jedinom sajtu sam našao drajvere i eto, podržava ga kupusara :D
Kod Mirande skidaš raznorazne dodatke, kod Trilliana oni već dolaze u paketu. Sve je lepo podešenoo, a ako ti je malo, skidaš druge pluginove i gotova stvar. Ja kad sam prvi put seo za IM klijent, nisam ni znao da postoje pluginovi za njih. Trillian mi je sve pružio. Onda kad sam probao i druge, video sam da nedostaje ovo, nedostaje ono i tek sam onda saznao da i to postoji za IM. Nisi shvatio poentu mog posta. Poenta je bila da je Miranda daleko slabija od Trilliana. Za najobičnije formatiranje teksta potrebni su dodatni pluginovi ili neka podešavanja. Miranda je open source pa neko može napisati plugin koji prikazuje vremensku prognozu u babušnici. Da li ga to čini boljim?
Podržavam Open Source alternativu ali open source proizvod nije kvalitetniji od komercijalnog. Tako je bilo, tako će i ostati.

pavlex, Gtalk podrzava svaki jabber klijent ali samo Gtalk klijent, za sada, podrzava voice chat

Pharos, kao sto rekoh, stvar ukusa :)
Meni se 3lijan nije dopao mada jeste po nekim pitanjima bolji od Mirande (webcam, npr)
sto se formatiranja txta tice, to retko ko koristi, takva su moja iskustva

open-source VS komercijalni softver? koliko para toliko muzike
meni open source dobro radi posao :)

No thx ;)
Open source zahteva previše posla, neće nikad proći kod većine ljudi... to je činjenica!

jox je napisao(la):
ja koristim miranduIM, vrsi mi posao, ali ne mogu da je poredim sa Trillianom zato shto ga nikad nisam koristio...

E da... ajd molim vas, batalite te klinacke komentare, ovaj je mocan, onaj je extra... Ako neko napishe da je jedan bolji od drugog (ili treceg, ako se pojavi), zanima me da kaze bar jedan osnovan argument ZASTO!!!
Recimo Miranda ima bug kada šalješ poruku "stucne" i kasni prilikom slanja, plus često puta ne pošalje poruku.

meniije to i trilian radio (ne koristim mirandu, nikada ni nisam) + sto kad double klik na kontakt u 50% slucajeva mu treba po 20 sec da otvori prozor i zamrzne mi ceo komp, a kad stize poruka u 30% slucajeva ko da igram kvejk 4 i nemam memorije. Ja sam samo javio kontaktima koji nisu na ICQ da cu ja od sada biti samo na ICQ i to je to.

OK, pre nego što topic sasvim preraste u prepucavanje između ljubitelja Mirande i Trilliana da se javno zahvalim velco-u što mi je pomogao da praktično isprobam Google Talk. Program se pokazao odlično na dial-up vezi, više sam nego zadovoljan. Čak nije ni celokupan bandwidth zauzet, ima i malo slobodnog viška. Vredelo bi isprobati i MSN i Skype, ali mislim da će mi GT lepo završavati posao. Hvala svima.

Vrh Dno