Šta je novo?

Instaliranje NextCloud na NAS

• Začetnik teme Začetnik teme gpetar
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

gpetar

Slavan
Učlanjen(a)
19.01.2011
Poena
320
Dobar dan. Probao sam sa rergistracijom na NextCloud comunity,al je tamo neka ucena, nema postovanja dok ne ucestvujes u temama i slicno (kako da ucestvujem ako ne poznajem materiju). Elem, pitanje je sledece:

Kako da instaliram NextCloud na Thecus N4350?
Postoji owncloud u spisku apps, ali pravi problem kod kreiranja sifre. Support je nikakav niti sam nesto nasao online o tome problemu pa rekoh da probam NextCloud.
Da li neko ovakve stvari radi usluzno, platim da mi instalira na licu mesta.

Hvala

Ako kazes sta je to nesto, mozda mozemo da kazemo svoje misljenje.
Sto se tice deljenja, ono sto ti je potrebno je JAVNA ip adresa. Bez obzira da li je staticka ili dinamicka.
Ako imas javnu dinamicku adresu, mozes da iskoristis neki od DDNS servisa. To je servis koji ima svoj domen i tebi daju poddomen na koriscenje koji vodi do tvoje ip adrese. Ja sam koristio dynu, a cesto se preporucuje i duck. oba su skroz besplatna.
Dynu ima vise potencijalnih domena, ja sam birao ddnsfree.com jer zvuci najlakse. Proveris sta je od poddomena slobodno, recimo nextcloud.ddnsfree.com i to povezes na tvoj IP.
Posto se tvoj IP azurira redovno, potrebno je da kod sebe na server namestis i servis za azuriranje na dynu. To je mala skripta, jedan red teksta koji posalje tvoj svezi ip prema dynu serveru. Postavi se kao cron da radi na 5 minuta.
Bitan korak je da u nextcloud ubacis trusted proxy, odnosno domen kojim pristupas, inace se prijavljuje greska.

Opcija dva, ako nemas javnu adresu vec si iza CG NAT, moras koristiti neki proxy servis. Ja ne bih preporucio tailscale za ovo jer on zahteva da drugi korisnik ima instaliranu aplikaciju da se poveze na tvoj servis. Moja opcija u ovom slucaju je cloudflare tunel. Ovo zahteva malo vise podesavanja iako nije komplikovano u osnovi i zahteva kupovinu domena kod njih. .com domen je 10usd godisnje, a .win, .bet domeni su 5$ godisnje. win i bet su jeftiniji i prazniji, lakse ces naci ono sto ti treba, dok je com prenakrcan.
Napravis besplatni nalog, kupis domen, odes na zero trust servis, network, tunnels i ispratis kako se instalira njihov cloudflared servis.
U podesavanju tog tunela podesis public hostnames i namestis da recimo nextcloud.mojdomen.win vodi na internu ip adresu servera i porta.

Znam da može da se promeni da oni budu registar za taj domen ako je kupljen negde drugde, ali sam mislio da i za to postoji ograničenje koji je domen.
Zaboravio sam da napomenem da je i za ddns moguće koristiti cloudflare i sopstveni domen, čisto radi elegancije.

Samo budite oprezni sa cloudflared tunelima jer postoji rate limit. Cloudflare analizira traffic pattern, i ako ustanove da postoji ogroman upload/download mogu vam privremeno ili trajno uskratiti pristup.

Za slike baci pogled na Immich,možda ti bude interesantno.

Instalirao sam pre par dana nextcloud, međutim to nije ono što meni treba, pa sam instalirao Immich preko docker kontejnera i on je odličan.

Konfiguracija je ovakva: immich u docker kontejneru na debian serveru na ssd-u, storage je na posebnom disku od 500gb.

Preko rsynca cu da radim bekap storage diska na drugi komp, e sad pitanje sta jos treba bekapovati? Vidim da ima opcija za dump baze, to mora svakako. Da li je to dovoljno da bih mogao da povratim sve?

Drugo pitanje, ima nezvanična immich tv aplikacija, ali dobijem error 401, jel imao neko sličan problem?

Da, ta. Napravio sam API key, uneo server adresu i api ključ ali daje 401 i pita da li koristim najnoviju verziju servera. Nije mi nešto bitno, ali je zgodno ponekad na tvu pogledati slike

Instalirao sam pre par dana nextcloud, međutim to nije ono što meni treba, pa sam instalirao Immich preko docker kontejnera i on je odličan.

Konfiguracija je ovakva: immich u docker kontejneru na debian serveru na ssd-u, storage je na posebnom disku od 500gb.

Preko rsynca cu da radim bekap storage diska na drugi komp, e sad pitanje sta jos treba bekapovati? Vidim da ima opcija za dump baze, to mora svakako. Da li je to dovoljno da bih mogao da povratim sve?

Drugo pitanje, ima nezvanična immich tv aplikacija, ali dobijem error 401, jel imao neko sličan problem?
docker je odlican jer omogucava laku migraciju i sam definises data foldere. Kod mene sve ide u /opt i onda podfolder za aplikcaiju.
Za immich imam sledece stvari
1762605913274.png

Dovoljno je da namestis cron za tar tog celog immich foldera i onda bacas na neku lokaciju.
U mom slucaju je to oko 300mb pre tar, tako da sam siguran da mozes da nabacis i na gdrive ili one drive (ili neki drugi cloud), naravno, pod uslovom da verujes ijednom za ovaj backup. rclone ima encrypt opciju.
Sva mesta koja se koriste i koja treba da backup su definisana u compose fajlu.

docker je odlican jer omogucava laku migraciju i sam definises data foldere. Kod mene sve ide u /opt i onda podfolder za aplikcaiju.
Za immich imam sledece stvari

Dovoljno je da namestis cron za tar tog celog immich foldera i onda bacas na neku lokaciju.
U mom slucaju je to oko 300mb pre tar, tako da sam siguran da mozes da nabacis i na gdrive ili one drive (ili neki drugi cloud), naravno, pod uslovom da verujes ijednom za ovaj backup. rclone ima encrypt opciju.
Sva mesta koja se koriste i koja treba da backup su definisana u compose fajlu.
Dobro vece, da li neko ima ideju kako da promenim na Immich da se slike nalaze na drugom drajvu? S obzirom da se prvi put susrecem sa svime, instalirao sam na Casa Os zbog korisnickog interfejsa. Sve lepo radi osim sto ne postoji nigde .env u kome bi trebao da upisem putanju drugog diska.
Celo vece se zezam,ali ne mogu da nadjem resenje ni na njihovom forumu. Nisam hteo da pocnem da dodajem slike pre nego sto ovo podesim, juce sam bas kupio drajv za tu namenu.

Kada probam da promenim ovde, jednostavno ne vidi drugi disk iako ga sam OS vidi lepo (kreirao sam folder )

hvala

Prilozi

• 11111.jpg
    11111.jpg
    19 KB · Pregleda: 17
ja mogu da ti pomognem za docker compose. I casaos koristi docker u pozadini, ali mozda je malo manje detaljno sta mozes da podesis.
Dobro vece, da li neko ima ideju kako da promenim na Immich da se slike nalaze na drugom drajvu? S obzirom da se prvi put susrecem sa svime, instalirao sam na Casa Os zbog korisnickog interfejsa. Sve lepo radi osim sto ne postoji nigde .env u kome bi trebao da upisem putanju drugog diska.
Celo vece se zezam,ali ne mogu da nadjem resenje ni na njihovom forumu. Nisam hteo da pocnem da dodajem slike pre nego sto ovo podesim, juce sam bas kupio drajv za tu namenu.

Kada probam da promenim ovde, jednostavno ne vidi drugi disk iako ga sam OS vidi lepo (kreirao sam folder )

hvala
Na pogresnom mestu gledas.
1767257249020.png

generalno, sve osim podataka ostavi na sistemskom disku

ja mogu da ti pomognem za docker compose. I casaos koristi docker u pozadini, ali mozda je malo manje detaljno sta mozes da podesis.

Na pogresnom mestu gledas.
Pogledajte prilog 521289

generalno, sve osim podataka ostavi na sistemskom disku

Hvala. Vise nisam siguran , mislim da sam sinoc probao i to ali sam celo vece gledao i sad nisam siguran.

1. Evo da probam da skratim agoniju: /mnt/Storage1/immich je putanja direktorijuma koji sam ja kreira na drugom drajvu. U njemu sam kreirao (po savetu AI koji moze biti pogresan) nekoliko poddirektoriujma, ne znam da li mi trebaju ?
aaa.jpg

2. Glavna stvar, print screen je ispod. Imam dva hosta i dva containera. U kome tacno polju da zamenim putanju od ova 4? Hvala

ver.jpg

ovo je moj compose (deo koji se odnosi na server)
Kod:
immich-server:
    container_name: immich_server
    image: ghcr.io/immich-app/immich-server:${IMMICH_VERSION:-release}
    # extends:
    #   file: hwaccel.transcoding.yml
    #   service: cpu # set to one of [nvenc, quicksync, rkmpp, vaapi, vaapi-wsl] for accelerated transcoding
    user:
    volumes:
      # Do not edit the next line. If you want to change the media storage location on your system, edit the value of UPLOAD_LOCATION in the .env file
      - ${UPLOAD_LOCATION}:/data
      - /etc/localtime:/etc/localtime:ro
    security_opt:
      - no-new-privileges:true
    cap_drop:
      - NET_RAW
    env_file:
      - .env
    ports:
      -
    depends_on:
      - redis
      - database
    restart: always
    healthcheck:
      disable: false
Izbrisao sam par delica, ovo nije spremno za copy paste.
Ono sto moras da razumes je volumes deo
volumes:
- ${UPLOAD_LOCATION}:/data

UPLOAD_LOCATION je definisan u emv fajlu sa strane, ali moze generalno i ovde direktno
funkcionise kao host_putanja:kontejner_putanja
To znaci da volumes povezuje dva foldera izmedju hosta i kontejnera. Nisi trebao da diras kontejner deo. Ne znam ni zasto su dali tu mogucnost jer je to promena koja rusi funkcionalnost.
Sve u svemu, ti treba da definises 4 foldera na hostu koja ce se koristiti po kontejnerima. To u kontejnerima nije bitno. Mozda i mozes da menjas dokle god takav folder postoji i ima privilegije, ali zasto bi nagadjao.

Čudno je da su i na Hostu i Containeru iste putanje,na Hostu ok ali bi Container trebao da je drugačije,kao što @TwistedMind napisa za upload location.Da li si probao taj deo da zameniš nekom drugom lokacijom?
mislim da je to njegovo kopiranje. otvorio sam casaos demo sajt i pokrenuo immich i drugacije su putanje po default.
Inace, casaos je ok za totalne pocetnije, stvarno nudi one click resenja, ali je upoznavanje sa docker pravi put. Ja sam izbegavao docker godinama, i sada, kada sam mu posvetio vreme, sada mi je skoro sve pod docker.
Olaksava podesavanje, migraciju, backup...

Jako me nerviralo kada likovi na youtube pokazuju neku instalaciju i kazu "sada samo treba da iditujemo env i compose fajlove za nase potrebe" i onda ispise 4 strane teksta koje ne razumem. Ipak nije tesko kao sto se cini prvi put

mislim da je to njegovo kopiranje. otvorio sam casaos demo sajt i pokrenuo immich i drugacije su putanje po default.
Inace, casaos je ok za totalne pocetnije, stvarno nudi one click resenja, ali je upoznavanje sa docker pravi put. Ja sam izbegavao docker godinama, i sada, kada sam mu posvetio vreme, sada mi je skoro sve pod docker.
Olaksava podesavanje, migraciju, backup...

Jako me nerviralo kada likovi na youtube pokazuju neku instalaciju i kazu "sada samo treba da iditujemo env i compose fajlove za nase potrebe" i onda ispise 4 strane teksta koje ne razumem. Ipak nije tesko kao sto se cini prvi put
Evo sad sam reinstalirao immich da budem siguran da podesavanja neka nisu od mog petljanja. Obrisao sam rucno i direktorijume koje sam ja pravio a i one od njegove instalacije. Prvi put radim sa ovim stvarima i izabrao sam Casa OS jer nema sanse da bih isterao do kraja a nemam koga ni da pitam.
Elem, jasno je meni da treba da mu klazem gde je upload folder i da to uradim preko emv fajla,ali ja taj fajl nigde nisam mogao da pronadjem i nisam mogao da dodjem dotoga da ispratim instrukcije pa pokusavam na drugi nacin. Jednostavno ga nema i zasto je to tako ja ne znam.

Da probam najprostije: ispod je print screen i da li samo ovde treba da upisem putanju direktorijuma na drugom drajvu ( /mnt/Storage1/immich) ?
Ako je odgovor da, da li u tom direktrijumu ja sam treba da kreiram library,profile, thumbs i encoded-videos ili ce to sam sistem da uradim?

ovde.jpg

ne cackaj nista pod kontejner. naopak si sve vreme 😀
Dakle, ti na hostu hoces da definises folder za slike.
Ti pises samo /mnt/Storage1/immich
Ostalo immich treba sam.

ne cackaj nista pod kontejner. naopak si sve vreme 😀
Dakle, ti na hostu hoces da definises folder za slike.
Ti pises samo /mnt/Storage1/immich
Ostalo immich treba sam.
Ovo je scenario : NUC kompjuter na kome sam instalirao CASA OS sa jedinom namenom da bude Immich. Dodao sam pre instalacije i aktivirao (formatirao kako god se to ovde zove) 2TB SSD kome je namena da bude direktorijum za content (slike) dok ce primarni SSD da drzi bazi i cache.

Sada pokusavam da namestim imich da vidi taj drugi drajv i to je sve.
Usao sam na terminal da vidim da li vidi kreiran folder na drugom drajvu i kaze da ga ne vidi. Ne znam zasto kada sam ga kreirao iz Casa OS i vidim ga svojim ocima
Screenshot_1.jpg

Zato je webmin mama i tata

Nazad
Vrh Dno