Ako kazes sta je to nesto, mozda mozemo da kazemo svoje misljenje.
Sto se tice deljenja, ono sto ti je potrebno je JAVNA ip adresa. Bez obzira da li je staticka ili dinamicka.
Ako imas javnu dinamicku adresu, mozes da iskoristis neki od DDNS servisa. To je servis koji ima svoj domen i tebi daju poddomen na koriscenje koji vodi do tvoje ip adrese. Ja sam koristio dynu, a cesto se preporucuje i duck. oba su skroz besplatna.
Dynu ima vise potencijalnih domena, ja sam birao ddnsfree.com jer zvuci najlakse. Proveris sta je od poddomena slobodno, recimo nextcloud.ddnsfree.com i to povezes na tvoj IP.
Posto se tvoj IP azurira redovno, potrebno je da kod sebe na server namestis i servis za azuriranje na dynu. To je mala skripta, jedan red teksta koji posalje tvoj svezi ip prema dynu serveru. Postavi se kao cron da radi na 5 minuta.
Bitan korak je da u nextcloud ubacis trusted proxy, odnosno domen kojim pristupas, inace se prijavljuje greska.
Opcija dva, ako nemas javnu adresu vec si iza CG NAT, moras koristiti neki proxy servis. Ja ne bih preporucio tailscale za ovo jer on zahteva da drugi korisnik ima instaliranu aplikaciju da se poveze na tvoj servis. Moja opcija u ovom slucaju je cloudflare tunel. Ovo zahteva malo vise podesavanja iako nije komplikovano u osnovi i zahteva kupovinu domena kod njih. .com domen je 10usd godisnje, a .win, .bet domeni su 5$ godisnje. win i bet su jeftiniji i prazniji, lakse ces naci ono sto ti treba, dok je com prenakrcan.
Napravis besplatni nalog, kupis domen, odes na zero trust servis, network, tunnels i ispratis kako se instalira njihov cloudflared servis.
U podesavanju tog tunela podesis public hostnames i namestis da recimo nextcloud.mojdomen.win vodi na internu ip adresu servera i porta.