Šta je novo?

Instalacija Yettel Kuće i Yettel Net usluga i prenos optičkog neta u Yettel

Vrlo retko se desi da je problem do/kod korisnika.
Mislim da ne uzimas u obzir "prosecnog" korisnika, vec neku filtriranu grupu svoje okoline. Bez obzira na znanje, pristojni ljudi nece insistirati na glupostima. "Prosecan" korisnik je nesto drugo. On je cuo od komsije da nesto treba na neki nacin i hoce to kod sebe. Definitivno provajder ne zeli da ulazi u situaciju da 10x salje majstore kod nekog Djure koji zeli da mu nokia 3310 bude zamena za ruter jer na tome nema spijuniranja. Sve u kombinaciji sa win xp i slicno.
Nisu ti zabranili da bilo sta cackas, ali ti nece u tome ni pomoci. Po meni fer. I to vazi za sve provajdere, nikome ne uzimam za zlo ove stvari. Dodatno svaka cast onome ko vise saradjuje sa naprednim korisnicima.

^^
Hmmm. 1 post i pohvala za yettel.
Ja sam tu negde, blizu fakulteta bezbednosti, Pasino brdo-eks Lekino.
Uzimam usluge kod vlasnika infrastrukture, ne kod skupog preprodavca-yettel. Pazljivo sam procitao podforum vezan za yettel.

@TwistedMind
Kad korisnik onemoguci provajderu pristup uredjaju koji je dobio od njega, nista nije promenjeno u funkcionisanju tog uredjaja.
Vrlo retko se desi da je problem do/kod korisnika. Meni se to dogodilo 3 puta 16 godina, 2 puta ispravljac zamenjen jer je davao manji napon od potrebnog i jednom zamenjen kablovski modem.
A problema je bilo, najvise kod SBB-a.
Pritom apsolutno nista nije garantovano, sem da je pruzanje usluge "garantovano" uzrocno-posledicno vezano za placanje-neplacanje iste.
Ja sam samo napisao moje iskustvo, sto ne znaci da mora biti u skladu sa vasim. Meni odgovara cena i usluga, fiksni mi ne treba. To sto je vama skupo, ne mora da bude skupo i meni. Imao sam i ja SBB na istoj lokaciji dugo sa jacinom signala od 50% i placanjem pune cene godinama, pa sam ih otkazao jer zbog nadogradnje sprata u zgradi nisu mogli da rese problem loseg kvaliteta signala na nizim spratovima- sto i nije tema ali da malo dopunim post, posto aludirate hmmm reakcijom da radim za Yettel. Moj drugi i poslednji post.

Mislim da ne uzimas u obzir "prosecnog" korisnika, vec neku filtriranu grupu svoje okoline. Bez obzira na znanje, pristojni ljudi nece insistirati na glupostima. "Prosecan" korisnik je nesto drugo. On je cuo od komsije da nesto treba na neki nacin i hoce to kod sebe. Definitivno provajder ne zeli da ulazi u situaciju da 10x salje majstore kod nekog Djure koji zeli da mu nokia 3310 bude zamena za ruter jer na tome nema spijuniranja. Sve u kombinaciji sa win xp i slicno.
Nisu ti zabranili da bilo sta cackas, ali ti nece u tome ni pomoci. Po meni fer. I to vazi za sve provajdere, nikome ne uzimam za zlo ove stvari. Dodatno svaka cast onome ko vise saradjuje sa naprednim korisnicima.
Ja sam prosecan korisnik, i trudim se da budem obavesten. Ni manje ni vise. Provajder ne salje uludo tehnicara na teren, ni SBB ni mts. Tehnicka podrska je ta koja procenjuje kad treba. Kao sto sam vec naveo, podrazumeva se da sam ruter vratio u stanje da moze provajder da mu pristupi, onda kad se provajderu obratim povodom nekog problema. Da bi zabranili cackanje moraju da jednostranu raskinu ugovor. To nikad nisu uradili.
Ja sam samo napisao moje iskustvo, sto ne znaci da mora biti u skladu sa vasim. Meni odgovara cena i usluga, fiksni mi ne treba. To sto je vama skupo, ne mora da bude skupo i meni. Imao sam i ja SBB na istoj lokaciji dugo sa jacinom signala od 50% i placanjem pune cene godinama, pa sam ih otkazao jer zbog nadogradnje sprata u zgradi nisu mogli da rese problem loseg kvaliteta signala na nizim spratovima- sto i nije tema ali da malo dopunim post, posto aludirate hmmm reakcijom da radim za Yettel. Moj drugi i poslednji post.
Iskustva jesu uvek licna. Ne radi se o tome da li nekom odgovara cena, vec ko daje vise za manju cenu a da je pritom pouzdan. Citajuci ovaj podforum yettel nije pouzdan.
Ako je wifi signal bio 50%, jacinu istog ne garantuje nijedan provajder. Ako je jacina signala od 50% bila u koaksijalnom kablu, to je za popravku od strane provajdera u najkracem mogucem roku ili raskid ugovora od strane korisnike. I pored mnogih problema-manjih, imam dobra iskustva sa SBB-om, tehnicka podrska i tehnicari na terenu. Popravljeno je sve od cvorista do mene.

@Fidel

Odkud ti to da yettel nije pouzdan? To sto nema toliko pozitivnih recenzija na forumu ne znaci da nas nema zadovoljnih, jer pogledaj bilo koju temu nece naci previse pozitivnih komantara za bilo koji proizvod ali ces u svakoj temi naci na desetine komentara kada ljudima nesto ne radi ili su nezadovoljni... ali to ne znaci da tipa samsung s21 nije dobar ili da xiaomi mi 10 ne valja nego ljudi nemaju naviku da kada je nesto dobro da to dodatno hvale nego koriste to sto su uzeli a tek kada se pojavi neki problem eto ih svi na forumu da pisu sta ne valja.

Prebacivanje kanala je ubitačno sporo. Valjda će to softverski vremenom ispeglati. Trebalo bi dodati kajron sa programom unazad kad se prebaci na novi kanal, a ne da moram da idem na EPG pa da kucam broj kanala i onda da vučem u nazad. Na jednom od tri daljinca mi ne radi IR. Mečku sam rodio dok sam komande prebacio na bt. Možda je neaktivan IR blaster ali ako neko zna kako da se aktivira, neka javi.

Povučem download igre sa Epic-a ili Steam-a, ode slika u mušmule. Nije dodeljen poseban bandwith za iptv već je sve u isti koš. To mi je baš iritantno.

Net radi za sad dobro. U tv aplikaciji mi se sviđa opcija da mi izlista sve prethodne epizode željenog serijala i detaljan opis.

Moje kratkotrajno iskustvo.

Povučem download igre sa Epic-a ili Steam-a, ode slika u mušmule. Nije dodeljen poseban bandwith za iptv već je sve u isti koš. To mi je baš iritantno.
to je mana svih OTT TV platformi, ako imas neki komplikovan ruter mozda ima opciju da se stavi da jedan LAN port ima veci prioritet od ostalih, i na njega nakacis OTT box, i onda se to vise ne desava.
jednostavnije, stavi download limit na steamu za oko 10-20mbps manje nego sto ti je maks, i onda nece uticati vise na TV box, imace uvek toliko slobodno za njegove potrebe

@KovacTibor
Kako otkud? Nekoliko puta sam napisao otkud. Pomenuh i krajnju nuzdu i mazohizam, kad sam ja u pitanju.
Nema ovde recenzija. Podforumi, teme i postovi.

@Fidel

Eto posto nisam bio tog dana na izlaganju tvog misljenja ako bi ponovio.

Napisao sam recezija ali mogo sam napisati licno misljenje, licni komentar, licni utisci, podelim sa vama utiske i kako god zelis da nazoves pozitivno misljenje o nekome ili necemu.

Opet cu naglasiti da ne mozes ti niti bilo ko drugi donositi zakljucak na osnovu par desetina dobrih ili losih komentara. A zasto? Pa zato sto xxx faktora moze da utice na neciju odluku ili komentar. Cak ni tvoje los ili moje odlicno iskustvo jednostavno su nebitna, jer svasta nesto moze da coveku u sat vremena promeni misljenje.

Da li meni treba optički kabl za hipernet
Da i da ima sprovedena optika do tvoje kuce ili zgrade.

Sve kablove/opremu sto treba donosi instalater... samo proveri dostupnost optike za tvoju adresu na mts ili yettel hipernet sajtu

@KovacTibor
Vec sam ponovio, i malopre kad te pomenuh.
Ali evo opet ukratko.
Pazljivo sam procitao podforum vezan za yettel.
Yettel samo u krajnjoj nuzdi, uz manju ili vecu dozu mazohizma, kad sam ja u pitanju.
Ima i stvari koje nisu tehnicke prirode, vec marketinske-da ne upotrebim neke druge reci, a koje mene odbijaju odmah, u startu.

Ok licni tvoj utisak i moj jednostavno se ne slazu.

Onda cu se vratim na deo gde menjas pristup ruteru bez njihove saglasnosti, sto je po meni glupost ali dobro. Prvo ti nisi vlasnik uredjaja pa da menjas pristupne podatke jer to bi isto bilo kao da odes da rentiras auto i odvezes ga u servis da promene bravu jer ti sada koristis to vozilo. To se ne radi. Ako si paranojican iz nekog razloga onda nemoj da imas internet jer imas daleko opasnijih ljudi koji sede u mracnim sobama od internet provajdera.

Sto se neta tice, tu nema greske. Kako mi je radio na MTSu tako radi i na Yettelu. Odmah gasim njihov wifi, povezujem svoja dva rutera i sa fiksnom IP adresom sve mi je isto (i na MTSu sam placao fiksnu iako nisu imali NAT pa ne vidim razliku).

TV je druga prica, radi ok par dana pa malo zabaguje. Doduse glavna prednost za mene u odnosu na MTS je sto EON radi bez *******cije sa VPNovoma(upali EON, izadji, upali VPN i nadaj se da se ne pojavi geo blocking) i zabadanja video streama.

Edit: Da, teska glupost je “instalacija” koja u slucaju raskida ugovora kosta 10k. Kod sva tri provajderan ova stavka postoji i nije mi jasna.

Edit: Da, teska glupost je “instalacija” koja u slucaju raskida ugovora kosta 10k. Kod sva tri provajderan ova stavka postoji i nije mi jasna.
Instalaciju moze provajder da naplati samo tokom 1. ugovora, ako dodje do raskida pre isteka UO. Moja UO istice iduce nedelje, i tu se zavrsava mogucnost bilo kog provajdera-mts ili yettel, da naplati instalaciju. Kablovskog operatera sam vec prebrinuo.
...
Onda cu se vratim na deo gde menjas pristup ruteru bez njihove saglasnosti, sto je po meni glupost ali dobro. Prvo ti nisi vlasnik uredjaja pa da menjas pristupne podatke jer to bi isto bilo kao da odes da rentiras auto i odvezes ga u servis da promene bravu jer ti sada koristis to vozilo. To se ne radi. Ako si paranojican iz nekog razloga onda nemoj da imas internet jer imas daleko opasnijih ljudi koji sede u mracnim sobama od internet provajdera.

Vec sam sve ovo pisao.
Ja koristim uredjaj i ne dozvoljavam provajderu pristup kad pozeli dok ga ja koristim. Niko od mojih provajdera nije se bunio, samo je mts konstatovao da nema pristup.
Nema mesta poredjenju, ponajmanje sa automobilima. Ja nisam paranoican, nadam se da nisi ni ti. Takodje ne plase me opasni ljudi. A ne plase me ni mracne sobe.
E sad. Promene radi.
I dalje samo ja mogu da pristupim uredjaju koji sam dobio od provajdera, zato sto ga ja koristim.

Bas iz tog razloga sto ga ti koristis jer si ga dobio a ne kupio ne bi smeo da menjas podatke bez saglasnosti provajdera, jer to nesto nije tvoja licna imovina nego ti je usluzno dato na koriscenje.

Da nisi paranoik kao sto kazes da nisi ne bi imao razloga da to radis, jer ako ne krijes nesto ili ne bavis se nekim nelegalnim radnjama onda nema razloga takvom ponasanju.

Bas iz tog razloga sto ga ti koristis jer si ga dobio a ne kupio ne bi smeo da menjas podatke bez saglasnosti provajdera, jer to nesto nije tvoja licna imovina nego ti je usluzno dato na koriscenje.
Da nisi paranoik kao sto kazes da nisi ne bi imao razloga da to radis, jer ako ne krijes nesto ili ne bavis se nekim nelegalnim radnjama onda nema razloga takvom ponasanju.
ah da, taj izgovor "ako nemas sta da krijes, onda ne bi trebalo da imas problema da te neko ispituje/pretresa/nadgleda"
mozes raditi sta god hoces sa operaterovom opremom dokle god je vratis u istom stanju u kojem je bila kada istekne renta
(ili ako nije u adekvatnom stanju, platis onu cenu koja pise u ugovoru za ne vracanje te opreme)
(mislim da samo SBB ima u ugovoru da ne smes menjati WAN opcije unutar rutera...)
isto se moze reci i za taj auto koji si iznajmio, svakako ti menjaj brave ako vratis brave natrag na originalne kada ga odvezes nazad od koga si ga iznajmio

nije paranoja imati oprez sta rade nepoznati uredjaji koje kacis na SVOJU lokalnu mrezu.
ja bi ih uvek ili izolovao (npr. koriscenjem duplog nata i nista ne kaciti direktno na operaterov ruter),
ili iskljucio svakakav pristup koji ja ne kontrolisem, ili jednostavno koristio svoju opremu gde je to moguce

u tom slucaju, hipernet je tu prilicno dobar posto i ne moras koristiti njihov ruter, cak ni u "bridge" modu, jer je ONT poseban uredjaj koji mozes kaciti na svoj ruter
(dok mts, SBB, itd, daju 3-u-1 ruter koji mora biti negde u lancu ako hoces da koristis njihovu uslugu)

i ne znam u cemu je rasprava jer ni jednog operatera nije briga sta radis sa ruterom koji ti daju (dokle god ga vratis ispravnog) ?

Poslednja izmena:

Zar opet?!
Ja koristim, ja odlucujem da provajder ne moze slobodno da pristupi. Nista drugo i bitno nije promenjeno.
Izgleda da si ti jedini paranoik ovde, jer samo ti imas primedbe na to kako neko drugi, a u ovom slucaju ja koristim opremu provajdera.
Naglasavam opet.
Nijedan od mojih provajdera nije imao nista protiv, ni jednu jedinu rec.
I da. Naravno da znaju da ne mogu da pristupe.

ako nekome treba kontakt promotera za vozdovac(ne znam da li moze da resi za neki drugi reon) akcija umesto 12 meseci po 1 dinar je 15 meseci po 1 dinar(posle 12 meseci puna cena znaci ugovor na 27 meseci) i 2 box-a bez naknade. ne znam da li sme javno da napisem telefon i ime coveka(ako ne onda na PM kome treba). Akcija vazi do kraja meseca
Ako može broj akvizitera u pp?. hvala

Ako neko ima kontakt promotera za Vozdovac, molim da mi pošalje na PM.

Hvala

Dan 35. Ili koji vec. STB nije i dalje skinut kao po dogovoru - “sad cu”, “javljam”.
@Yettel Srbija - Lepo cemo se razici umesto da budem pod ugovornom obavezom 30 meseci kod vas, ako se ne ispostuje dogovoreno.

Pozdrav ljudi, da li je neko prebacivao fiksni telefon u Yetel u okviru Hipernet paketa? Da li se dobija neki uređaj (fiksni telefon), kako radi kada se pozivaju druge mreže itd.?

Trenutno sam u Orionu i hoću da raskinem ugovor sa njima, najviše mi u Yetelu odgovara Hipernet+ L paket gde je Internet i fiksna.

TV me trenutno ne zanima jer koristim EON.

Takođe, zanima me prelazak sa Orionove optike, gigabitni net, kablovska i fiksni tel. Koja je procedura pošto nije MTS u pitanju i kakva je instalacija opreme i kablova u samom stanu od rutera do TV-a, pošto mi se tehnička rešenja Oriona ne sviđaju

Samo mts i yettel dele istu instalaciju, ako sad imas orion onda treba nova instalacija optike za yettel.

Za Hipernet TV ima u ovoj drugoj temi detaljno opisano kako to izgleda.

Poslednja izmena:
Imam i ja jedno pitanje, mozda neko moze da odgovori. Situacija je sledeca:

Imam MTS optiku i ugovor mi istice 09.01. Posto sam gledao da predjem na Yettel, pozove me jedan operater i ponudi mi 12 meseci za dinar + 12 meseci za 2699 din, sto se slaze sa ponudom na sajtu. Posto mi ostajanje bez interneta nije opcija, predlozi mi da sacekam 09.01 i da onda podnesem zahtev za raskid ugovora sa MTS i da sacekam da dobijem broj za prenos od njih. To mi je skroz ok posto ne placam penale za raniji raskid ugovora i ne ostajem bez neta.
Dan kasnije me poziva drugi operater i kaze mi da ta akcija vazi samo do kraja decembra, tj da bi bilo dobro da podnesem zahtev za raskid sa MTS sto pre, kako bi oni stigli da mi uvedu optiku do kraja godine, a da bih to uradio moram da platim penale MTS -u za tu razliku u danima, sto ja ne bih, necu da placam ni dan za uslugu koju ne koristim.

Ima li neko neki savet ili predlog na osnovu svog iskustva?

Može jedan sanity check?

Ja sam imao slučaj sa Mts Optikom, neposredno posle instalacije, da su posle primedbe na manji protok od ugovorenog udaljeno pristupili routeru i resetovali setovanja.

Krajnji rezultat - 12h je kućna mreža bila otvorena preko WiFi-a bez lozinke.

Paranoičan zasigurno jesam, ali bih voleo da ocenite, da li sam paranoičan jer smatram da ovo može da ponovi, ili sam paranoičan jer smatram da mi je potrebna šifra na Wifi-u (koju ne tna ni osoblje Telekoma)?

zar ne bi fabricko resetovanje rutera stavilo onu lozinku sa nalepnice, a ne otvoren wifi ?
Verovatno zavisi od rutera ili trenutnog firmvera. Ili od onoga što je podrška zapravo uradila.

Krajnji efekat je u svakom slučaju bio jako poučan. I sjajan za objašnjavanje pojma "backdoor" 😁

@PeleZr
Nijedna akcija provajdera dosad nije bila kratkotrajna, u smislu da traje samo tekuci mesec ili samo 1 mesec. Ali kako uvek postoji 1. put za sve, tako i za ovo.
Imajuci to u vidu, ja u januaru 2023 ocekujem produzetak sadasnje mts akcije 12 meseci po 1 dinar za nove korisnike. U medjuvremenu, po isteku UO moram da raskinem sadasnji mts ugovor.
Nakon 30 dana, mts bi trebalo da me vidi kao novog korisnika. Pocetkom 2023 mogu i da prenesem iskustvo. Verovatno ce sve biti kao i sto ocekujem.
Ne obracaj puno paznje na te agente sto te pozuruju. Dobro razmisli oko menjanja provajdera.

@rkramer
Auuuu! Ti bi provajderu da uskratis pristup njegovoj opremi? Pa to je tezak prestup! Sad ces biti ukoren od strane znas vec koga! I to vrlo ostro!

Može jedan sanity check?

Ja sam imao slučaj sa Mts Optikom, neposredno posle instalacije, da su posle primedbe na manji protok od ugovorenog udaljeno pristupili routeru i resetovali setovanja.

Krajnji rezultat - 12h je kućna mreža bila otvorena preko WiFi-a bez lozinke.

Paranoičan zasigurno jesam, ali bih voleo da ocenite, da li sam paranoičan jer smatram da ovo može da ponovi, ili sam paranoičan jer smatram da mi je potrebna šifra na Wifi-u (koju ne tna ni osoblje Telekoma)?
I kolika je steta za tih 12 sati sto je neko imao pristup a veca je verovatnoca da za tih 12 sati nije niko skontao da je mreza odkljucana i da je nije niko koristio.

Ako jeste koristio jel ti preuzeo kucu, jel ti ispraznio bankovni racun, jer ako od tada kada se to dogodilo pa do danas nisu pokupili i odveli na saslusanje u sup onda ne vidim problem.

Mozes misliti nije zakljucan wifi.

Vrh Dno