Šta je novo?

Instalacija WinXP

Budimir

Čuven
Učlanjen(a)
17.12.2001
Poena
609
Sklopio sam klinki jednu masinu za igranje i crtace ali imam problem prilikom instalacije XP-a. Naime instalacija krene ali kad dodje do dela "To set up windows XP now press ENTER" tu zakuca i ni makac. Tastatura kao da je mrtva (inace radi OK prilikom ulaska u bios a i na drugoj masini). Pomaze jedino restart na dugme. Probao sam dve verzije XP-a ali je isto sa obe. Promenio sam HDD, vadio memoriju (probao samo po jedan modul) ali opet nista. Na kraju probam WinME i tu instalacija prodje bez problema. Zatim iz Milenijuma probam i nova instalacija isto ali upgrade prodje bez problema. Jel neko ima ideju sta bi moglo da pravi problem ???
Inace ploca je Asus P4PE-X, CPU Cel 2,4Ghz, Grafika neka MX400/64kb, DDR 2X256mb

Problem je definitvno u hdd parametrima, kazes da si menjao hdd, da li si menjao ide kabl.
Kako si dzamperisao hdd, da li je sam na grani, jesili uradio low-level format na doticnom da se resis sporih sektora i da li je podesen LBA transfer u bios-u i sto je najjbitnije kako ti detektuje hdd u bios-u?

Poslednja izmena:
Budimire, za pocetak idi u bios i ucitaj optimized default ili safe default pa probaj...

Evo ovako. Ide kabl nisam menjao (zamisli nije mi palo na pamet 🙁 ), izgleda da mi je lakse bilo promeniti hd. Prvi je imao neke bad sectore jer je na drugoj masini pretrpeo strujni udar i menjana mu je elektronika pa sam prvo posumnjao na njega i otisao i kupio novi WD ali ista stvar se desava. Inace i Hdd i DVD-RW su na istoj grani naravno kao primary master i slave. Ucitao sam mu odmah optimized default, znaci nije ni to. Cini mi se kao da tastatura flesne 1-2 sec. pre nego sto izbaci ponudu za enter.

Ako vec nisi resio problem, probaj da stavis HDD i DVD-RW na razlicite grane, stim da ti HDD u prvom (br 1 na ploci) a DVD-RW u drugom IDE slotu. Znaci, dva kabla.
Problem ti se javljao verovatno zbog toga sto su oba uredjaja master (dzamper na DVD nije prebacen na Slave pretpostavljam), a na istoj su grani.
Onda u BIOS-u moras imati primarni master HDD i sekundarni master DVD-RW.
Ako ti ostanu na istom kablu, u BIOS-u mora pisati primarni master HDD i primarni slave DVD-RW

Ne znam da li ce ti ovo pomoci, ali npr. kod moje sestre, na njenom racunaru instalcija nece ni da krene, zablokira pre samog otvaranja instalacije: Press any key to boot from CD, ovde!

A ceo problem je u tome sto je HDD na istoj grani sa CD-om, probaj da instaliras win sa dve odvojene grane tj. dva odvojena ide kabla!

Danas se drugar susreo sa istim prolemom, pokusao je da instalira WinXP Pro SP2 na Fujtsu Siemens laptop, ne znam tacno oznaku znam da je kupljen pre jedno 18 meseci i da je tada bio top model. Windows XP je dosao kao originalni instalacioni disk a ne kao recovery bullshit koji uglavnom stize. Znaci prilikom instalacije isti problem kad dodje do dela gde treba pritisnuti ENTER flesnu diode za tastaturu i ne prihvata niti jedno dugme. Drug je dosao do mene i palo mi je napamet posto instalacija gasi tastaturu da proba se eksternom pa smo zakacili na USB tastaturu (kako nemam USB tastaturu koristili smo adapter PS2->USB) ponovo pokrenuli instalaciju i sve proteklo kako treba, instalacija je prihvatila ENTER.

Evo sad sam tek stigao da pokusam ponovo instalaciju ali nista. Inace dzamperisanje je bilo dobro i ranije a sad sam probao sa zamenom kabla i razdvajanjem na dve grane ali isto. Nisam probao sa prebacivanjem tastature na usb jer nemam adapter (imam sa USB na PS2) ali pokusacu i to. Kaze mi jedan da moze i napajanje da zeza mada je to napajanje radilo normalno i na jacoj masini a nemam nesto snage da sad skidam neko drugo napajanje da probam. Drugi mi opet kaze da je ploca mozda pretrpela strujni udar pa zeza neki kontroler mada ulazi u bios i dozvoljava unos S/N-a normalno.

Poslednja izmena:
Nisam probao sa prebacivanjem tastature na usb jer nemam adapter (imam sa USB na PS2) ali pokusacu i to.

Probaj obavezno posto je tako resen identican slucaj

Kaze mi jedan da moze i napajanje da zeza mada je to napajanje radilo normalno i na jacoj masini a nemam nesto snage da sad skidam neko drugo napajanje da probam. Drugi mi opet kaze da je ploca mozda pretrpela strujni udar pa zeza neki kontroler mada ulazi u bios i dozvoljava unos S/N-a normalno.

Zanemari sta ti kazu posto pricaju gluposti, ako masina radi normalno pod WinME i normalno instalira upgrade sa WinME na WinXP problem nije u hardveru.

Nazad
Vrh Dno