Šta je novo?

instalacija windowsa na usb flash?

Da, moguće je, samo nije preporučljivo, zbog Win-ovog intenzivnog pristupa disku, a USB flash memorije imaju mnogo manji broj read/write ciklusa od normalnih hard diskova, tako da je crkavanje USB-a sa instaliranim Windowsom na njemu neizbežno

Da, moguće je, samo nije preporučljivo, zbog Win-ovog intenzivnog pristupa disku, a USB flash memorije imaju mnogo manji broj read/write ciklusa od normalnih hard diskova, tako da je crkavanje USB-a sa instaliranim Windowsom na njemu neizbežno

a kako bi se ponasao win kada bi bio instaliran na USB 2.5" HDD-u? ima li gubitaka u brzini sa obzirom da komunikacija ide preko USB porta?

Nemam iskustva s tim, mada teorijska propusna moć USB 2.0 standarda od 480 Mbit/s tj 60 MB/s bi trebalo da je dovoljna ( naravno da to zavisi od hard diska, a ako prosecan 7200 o/s hard disk ima prosecan read rate od 40-50 MB/s , taj na 2.5" HDD-u je verovatno sporiji )

@ciki022
A kako mozes naterati win da vidi flash pri instalaciji? Ili si mislio instalacija na neki hard pa se posle samo iskopira sve na flash?

Ufff.... negde sam svojevremeno natrčao na nlite add-on koji omogućuje da se pripemi WinXP intall koji može da se instalira na USB uredjaj (pod uslovom da se isključi interni HD) ali sad da se setim nema šanse.

@ciki022
A kako mozes naterati win da vidi flash pri instalaciji? Ili si mislio instalacija na neki hard pa se posle samo iskopira sve na flash?

ako ima neku noviju/bolju plocu
sam setup ce videti flash kao hdd uredjaj,
tako je bar kod mene na commandu.

Znam da imas windows usb recovery koj mozes da stavis na kljuc i koristis ako windows nece da normalno boot...

Ako ti je potrebno da imas podasavanja i odredjene poratble programe "pri ruci" na plocama koje podrzavaju boot-anje sa USB (flash ili HDD), probaj MojoPac 1.8.0.0.

Ko što rece KIBLA`s, na novijim pločama se USB flash vidi kao HDD ( čak je i u istom delu sa ostalim hardovima ), tako da verovatno može i na taj način da se instalira, ko normalan Win, bez ikakvih dodatnih "pomagala"

postoje gotove verzije winxp i viste koji se snimaju na flash, tj budu bootabilni...

pa malo je, ako ti je sata2 teorijski 3Gbit/s

Ko što rece KIBLA`s, na novijim pločama se USB flash vidi kao HDD ( čak je i u istom delu sa ostalim hardovima ), tako da verovatno može i na taj način da se instalira, ko normalan Win, bez ikakvih dodatnih "pomagala"
Pa neće to baš ići tako jednostavno, mora dosta toga da se uradi da bi XP hteo da se podigne sa USB...

Installing and booting Windows XP from USB drive -- Guide

Ali zato SLAX (Linux) relativno jednostavno može da obavi posao:
SLAX Your pocket OS
Brzo radi ako kod podizanja sistema odaberete opciju da se ceo učita u RAM (320MB)

Poslednja izmena:
Pa neće to baš ići tako jednostavno, mora dosta toga da se uradi da bi XP hteo da se podigne sa USB...

ja sam kod mene bocnuo USB u komp,
bootovao komp sa CD pokrenuo setup i kao HDD izabrao flesic,
znaci kao normalna instalacija,
i sve ql.

Poslednja izmena:
pa, ako ti bane poreska 🙂

pa, ako ti bane poreska 🙂
ja sam napravio image na drugom disku koji stoji u fioci a na prvom instalirao do mile volje. ako dodje poreska treba mi srafciger i 2 min vremena da zamenim hardove. na laptop racunarima je ovo mnogo udobnije za rad.

Ovaj thread ima skroz pogresan naziv. Trebalo bi da se zove:
"Uputstvo - kako brzinski prevariti poresku!"

ja sam kod mene bocnuo USB u komp,
bootovao komp sa CD pokrenuo setup i kao HDD izabrao flesic,
znaci kao normalna instalacija,
i sve ql.

Trebao bi onda taj svoj senzacionalni metod da patentiraš i postaviš na nekom posebnom sajtu (blogu?) pošto to nikome do sada nije tako "sve ql" uspelo...
😛

PS
Da li si siguran da se tvoj Windows podiže sa USB, a ne sa HDD?
...from the microsoft newsgroups:

Windows cannot boot from an USB drive. If your computer supports
booting from such device, you can load a boot loader to the USB device
which starts Windows XP from the HDD.

Poslednja izmena:
Trebao bi onda taj svoj senzacionalni metod da patentiraš i postaviš na nekom posebnom sajtu (blogu?) pošto to nikome do sada nije tako "sve ql" uspelo...
😛

PS
Da li si siguran da se tvoj Windows podiže sa USB, a ne sa HDD?

instalaciju nisam zavrsio do kraja,
nego sam je prekinuo odmah posle prvog reseta i boot-a,
znaci prekinuo sam je tamo kada treba da upises serial,

moj zakljucak je bio ako se tako podigao sto se ne bi podigao i sam win.
probacu sutra sve iz pocetka pa cu da vidim sta se desava.

sad sam ponovo probao,
prodje prvi screen,
zatim reset, bootuje se i kada se pojavi XP logo, pljus BSOD.

Poslednja izmena:
Konfiguracija iz potpisa, kao USB uredjaj sam koristio Maxtor OneTouch4, instalacioni disk XP-a je odradjen po uputstvu sa pomenutog sajta. Sve je proslo savrseno,usao sam u Win i izgledalo je da sve radi, medjutim nakon prvog reseta racunara sistem vise nece da se podigne, lupi mi BSOD i to je kraj. Ne mogu ni u safe mode da udjem da iskljucim "automatic reboot" pa da bar vidim sta je problem.... sve u svemu NETJE DA RADI :wall::S::crash:

Video sam vec tvoj post na ES 🙂
Nego novi momenti, izgleda da sve radi i bez tog addon-a, zaboravio sam jednu stavku koja je ocigledno bitna,mada ne razumem zasto:
Once everything is up and running , shut down and reconnect all your drives.
Nakon sto sam prikljucio druga dva standardna hdd-a, i prostim namestanjem boot-a sa USB Maxtora,sve radi normalno,bez BSOD-a.
:banana:

Nazad
Vrh Dno