dzidza_bidza
Čuven
- Učlanjen(a)
- 09.09.2005
- Poena
- 695
Da li je moguce instalirati Windows XP/Vistu na usb flash?
Da, moguće je, samo nije preporučljivo, zbog Win-ovog intenzivnog pristupa disku, a USB flash memorije imaju mnogo manji broj read/write ciklusa od normalnih hard diskova, tako da je crkavanje USB-a sa instaliranim Windowsom na njemu neizbežno
@ciki022
A kako mozes naterati win da vidi flash pri instalaciji? Ili si mislio instalacija na neki hard pa se posle samo iskopira sve na flash?
da, ali je od 480 mbit-a 20% rezervisano za sistem, te je 400 mbita limit.teorijska propusna moć USB 2.0 standarda od 480 Mbit/s tj 60 MB/s
Pa neće to baš ići tako jednostavno, mora dosta toga da se uradi da bi XP hteo da se podigne sa USB...Ko što rece KIBLA`s, na novijim pločama se USB flash vidi kao HDD ( čak je i u istom delu sa ostalim hardovima ), tako da verovatno može i na taj način da se instalira, ko normalan Win, bez ikakvih dodatnih "pomagala"
Pa neće to baš ići tako jednostavno, mora dosta toga da se uradi da bi XP hteo da se podigne sa USB...
Koja je prednost toga da Win bude na flashu ? 🙂
recimo,pa, ako ti bane poreska 🙂
ja sam napravio image na drugom disku koji stoji u fioci a na prvom instalirao do mile volje. ako dodje poreska treba mi srafciger i 2 min vremena da zamenim hardove. na laptop racunarima je ovo mnogo udobnije za rad.pa, ako ti bane poreska 🙂
ja sam kod mene bocnuo USB u komp,
bootovao komp sa CD pokrenuo setup i kao HDD izabrao flesic,
znaci kao normalna instalacija,
i sve ql.
...from the microsoft newsgroups:
Windows cannot boot from an USB drive. If your computer supports
booting from such device, you can load a boot loader to the USB device
which starts Windows XP from the HDD.
Trebao bi onda taj svoj senzacionalni metod da patentiraš i postaviš na nekom posebnom sajtu (blogu?) pošto to nikome do sada nije tako "sve ql" uspelo...
😛
PS
Da li si siguran da se tvoj Windows podiže sa USB, a ne sa HDD?
Za sada jedini (vrlo komplikovan) način da se to izvede, kako sam već rekao
Installing and booting Windows XP from USB drive -- Guide
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari