Šta je novo?

Instalacija SSD-a

I ima i nema, nije on još ispeglan. Ali ovisi šta kome treba i ko šta ume.
Meni je dobar! ;)

Susreo sam se sa jednim kompom gde je vlasnik hteo Windows 10 i stavio sam mu Windows 10, ali drajvera za grafičku (neka ATI X serija) jednostavno nije bilo i morao nazad na W7.

Susreo sam se sa jednim kompom gde je vlasnik hteo Windows 10 i stavio sam mu Windows 10, ali drajvera za grafičku (neka ATI X serija) jednostavno nije bilo i morao nazad na W7.
Isto bi se dogodilo i da si probao 8/8.1. Za starije kompjutere bolje probati 7micu prvo, ima alatka za testiranje kompatibilnosti sa 8micom i 10kom pa ako prođe nije veliki problem za update.
Od ATI/AMD-a samo preko 5xxx je garantovano da će raditi iznad 7mice.

Poslednja izmena od urednika:
Malo sam se pogubio citajuci temu. Stavljam SSD, hocu na njemu da instaliram cist Win. Hoce li biti problema posle sa ovim HDDom i Winom koji je na njemu? Radice Format bez problema ili sta? Particiju D npr ne bih brisao, a C bih.
I AHCI to RAID prebacivanje se vrsi pre prikljucivanja SSDa ili kako, to nisam bas razumeo.

ako instaliras sa nule,prvo prebaci na ahci.posle instalacije sa adekvatnim softverom mozes staru c particiju da pobrises i da D ekstendujes na celi disk.ne bih savetovao da to radis sa windows-ovim disk management-om,jer je nepregledan program i ima dosta mesta za kiks.partition wizard free je sasvim dovoljan i dovoljno jednostavan.

ono sto je po meni takodje bitno,kad koliko vidim imas konfu sposobnu za uefi boot da se malo pocimas i odradis uefi instalaciju.malo guglanja sta i kako i eto.i pobrini se da ssd ide na amd-ov kontroler,nemam pojma dal' ta ploca ima neke dodatne,a to ce ti najbolje odgovoriti menjual od ploce.

mora malo guglanja i edukacije,nikad instaliranje OS-a nije bio bas plug 'n' play proces. :)

ako instaliras sa nule,prvo prebaci na ahci.posle instalacije sa adekvatnim softverom mozes staru c particiju da pobrises i da D ekstendujes na celi disk.ne bih savetovao da to radis sa windows-ovim disk management-om,jer je nepregledan program i ima dosta mesta za kiks.partition wizard free je sasvim dovoljan i dovoljno jednostavan.

ono sto je po meni takodje bitno,kad koliko vidim imas konfu sposobnu za uefi boot da se malo pocimas i odradis uefi instalaciju.malo guglanja sta i kako i eto.i pobrini se da ssd ide na amd-ov kontroler,nemam pojma dal' ta ploca ima neke dodatne,a to ce ti najbolje odgovoriti menjual od ploce.

mora malo guglanja i edukacije,nikad instaliranje OS-a nije bio bas plug 'n' play proces. :)

Da, da, UEFI instalacija, to cu i da odradim. Nego malo me to oko AHCI/RAID buni. Trenutno mi je na RAID.
Znaci bacim ga u BIOS sad, promenim na AHCI i odmah krenem sa instalacijom WINa? Nikakva podesavanja u registriju i te fore, posto kazem nisam trenutno na AHCI.

RAID ili AHCI isto je, tj. RAID ima u sebi AHCI, problem bi bio na IDE...

pa ako instaliras sa nule,totalno je nebitno sta i kako je podesen stari win koji svakako nameravas da brises,ako sam dobro ukapirao.sad smuckas USB instalaciju,rufus-om ili cime vec,restartujes komp,udjes u bios,stavis RAID/AHCi ili kako vec to zove tvoj proizvodjac (jel' moguce da na a88x ploci nisu stavili regularan ahci mod?sta bre zbunjuju ljude...) taman usput pogasi boot sa starog hdd-a,stavi primarno uefi varijantu boot-a sa usb-a,instaliraj win,po instalaciji sam komp bi trebao da prepozna windows boot manager i sam ga po difoltu digne,ako ne,restartujes,udjes u bios podesis da butuje win boot manager i to je to.

nemam pojma kako nisi osetio odziv ssd-a,jes' da taj amd-ov kontroler nije sampion brzine ali ne igra ulogu po pitanju odziva,koliko se secam i sa stock MS drajverom 970 cipset nema problema prevelikih sa ssd-ovima.nema porebe da cackas win10 dalje sem eto da ugasis system restore ako ti ne treba.probaj da stavis amd drajver pa uporedi crystaldiskmark i as ssd bencheve sa te teme sa svojima.

Instalirah SSD. Nisam jos sve drajvere stavio da bih merio brzinu.
Sto se tice ovog Magician programa, jel treba nesto da se pali/gasi, neke optimizacije silne imaju ?

nemam pojma kako nisi osetio odziv ssd-a,jes' da taj amd-ov kontroler nije sampion brzine ali ne igra ulogu po pitanju odziva,koliko se secam i sa stock MS drajverom 970 cipset nema problema prevelikih sa ssd-ovima.nema porebe da cackas win10 dalje sem eto da ugasis system restore ako ti ne treba.probaj da stavis amd drajver pa uporedi crystaldiskmark i as ssd bencheve sa te teme sa svojima.

izvini, zapravo, osetim razliku u paljenju sistema za 5-10sekundi, kao i pri kopiranju većih fajlova. npr. adobe premiere after effects i dr. programe učitava sporo kao i na seagatovom hddu, dal zbog količine pluginova ili šta znam...koji drajver bi trebao za čipset? http://www.msi.com/product/motherboard/support/970A-G46.html#down-driver&Win10 64 jedino ovaj za zadnja dva usb 3.0 ulaza nisam instalirao...

Koristim HyperX 3K 120gb vec 2 godine i sljaka extra ali mi fali malo GB pa cu uzeti 850 PRO 256 Gb.E sad imam win 10 koji se nadogradio na 7micu ,naravno, pa me interesuje kako cu onda na novi SSD da instaliram sistem?? Pada mi napamet da instaliram 7micu opet pa da onda nadogradim na 10ku? Jel ima neko savet za mene laika?! :) Hvala unapred!

Samo kloniraj ceo disk ;)

Može i clean install Windows 10 sam će da se aktivira jer je isti računar.

Može i clean install Windows 10 sam će da se aktivira jer je isti računar.

Zamolicu te ako moze korak po korak sta bi trebalo da uradim? Znaci ubacim fizicki novi ssd,upalim racunar :), sistem mi je na starom ssd-u. Kako da pokrenem instalaciju na novom SSD-u?? Odem u settings,opcija update&security izaberem backup pa izaberem drive(novi SSD)... Ovo sve lupam pretpostavljam. Ne pada mi napamet sta treba da uradim a verujem da je par klikova u pitanju.
Btw imamo isti tv! ;)

Prvo negde skines nesto kao "Acronis True Image Home 2015 18 Build 6525", pa to narezes sto sporije na cd, pa onda restartujes komp i butujes sa dvd/cd-rw uredjaja pa malo se igras sa opcijama dok uspesno ne naravis beckap CITAVOG starog ssd-a, sve sto ima u njemu.
E sad imas tri putica.
1. Mozes sve hdd otkaciti (sigurnosti tvoje radi), da ostavis stari ssd i zakacis jos samo taj novi (veci) ssd i da sa istim onim cd od acronisa uradis clone (kloniranje) CITAVOG starog ssd-a na novi (veci), sto ti preporucujem.

2. Mislim da mozes i uraditi backup sistema iz onog bacup fajla koji si prethodno napravio.

3. Imas Samsungov softver za kloniranje i on odlicno to radi, samo sto ciljani ssd mora biti samsung inace nece da radi.

Nadji na sajtu, cini mi se da se zove "Samsung Data Migration" ...

http://www.samsung.com/global/business/semiconductor/minisite/SSD/global/html/support/downloads.html

Inace ja sam taj posao sebi, bratu, na laptop, desktop, vise puta kojekude i kojekad ... radio sa Acronisom i bez greske je sve odradio ali mozda je trun jednostavnije sa samsungovim softverom.
Mislim i da je broj particija koje taj samsungov softver prebacuje ogranicen, samo 2, mozda 3 ali nisam siguran, a Acronis nema granicu, sve klonira, citav sadrzaj i skrivene particije, zato je bolji...

Backup file stavi negde na hdd i u slucaju 2. putica mora i on biti ukljucen...

Dobro pazi na putanje, sta formatiras, gde upucujes da klonira, bekapuje...

Poslednja izmena:
Open-source i jako dobar program - Clonezilla.

Trebao bih ovih dana da uzmem samsung ssd.. Posle instalacije os,od podesavanja samo skinem samsung magician,i sa njim sve podesim? Netreba nista dodatno da podesavam?

Upravo, pre instalacije proveriti AHCI i kome nije bitan svaki W uštede ubiti C states radi performansi, i posle ga zaboraviti! :)

Upravo, pre instalacije proveriti AHCI i kome nije bitan svaki W uštede ubiti C states radi performansi, i posle ga zaboraviti! :)

Za ahci ok,koliko se dobija iskljucivanjem c-stepinga u brzini
? A šta se gubi (nisam bas upucen u tematiku :-S)

Poslednja izmena:
Za ahci ok,koliko se dobija iskljucivanjem c-stepinga u brzini
? A šta se gubi (nisam bas upucen u tematiku :-S)
C-stepping, kako ga zovete, nema veze sa SSD-om, to je tema za performance systema i naročito za OC. Nego ima još jedna stvar koju bi mogao da uradiš ako ne stavljaš kompjuter u "Sleep mode", u Power settings > Advanced, stavi HDD sleep time na Never, da se na gasi i pali stalno.

Ok,hvala za info. Imam jos jednu dilemu,kad instalacija dodje do ssd,tamo ce da bude unlocated (posto je nov disk). Da idem odmah na next,ili na new,pa da on kreira one dodatne particije ?

da,ali ako je komp sposoban za UEFI boot i stavljas od win 8 pa nadalje,bilo bi zgodno da smuckas USB rufusom pa ce kikanjem na 'next' on sve sam da uradi.

Vrh Dno