Šta je novo?

Instalacija SSD-a

Kakve veze ima Win sa hot-plug funkcijom koja se gasi i pali u BIOSU? Tj. ne treba ništa raditi u reg-u, već ugasiti u BIOSU nema više da budu u removable devices...

nema sa funkcijom, nego kazem da sam u win7 izguglao resenje ( da mi se diskovi ne pojavljuju u removable drives )

http://superuser.com/questions/1295...ject-sata-drives-from-the-windows-7-tray-icon

dok u win8 to ne radi

u biosu ili sam blesav ili nema takve opcije, osim ako ne mislis na SATA RAID/AHCI Mode: pa da prebacim u IDE, sto mi se ne radi :D

koment sa linka:
It is a BIOS level options. In newer boards there are options in the BIOS to disable hot swapping (when you use AHCU/RAID as a controller). So when the hot swap settings disabled in the BIOS there will be no eject for SATA drives that appear in the system tray.

Poslednja izmena:
Vidi stvarno, pogledao sam ti u uputstvu, buđavi Gigabyte nema tu opciju u BIOS-u! E pa onda nemaš izbora nego to gasiti u win-u...

Da ne bih otvarao novu temu na forumu postavicu moje pitanje ovde. Kupio sam SSD Kingstone HyperX 3K od 120GB i instalirao sam svezu verziju Win7-64bit, naravno pre toga sam u biosu aktivirao taj ACHI mod. Kasnije sam i u windowsu iskljucio defragmentaciju, system restore, hibernaciju i superfetch. Sada bih hteo da povezem moj stari hard disk koji je sata 2 od 500gb i da ga koristim za cuvanje podataka (muzika, slike, instalacije itd.). Moje pitanje glasi da li prilikom povezivanja starog hard diska trebam opet nesto da podesavam u biosu (posto je sada upaljen ACHI mod) ili samo jednostavno povezem hard, podesim u biosu da bude drugi ili treci device i to je to???

To je to, a sve ono u životu nisi morao gasiti.

Naime win 7 prepoznaje SSD i gasi sam defrag za njega, sys restore je pitanje treba li ti ili ne kao bekap ali hajde recimo da se manje voli sa SF SSD-ovima, superfetch se isto sam gasi čim win ukapira da je na SSD-u, a hibernacija jedino zauzima mesto i nije preko potrebna na SSD-u gde je boot ionako brz.
Ali kod diskova 120+ GB nije potrebno niša od toga dirati, jedini izuzetak je RAID SSD-ova, ali to je druga priča...

instalirao sam ssd, digao sistem sve ok, sad me jedino smara sto mi pokazuje safe remove za moj stari sata hard samsung f3, kako to da ugasim, hvala?

Pozdrav ljudi resio sam da uzmem ssd KINGSTON V300 120gb ovih dana ga narucujmem..e sad kako da bacim,kopiram windows sa hdd na ssd ima tu nekih 40gb sa clenerom i jos nekim glupostima znaci da ga kopiram na sa hdd na ssd i da obrismm sa hdd sa particije c vec postojeci windows?

Pa nemožeš samo da "kopiraš" sadržaj boot diska na novi. Mora da se prvo napravi "slika" tog HDDa sa recimo Macrium Reflekt ili Acronisom pa da se uz njihovu pomoć tako SSD napravi da bude Bootabilan sa sistemom i svim tim tvojim insataliranim programima. Ako baš nemaš bogzna šta na njemu, što ne iskoristiš situaciju i instaliraš lep, nov, čist OS i staviš najnovije verzije tvojih omiljenih programa.
Pogledaj ovu temu :
http://forum.benchmark.rs/showthread.php?312162-Kloniranje-HDD-a

Poslednja izmena od urednika:
CountMike hvala na savetima tako cu i da uradim...4-5 puta sam instalirao ove godine OS te menjao ovo ono...kad je bal neka je a reci mi (izbacicu hdd dok instaliram OS na ssd) kad sev bude gotovo vraticu nije posle "frka" da se izbrise OS stari sa hdd?? ima ce 2 OS:d

Nije, namesto da je ssd prvi u redu za boot i onda jednostavno ukini particije na hdd pa format hdd-a...

Pokusao sam pretragu ovde i googla, ali nista konkretno. Mozda od vas neko ima ideju ili link za mene.

Dakle, u laptop Gateway M-2404U sa AMD Athlon 64 QL-60 procesorom ubacen ADATA S599 SSD koji je pretekao posle 2. apgrejda.
Dobijem ove brzine
as-ssd-bench-adata-ssd-s.png

Evo kako to izlgeda na intel desktopu
AS-SSD-Benchmark_ADATA-S599-SSD.png

Pitanje: Mogu li sta da uradim da ga ubrzam?
Napomena: U BIOSu nema podesavanja za AHCI

Nema AHCI, nema SATA3, ovako kakvo je nije ni loše. Neznam dali manjak AHCI-ja znači i manjak TRIM-a. to može za izvesno vreme da uspori sve još više.

Pa AMD ...

Valjda ima neki svoj Garbage collection da pokrece s vremena na vreme...

Videcemo, zenin je laptop. Primeti se da je brzi, ali ne kao sto se ubrzao moj laptop kad mu stavih SSD.

Nisam imao zivaca da procitam kompletno pedeset stranica, sa search-om takodje nisam uspeo da nadjem odgovor na moja pitanja a vezano ne konkretno za fizicku instalaciju SSD-a nego za koriscenje istog...

Planiram nabavku, reinstall sistema i imam pitanja vezano za to...

Da li se na SSD instalira SAMO sistem, a kasnije svi programi na HDD, ili se kao sto i na HDD-u programi instaliraju na sistemsku particiju?
A isto je pitanje i za page file, da li on da bude na SSD-u ili na HDD-u (zbog brzine bi bilo logicno na SSD, ali zbog dinamicnog koriscenja neznam koliko je to pametno i zdravo za SSD).

Da li SSD oristiti u jednoj particiji ili particionisati pa podeliti na sistem i pagefile recimo, ili sistem+programi???

Hvala unapred na odgovorima...

Ukratko.
Na SSD OS sve sa PF-om, svi programi i bez particionisanja (ovo zadnje uglavnom zbog GC-a, a inače ima malo mesta).
Na HDD sve ostalo, dokumenta, instalacije, video, slike, muzika...

Ukratko.
Na SSD OS sve sa PF-om, svi programi i bez particionisanja (ovo zadnje uglavnom zbog GC-a, a inače ima malo mesta).
Na HDD sve ostalo, dokumenta, instalacije, video, slike, muzika...

Kratko i jasno.... Hvala! :)

Pod programima ne misli sve igre... Od igara 1-2 zavisno od velicine ssd-a. Ostavi 50-40% praznog ssd-a, ne popunjavaj do kraja, sam w7/64 ce da raste, pa treba nesto praznog prostora radi ravnomernog koriscenja mem. celija ...

Sve stavi na SSD. Programe koje često koristiš takođe. Sve što se tretira kao podaci - filmove, muziku etc ostavljaš na hardu. Ne vidim smisao u particijama, ali ti možda imaš nešto na umu.

Kod mene je ssd bez particija .......i os, ofis, igrice, i imultimedija sve ostalo ....ako nemas potrebu hdd slobodnio izbaci.

Jel ima ko na forumu intel 335 ssd od 240gb interesuje me kakve brzine upisa i pisanja su normalna za njega u sata3? Ja dobijam oko 500/350mB/s.

Drugar kupio ssd, pa cemo se veceras igrati. Svez komp SSD+HDD.

Znaci prebacim na ANCHI i pustim instalaciju na SSD, kad zavrsi podesim SSD kako treba i onda instaliram drajvere i posle programe i to je cela mudrost?

Podesavanje izvrsim na osnovu ovog linka

http://pcpractic.rs/strana/ssd-podesavanje ?

Poslednja izmena:
Od tog uputstva:

Tip 3: ne radim, ne vidim svrhu da ga ugasim, možeš samo da smanjiš system restore na 2Gb recimo. Stvar ukusa.
Tip 4: samo ako ne koristiš search, inače ga ostavi.
Tip 6: ako ti je ova konfiguracija iz opisa, nemoj da isključuješ page file, inače ćeš sa 4Gb ram da imaš prilično često BSOD i ostale gluposti.
Tip 8: Win 7 sam isključuje prefatch and superfatch ako vidi da je instaliran na SSD-u, nema potrebe da ručno radiš.
Tip 9: Onemogućite Windows Search - samo ako ga ne koristiš, ja ga koristim pa to ne bih radio.
Tip 10: Win 7 po defaultu ima ClearPageFileAtShutdown i LargeSystemCache isključene, sem ako si modifikovao sistem, nema potrebe da ručno radiš.

Poslednja izmena:
Nije moj komp, mada uskoro planiram i ja da se upgradujem.

Hvala na savetima.

Ја више ништа не буџим од када сам узео Самсунг 840про. Све остављам на њему. Инсталирам Win, intel rst driver и то је то. Све ради одлично.

Kod novijih SSD ništa ne treba posebno dirati u winu, samo će se pogoršati performanse. Za optimizaciju koristiti samo sw od SDD-a koji će uraditi što treba ,instalirati odgovarajuće drajvere i to je dovoljno, jedno još izbrisati hiberfil.sys ako sw od SSD-a nema tu opciju kod optimizacije.

Poslednja izmena:
Pitanje: Da li je bolje drzati SATA III SSD na Marvell-u 9128 6 GB/s koji, opste je poznato, ne podrzava TRIM, ili je bolje ustekati ga u Intel-ov SATA 3 GB/s koji, naravno, podrzava? Za sta bi se vi pre odlucili?

To pitanje je više puta odgovoreno, koristite pretragu! Čak više puta i u okviru ove teme!! :rtfm:

Vrh Dno