IRS je napisao(la):
@DS9
O cemu ti pricas??????
Kad instaliras goli XP na masinu sa 256 RAM-a, krljace. Kad instaliras sav potreban software puzace. A pogledaj samo servise koliko ti oduzimaju memorije.
Posle instalacije beskorisno nebuloznog SP2 imaces jos manje raspolozive radne memorije zbog kojekavih servisa koji obicnim smrtnicima u zivotu nece trebati,
ali koji ce mu krasti tih dragocenih 256. Sa 256 nista drugo osim offisa i interneta ni ne moze da radi.
Jos uz to na toj ploci, Zida paradjz, znamo svi koji je to kvalitet, ima vise sanse da sjebe nesto nego da mu radi bolje. I zasto coveku onda savetovati da stavi SP2??
Tebi nije problem kada znas kako i sta da nastelujes na tvojoj dvojci, a pri tom sumnjam da nesto od novijeg softwera uopste na njemu i koristis..
Sad, valjda bi bilo najzgodnije da quotujem svaki od tvojih stavova, al` mislim da cemo se vec razumeti, a i oni koje sve ovo interesuje.
Krljanje je poprilicno subjektivan pojam (i termin) i samo mogu da pretpostavim na sta se odnosi - valjda na rad hd-a pri swap-ovanju. Pa nekome to dodje kao uobicajena posledica rada racunara, nekom drugom malo smeta, a neko je vrlo nervozan kad cuje da hd krlja duze od par sekundi. Ja licno nisam primetio da je swap-ovanje bitno vece kod sp2 u odnusu na sp1 ili inicijalni windowsxp. Uostalom dal ce hd` da krlja zavisi najcesce od popunjenosti hd-a i prisustva rezidentnih programa.
Hocu da kazem da ce P4, p3, p2... sa sp2 raditi ~isto kao i P4, p3, p2 sa sp1 (ili kao sam win) respektivno. Takodje, windows pod istim uslovima (po deafultu) uzima za sebe vise RAM-a - kada mu je vise dostupno. Odnosno, ukupno gledano na masini od 256 RAM-a win ce nakon podizanja uzeti 110-130MB dok ce na onoj gde je 1GB, uzeti 350-400MB, u zavisnosti sta se sve podize zajedno sa "golim" winom.
Naravno da u mojim postovima nigde ne stoji preporuka da ljudi trebaju da se odreknu vise memorije - vec stoji jasno da nakon primene SP2 windows ne usporava bitno svoj rad (tako da P4 radi kao P2). A dadoh i link onih koji su nesto oko toga merili, pa moze(mo) da se diskutuje(mo) oko toga gde, zasto i koliko grese&nisu_u_pravu.
Sto se tice toga da je SP2 za winXP beskorisno nebulozan - i mogao bih da se slozim. Pogotovo za one ljude koji ne koriste racunar i/ili nemaju winXP.
Medjutim kako neki ljudi, nekim slucajem, racunare sa winxp koriste, izmedju ostalog, i za koriscenje interneta onda mislim da je njima SP2 vrlo koristan.
Btw, ovih dana je bio vrlo koristan i administratorima mreze na mom poslu, jer su im na razne nacine popadali svi racunari koji isti nisu imali instaliran, kao i one 2000arke koje nisu imale instalirane neke od poslednjih critical updates.
Kazes da sa 256 i ne moze nista drugo da radi osim office-a i interneta. Cak i da je bas tako kako je receno - neko radi i zaradjuje od tog "samo"
office-a i interneta. To "samo" se uglavnom jedino i koristi od strane najveceg broja radnih ljudi na planeti.
Ako bi neko bas da podrazumeva sta treba da radi na onom sa 256, a sta na 512 - lako bi se stiglo do toga da su nekome npr. katastrofalno spori (citaj neupotrebljivi/"...komp radi kao pII") svi racunari koji npr. imaju manje od dva procesora i primereno iste klase prateci hardver i softver.
Al` kome to treba? Pa, onome kome treba je i to sporo. Sporo je i da covek ode na mesec za dan-dva, ako to moze da se izvede za minut. A i to je sporo, ako je potrebno promeniti galaksiju.
Osim toga, kad se instalira xp sa svim pratecim softverom - tacno je da moze da puzi (osim sto krlja), al` ne mora da znaci.
Zato sto su krljanje i puzenje velikim udelom i subjektivni pojmovi zavisni prvenstveno od prethodnog/prvobitnog iskustva korisnika; njegovih ocekivanja; trenutnog psihickog statusa (odnosno zdravstvenog stanja) - osim sto su i objektivne manifestacije ispoljene aktuelne brzine krljavog hardvera i softvera (u kombinaciji).
Kombinacija hardvera, wina i korisnickog softvera je nesto sa puno promenljivih, i to je ono sto je dobro - jer uglavnom moze da se podesi prema potrebama, (softverskim) zahtevima i (hardverskim) mogucnostima.
Pa i tako da sasvim ugodno krlja na 256, sto i nije nikakvo cudo ako se ima sledece u vidu
http://www.microsoft.com/windowsxp/pro/upgrading/sysreqs.mspx
http://www.microsoft.com/windowsxp/sp2/sysreqs.mspx
Ponesto od licnog iskustva:
1.
Na mom cyrix-u MII i dokumentovano jednom od gorih ploca (koja evo radi vec 8. godinu) koje je PCChips proizveo, trenutno zet (nastavnik u skoli) pravi deci
testove u wordu (office2003+sp2, oktobar 2005). Usput svojim klincima pusta kolibre preko winampa i igraju se povremeno airxonix i uce crtanje u diznijevom magic artistu. Naravno da koristi i net, a dok je masina bila kod mene na njoj sam zavrsio svaki posao u sigmaplotu 9, poneki u corelu 12, i svako cd przenje pod nero 6, dok getright downloaduje fajlove. Monitoring od strane kasperskog 4.5 se podrazumeva.
Sad mi jeste to isto ugodnije i brze na 2000+ i 1GB rama, al` daleko od toga da je neuptrebljivo na pomenutoj ala p2 masini.
2.
Moja kuma je decu podigla od priprema u corelu na celeronu 333 i 256MB rama, koji su radili pod winxp prateci svaki sp koji sam ja instalirao ubrzo nakon sto bi se pojavila finalna verzija.
3.
Pre neku nedelju me zovu ljudi da im podesim masinu koju su kupili pre dve godine (celeron + 256MB rama) zato sto su skoro uplatili kablovski net. Dvd, divx, Photoshop, officexp+sp3 i decije online igranje (na cartoon network) im radi savrseno pod SP2, i pecevima koji su izasli posle njega. Tim ljudima drugo i ne treba, za to su i kupili kompjuter pre dve godine koji im je do sada (kada nisu koristili net) radio pod SP1. Pitam ih ovih dana kako i radi racunar - kazu savrseno.
Mozda oni nemaju pojma koliko im to krlja - al` da im losije radi nego na sp1 sigurno bi se zalili. Deca pogotovo. Posebno su odusevljeni time sto postoji windowsov popup blocker pored onih na firefoxu i maxthonu i sto im radi schedulovan automatic updates.
I na kraju...
IRS je napisao(la):
I zasto coveku onda savetovati da stavi SP2??
Ako covek sa sledecom biografijom
http://www.pcmag.com/author_bio/0,1908,a=2651,00.asp
napise ovo dole (obratite paznju na datume)
http://www.eweek.com/article2/0,1895,1381520,00.asp
http://www.eweek.com/article2/0,1759,1724107,00.asp
onda mi se cini da bih mozda bio malo rezervisaniji u dokazivanju nebuloznih beskorisnosti SP2, pogotovo ako se uverim da moje presonalno iskustvo ne mora nuzno da predstavlja iskustvo vecine ("prosecnih") korisnika.
Mislim, covek vec rece (jednostavno i jasno) da problemi koji mogu nastati na winxp koji nema sp2 - daleko prevazilaze one koji nastaju zbog njegove instalacije.
Osim toga, covek je to pisao ubrzo posto se pojavio finalizovan SP2, a sada je vec proslo godinu dana, sa par vrlo neprijatnih sigurnosnih rupa i virusa koji su prilicnom broju ljudi zagorcali zivot i iskidali zivce.
So, specijalno ako ste u mreznom okruzenju - instalirajte sp2, a i ostale bitne zakrpe koje su izbacene posle njega.
Necu vise.