Šta je novo?

Instalacija SP2

hobusus

Slavan
Učlanjen(a)
01.11.2005
Poena
301
Da li da instaliram SP2, iako imam WinX SP1, i koliko instalacija (ili upgrade) traje.
Naime od prijatelja sam cuo da je pokusao da napravi upgrade, na nesto boljem racunaru, ali da mu je upgrade traja jako jako dugo.
Inace "masina" je Jugodatina (Zida tomato, P 1.7, 256 MB, GF4...)

Pa ako zelis da ti komp radi kao pentium II, da, instaliraj... :D

Poslednja izmena:
nemoj da instalirash bez 512 rama moj savet.

Ma ne moze da traje duze nego kad ja na win xp bez sp stavljam sp2 a sve to na laptopu. E na mom laptopu to traje otprilike pola sata....
Sa sp1 na sp2 traje krace.
Da, sp2 usporava podizanje windowsa ali posle toga nisam primetio neku razliku.

U principu ne bi trebalo da se SP2 instalira na dugo upotrebljavan sistem. Može da ti napravi dosta problema.

Nadji sebi, Win XP sa integrisanom SP2 i uradi repair.

3MAJ86 je napisao(la):
ko jos uvek nema
bar 512MB :wall: :crash:

ontopic
ne vidim u cemu je problem ako instalacija traje 20,30 min ili sat vremena ;)
bitno je backup-ovati podatke sa C particije , formatirati i uraditi clean install
Ima fini tutorijal od Ronia na sajtu
ps ako novo instalirani Win (sa SP2 :cigar: )"zeza" nakon instalacije (moj slucaj), uraditi update ( preporuka za autopatcher) i sve radi ko podmazano :type: :wave:

ironmanbg je napisao(la):
ko jos uvek nema
bar 512MB :wall: :crash:

hobusus je napisao(la):
"masina" je Jugodatina (Zida tomato, P 1.7, 256 MB, GF4...)

@hobusus
ne treba da te brine koliko ce da traje instalacija SP2...ako ne mozes da odvojis ~40 minuta vremena rada na racunaru za instalaciju onda nemoj da instaliras...inace, preporucujem SP2 jer donosi gomilu zakrpa za win, a definitivno nakon toga pokrenuti i najnoviji autopatcher, za kojega mozes naci sve informacije ovde: http://www.neowin.net/forum/index.php?showtopic=334257 a skinuti ga odavde: http://www.softpedia.com/get/Tweak/System-Tweak/AutoPatcher-XP.shtml i velicine je 176MB

IRS je napisao(la):
Pa ako zelis da ti komp radi kao pentium II, da, instaliraj... :D

Uf, obicno smireno reagujem, al` kad u par odgovora procitam tri poluistine i dezinformacije bas mi se slosi. Jer, ovo sto ovde pise ce procitati dosta ljudi, neki od njih ce ponesto od toga uzeti zdravo za gotovo (jer npr. [uostalom zato su i dosli na forum] i nece sami da saznavaju o softveru kad to mogu da procitaju od strucnjaka i "poznavalaca" [u znake navoda ubrajam i sebe, sve djuture sa onima zbog cijih odgovora&saveta reagujem u ovom tridu]. A neki od takvih ce iskazati izrazitu vestinu i u sirenju dezinformacija, a da se nisu previse potrudili da ih provere.

I pri tome ne mislim na ono sto rekose aca i moderator {sorry, nisam video poslednje postove kada sam poceo da pisem, da jesam ovo sve verovatno ne bih ni pisao. Ovako, kad je vec napisano nek` stoji, just for the record}.

1. Sto se pentiuma II tice, ja sam vrlo zadovoljan kako mi radi winxp+SP2+vecina_dosadasnjih_updetova na masini koja radi na 266MHz, i pri tome na Cyrix MII procesoru koji nije bas poznat po brzinskim rekordima. Mislim, radi normalno, uglavnom bolje od vecine slicnih masina za koje se korisnici nisu previse trudili da optimizuju za brzi rad.

Inace, ne bih se bas mnogo trudio da nekom korisniku tvrdim kako ce brze ili sporije da mu radi racunar nakon primene nekog patcha za os - bez bitnog poznavanja korisnika i racunara, i nacina odnosno namene za koji se racunar koristi. A cak i kad bih to tvrdio onda, ne bi mi palo na pamet da se mnogo kurobecam bez cvrstih kvantitativnih argumenata.

A, bez sp2 komp radi k`o pIV, a s njim k`o p2?
Nesto nisam primetio.
Ono sto jesam je da se neki korisnici zale da im je "internetisanje" sporije. Valjda su mislili da trebaju da chekiraju Automatic Updates (nakon primene sp2) i pored toga sto ce im to u pocetku usporiti `netisanje,. Ima i onih koji shvate da to treba iskljuciti odma`, al` se zato zestoko nerviraju sto ih crveni stit u desnom uglu ekrana stalno nesto upozorava nakon podizanja win-a...
Da ne bih mnogo s&ao, a ni oni koji tvrde da sp2 bitno usporava - ajd` da se pogleda sta su izmerili ljudi koji su merili brzinske razlike izmedju sp1 i sp2:
http://www.laboratoire-microsoft.org/n/6732/
Onima koji zive od teranja akvamarka na svom racunaru se vrlo izvinjavam, jer 15% usporenja/ubrzanja vec moze da se primeti (ovo napominjem jer je odavno utvrdjeno da ubrzanje/usporenje do ~10% moze retko ko sa sigurnoscu da primeti i bude sasvim siguran u to) .

Sa obzirom da je ovo bajato, ukoliko je neko ovde to radio, super ako prikaze podatke, uz kakvu-takvu metodologiju.

3MAJ86 je napisao(la):

A sto? Jel` nece hteti da se instalira? I, jel to znaci da XP bez sp2 moze na npr. 256MB rama, a sa sp2 ne moze. To sto je neki os manje/vise zahtevan prema resursima, pa je zbog toga zgodno imati sto vise ram memorije, ne znaci nuzno da se treba odreci kljucnih update-ova za njega, pogotovo sto ti updateovi uglavnom ne menjaju bitno “trosenje” resursa.

Pa, bio bih vrlo zahvalan da ako neko hoce da izrazi stav da (on) windows XP (sa ili bez petceva) ne bi terao na manje od 512 mb rama, da to jasno naglasi – a ne da implicitno progurava moguci zakljucak njegove tvrdnje iz koje neko drugi moze da shvati da npr. windowsXP+SP1 zahteva bitno manje memorije, u odnosu na npr. WindowsXP+SP2.

CrowN je napisao(la):
U principu ne bi trebalo da se SP2 instalira na dugo upotrebljavan sistem. Može da ti napravi dosta problema.
Mozda (“ce napraviti dosta problema”), al` to ne govori o SP2, nego o razdesenosti tog sistema. U principu, fino odrzavan sistem moze dugo da se upotrebljava bez problema, pa i da primi sp2. Cak sta vise - pozeljno je. Onda ce moci jos duze da se upotrebljava.

Pa, rekose ovde vec ljudi – a ja cu pokusati da dodam ono sto je njih mrzelo da pisu. Dakle, iako mnoge zakrpe koje su sastavni deo SP2 uopste npr. ne moraju da pogadjaju nekog korisnika (tipa zakrpa za windows media player) pozeljno je staviti sp2 iz vise razloga pogotovo ako neko racunar koristi za komunikacije. Prvo, net je mesto gde obitavaju razne vrste parazita ugrozavajuci nekome da nesmetano stice novac, ili da npr. uziva u slobodnim komunikacijama. Pa je zato pozeljno zakrpiti rupcage kroz koje isti mogu da prodju, specijalno kada to previse bitno ne menja rad samog sistema. Drugi razlog je sto mili mi MS objavi` da ce neki naknadni pecevi (mislim da su sada takvi vec u opticaju) moci da se na winXP instaliraju tek ukoliko je na sistemu vec prisutan sp2. A bice mi vrlo drago ukoliko me neko ispravi, il` eventualno dopuni.

E sad, ukoliko nekog pogadja ponasanje IE-a (i njegovih derivata tipa myie2 i maxthona) koje nastane nakon instalacije sigurnosne zakrpe Q832894 (koja je sastavni deo sp2), a ogleda se u izmenjenom ponasanju kombinacije opcija Colors i Accessability koje se nalaze pod Internet Options – bio bih vrlo zahvalan da saznam dal je neko to resio.

Za detalje, i koga ne mrzi da cita
http://www.benchmark.co.yu/forum/showpost.php?p=305631&postcount=2

Poslednja izmena:
DS9, u potpunosti se slazem sa tobom. Stvarno ima svakakvih, kazu ne zele SP2 zbog firewall-a i security centra, kao dave ih puno, a kao da se oni ne mogu veoma jednostavno iskljuciti. Kada je tek izasao SP2 mozda je i bilo diskutabilno da li ga odmah instalirati, zbog verzija programa koje nisu radile pod njim, ali danas kada su svi programi ispravili te greske, nema smisla ne instalirati ga. Inace, ja sam instalirao tada SP2 na masinu koju sam koristio preko godinu dana (WinXP+SP1 + sve zakrpe), i nije bilo nikakvih problema, jedino sam morao da skinem novi Nero koji podrzava SP2.

Nikako ne instaliraj SP2 na vec postojecu instalaciju Windowsa, pravice ti dosta problema(zauzece memorije, nestabilnost,a i koci puno), to je moje iskustvo!
Najbolje je uraditi "slipstimizaciju" (integracija SP2 u OS), formatiras disk i lepo brate to instaliras!

Evo kako:
Napravite instalacioni Windows XP SP1a CD

Ovaj proces se zove slipstiming (slipstreaming). Omogućava vam da napravite instalacioni CD Windowsa XP na kom se ujedno nalazi i SP1a (service pack 1a). Ovo je izuzetno korisno ukoliko često reinstalirate sistem, ili ne želite da se zamajavate oko ponovne instalacije SP1a. Takođe ovo je odličan način za bekapovanje vašeg originalnog Windows XP CD diska pri čemu mu dodajete service pack kako kasnije ne bi morali da ga posebni instalirate i time dodatno opteretite sistem. Ovo je savršeno i potpuno legalan proces i ne postoji mogućnost nikakvog narušavanja ničijih prava.

Za ovaj postupak vam je potrebno sledeće:
- Windows XP instalacioni CD
- Najnoviji SP (service pack). U ovom momentu SP1a
- butabilni fajl koji možete naći na sajtu http://www.bootdisk.com/ Skinite butabilni fajl za Win XP\2K.
- Prazan CD disk (još bolje RW radi provere i da ne bi uništili CD ukoliko nešto ne proradi)
- Nero Burning Rom(e) program
- CD-R ili CD-RW uređaj.
1. Napravite na C: disku direktorijum XP i u njemu sledeće direktorijume CD-ROOT, XP-BOOT, i XP-SP1
2. Prekopirajte ceo sadržaj Windows XP instalacionog CD-a u direktorijum CD-ROOT
3. Prekopirajte Service Pack (sp1a) fajl u direktorijum C:\XP
4. Preimenujte Service Pack (sp1a) fajl u XP-SP1.EXE
5. Idite na Start>Run... i ukucajte sledeće C:\XP\XP-SP1.EXE -U -X:C:\XP\XP-SP1. Ovim ste otpakovali SP1.
6. Idite na Start>Run... i ukucajte sledeće C:\XP\XP-SP1\UPDATE\UPDATE.EXE -S:C:\XP\CD-ROOT. Ovim ste pokrenuli update (nadogradnju) Originalne verzije Windowsa na SP1a verziju što nam je i bio cilj. Sačekajte neko vreme i proces će se završiti, nadamo se uspešno. Ukoliko nešto nije u redu, proverite da li ste sve dobro kucali.
7. Startujte Nero program. Idite na File>New... Ukoliko se pojavi Wizard isključite ga pomoću Close Wizard dugmeta.
8. Odaberite CD-ROM (BOOT)
9. Idite na Boot tab i odaberite Image file u delu Source of boot image data. Za image fajl odaberite fajl koji ste skinuli sa interneta i koji ste otpakovali u XP-BOOT direktorijum. Pod File of type namestite All Files (*.*). Fajl koji tražimo se verovatno naziva boot.bin
10. Čekirajte Enable Expert Settings
11. Pod Kind of emulation: podesite No Emulation
12. Pod Boot message upišite Microsoft Windows XP SP1a
13. OBAVEZNO pod Load segment of sectors (hex!): upišite 07C0
14. OBAVEZNO pod Number of loaded sectors: upišite 4
15. Idite na ISO tab.
16. Pod File-/Directory name length namestite ISO Level 1 (Max. of 11 = 8 + 3 chars)
17. Pod Format namestite Mode 1
18. Pod Character Set namestite ISO 9660
19. Čekirajte Joliet
20. Pod Relax ISO Restrictions čekirajte sve stavke
21. Idite na Lable tab
22. Selektujte ISO9660 u padajućem meniju
23. Pod Volume Label, System Identifier, Volume Set i Application upišite WINXP_SP1_EN
24. Pod Publisher i Data Preparer upišite MICROSOFT_CORPORATION
25. Čekirajte Also use the ISO9660 text for Joliet
26. Idite na Dates tab i namestite Use the date and time from the original file
27. Idite na Burn (Write) tab
28. Čekirajte Write i Finalize CD (No further writing possible!)
29. Podesite Write Method na Track-At-Once
30. Isključite, ako je uključen Virus check
31. Kliknite na New
32. U File Browser prozoru nađite direktorijum C:\XP\CD-ROOT i sav njegov sadržaj prebacite u ISO1 prozor
33. Kliknite na Write (Burn) dugme i kliknite na Write (Burn) u tom prozoru.
34. Kada se proces završi ugasite Nero i pokušajte da butujete računar sa napravljenog CD diska

Ja licno, nikakve specijalne probleme sa primenom sp2 na postojece windowse nisam imao. Cak sta vise, rekao bih da to prolazi izrazito glatko sa obzirom o kakvom se update radi.
A primenio sam ga na oko 20ak racunara, sto Home, sto proff., sto proff. corporate. Nijedan stuc.
Eventualne uzroke kocenja pri primeni bih tumacio prisustvom npr. nekog antivirusnog ili slicnog zastitnog softvera, a verovatno bi i zaraza sa nekim virusima mogla da izaziva slicne efekte.

Poslednja izmena:
kod mene je instalacija SP2 prosla bez problema, dok recimo kod mog kolege sa fax-a je osakatio neke programe pa je morao ponovo da ih instalira i potrosio taman toliko vremena da je mogao da nabaci svez XP+SP2. dakle, SP2 na stare instalacije XP-a moze se primeniti ali POSTOJI mogucnost da stvari krenu naopako. pa neka covek razmisli da li moze da izadje na kraj sa problemima (ako ih bude) i instalira odmah SP2, ili da opusteno instalira ceo XP+SP2 (sto traje dosta duze: system+drivers+programs+games+...).

U svakom slucaju, uzmimo da je instalacija SP2 "znacajan korak" u zivotu vaseg racunara...
Uzevsi to u obzir, ne bi bilo lose da se tom prilikom uradi format, clean WinXP+SP2 install
i full instalacija svega sto je potrebno...

Cak je i zvanicini Microsoft negde preporucio da se, u slucaju visokog stepena
eksploatacije, instalacije i koriscenja velikog broja aplikacija, sistem reinstalira
jednom godisnje, pa cak i na 6 meseci...

Odvojite malo vremena za njega, vas racunar ipak to zasluzuje...

( ,) :D :crash: )

@DS9

O cemu ti pricas??????

Kad instaliras goli XP na masinu sa 256 RAM-a, krljace. Kad instaliras sav potreban software puzace. A pogledaj samo servise koliko ti oduzimaju memorije.

Posle instalacije beskorisno nebuloznog SP2 imaces jos manje raspolozive radne memorije zbog kojekavih servisa koji obicnim smrtnicima u zivotu nece trebati,
ali koji ce mu krasti tih dragocenih 256. Sa 256 nista drugo osim offisa i interneta ni ne moze da radi.

Jos uz to na toj ploci, Zida paradjz, znamo svi koji je to kvalitet, ima vise sanse da sjebe nesto nego da mu radi bolje. I zasto coveku onda savetovati da stavi SP2??

Tebi nije problem kada znas kako i sta da nastelujes na tvojoj dvojci, a pri tom sumnjam da nesto od novijeg softwera uopste na njemu i koristis..

IRS je napisao(la):
@DS9

O cemu ti pricas??????

Kad instaliras goli XP na masinu sa 256 RAM-a, krljace. Kad instaliras sav potreban software puzace. A pogledaj samo servise koliko ti oduzimaju memorije.

Posle instalacije beskorisno nebuloznog SP2 imaces jos manje raspolozive radne memorije zbog kojekavih servisa koji obicnim smrtnicima u zivotu nece trebati,
ali koji ce mu krasti tih dragocenih 256. Sa 256 nista drugo osim offisa i interneta ni ne moze da radi.

Jos uz to na toj ploci, Zida paradjz, znamo svi koji je to kvalitet, ima vise sanse da sjebe nesto nego da mu radi bolje. I zasto coveku onda savetovati da stavi SP2??

Tebi nije problem kada znas kako i sta da nastelujes na tvojoj dvojci, a pri tom sumnjam da nesto od novijeg softwera uopste na njemu i koristis..

Nemoj da se ljutiš ali nemaš predstavu. Isključio sam (i svima kojima instaliram WinXP+SP2) 95% servisa. Gomila korisnika kojima poisključujem servise nikada se nisu žalili... Znači servisi se isključuju.

Naravno, da se iskljucuju. Ali hoces li ti da objasnis to coveku, i njemu i mnogim drugima koji pojma nemaju ni da postoje servisi a kamoli jos i da ih kontrolisu...I ne iskljucujes im valjda sve servise pobogu????
Kako ce da koriste stampace ako im iskljucis print spooler?

Poslednja izmena:
Ukoliko imaju štampač print spooler ostaje uključen. Isključujem sve u vezi mreže, wireless-a... Oslobodim veliki deo rama. U WinXP-u kada ništa ne radim imam 12 aktivnih procesa. ;)

A ako pozele da stave UPS onda moraju da zovu tebe da im ukljucis servis za UPS? ili da se zale prodavnici sto im UPS ne radi iz nepoznatog razloga....

razmisli malo, kakve posledice i sta moze da ima po neupucenog korisnika

Naravno. Kada radim za novac sve je default. :)

A prijatelji me ionako stalno nešto zivkaju... :p

Meni ne radi UPS. To su ti servisi verovatno! Znaci, treba da obrisem folder 'Services' i onda ce da proradi? :d

Da, to je proverena metoda, ima da radi 100% :eyebrows: :d

IRS je napisao(la):
@DS9

O cemu ti pricas??????

Sad, valjda bi bilo najzgodnije da quotujem svaki od tvojih stavova, al` mislim da cemo se vec razumeti, a i oni koje sve ovo interesuje.

Krljanje je poprilicno subjektivan pojam (i termin) i samo mogu da pretpostavim na sta se odnosi - valjda na rad hd-a pri swap-ovanju. Pa nekome to dodje kao uobicajena posledica rada racunara, nekom drugom malo smeta, a neko je vrlo nervozan kad cuje da hd krlja duze od par sekundi. Ja licno nisam primetio da je swap-ovanje bitno vece kod sp2 u odnusu na sp1 ili inicijalni windowsxp. Uostalom dal ce hd` da krlja zavisi najcesce od popunjenosti hd-a i prisustva rezidentnih programa.
Hocu da kazem da ce P4, p3, p2... sa sp2 raditi ~isto kao i P4, p3, p2 sa sp1 (ili kao sam win) respektivno. Takodje, windows pod istim uslovima (po deafultu) uzima za sebe vise RAM-a - kada mu je vise dostupno. Odnosno, ukupno gledano na masini od 256 RAM-a win ce nakon podizanja uzeti 110-130MB dok ce na onoj gde je 1GB, uzeti 350-400MB, u zavisnosti sta se sve podize zajedno sa "golim" winom.

Naravno da u mojim postovima nigde ne stoji preporuka da ljudi trebaju da se odreknu vise memorije - vec stoji jasno da nakon primene SP2 windows ne usporava bitno svoj rad (tako da P4 radi kao P2). A dadoh i link onih koji su nesto oko toga merili, pa moze(mo) da se diskutuje(mo) oko toga gde, zasto i koliko grese&nisu_u_pravu.

Sto se tice toga da je SP2 za winXP beskorisno nebulozan - i mogao bih da se slozim. Pogotovo za one ljude koji ne koriste racunar i/ili nemaju winXP.
Medjutim kako neki ljudi, nekim slucajem, racunare sa winxp koriste, izmedju ostalog, i za koriscenje interneta onda mislim da je njima SP2 vrlo koristan.

Btw, ovih dana je bio vrlo koristan i administratorima mreze na mom poslu, jer su im na razne nacine popadali svi racunari koji isti nisu imali instaliran, kao i one 2000arke koje nisu imale instalirane neke od poslednjih critical updates.

Kazes da sa 256 i ne moze nista drugo da radi osim office-a i interneta. Cak i da je bas tako kako je receno - neko radi i zaradjuje od tog "samo"
office-a i interneta. To "samo" se uglavnom jedino i koristi od strane najveceg broja radnih ljudi na planeti.

Ako bi neko bas da podrazumeva sta treba da radi na onom sa 256, a sta na 512 - lako bi se stiglo do toga da su nekome npr. katastrofalno spori (citaj neupotrebljivi/"...komp radi kao pII") svi racunari koji npr. imaju manje od dva procesora i primereno iste klase prateci hardver i softver.

Al` kome to treba? Pa, onome kome treba je i to sporo. Sporo je i da covek ode na mesec za dan-dva, ako to moze da se izvede za minut. A i to je sporo, ako je potrebno promeniti galaksiju.

Osim toga, kad se instalira xp sa svim pratecim softverom - tacno je da moze da puzi (osim sto krlja), al` ne mora da znaci.

Zato sto su krljanje i puzenje velikim udelom i subjektivni pojmovi zavisni prvenstveno od prethodnog/prvobitnog iskustva korisnika; njegovih ocekivanja; trenutnog psihickog statusa (odnosno zdravstvenog stanja) - osim sto su i objektivne manifestacije ispoljene aktuelne brzine krljavog hardvera i softvera (u kombinaciji).

Kombinacija hardvera, wina i korisnickog softvera je nesto sa puno promenljivih, i to je ono sto je dobro - jer uglavnom moze da se podesi prema potrebama, (softverskim) zahtevima i (hardverskim) mogucnostima.
Pa i tako da sasvim ugodno krlja na 256, sto i nije nikakvo cudo ako se ima sledece u vidu
http://www.microsoft.com/windowsxp/pro/upgrading/sysreqs.mspx
http://www.microsoft.com/windowsxp/sp2/sysreqs.mspx

Ponesto od licnog iskustva:

1.
Na mom cyrix-u MII i dokumentovano jednom od gorih ploca (koja evo radi vec 8. godinu) koje je PCChips proizveo, trenutno zet (nastavnik u skoli) pravi deci
testove u wordu (office2003+sp2, oktobar 2005). Usput svojim klincima pusta kolibre preko winampa i igraju se povremeno airxonix i uce crtanje u diznijevom magic artistu. Naravno da koristi i net, a dok je masina bila kod mene na njoj sam zavrsio svaki posao u sigmaplotu 9, poneki u corelu 12, i svako cd przenje pod nero 6, dok getright downloaduje fajlove. Monitoring od strane kasperskog 4.5 se podrazumeva.

Sad mi jeste to isto ugodnije i brze na 2000+ i 1GB rama, al` daleko od toga da je neuptrebljivo na pomenutoj ala p2 masini.

2.
Moja kuma je decu podigla od priprema u corelu na celeronu 333 i 256MB rama, koji su radili pod winxp prateci svaki sp koji sam ja instalirao ubrzo nakon sto bi se pojavila finalna verzija.

3.
Pre neku nedelju me zovu ljudi da im podesim masinu koju su kupili pre dve godine (celeron + 256MB rama) zato sto su skoro uplatili kablovski net. Dvd, divx, Photoshop, officexp+sp3 i decije online igranje (na cartoon network) im radi savrseno pod SP2, i pecevima koji su izasli posle njega. Tim ljudima drugo i ne treba, za to su i kupili kompjuter pre dve godine koji im je do sada (kada nisu koristili net) radio pod SP1. Pitam ih ovih dana kako i radi racunar - kazu savrseno.
Mozda oni nemaju pojma koliko im to krlja - al` da im losije radi nego na sp1 sigurno bi se zalili. Deca pogotovo. Posebno su odusevljeni time sto postoji windowsov popup blocker pored onih na firefoxu i maxthonu i sto im radi schedulovan automatic updates.

I na kraju...

IRS je napisao(la):
I zasto coveku onda savetovati da stavi SP2??

Ako covek sa sledecom biografijom
http://www.pcmag.com/author_bio/0,1908,a=2651,00.asp
napise ovo dole (obratite paznju na datume)
http://www.eweek.com/article2/0,1895,1381520,00.asp
http://www.eweek.com/article2/0,1759,1724107,00.asp

onda mi se cini da bih mozda bio malo rezervisaniji u dokazivanju nebuloznih beskorisnosti SP2, pogotovo ako se uverim da moje presonalno iskustvo ne mora nuzno da predstavlja iskustvo vecine ("prosecnih") korisnika.

Mislim, covek vec rece (jednostavno i jasno) da problemi koji mogu nastati na winxp koji nema sp2 - daleko prevazilaze one koji nastaju zbog njegove instalacije.

Osim toga, covek je to pisao ubrzo posto se pojavio finalizovan SP2, a sada je vec proslo godinu dana, sa par vrlo neprijatnih sigurnosnih rupa i virusa koji su prilicnom broju ljudi zagorcali zivot i iskidali zivce.

So, specijalno ako ste u mreznom okruzenju - instalirajte sp2, a i ostale bitne zakrpe koje su izbacene posle njega.

Necu vise.

Poslednja izmena:
Molim vas, moze li neko ko je siguran sta je najbolje da u potpunosti objasni kako da se instalira SP2.Sta je sve potrebno, koji windows Xp , kako se pravi taj sa integrisanim sp2(i gde da nadjem sve to, i gde da skinem ostale POST sp2 dodatke)....idt...itd...i cemu sluzi ovaj program AutoPatcher XP 2005.

Inace imam ....intel 630 prescott 2M 3.0ghz.....asus p5wd2 i955X.....asus 6600 256mb PCI-X......2 X 512 MB DDR2 533Mhz in dual chanel..itd...........i da li bi morao da nadjem najnovije driver-e za sve ovo ...(naravno ne mislim na memoriju)...

SP2 za WindowsXP (home ili professional, svejedno) moze da se instalira bilo kao update postojece winxp instalacije, bilo kroz pokretanje slipstrimovane instalacije (clean ili repair, svejedno, rezultat je da se dobija cisti ili apdejtovani winxp sa sp2, respektivno).

Do samog SP2 se moze doci na vise nacina. Najcesce, on se downloaduje sa interneta odnosno microsoftovog sajta, i to u obliku jednog .exe fajla koji je tezak oko 266 MB, tacnije 272390k(ilobajta). A instalira se tako sto se taj fajl nakon skidanja pokrene, odnosno levi dvoklik na njega, a zatim se prate uputstva sa ekrana.
Link za dl je:
http://download.microsoft.com/downl...0-73cf11fdcdf8/WindowsXP-KB835935-SP2-ENU.exe

Drugi nacin je da se od microsofta naruci CD (free of charge/za dz.) koji izmedju ostalog sadrzi i pomenuti fajl. Oni koji imaju licencirani win obicno dobiju cd za dve-tri nedelje. To se cini preko sledeceg linka: http://www.microsoft.com/windowsxp/downloads/updates/sp2/cdorder/en_us/default.mspx

Recept za slipstrimovanje postoji svuda na netu, evo jednog linka http://www.minitutorials.com/winspecific/sliptheos.shtml
al` sam skoro siguran da je to neko vec opisao (a i generalno o sp2, njegovim specificnostima i lokacijama za download) i na forumu pa bi mogao malo da se uradi search/pretraga sa kljucnim recima sp2, slipstream i sl. Dosta se pisalo o SP2.

Ipak, sto se slipstrimovanja tice, najlaksi nacin za manje iskusne je iskoristiti softver kojim cete izvrsiti automatsko slipstrimovanje sp2 u postojecu winxp instalaciju - a to je Autostreamer http://www.softpedia.com/get/Tweak/System-Tweak/Autostreamer.shtml
Dakle, osim tog softvera, trebace vam i originalni win kao i pomenuti SP2 fajl.

Autopatcher je skup aktuelnih zakrpa koje je microsoft objavio (a objedinili i spakovali u elegantni instalacioni fajl [od oko 190MB] momci koji ne rade za MS, cini mi se), kao i nekih registry tvikova koje se ne nalaze u klasicnoj win instalaciji - tako da nakon njegove instalacije (koju ste izvrsili nakon sto ste instalirali npr. SP2) mozete biti sigurni da vam windows sadrzi sve poslednje zakrpe.

Uglavnom, cim u jednom mesecu microsoft objavi zakrpe, oni koji razvijaju autopatcher ukljucuju te zakrpe u aktuelnu instalaciju (autopecera), pa se time drasticno olaksava onim ljudima koji iz nekog razloga nece/ne_mogu da koriste ms-ov windows update.
Npr. do pre neki dan je bilo aktuelno oktobarsko izdanje autopecera, al` posto se od oktobra pojavilo par kriticnih zakrpa, sada je aktuelno novembarsko izdanje.
Detalji na: http://www.techspot.com/downloads/489-autopatcher.html

Koga sve oko ovoga zanima u sitna crevca bice mu zgodno da poseti i forum posvecen autopeceru: http://www.neowin.net/forum/index.php?showforum=89

Sto se tice drajvera, ne znam, ali sumnjam da bi ti sp2 i autopatcher napravili problem. Osim toga, posto se pri pokretanju sp2 i autopechera kreira restore point relativno je bezbedno instalirati to, jer ce onda u slucaju neresivog problema moci da se vrne na stanje pre instalacije doticnih. I da ponovim svoje iskustvo - zaista, s obzirom na kompleksnost i brojnost zakrpa instalacije sp2 su mi prolazile ekstremno glatko. Na (samo) jednom racunaru (od dvadesetak) sam imao kvazi problem gde nije mogao da instalira sp2 jer je win bio trazio odgovarajuci kljuc (a sto je nastalo kao posledica necijeg "budzenja" originalnnog&licenciranog xp home sa xp proff!?!). U tom slucaju pokretanje slipstrimovane instalacije resava problem.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno