Šta je novo?

Industrija igara

Ja u poslednje vreme igram indie ili low budget igre kojima je primarna platforma PC, za PC se prvo i pojave i proslave. Da igram na konzolama, te igre bi morao da sačekam da postanu popularne, pa da spreme port itd.

Igre velikih studija slabo igram, probam da, ali ne igram nešto dugo, smaraju me.

Zapravo preferiram gamepad, a mnoge od tih igara i nemaju gamepad podršku.

MP ne igram ima barem 6-8 godina da nisam pipnuo nista, live service sam igrao Genshin Impact samo dok nisu krenuli bezobrazno da forsiraju FOMO i da ti ne daju da igraš svojim tempom pa sam i to batalio. Nikad više ništa slično ne planiram da igram, sve te igre sa sezonama, specijalnim promocijama su mi fuj.

prvi je taj što su klasični PC žanrovi izumreli.
Ne znam šta smatraš pod tim, ali poslednjih par godina je bilo dosta novih taktičkih i strateških igara, koje se teže ili nikako igraju na konzolama. Ja skoro da ništa drugo nisam ni igrao.
Treća stvar je stand by mode, za sve nas koji ukrademo po sesiju od po 15-20 minuta.
To malo ređe radim, ali nije mi strano, posebno kad se navučem na neku igru. Znao sam po 20-30 minuta ujutru pre posla da odigram.

Meni je Deck pravio razliku, ali većina igara koje igram su ipak za miša i tastaturu.
Imam i HTPC, sa lošom integrušom, radi 24/7, za muziku, filmove, bekap... I naravno da su tu Steam i ostali launcheri. Za neke starije i manje zahtevne naslove, ako hoću gamepad i da se zavalim na kauču. A to su sve igre koje već imam, pola pokupio za džabe, i PC koji ima drugu svrhu, tako da mi je trošak 0. Nažalost, najviše se koristi za roblox

Roblox je ono čemu teži na žalost preko 50% gaminga. Jedva čekam nedelju veče kada isti ide na 0 minuta na Family linku. Tokom školske godine nema Robkoxa. Umobolija koja zaraza, klincu bukvalno iq padne za 25% kada igra to @0^€%

Ja da posle HoM&M III, Spyro, Crash Bandicoot, Age of Mythology-a i slično pustim sina da igra taj junk tačno bih polupao sve uređaje u kući. Jedva sam mu i Minecraft dozvolio ovo leto. Sad mu je već zabranjen kako je počela škola.

Ja da posle HoM&M III, Spyro, Crash Bandicoot, Age of Mythology-a i slično pustim sina da igra taj junk tačno bih polupao sve uređaje u kući. Jedva sam mu i Minecraft dozvolio ovo leto. Sad mu je već zabranjen kako je počela škola.
Primenio sam kontra taktiku, pustio sve sto bi inace branio jer ne mozes da branis nesto bez adekvatnog objasnjenja a nema tog objasnjenja koje bi dete razumelo, sad joj se sve to smucilo i ne zanima je vise, ni tablet ni sadrzaj na tabletu sem po nekad kao i nas da nam prodje vreme, kaze tata ajmo na igraliste, ili ajmo da igramo tvoju igricu i igra se sa ljubimcima u Crimson Desert 🤣

In 2019, Call of Duty Modern Warfare recreated a real-world war crime down to the same terrain and the same wreckage, then changed who pulled the trigger. The Highway of Death was just the beginning.

For two decades, the most successful military shooter franchise in history hasn't just been borrowing hardware from the Pentagon; it has been systematically rewriting historical atrocities, pre-writing modern conflicts, and shaping the memories of an entire generation of players. From the Gulf War to the digital assassination of real-world generals, this is how COD silently rewrites reality.

Sony brise nalog sa svim igrama, ako se ne ulogujes 3 godine u isti.
Stoji im u uslovima koriscenja koje svi moraju da prihvate.

Sony brise nalog sa svim igrama, ako se ne ulogujes 3 godine u isti.
Stoji im u uslovima koriscenja koje svi moraju da prihvate.

To je platforma za ozbiljne igrace a neko ko je ozbiljan ne moze da bude odsutan 3god, to su principi 🤣
Iskreno im zelim da ih kinezi kupe kompletno, TV biznis su preuzeli, preuzece i ostalo samo polako, na dobrom su putu da zarube.

To bi bilo super da Microsoft nedavno nije pogasio većinu svojih studija, a one što je ostavio osakatio maksimalno.

A i to što su ostavili diskove ostavili su za aktuelnu generaciju, next-gen ih sigurno neće videti.

Ovo im je samo došlo kao dobar PR.

Prvo su ukinuli diskove, pa Kojimu batalili, a sada ovo isplivava...ne bio im u kozi.
Za to vreme, Xbox preuzeo Kojimu, i dalje izdaju diskove i svi naslovi koje kupis za konzolu su dostupni i na PC-u...

Nisu ni oni bas mnogo pametni, ali ne zaseravaju toliko kao sony. Diskovi su prica zavrsena, medjitim mogu da odigraju pametno pa da omoguce preuzimanje finalanih instalaciju koje bi kupac imao u trajnom vlasnistvu, jos uz to da obezbede neke lepe omotnice za blu ray kutije tako neke forice koje ne kostaju mnogo da se obezbede a mnogo znace u ocima kupaca.
To bi bilo super da Microsoft nedavno nije pogasio većinu svojih studija, a one što je ostavio osakatio maksimalno.
Ovo je zapravo pametan potez. To sa valsnistvnom studija nije pametno jer to je prakticno mini komunizam u kapitalistickom sistemu. Svi se uljuljkaku uhlebe jer MS finansira i to traje dok nesto ne zaseru pa ih ne pogase. To je corav poso. Kada svako radi za sebe taj ce se truditi da napravi dobru igru oko koje ce se izdavaci otimati. Poslednji primer ekipa koja je radila The Blood of Dawnwalker, tako se to radi, tako su najvece sanse da se napreve dobre igre.

A i to što su ostavili diskove ostavili su za aktuelnu generaciju, next-gen ih sigurno neće videti.

Ovo im je samo došlo kao dobar PR.
Nije stvar Xboxa, nego koliko trenutno prave bolje poteze od Sonyja.

Zatvaranje studija, otpustanje dei zaposlenih i dovodjenje Xboxa u red je odavno trebalo uraditi.
Kompanije treba da se vrate da prave igre, a ne da se bave propagandom i plitkom politikom, koja god to strana price bila.

Desetine milijardi baceno da bi izbacivali brljave genericke naslove i doveli do situacije da ce Azijate da ih pojedu.
Asha Sharma je jedina nada da Xbox prezivi i za sada samo redja vrhunske poteze.

Znači ok je kad to ms uradi sa svojim studijima, nije ok kada Sony to uradi Kojimi?

Jedno dobar potez, drugo loš? 😁

Ovo sa nalozima je tricky, imam neke igre nisam prešao a nisam se logovao dugo na te naloge.

Porediti coveka koji 30 godina izbacuje legendarne naslove i hitove i koji je verovatno najprepoznatljivije ime u gaming industriji, sa ljudima koji izbacuju poluproizvode...relativizacija level max.

Ne smeta meni to sto je Sony batalio Kojimu, samo smatram da je to glup potez po njih, nista drugo.

Ne zaboravi da je Microsoft dao 75 milijardi za Activision, sigurno ne da bi ovi radili nista.
Ovo je bio ocekivan i po mom misljenju, jako potreban potez za Microsoft.

Dao za cod,svi hejtuju a svake godine ti prvi kupuju igru

Meni nije jasan Ubisoftt,izbaci taj Division3 pa ako nece iduce godine Division4

Sony luta ali mozda ubode premiju,vide oni da online donosi lude profite pa bi da omaste brkove

Sony luta ali mozda ubode premiju,vide oni da online donosi lude profite pa bi da omaste brkove
To im se nece desiti, namaju ljude koji kapiraju kako bi to moglo da se postigne jer niko sa sigurnoscu ne moze da zna da li ce neka online igra postati hiti i isplativa. Ne samo sony, mnogo je tesko napraviti nesto novo i uspesno, a kosta mnogo. Nemaju ljude nizasta stvarno dobro, ali imaju publiku koja je spremna da konzumira svakakve limunada igre, o cemu najbolje govori koje su im igre u top 10 po zaradi.

To da niko ne može sa sigurnošću da predvidi online hit je tačno, ali iz toga ne sledi da Sony "nema ljude ni za šta dobro". Helldivers 2 je baš primer da mogu da pogode, samo što takav uspeh ne možeš da naručiš kao proizvod sa trake. Problem im je pre što pokušavaju da jure live service trend kao poslovni cilj, umesto da prvo imaju dovoljno dobru ideju i tim koji zna zašto bi ljudi tu igru igrali godinama. A top 10 po zaradi više pokazuje šta trenutno prolazi kod publike nego koliko su im timovi stvarno sposobni.

Mislim da sam već pisao, ali i da se ponovim nema veze. Od fizičkih BD diskova nema koristi ako konzola (i PS i Xbox) zahtjeva Internet konekciju da se igra pokrene.

Ima, digitalne licence ne mogu da se dele i prodaju, fizicki mogu.
Kada gurnes disk, licenca se veze za novi nalog, pa tako mozes da odigras ti, tvoja 2 drugara, pa onda da prodas i prakticno i ako si platio punu cenu od 80 dolara, moze te izaci smesno.
Drugo, kada ti izbrisu nalog ili zaboravis isti, sve nestaje.
Kada gurnes disk, vezujes ga za tvoj aktuelni nalog, brise se sa starog.

Dodatno, ima i sentimentalne/emocionalne povezanosti sa fizickim diskom, kupovinom istog, otvaranjem, cuvanjem, podsecanjem...
To ti je nekako poput tradicionalnog i modernog enterijera kuce...ovaj drugi je mozda prakticniji i jednostavniji, ali je i ravnodusniji i nebitniji.

Ne koristim konzole, ali sam skoro naisao na moj Guano Apes DVD, pa se prisetio kako sam u autu pre skoro 20 godina pustao da bi se odusevio Harman/Kardon ozvucenjem, pa kod kuce u 5.1, pa sa kim sam gledao i slusao, komentare, razgovore uz to, neke zaboravljene ljude...itd.

Poslednja izmena:
Ima, digitalne licence ne mogu da se dele i prodaju, fizicki mogu.
Kada gurnes disk, licenca se veze za novi nalog, pa tako mozes da odigras ti, tvoja 2 drugara, pa onda da prodas i prakticno i ako si platio punu cenu od 80 dolara, moze te izaci smesno.
Zato se najvise i bune a ne zato sto su bas sentimentalno vezani za diskove.

I šta je loše u tome da prodaš igru koju si prešao? I tako isto kupiš neku drugu polovnu? Zar to nije bio jedan od selling pointa, što se kaže, prethodnih generacija konzola, bilo i na Sony prezantacijama? 🙂

@Xepoj87
Da li si morao za taj Guano Apes DVD da praviš nalog i da imaš Internet konekciju ili si samo ubacio disk uz nadu da je disk još ispravan? Nekada ni za igre nije bio potreban nikakav nalog da imaš već samo ubaciš disk u konzolu i igraš igru bez downloada gomile patcheva. I da su zadržali fizičke diskove, mogli su promijeniti politiku i trajno vezati kopiju za prvi nalog na koji se disk ubaci i da na taj način onemoguće prodaju odigranih igara.

Nazad
Vrh Dno