Šta je novo?

Industrija igara

Eee, a koliko juce su ljudi slavili konkurenciju Steamu jer su Epic "the good guys", navodno.

Zdravu konkurenciju uvek podrzavam (tipa GoG), ali ovde je rec o anti-consumer smejuriji koju treba popljuvati svakom prilikom. Za mene licno je svaki launcher koji ne dozvoljava user reviews mrtav, a o svim ostalim problemima koji se kod Epicovaca mogu naci da ne pricamo.

^
Sve to sto Epic radi je za korist devova i na stetu musterijma/gejmerima - barem meni tako deluje. Ne razumem kako takvim potezima zele da privuku nove korisnike (tj odvuku od Steama/Origina/GoG-a). Ok, imaju fortnite bazu,ali to je verujem mahom mladja populacija koja ne bi da plati punu cenu za igru. A pritom kruze price da Epic nema u planu akcijske ponude poput drugih platformi jer bi stetilo "novim" koje se pojave u prodavnici.

Za devove i publishere verujem da im takva platforma sa heavy cenzurom odgovora, plus novac koji ce Epic da im baca u krilo - i sa te strane potpuno razumem primamljivost da potpisu "timed exclusives".

Za manje publishere/devove koji ocekuju manji promet, sa tih 12% koje uzima Epic (Valve 30% ali se to posle neke cifre obara), verujem da znaci za opstanak, posebno ako su im prvih 6 meseci prodaje najbitniji kao sto kazu.

Ali ako si siguran kao dev/publisher u svoj produkt,posebno veci kao sto su Koch/DS/THQ jeste, ne vidim zasto bi uradili ovako nesto i sahranili fransizu (sem ako kes nije bio nenormalan i ako nisu verovali u 4A i Metro od samog starta, ili su totalni mor*ni u upravnom odboru). Steam prodaja bi pokrila tih 12%, jer je fakat Steam najvece trziste i bez konkurentnog "AAA" naslova su do leta/jeseni (CP2077, mozda Death Stranding za PS4), sto sigurno znaci dobru prodaju i efektivno bi smanjili tih 30% haraca kod "valveta".

Nadam se da je taj dil sa Epicom za 4A makar obezbedio nastavak/opstanak fransize i da su izdavaci naucili lekciju, jer koliko vidim backlash gejmera je prilicno "zakitio" EA, Bethesdu i Blizzard.

+edit

Fun fact, neka me neko koriguje ako gresim, cene koje vidite na EGS-u nisu one koju placate tj finalne. Zbog 12% cut-a koje Epic uzima, kupac pokriva svaki "transaction fee" za igru koju kupuje kod Epic-a, sto se normalno pokriva kod drugih.

Poslednja izmena:
Upravo, cak i ovaj review sistem koji trenutno razmatraju bi potpuno zavisio od izdavaca/devova, dakle oni da odlucuju da li moze ili ne moze. Ma...

v3AKUOE.jpg

A sve to navodno kao protiv-mera "toksicnosti" i review-bombingu :D

Primamljiv je taj manji procenat koji Epic uzima, ali ni za sekundu ne verujem da je kod Metroa bio presudan faktor. Kad Epic odresi kesu a Deep Silveru i Kochu padne vilica na pod, nema sta tu vise da se prica.

Na kraju ne verujem da im je i Epicova user baza neki benefit, imam osecaj da ogromna vecina korisnika zna Epic launcher samo kao "ono sto mi treba da bih igrao Fortnite," a ne kao platformu gde se mogu kupiti druge igre...

^ recenzije su tu manje bitne u celoj prici. Iskreno vise i pisane recenzije "poznatih" sajtova izbegavam i mahom se drzim par YT review-era i gameplay videa pre nego sto se odlucim za kupovinu. Ne verujem da su Steam recenzije/ocene za igru glavni faktor pri kupovini danas, ali opet doprinose nekim delom utisku.

Ceo pristup i potezi koje vuku su vrlo monopolosticki i sto kazes nema govora o zdravoj konkurenciji. Brute force na ovakav nacin (sa ovakvom "last minute exclusives" otimacinom) im je verovatno jedina opcija, ali im stvara toliki backlash da su vece sanse da ce da ostanu irelevantni.
Ali kada pogledas i cenzuru, platformu koja ne nudi nista bolje opcije i usluge/ponude od Steama, ceo "ekosistem" koji deluje da ide na stetu korisniku/musteriju a stiti dev-a/izdavace - gde je meni tu primamljivost?

Sony i PS store pricu (sa ekskluzivama) sam progutao jer imaju izuzetne naslove (koje makar sami stancuju odnosno finansiraju svoje dev studije) i zbog akcija bude povoljno. A Epic je od takvog stadijuma kojem teze, svetlosne godine udaljen, a o Steamu da ne pricam...

Manje su bitne u celokupnoj slici, ali su dobar indikator smera u kome Epic ide s pravljenjem platforme - dakle ko sto si rekao, u korist devovima i izdavacima a na stetu korisnicima.
Sto rece jedan komentar na YT-u, "Epic just wants a monopoly without any of the work."

Pa da su njihove igre, pa da im "oprostim". Ali em sto nisu njihove, em sto im se sav trud do sada sveo na vrecu novca za izdavace. Ko ima vremena za gradjenje primamljive i superiorne platforme kad mogu igraci da se samo ucene ekskluzivama :smash:

Jao Yojinbo, pa ne zarađuje Epic na F preko telemetrije nego preko transakcija u samoj igri. A F je trenutno broj 1 što se tiče ljudi spremnih da daju pare, to je ta 'mahom mlađa populacija'. Treba knjigu da izdaš 'Nije primarna 18g< populacija, nego matorci sa ćebencetom i termoforom koji ne vole da menjaju navike'

ps: čuo sam i da grip može da se dobije na epicstore.

Covek stice utisak da je Yojinbo Steam placenik, udara gde god stigne po Epicu u vise tema...

Bilo bi lepo da se opustis sada malo po tom pitanju, ako do sada nisi rekao svoje, nikada neces...

TT on 6X

Poslednja izmena:
Da mi je samo znati cime to Steam fascinira i sta to dobijes sto imas igru u Steam biblioteci? Veci ego jer je jelte broj igara na Steamu veci pa da se pohvalis? Bezveznim achievmentima? Hardkor trejdingu/kartama koji je skoro pa u rangu lootbox kockarskih navika? Jos vecim beskorisnim rivjuovima od strane gomile klinaca i sasvim "objektivnih" tipova?

Cela poenta ove (single player) igre je sto cu da je skinem i odigram, a to sa cije platforme i klastera servera skida me najmanje interesuje. Svi ovi servisi mi dodju manje vise isti uz jedino Win Store koji ovo osnovno, a to je download ponekad katastrofalno obavljaju i zbog toga samo moze da mi bude najgori.

Ovde bukvalno ne postoji nista anti-consumer jer ti dobijes igru kako je dobijes, i imas pristup igri da je igras. Zamisli da ne daj boze izadje samo na DVD-u i BluRay-u, pa ja mislim da bi se organizovala masovna spaljivanja u znak protesta.

Prosto je neverovatno sta je Valve uspeo da izgradi, ovakav skoro pa religijski fanatizam je to i sto je mozda njima oduvek bilo potrebno jer sa ovakvim ideoloskim stavovima "PC gejmera" imaju mogucnosti da rade sta hoce i izvuku se gde hoce.

A sto se tice Rame, pa covek je bio jedan od najvecih fanova Steama i "elite PC gejminga" pa je i njemu puko film pred ocima. I na kraju moram i sam da priznam da sam i ja veliki Steam korisnik jer gomila kljuceva mi je za tu platformu, ali da budem neki fanboy i podrzavam (sve) Valve odluke, ne pada mi na pamet.

Poslednja izmena:
^ odgovoricu i iskuliracu dalje temu jer ispada da spamujem ili da sam Steam "fanatik" ili placeni bot.

Uporedjujem sa Steam-om jer je EGS najavljivan (cak su i sami sebe etiketirali) kao konkurecija Valve-u sa onih 12% vs 30% haraca.

Osim toga EGS kao platforma za kupca trenutno nista ne nude sto bi moglo da odvuce kupca (po pitanju funkcionalnosti, sigurnosti i cena) od GoG-a/Origina/Steama, i moje licno misljenje je da pristup sa ekskluzivama (koje se ovako povuku a ne u startu najave za EGS) nije konkurencija i jeste anti-consumer (ako se taj proizvod skine sa trzista, gde postoji mogucnost nabavke na vise mesta po razlicitim cenama i prebaci na jedno mesto prodaje po cenama koje ne diktira trziste vec samo to konkretno mesto - u ovom slucaju narednih godinu dana). I EG ce verovatno nastaviti sa takvom praksom jos neko vreme jer im (za sada) nije u planu da stancuju svoje igre, poput EA-a, Ubisofta, MS-a (lol) i Sonija...

Takodje pristup sa opt-in recenzijama i podrskom je donekle jedan vid cenzure - moze da se ukloni negativna pojava kao sto je "review bombing" ali isto tako i recenzije ocene igraca za igru koje se dev-u/izdavacu ne svidjaju, a pritom je igra losa, puna bagova itd.
Sa druge strane da nije bilo review bombing-a (koji ne podrzavam gde nije adekvatno, posebno sada za Metro Redux igre koje Steam korisnici tankiraju), ne bi doslo do hajke na loot boxes i mikrotransakcije (koje gura EA) i verovatno bi vidjali jos vise igara gde se igra dizajnira oko kupovine boostera (cak i u SP-u) odnosno primoravanja na mikrotransakcije (AC: Origins, Shadow of Mordor, SW: BF 2).

Smatram da sa ovim sto EGS do sada pokazuje ide ka stvaranju platforme koja ce stititi devove koji posezu za gore navedenim praksama, sto je pro dev ali i anti-consumer.

Ne koristim Steam/GoG zarad patkometrije vec prakticnosti posedovanja igara na jednom mestu. Steam ima svoj ekosistem koji nudi prednosti (pre svega u nabavci igara na drugim sajtovima, socijalnoj integraciji...), za koji stoji da je tesko izaci kada se uvuces, ali nije bez svojih mana. Vec sam rekao u drugoj temi, da mi GoG vise odgovara i da mogu migrirao bih svoju biblioteku kod njih.

Nazalost mozemo o ovome do beskonacnosti jer ce uvek postojati kontraargumenti. Nije poenta ovde da branim Steam ili samo pljujem po EGS-u, zao mi je sto kroz (broj) postova je tako ispalo, ali neka se ljudi sami informisu makar o Epicu (zbog stvari koje se mozda neprimetno provlace) pre nego sto se odluce da li takvu praksu zele da podrze.

U medjuvremenu EA verovatno na putu da unisti jos jedan studio:

Poslednja izmena:
Ne moras da odustajes od diskusije, dokle god se ne vredjamo i mrzimo diskusija moze da se odvija, koliko god nam oprecna bila misljenja, jer to i jeste poenta foruma, zar ne? :)

Uporedjujem sa Steam-om jer je EGS najavljivan (cak su i sami sebe etiketirali) kao konkurecija Valve-u sa onih 12% vs 30% haraca.

Osim toga EGS kao platforma za kupca trenutno nista ne nude sto bi moglo da odvuce kupca (po pitanju funkcionalnosti, sigurnosti i cena) od GoG-a/Origina/Steama, i moje licno misljenje je da pristup sa ekskluzivama (koje se ovako povuku a ne u startu najave za EGS) nije konkurencija i jeste anti-consumer (ako se taj proizvod skine sa trzista, gde postoji mogucnost nabavke na vise mesta po razlicitim cenama i prebaci na jedno mesto prodaje po cenama koje ne diktira trziste vec samo to konkretno mesto - u ovom slucaju narednih godinu dana). I EG ce verovatno nastaviti sa takvom praksom jos neko vreme jer im (za sada) nije u planu da stancuju svoje igre, poput EA-a, Ubisofta, MS-a (lol) i Sonija...

Ovde nikako ne mozemo reci da je ovo bilo kakva ekskluziva jer je ti i dalje igras na istoj platformi, tj. PC-u, cak u ovom slucaju na Windows platformi. Da je igra bila u nekom drugom ekosistemu, tj. zahtevala hardware onda bi mogli otvoreno govoriti o ekskluzivnosti.
Ovde je samo u pitanju drugi launcher/servis na istoj platformi, dakle to nije nikako anti-consumer.

Dalje, prica o cenama nema nikakve veze sa Steamom, ti na Steamu placas cenu igre koliko i jeste u prodavnici a ostalo diktiranje te cene ide od preprodaje kljuceva po raznim legalnim i nelegalim sajtovima. Isto tako i Epic store kljucevi mogu da se prodaju na raznim mestima, npr. cdkeys ih vec prodaje za malo nizu cenu. Takodje, ne zaboravimo da neke Uplay igre imaju vecu cenu na Steamu nego direktno na Uplay prodavnici i 2 DRM-a, pa se igraci opet odlucuju na Steam kljuc jer je jelte "sigurnije"...

Takodje pristup sa opt-in recenzijama i podrskom je donekle jedan vid cenzure - moze da se ukloni negativna pojava kao sto je "review bombing" ali isto tako i recenzije ocene igraca za igru koje se dev-u/izdavacu ne svidjaju, a pritom je igra losa, puna bagova itd.
Sa druge strane da nije bilo review bombing-a (koji ne podrzavam gde nije adekvatno, posebno sada za Metro Redux igre koje Steam korisnici tankiraju), ne bi doslo do hajke na loot boxes i mikrotransakcije (koje gura EA) i verovatno bi vidjali jos vise igara gde se igra dizajnira oko kupovine boostera (cak i u SP-u) odnosno primoravanja na mikrotransakcije (AC: Origins, Shadow of Mordor, SW: BF 2).

Smatram da sa ovim sto EGS do sada pokazuje ide ka stvaranju platforme koja ce stititi devove koji posezu za gore navedenim praksama, sto je pro dev ali i anti-consumer.

Sto se tice recenzija, moderacija istih moze da bude u neku ruku losa stvar ali sa druge strane moze biti i totalno subjektivna stvar jer Steam recenzije predstavljaju leglo raznoraznog spama i ostalih gluposti tako da je neka moderacija je svakako pozeljna. Opet moderacija vodi ka "cenzuri" a i na kraju krajeva, ko upste tera igraca da cita recenzije na toj platformi kada moze naci gomilu na drugim mestima i uporediti da li odgovaraju njegovom ukusu.

Ne koristim Steam/GoG zarad patkometrije vec prakticnosti posedovanja igara na jednom mestu. Steam ima svoj ekosistem koji nudi prednosti (pre svega u nabavci igara na drugim sajtovima, socijalnoj integraciji...), za koji stoji da je tesko izaci kada se uvuces, ali nije bez svojih mana. Vec sam rekao u drugoj temi, da mi GoG vise odgovara i da mogu migrirao bih svoju biblioteku kod njih.

Nazalost mozemo o ovome do beskonacnosti jer ce uvek postojati kontraargumenti. Nije poenta ovde da branim Steam ili samo pljujem po EGS-u, zao mi je sto kroz (broj) postova je tako ispalo, ali neka se ljudi sami informisu makar o Epicu (zbog stvari koje se mozda neprimetno provlace) pre nego sto se odluce da li takvu praksu zele da podrze.

Steam moze da nudi prakticnost posedovanja igara na jednom mestu, ali nikako ne nudi da je to primarna i jedina prodavnica sa koje neko treba da kupuje. Prodaja kljuceva takodje nema veze sa njim vec sa kao sto smo rekli trgovanjem i preprodajom po raznoraznim drugim sajtovima sto takodje rade i ostale digitalne prodavnice. Sto se tice GOG-a, okej nekome odgovara ali gledajuci cene u toj prodavnici pitanje je zasto bih neko bilo sta kupio tamo kad su cene u vecini slucajeva mnogo vece nego na Steamu, cak i u vreme rasprodaja? Placamo sto igra nije DRM (sto je posebna tema za sebe jer vecina ni ne zna sta je) ili to sto nam se svidja da imamo to sve na jednom mestu?

I jos jedna kljucna stvar, valjda se jos neko seca gejminga pre 10ak godina kada su pocele Steamworks ekskluzive, kada vise nisi mogao da ubacis disk, instaliras i igras, vec da se vezujes za "subscription" servisom pod kojem vise igre nisu fizicki tvoje vec sve pod okriljem Valve-a.
Ljudi nisu mogli da smisle Steam servis pa se eto navikose i debelo navukose. Niti branim EGS niti ne zelim da koristim Steam, ali se svakako secam sta je bilo nekad i kako se karte sad odjednom okrenuse da se vodi drugacija prica.
A da na sve ovo dodamo vece online (youtube) kriticare kojima je lako voditi ove ratove, najveca steta je sto ti kriticari funkcionisu samo u smislu kriticne mase, ako se ne daj boze okrenu drugacijem i konstruktivnim misljenju suprotnom toj masi, odose pregledi i sve ono sto im donosi zaradu. Naravno ne kazem da se ne slazem sa vecinom njihovih misljenja, ali ista ta monetizacija im isto tako ne daje pravo (punog) glasa.

@Gdin_M

Slazem se sa tobom oko nekih tacaka vezano za Steam/Valve, ali ne bih da razglabam dalje na tu temu, dotakli smo se kljucnih tacaka.
U svakom slucaju ostaje da se vidi hoce li ovo uzdrmati Valve dodatno ponudi povoljnije uslove i poboljsa servis (nadam se ali mislim da ce samo poostriti NDA uslove), i naravno u kom pravcu ce EGS evoluirati. EGS moze da bude ono sto Valve i drugi nisu ali se meni licno u ovom trenutku i startu koji imaju ne svidjaju potezi koje povlace.

Ostavimo diskusiju za drugu priliku.

Verovatno smo jos vise kolega (osim Bye-Bye-a koji me prijavljuje za spam na vec drugoj temi i naziva botom :* ) dojadili preko one stvari.

^
Ako te je neko prijavio preko znaka 'prijavi ovu poruku moderatorima', to nisam ja. Ja sam lepo javno rekao da si se previše indetifikovao sa Parom, a da nisi svestan toga.

Developeri ove igre promenili izgled glavnog lika jer je prvi bio "rasisticki" :S:

ayAPaFc.jpg

SJW ludilu nikad kraja :)

Ne znam gde da "mecem" i da li da "mecem" kao vesti...

https://www.dailystar.co.uk/tech/ga...s-they-re-definitely-not-done-with-series-yet

https://www.gamespot.com/articles/new-mass-effect-games-are-coming-bioware-insists/1100-6464974/

Navodno je indirektno potvrdjeno od Casey Hudson-a da ce biti nove Mass Effect igre i da definitivno nisu digli ruke od fransize (mozda ME4 ili ME: A2, mozda spin-off u univerzumu ME-a).

Ali prvo Anthem, pa novi Dragon Age (pa ako Bioware prezivi te eksperimente) onda mozda vidimo i neki Mass Effect... Ako ih EA dotle ne ugasi... :p

Skroz interesantna retrospektiva na Super Bunnyhop-ovu "prognozu" i koliko je stvari pogodio pre 4,5 godine...
Inace je klip objavljen nakon promocije nove generacije konzola, a jos interesantnija je brojka dislike-ova koje je dobio (tada) iako je za vecinu stvari bio u pravu.

Pitanje za ljude sa osrednje jakim i jacim konfiguracijama (iliti svi koji mogu da poteraju preko 60fps).

Da li je moguce zakljucavati igre na odredjeni broj frejmova, ako znate da mozete da gurate preko 60 na primer? Bilo bi lepo da mogu da se izbegavaju skokovi sa 60-93-123 itd... Mogu li se te stvari manipulisati softverski ili ne?

Pitanje za ljude sa osrednje jakim i jacim konfiguracijama (iliti svi koji mogu da poteraju preko 60fps).

Da li je moguce zakljucavati igre na odredjeni broj frejmova, ako znate da mozete da gurate preko 60 na primer? Bilo bi lepo da mogu da se izbegavaju skokovi sa 60-93-123 itd... Mogu li se te stvari manipulisati softverski ili ne?

U amd driver-u postoji podesavanje gde mozes da limitiras fps, verujem da nesto slicno ima i nvidia

Nadjoh i ja te izlistane softvere na quori, hvala, htedoh da cujem i od nasih ljudi prakticno potvrde ili informacije iz prve ruke :happy:

Ja sma na laptopu koristio riva tuner, čini mi se da je lepo radio.
Obično zaključam vsync opcijom ali laptop mi nije dao da menjam refresh rate displeja pa sam morao kroz rivatuner.

Ja u svim igrama ukljucujem V-Sync, sto mi automatski zakljucava fps na 75(refresh rate monitora).

Samo u nvidia driveru izaberite pravi vsync i zakljucavace sve na refresh rate.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Zato sam rekao da se izabere odgovarajuci vsync, ima valjda adaptive, koji ne laguje, vec samo odbacuje visak frejmova.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Ne, adaptive samo isključuje vsync kada frame rate padne ispod refresh rate-a.

Bez laga je jedino vsync off ili na neki drugi način gsync/freesync. Ili samo ograničavanje frame rate-a bez vsync-a.

Mada je to "bez laga" za svakog različito, nekima je smeta ni klasičan vsync.

Poslednja izmena:
Vrh Dno