Infinity: Battlescape bi trebao biti demo za Kickstarter. Mada nesto vrdaju, ta prica je bila aktuelna jos u januaru a sada se premisljaju. Kako god bilo, sada imaju konkurenciju i to opasnu. Iako sam ga pljuvao, cini se da ce Brejben isti posao odraditi i bolje i brze od Infinity dev ekipe. Tu je jos Star Citizen koji iako nece imati planetary landing, ipak ce biti ozbiljan space sim. Pa i Limit Theory, igra koja moze lako dobiti planetary landing, vegetaciju, gradove i sve ostalo u godinu, dve po izlasku ukoliko autor bude motivisan kao sada. Space Engine je za sada samo planetarijum u 3D ali autor, iako radi sam, ima zaista grandiozne planove (ludi Rus) i dobro mu ide za sada.
Avalanche Studios, kao dev studio koji ima jako puno iskustva na tom polju je najavio samo jednu od tri igre na E3 (Mad Max). Druga ce verovatno biti Just Cause 3 a treca moze biti bilo sta. Mozda i space sim 😉
CCP vec ima aspiracije da omoguci i ground combat na planetama (probali su neuspesno sa onom konzolnom pucacinom). Sigurno ce u jednom trenutku pozeleti i oni da predju na akcioni pristup u full 3D svemiru.
Nova igra iz X serijala, iako se vec dugo vremena poradja, takodje izgleda impresivno.
Treba pomenuti i igre koje vec imaju to sto oni najavljuju, samo sa drasticno smanjenim nivoom detalja. Open source klon Elite, Pioneer ima i gradove i vegetaciju samo sto izgleda kao igra iz 95-te. Tu je Evochron i srodni naslovi koji to rade sa vise detalja.
Pre deset godina kada sam ja po prvi put cuo za Infinity, osim njih i par indie projekata kao sa prevazidjenom grafikom (kao sto je Pioneer), niko nije bio u toj prici. Danas mnogo ljudi pokusava da kreira ceo svemir i svi su brzi od ekipe koja stoji iza Infinity: Quest For Earth.
Naravno, tu su i veliki studiji poput Crytek-a. Cevat Yerli je sujetan covek, nece on dozvoliti da drugi kreiraju svemir u punom 3D sa neverovatnom kolicinom detalja a on da gleda sa strane. Ocekujem ozbiljne izmene u CE4, koje ce omoguciti sve ono sto moze engine kakav stoji iza Infinity.