Šta je novo?

Industrija igara

ha, tako sam i ja mislio....vratices se posle odredjenog vremena na zelene pa ces pevati... posle toliko zeleno-crvenih kombinacija, i zelje da budem objektivan a ubedjen sam da jesam, od nvidie sigurno manje boli glava, to je prvo jedan osecaj a na kraju cinjenica

Ahm, ti si sli/crossfire user, tako da nemas pravo glasa. 😀 Sto se tice single gpu gaminga i drajvera, ja sam sasvim zadovoljan, apsolutno nikakvih bagova ne vidim, plus 7950 sa overclockom je zlo za tu cenu. Na nvidiu se vracam tek kada izbace nesto krsteno (jeftino) za performanse koje nudi i mozda ako physx mnogo vise zazivi, u sta mi je tesko da poverujem gledajuci razvoj next-gena...

@Geble: Koliko vidim i ti si pretplacen na taj kanal 🙂

Ja prativ sve moguce kanale ljudi koji se bave grafikom i gejm dizajnom. Baci neki hint za kvalitetan kanal, da vidim da nisam nekoga propustio.

Poslednja izmena:
Ne znam da li te vise zanimaju ovako tech stvari ili i druge poput porfolija. Uglavnom cuvam linkove za neke tutorijale, pluginove i linkove na portfolije. Od ovih tech koje sam nedavno gledao ovaj mi je bio interesantan o linearnom workflowu. Lik koji je radio na Remember Me a ima na blogu tekstove o primeni, u temi sam i link za clanak ka jednom sajtu koji nije ovde na blogu. Od tech stvari imam samo ova dva koje trenutno mogu da iskopam jer nisam bas sortirao stvari na vreme, ako te zanimaju sajtovi umetnika ima toga dosta vise.

http://seblagarde.wordpress.com/site-map/
http://www.fxguide.com/featured/game-environments-parta-remember-me-rendering/

Ovaj isto ima zanimljive stvari po pitanju shadera.

http://www.davidmiranda.me/category/hlsl/

Poslednja izmena:
Hvala na linkovima, Geble. David Miranda mi je bio nepoznat, Lagarde-a pratim od ranije (kao i ljude sa kojima on saradjuje).

Ono sto pokusavam da "izbunarim" su informacije o radu Iñigo Quilez-a i beatypi. Iñigo Quilez ima jako dobar sajt, ali ne mogu naci vise konkretnih informacija o ovom projektu. Ove godine ce na SIGGRAPH-u biti price o Shader Toy ali ne i o tom demou.

Nesto novo na kickstarteru: American McGee's OZombie @ Kickstarter

Poslednja izmena:
Stvarno nekorektno. Ono sto se desilo sa Planetary Annihilation je nista u poredjenju sa ovim. Oni su bar zadrzali istu cenu za alpha pristup preko early access kao sto je bilo tokom Kickstartera. Ovo je ozbiljna svinjarija.

Nisam pratio GODUS odavno, izgleda da je P. Molyneux ovoga puta prevazisao samog sebe i napravio nevidjenu svinjariju.

http://www.rockpapershotgun.com/2013/05/28/too-human-curiosity-winners-godus-prize-temporary/
http://www.gameinformer.com/b/news/...ew-with-curiosity-winner-bryan-henderson.aspx

Ukratko: neki momak je probao prethodnu igru/eksperiment 22cans, Curiosity, igrao sat vremena i resio "kocku". Nagrada je status boga na nekoliko meseci i donosenje svih odluka u vezi GODUSa. Momak nema pojma sta je GODUS btw :d

Nesto od Infiinity likova. Izgleda da su videli da od samog Infinitija nece biti nista pa su se odlucili da rade kickstarter pod nazivom Infinity: Battlescape koji bi trebalo da bude u toku godine. Kasno Marko na Kosovo stize, ali ajde.
Juce je trebalo da pokazu nesto od art strane, ali im je server hakovan pa ce proci par dana dok ne srede stvari. Najbolja stvar je da su drzali source code na tom serveru i nemaju blagu predstavu da li ga je neko uopste i skinuo. :lupko:
Za sada dok ne srede server izbacili su kratak video jednog broda, a novi info mozete pratiti ovde:

https://twitter.com/inovae_keith
http://inovaestudios.cloudapp.net/

I jos malo o igri:

http://massively.joystiq.com/2013/02/20/infinity-update-talks-2012-progress-battlescape-kickstarter/
http://massively.joystiq.com/2013/03/14/i-novae-explains-infinity-battlescape-kickstarter-rationale/
http://www.rockpapershotgun.com/2013/04/19/on-the-hunt-for-infinity/#more-150092

Poslednja izmena:
Infinity: Battlescape bi trebao biti demo za Kickstarter. Mada nesto vrdaju, ta prica je bila aktuelna jos u januaru a sada se premisljaju. Kako god bilo, sada imaju konkurenciju i to opasnu. Iako sam ga pljuvao, cini se da ce Brejben isti posao odraditi i bolje i brze od Infinity dev ekipe. Tu je jos Star Citizen koji iako nece imati planetary landing, ipak ce biti ozbiljan space sim. Pa i Limit Theory, igra koja moze lako dobiti planetary landing, vegetaciju, gradove i sve ostalo u godinu, dve po izlasku ukoliko autor bude motivisan kao sada. Space Engine je za sada samo planetarijum u 3D ali autor, iako radi sam, ima zaista grandiozne planove (ludi Rus) i dobro mu ide za sada.

Avalanche Studios, kao dev studio koji ima jako puno iskustva na tom polju je najavio samo jednu od tri igre na E3 (Mad Max). Druga ce verovatno biti Just Cause 3 a treca moze biti bilo sta. Mozda i space sim 😉

CCP vec ima aspiracije da omoguci i ground combat na planetama (probali su neuspesno sa onom konzolnom pucacinom). Sigurno ce u jednom trenutku pozeleti i oni da predju na akcioni pristup u full 3D svemiru.

Nova igra iz X serijala, iako se vec dugo vremena poradja, takodje izgleda impresivno.

Treba pomenuti i igre koje vec imaju to sto oni najavljuju, samo sa drasticno smanjenim nivoom detalja. Open source klon Elite, Pioneer ima i gradove i vegetaciju samo sto izgleda kao igra iz 95-te. Tu je Evochron i srodni naslovi koji to rade sa vise detalja.

Pre deset godina kada sam ja po prvi put cuo za Infinity, osim njih i par indie projekata kao sa prevazidjenom grafikom (kao sto je Pioneer), niko nije bio u toj prici. Danas mnogo ljudi pokusava da kreira ceo svemir i svi su brzi od ekipe koja stoji iza Infinity: Quest For Earth.

Naravno, tu su i veliki studiji poput Crytek-a. Cevat Yerli je sujetan covek, nece on dozvoliti da drugi kreiraju svemir u punom 3D sa neverovatnom kolicinom detalja a on da gleda sa strane. Ocekujem ozbiljne izmene u CE4, koje ce omoguciti sve ono sto moze engine kakav stoji iza Infinity.

Poslednja izmena:
Dopunio sam post sa jos par linkova, evo nekih citata koga mrzi da cita:

The game will focus on multiplayer combat, it will feature the seamless planetary engine, and it will likely take place in a single solar system. While some in the Infinity community have expressed indifference with crowdfunding a game that isn't the full Infinity project, I-Novae Studios says that Battlescape is more like "a first step to the whole MMO that will be marketed independently even though it shares a lot of content and code."

This week I-Novae's Keith Newton published another post to make the case for Battlescape and illustrate why it's important for the larger project. He draws several comparisons to EVE Online and says that "we would have to have one of the most successful campaigns in the history of Kickstarter for us to be able to build a minimally viable Infinity."
Newton points out that CCP raised $2.6 million in the year 2000 for initial EVE development, which equals about $3.4 million today. Infinity is "a bit more ambitious than EVE was at that time," Newton explains, which means that I-Novae would require more than $3.4 million to make it a reality. Infinity: Battlescape is the best compromise, he says, and the team is optimistic that such a first step will provide the needed foundation "to properly pursue a project as large and ambitious as Infinity."

Sto se tice samog endzina ne bih se iznenadio da ih je Space engine sad i presisao jer je otvoreniji i konstatno dobija nove apdejte, da su odradili nesto godinu dana ranije kada nije bilo toliko igara u najavi definitivno bi privukli vise paznje.

Ovo za CE4 da ide u top pravcu ne bih se previse nadao, jer edzini tipa CE i UE idu na to da pokriju potrebe za vecinu igara, ali seamless space sim poput Space engine i Infinity nisu jedan od njih. Imao sam pre linkove gde je objasnen pristup kada se radi planetary sistem i sam pristup dosta drugaciji u odnosu na standarne igre zato ovi i ne ciljaju to kada dizajniraju endzin. Ako hoces endless space ides na specijalizovan endzin koji cilja samo to, ili uzmes source kod od ovih i vrsis poprilicne modifikacije dok ga ne dovedes na taj nivo, ali posle toliko rada postavilo bi se pitanje zasto ne bi samo uzeo neki od specijalizovanih od starta. Nema to toliko veze sa snagom endzina da ne moze da se uradi, ali jednostavno imaju svoj plan i program u kom idu, a to je da sam rendering cilja sto bolje performanse i funkcionalnost vecine igara nego samo jedan specifican zanr. Ukratko moze da se uradi, ali oni nece time da se bave jer imaju druge prioritete, i ostaje na onom koji ih licencira da sam odradio posao.

Npr. Unity je po top pitanju poprilicno otvoren i neko je odradio, doduse art nije nesto, ali je sama planetarna funkcionalnost tu.

http://www.etereo.com.br/WebPlayer/

Poslednja izmena:
Pojavio se Receiver...

[YOUTUBE]1kNZm72wZV8[/YOUTUBE]

Sto se tice samog endzina ne bih se iznenadio da ih je Space engine sad i presisao jer je otvoreniji i konstatno dobija nove apdejte, da su odradili nesto godinu dana ranije kada nije bilo toliko igara u najavi definitivno bi privukli vise paznje.

Zaboravio sam da odgovorim na ovo. Dosao sam do zakljucka da ti mislis da se oni nisu pomerili sa mesta gde su bili 2010. godine kada je poslednji klip okacen na youtube? Nije tako, oni su totalno izmenili engine u medjuvremenu. Presli sa OpenGL na DirectX11, drasticno unapredili peformanse. Barem tako kazu.

DirectX11 kartica je minimum req.

Pogresno si razumeo, cisto sam napomenuo da space engine dosta brzo napreduje, drug koji redovno prati govori kako non stop ubacuju nove stvari. Sto se tice infinitija znam da su dosta posla uradili, pored dx11 prevashodno na samom toolsetu koji je neophodan da bi se uopste neka igra pravila. Barem dok su apdejtovali pratio sam ovaj blog gde pominje node based material editor, mesh editor, samo sto je posle vise davao info na twitteru na kojim elementima radi. http://inovaekeith.blogspot.com/2011/07/i-novae-editor-first-look.html
Dakle vise se odnosilo na rendering komponentu, dok ovi moraju da rade alate jer bez njih ne bi mogli ni licenciraju endzin kao samo nesto sto renderuje ogroman svemir.

Poslednja izmena:
Bas fino izgleda.

[YOUTUBE]wckfc-0WyPs[/YOUTUBE]

Sta mislite o tome da se pokrene teme tipa "Kickstarter / Crowdfunding zanimljivosti", u kojoj bi se kacile novosti o interesantnim kickstarter igrama i gejming related projektima, a da ovu postedimo tih stvari? G@W Kickstarter guru, pa predlazem da njemu pripadne ta cast. 🙂 Dovoljno je da se tema zapocne sa nekoliko lilnkova koji vode do najinteresantnijih projekata. G@W? 🙂

Krenuo sam u takav poduhvat pre dva meseca, sa sve bbcode tabelama (zarad bolje preglednosti) koje linkuju ka specificnim postovima i oko 40 projekata koje pratim ali sam batalio jer sam hteo za svaki da ponudim moj opis, na srpskom jeziku... mnogo hteo, mnogo zapoceo, nista zavrsio...

Kreni sa 4 projekta, i ja sam preplaćen na tvoje kickstarter teme i vole bi da vidim takvu sveobuhvatnu temu 🙂

Najveci problem je zapravo alat sa kojim radim tj. forum. Predvidjen je za diskusiju a ne za nesto vise. Za nesto vise se mora ici na blog ili cak kompleksnija resenja koja ukljucuju sopstveni razvoj i lako od hobija u slobodno vreme (pracenje vesti o nadolazecim igrama) dodjemo do ozbiljnog posla koji neretko radi vise ljudi. Da je srece, pa da su internet forumi poput reddit-a ali bez institiranja na bazicnoj formi prikaza sadrzaja kao kod reddita nego sa mogucnostima izmene izgleda kao sto imaju internet portali. Ko prvi kreira nesto takvo i ponudi ga kao gotov proizvod zaradice puno para.

Ali da ne kukam dalje, videcu preko vikenda nesto da skarabudzim.

Moram da pohvalim Shroud of Avatar a i da priznam G!!!-ju da je bio u pravu kada je, na moj komentar da igra izgleda bezveze, rekao da je u ranoj fazi razvoja i da ce izgleda puno bolje. To se polako i ostvaruje.

Ih bre G@W, al komplikujes stvari. 😉 Naravno da bi sve to bilo sjajno, ali niko toliko od tebe ne trazi...ni priblizno. Obicna tema sa par linkova i eventualno c/p necega sto si vec spremio i to ce biti i vise nego dovoljno za pocetak.

no frx, tu sam da dodam, posolim i zabiberim kad god imam vremena [😀]

da kickstarter tema bi bila vise nego pozeljna ja sam pogubljen poodavno sto se tice silnih naslova

Modifikovani Half-Life sa co-op modom uskoro na Steam-u za Dž. 🙂

• The next version of Sven Co-op will run as a standalone game using a custom build of the Half-Life engine.
  • The game will be FREE for all Steam users, including the official Half-Life campaign (for 2+ player co-op play). A Half-Life purchase will not be required.
  • Automatic updates will be available using Steam's content delivery system dubbed SteamPipe. This will allow us to perform more frequent and rapid updates as needed.
  • Updates and new features will be added to the Half-Life engine, as well as a series of improvements to Half-Life's level editor called Hammer.
  • Increased Half-Life engine limits to allow for much larger and more detailed worlds.
  • Stability, performance, and gameplay improvements for everyone.
http://forums.svencoop.com/showthread.php/41097-The-Big-Announcement?p=494183

Eh, kad bi pola timova funkcionisali kao oni... CDPR je jedini pripadnik vrste "dzinovskog triple-A indie tima". 🙂

Elem, G@W, hoce li biti nesto od one Kikcstarter teme ili da to prepustimo volonteru G!!!-u? Ako imate volje i vremena mozete da podelite posao. 🙂

Kako je lako praviti se mutav...
A pre 2 godine su bili spremni da tuze glavne pirate koje su otkrili skrivenim DRM-om koji je bio integrisan u Witchera 2...
Tuzbe su povucene zbog programiranih sudskih troskova,koji su bili ogromni,pa se sve zavrsilo sa tim da su poslali poruke glavnim piratskim grupama meni nepoznatog sadrzaja..
A sad zauzimaju imidz kompanije koja je bezuslovno user friendly..
Zivimo u kapitalizmu,nema sentimentalnosti..Profit je i majka i partija..

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno