????
takvom trivijalizacijom možemo da se poslužimo kad pričamo o bilo kom žanru.
fantasy?
velika pretnja iz prošlosti davno pobeđena i zaboravljena. neoprezni a bezbrižni slučajno daju snagu starom neprijatelju koji polako raste i preti da pokori ceo poznati svet, stari čarobnjaci se udružuju sa... bla bla bla
ili:
mlade usijane glave rešile su da osvete starog (oca / dedu / strica) koga je sa prestola svrgnuo pokvareni _____. u to ime, oni žrtvuju sve što treba čuvati i time postaju gori od... bla, bla, bla
ili:
u budućnosti posebno odgajeni ratnik (čarobnjak, lopov, vrtiguz...) je još na rođenju sklonjen kako bi se stara loza održala. dobra vila (stari druid, veseli bard...) ga je sakrila u selo u koje sile zla nisu mogle dopreti do dana kada je veliki pekar (bombondžija, sarač, tokar...) ovladao svojom veštinom...
toliko izjahanih klišea, i svi se pravimo da prvi put igramo (gledamo, slušamo, ne spavamo dok traje) fantastično dosadnu priču kojoj nema kraja. ovako možemo da zajašemo i na krimiće, vesterne, bilo šta od literature ili filmova, da ne kažem igara kojima nas zasipaju kao da smo retardirani.
to je između ostalog i razlog zašto ja lično izbegavam igre "sa pričom" i hand crafted sadržajem - video sam toliko toga da me APSOLUTNO smara da čitam i jednu jedinu liniju dijaloga više od - odaberi da se bijemo.
ali ljudi i dalje prave settinge od bajkovitih preko post apokaliptičnih do space operastih. poenta nije u tome da ne može da se napravi bolji (mada fakat ne može za samo 5 minuta), nego u tome da se svako trudi da svom setingu da posebnu živost i atmosferu.
i tu je ono gde je veliki rat u obe iteracije objasnio - admiral boš se preznojavao upravo u mraku moje sobe dok je predavao svoj poslednji neo teranski brod šivancima, obaranje ravane je propraćeno frenetičnim aplauzom od strane mojih home wingmena, a zatvaranje vega node-a pretvaranjem sunca u supernovu je izmamilo i poneku suzu u mom starom svemirsko-vučijem oku.
stari setinzi se recikliraju iz dva razloga -
1) nema promašaja ako je dobar seting a ti ne odlutaš previše
2) u startu imaš neku popularnost koja zavisi od toga koliko je stara igra ostavila dubok trag
kompanije koje pribegavaju ovakvim poduhvatima ne žele da otkriju toplu vodu ili da naprave igru koja je bolja od prethodne. one žele da zarade srazmerno više nego što su uložili u otkupljivanje prava na stari seting i proizvodnju same igre. u tom smislu, šta god ti mislio o tome, pogotovo o sf-u, freespace seting je totalno odličan, pun velikih dela i problematičnih heroja, protkan znojem svih onih koji su bili dovoljno hrabri da spasu čovečanstvo i vasudanstvo od strašne pretnje iz drevnih vremena...
a što se tiče robertsa, pusti me njegovih odluka

da mislim da je neko ko ume da donese pravu odluku, odavno bih se upecao.