Šta je novo?

Industrija igara

Pa postoji, ali je jedno 10x slabijeg intenziteta nego na PC-u 🙂

Hoćeš da kažeš da na privatnim trakerima više skidaju konzolne nego PC igre xD? lol pa ne budi smešan, pogledaj privatni tracker koji ti koristiš i vidi koja igra je najviše leech-ovana. Baš volim ove ljude koji uvek veruju u neku teoriju zavere protiv PC scene 🙂

EDIT: To se lako da proveriti 🙂

Bitsoup:

x360: Najviše skinuta igra COD BLOPS 6,597 times

PC: Ista igra, nije ni prva na listi 😀 12,575 times

Ne živi u zabludi 🙂

Cekaj, kakvoj zabludi? Jel si procitao drugi deo mog posta?

Inace, ovako, na TL, IPT, RevTT, SCC i ostalim vecim trackerima sve popularne igre skinute su mnogo hiljada puta, medjutim, vecina tih trackera ima relativno mali broj korisnika i samim tim je i veliki broj skidanja nemoguc. ALi ono sto je moguce je rapidshare, fileserve, megaupload i ostali filehosteri na kojima se nalazi neverovatan sadrzaj i broj skidanja svih tih igara i to je nemoguce i pratiti. Sve to daleko prevazilazi torrenting. Dalje, ako nisi upucen postoje newz serveri, sa svojim nzb fajlovima i razmenom tih fajlova po takvim serverima. Tu je takodje kao na filehosterima nemoguce ispratiti broj skidanja i on je isto veoma, veoma velik.

A inace, osnovni deo mog posta je da je "piraterija na pc-u" oduvek bila paravan za "ladjenje yaya" developera time sto nece nista da ulaze a stancovace igre sa sto manje resursa i sto laksim pristupom izrade igri. Naravno dorada igre za pc i njeno testiranje oduzima resurse i zato ili imamo skarabudzene portove ili je igra eksluziva za konzole. Onda se zbog toga izmisljaju izgovori tipa piraterija ce da nam pojede profit (koji je inace ogroman za minimalno ulaganje), neisplativo je razvijati jer nema kupaca (poslednja ispala onog slepca iz I am Alive) i ostale marketinske gluposti koje se svima namecu. Od svih tih nametanja vecina ce da nasedne na izgovore, a ako neko stvarno razume da je motiv gaming industrije zarada i manipulacija marketingom, vecina stvari se dalje veoma lako skapira. 🙂

Izdavaci moraju da se pomire da igre ne vrede 50-60$, jos kada ne moraju da proizvode kutije, lepa pakovanja, diskove, vec samo prodaju digitalni oblik...

Problem je u tome što su najveći broj konzolnih igrača američki botovi koji svake godine plate 60 dolara onaj usrani Call of Duty.

Krivi su izdavači ali krivi su i ljudi što plaćaju toliko. Dok je tražnje nudiće se igre po tim cenama.

Onda se zbog toga izmisljaju izgovori tipa piraterija ce da nam pojede profit (koji je inace ogroman za minimalno ulaganje), neisplativo je razvijati jer nema kupaca (poslednja ispala onog slepca iz I am Alive) i ostale marketinske gluposti koje se svima namecu. Od svih tih nametanja vecina ce da nasedne na izgovore, a ako neko stvarno razume da je motiv gaming industrije zarada i manipulacija marketingom, vecina stvari se dalje veoma lako skapira. 🙂

OK, zamisli da si developer i da zarađuješ puuuno para, pa onda daj sebi jedan dobar razlog zbog čega bi imao potrebe da se nekom PC lobiju pravdaš na ovaj način!?! Aj, budi realan... Dal bi to uopšte uradio ili bi te savršeno bolelo uvo...?! I šta je to u krajnjoj liniji što bi te sprečilo da kažeš istinu ma kakva ona bila?! Epic je recimo tako uradio kada je trebalo da izađe GW2. Jednostavno su rekli: neće biti PC verzije, i gle... zbilja je nema, premda ja bilo onih koji u to nimalo onda nisu verovali! Dakle nisu mnogo objašnjavali već su jednostavno rekli nema i to je to...

Dakle što se mene tiče... "Ne, ne verujem ti!", jednostavno sušta logika nalaže da to nije pravi razlog! Koji je ja stvarno ne znam, jer imam preča posla i nisam se time bavio, ali u jedno sam prilično siguran... A to je da je svaka generalizacija ovog problema u osnovi gledano pogrešna! 😉

Verujem da ima istine u toj priči oko piraterije ma koliko se ona PC userima ne sviđa! Siguran sam da to određenim kompanijama nimalo ne prija, ali je takođe očigledno i da ima više različitih razloga zbog čega se za sada više ulaže u naslove za konzole, te izleće u štampi sa takvim parolama... Za sada je tako, a da li će tako biti i u buduće, ostaje da se vidi...

Realno, obzirom da su svi elementi već sada tu čini se u nekoj skorijoj budućnosti, da bi trebalo da se stvari okrenu nabolje za PC korisnike obzirom da je CLOUD gejming itekako u povoju. E sad, koliko će se to svideti kupcima ostaje da se vidi. Ako izdvačke kompanije omoguće nekakavu bespatnu probu, u vidu recimo 2 sata ili 3 sata igranja, onda će to verovatno da popije vodu i sve će za ogromnu većinu bit ok, obzirom da jedan solidan broj igrača skida piratske verzije samo da bi isprobao igru pre no što je legalno kupi.

U protivnom, verujem da ćemo svi rado preći u pirate!!! :d

Dakle, ovo bi mogla da bude samo jedna od projekcija šbb,kbb, ali cenim da do nekakvog poravnanja na nivou izdavač/kupac mora doći u skorije vreme! PC tržište nije zanemarljivo i svako ko kaže da ne želi da ulaže u PC gejming jer mu se ne ispalti, jednostavno LAŽE! :trust: E sad, zašto se to ipak ne radi u dovoljnoj meri, drugo je ili možda bolje rečeno više je strateško pitanje!?

Poslednja izmena:
OK, zamisli da si developer i da zarađuješ puuuno para, pa onda daj sebi jedan dobar razlog zbog čega bi imao potrebe da se nekom PC lobiju pravdaš na ovaj način!?! Aj, budi realan... Dal bi to uopšte uradio ili bi te savršeno bolelo uvo...?! I šta je to u krajnjoj liniji što bi te sprečilo da kažeš istinu ma kakva ona bila?! Epic je recimo tako uradio kada je trebalo da izađe GW2. Jednostavno su rekli: neće biti PC verzije, i gle... zbilja je nema, premda ja bilo onih koji u to nimalo onda nisu verovali! Dakle nisu mnogo objašnjavali već su jednostavno rekli nema i to je to...

...PC tržište nije zanemarljivo i svako ko kaže da ne želi da ulaže u PC gejming jer mu se ne ispalti, jednostavno LAŽE! :trust: E sad, zašto se to ipak ne radi u dovoljnoj meri, drugo je ili možda bolje rečeno više je strateško pitanje!?

Eto, relativno si sam sebi odgovorio...

a sto se tice generalizacije problema izrade multiplatform igara i piraterije za pc kod njih, to jeste tako, piraterija je izgovor i nametanje misljenja o razvojnom putu Bore developera. Evo primer gore koji sam naveo kako se covek ispaljuje i takticki krivi pirateriju za nesto sto moze da bude cista zarada: http://forum.benchmark.rs/showthread.php?169660-I-Am-Alive&p=2733306&viewfull=1#post2733306
Sta on marketinski ima na umu za dalju buducnost ja tacno ne znam, ali znam da velike kompanije piraterija ne moze da unisti, dok male i nezavisne lagano moze... Doduse svako ima svoj biznis plan, samo sto je kod ovih velikih piraterija oduvek bila najveci izgovor za traljave portove, propast pc gejminga, superiornost konzolne nacije i slicne gluposti...

problem je sto koncept prodaje igara na PCu podrazumeva vece vreme da bi se igra prodala u velikim kolicinama... sve najprodavanije igre na PCu su velike brojke postizale posle nekoliko godina

konzole su taj koncept promenile i uvele instant plasiranje naslova sa instant zaradama i prodajmo u vise miliona primeraka (a u poslednje vreme to vidimo i na PCu)... jedini ko je tu kriv je prosecan kupac koji zapravo i ne poznaje kakve su igre nekada bile, i kojima je prvi pojam igranja nekakav HALO i slicni... takvi ljudi ne znaju da igra moze da te radi godinama a ne par meseci 🙂 za iste ili manje pare

hiperprodukcija kao i u svim sferama zivota je dovela tu gde jesmo...

sva sreca pa postoje i dalje dragulji koji mogu da te drze na PC-u mnooogo duze nego igre sa novim konceptom prodaje

Ne znam da li je ovde mesto ali zasigurno ce zakaciti torente i sher-sajtove sa ovim zakonom u Americi. Zapravo ovo je sigurno i inicirala industrija igara medju ostalim finansijskim lopovima koji proizvode medijski sadrzaj na racun malo placenog pravog proizvodjaca :

Stop Online Piracy Act

http://en.wikipedia.org/wiki/Stop_Online_Piracy_Act

Tako da mozemo da ocekujemo od buduceg Interneta drugi TV. Ispiranje mozgova kontrolom i propagandom. Vala bilo je lepo dok je trajalo i srecan sam sto sam mlad proveo na divljem Internetu vreme. Buduca deca ce gledati urusavanje istog, sa nano-chipom na ruci i implantom u mozgu.

Amin.

Poslednja izmena:
Obožavam ovakva apokalipsa-proročanstva 🙂

Steam claims 100% sales growth in 2011

Game sales on Steam rose by more than 100 per cent year-on-year during 2011, Valve has announced.

That's the seventh straight year that the PC and Mac portal has seen sales double.

There are now over 1800 games available to more than 40 million account holders. During the Holiday Sale, the number of simultaneous users topped five million.

780 Petabytes of data was served to gamers around the world, twice the amount in 2010, with Steam doubling its service capacity to meet demand and improve download speeds.

Over 14.5 million copies of Steamworks-enabled games were registered during the year - a 67 per cent increase on 2010.

"Steam and Steamworks continues to evolve to keep up with customer and developer demands for new services and content," commented Valve boss Gabe Newell.

"Support for in-game item trading prompted the exchange of over 19 million items. Support for free-to-play (FTP) games, launched in June, has spurred the launch of 18 FTP titles on Steam, with more coming in 2012. Looking forward, we are preparing for the launch of the Big Picture UI mode, which will allow gamers to experience Steam on large displays and in more rooms of the house."

Impresivni podatci sa Steama, mada ne cudi me jer znate i sami koje su cene bile za neke naslove.

Bethesda Softworks Officially Owns All Rights to Fallout, Fallout Online Likely Cancelled

Bethesda Softworks just fired over a press release that not only confirms that they've reached a settlement in their litigation against Interplay, but also reveals that Interplay has accepted a payment of $2 million to rescind all rights to the Fallout franchise from here on out.

January 9, 2012 (Rockville, MD) –ZeniMax® Media Inc. today announced that a settlement had been reached in the lawsuit filed by its subsidiary, Bethesda Softworks®, against Interplay Entertainment Corporation in 2009, Bethesda Softworks LLC v Interplay Entertainment Corp., seeking cancellation of the license granted to Interplay to develop a massively multiplayer online game (MMO) based on the Fallout brand. Bethesda maintained in its complaint that Interplay had failed to meet the conditions for the license and the license was therefore of no continuing validity.

Under the terms of the settlement, the license granted to Interplay to develop the Fallout MMO is null and void, and all rights granted to Interplay to develop a Fallout MMO revert back to Bethesda, effective immediately. Interplay has no ongoing right to use the Fallout brand or any Fallout intellectual property for any game development. ZeniMax will pay Interplay $2 million as consideration in the settlement, each party will bear its own costs of the litigation, and Bethesda will continue to own all Fallout intellectual property rights. Interplay will be permitted to continue to sell the original Fallout ®Tactics, Fallout® and Fallout® 2 PC games through December 2013, after which time all rights to market those games revert to and become the sole property of Bethesda. Under the original agreement pursuant to which Bethesda had acquired the Fallout property, Interplay was granted certain merchandising rights to sell those original Fallout games, but those merchandising rights will now expire on December 31, 2013.

The lawsuit against Interplay arose after Bethesda Softworks acquired all Fallout intellectual property rights from Interplay in April 2007, and conditionally licensed back to Interplay certain trademark rights to make a Fallout MMO, provided Interplay secured $30 million in financing for the MMO and commenced full scale development of the game by April 2009. Bethesda alleged in its complaint that Interplay failed to meet either condition of the license back agreement but refused to relinquish its license and insisted it would develop a Fallout MMO. Bethesda filed suit to declare the license void.

In a separate but related matter, Bethesda commenced a second action against a purported developer of the Fallout MMO, Masthead Studios, Bethesda Softworks LLC v Masthead Studios Ltd. In the course of the original lawsuit against Interplay, Interplay had claimed that it had engaged Masthead Studios to develop the Fallout MMO under its license, and contended that Masthead was engaged in full scale development of that game. Bethesda filed its separate lawsuit against Masthead to assert copyright infringement and other violations of Bethesda's intellectual property rights. Under the MMO license granted to Interplay, Interplay was not permitted to sublicense any rights granted without the prior approval of Bethesda, approval which had never been requested or granted. In responding to Bethesda's lawsuit, Masthead denied that it had been using any of Bethesda’s intellectual property in developing an MMO. Masthead and Bethesda settled that second lawsuit on December 29, 2011. In the settlement, Masthead acknowledges it has no legal right to use any Fallout intellectual property, and agrees it will not use any such intellectual property of Bethesda in the future. No payments were made by either party as part of this settlement. The two settlements resolve all pending litigation over the Fallout intellectual property owned by Bethesda.

Robert Altman, Chairman and CEO of ZeniMax, expressed satisfaction on behalf of the Company with the resolution of the two lawsuits saying, "While we strongly believe in the merits of our suits, we are pleased to avoid the distraction and expense of litigation while completely resolving all claims to the Fallout IP. Fallout is an important property of ZeniMax and we are now able to develop future Fallout titles for our fans without third party involvement or the overhang of others' legal claims."

Sh*t!!!!

^L.O.L.

Inace, gde je bre odusevljenje za HL3 narode, jel gordon otiso u zaborav? 😀

Šta ti je to HL3, jel to neki novi Kolodjuti? 😛

Ne verujem nikome sem Valve-u 🙂. Do sada je 1000x bilo proseravanja na tu temu i na kraju nista nije ispalo..

ha ha, HL3 ...

Ne verujem nikome sem Valve-u 🙂. Do sada je 1000x bilo proseravanja na tu temu i na kraju nista nije ispalo..

Hehe, upravo tako. Ne dozvoljavam sebi da se oduševljamav dok ne bude zvanične najave. A ni kada zvanično najave biću spreman na odlaganje od nekih 24-36 meseci 😀

Pa Gejb je sasvim uspesno uspeo da isisa svaku nadu iz svojih fanova. Mislim da u ovom vrememu cak i najava od Valve-a predstavlja neverovatan uspeh. 😀 Btw, pratio sam taj casopis jedno godinu dana unazad i imaju odlicne predikcije i relativno tacne informacije, tako da... a inace i neks dzenerejsn kuca na vrata tako da vecina mora da zobi svoje konje za trku.

Pa Gejb je sasvim uspesno uspeo da isisa svaku nadu iz svojih fanova. Mislim da u ovom vrememu cak i najava od Valve-a predstavlja neverovatan uspeh. 😀 Btw, pratio sam taj casopis jedno godinu dana unazad i imaju odlicne predikcije i relativno tacne informacije, tako da... a inace i neks dzenerejsn kuca na vrata tako da vecina mora da zobi svoje konje za trku.

Ne znam da li ima ikakve sanse da Gejb odluci da novi HL3 razvijaju ekskluzivno za pc,a? Ako se ova next-gen prica oduzi, ko zna. Ili cekaju bas to 🙂. Bilo bi mnogo dobro da za tu igru osnova bude moderan pc, jos kad bi napravili neki nevidjeni engine...

Pa vidi, koliko znam source engine su počeli da prave na dan izlaska HL1 koliko se sećam, ili tako nešto. Uopšte me ne bi čudilo da novi engine razvijaju već dugo dugo u njihovim laboratorijama.

Pa da, samo sto taj Valve nema nikakve veze sa ovim danasnjim. Mnogo se promenilo od tada. Tada su napravili HL i iznenadili sebe i ceo svet onim sto su uradili. Danas svi znamo sta su. Ne mozes tu situaciju da uzimas kao osnovu za nove zakljucke.

Ali se nadam da si u pravu 🙂.

Pitam se samo da li su za konzole razvijali onako kako pricaju, kao, "Daj da probamo i to", ili ce sada multiplatform razvoj da se podrazumeva za njih zauvek. Videcemo.

Znam samo da HL3 ne moze da bude ono sto svi ocekujemo od njega ako se bude razvijao za PC i ovu generaciju konzola. Ili PC plus next-gen ili samo PC.

Novi endzin od Valve-a verovatno necemo videti pre novih konzola, jer je Source i dalje super za ove zarazne multi/co-op/MOBA igre koje se prodaju kao alva.

Kada je HL3 u pitanju...garant se sprema i za konzole (u novom endzinu)...samo se nadam za nekst-dzen. 🙂

Sa druge strane, i da sutra izbace novi endzin on bi sigurno bio futureproof i na novim konzolama bi samo pokazao pun potencijal, kao sto ce to na primer uraditi nabudzeni Frostbite 2.5 za dve godine u BF4 ili mozda BF5. 🙂

Poslednja izmena:
Meh, might as well. Ne daje mi se bas 35 evra za PS3 verziju, samo da bih ubedjivao Marka kako je igra njesra. :d

Nazad
Vrh Dno