Tebe izgleda zanimaju samo "AAAAA" multi-bazillion-dollar blokbasteri. Dobre vesti za tebe onda. I da, Stalker je objasno, možda se tebi kao triple-ej loveru ne sviđa, ali postoji 4-4.5 miliona ljudi kojima se svideo. Kao što su objasnil Deus Ex i Thief pre 10 i 12 godina. Objasniće i Miner Wars, Dead State, Natural Selection 2, Red Orchestra 2. Nažalost, takav tip igara ne privlači prosečnog Wal-Mart potrošača, pa one danas nisu popularne te stvaraju vicious cycle na izdavače i investitore. Postoji svet van Avatara, Transformersa i The Expendables-a...
^ Zaista je neumesno porediti onu ispraznu show off igru Crysis sa jednim Stalkerom.
I tu pricu o tripple-A loverima treba pravilno shvatiti. S obzirom na stanje u mainstreamu, mogu da razumem tvoju pricu, ali to ne moze da bude pravilo. Normalno je voleti tripple-A stvari u svim oblastima. I kod filmova mozes da budes ljubitelj B-produkcije, ali to je tako jer na sve to gledas iz nekog posebnog ugla i mnogo si popustljiviji prema takvim filmovima, jer nude "nesto drugo" u odnosu na klasican Holivud, ali nikad njih neces jednako ozbiljno doziveti kao dobre filmove A produkcije.
Bez obizra sta se danas prica, ja mislim da vreme za "studentske projekte", male i siromasne timove itd, nikad nije bilo gore. Nekad nije bilo potrebno TOLIKO uloziti u igru da bi izgledala pristojno na svim poljima, danas jeste, prosto je tako. Ne moze nas par talentovanih da se nadje i da napravi vrhunsku igru danas, ako to nije neka najjednostavnija moguca ideja.
Nekad je mnogo lakse bilo sesti i napraviti dobar mod za neku igru, a danas je za to prosto potrebno previse radnih sati ako hoces da lici na nesto. Zato je i u toj oblasti stanje kakvo jeste (iako verujem da mozes da mi bacis bar 50 linkova ka nekim interesantnim projektima).
Ono sto hocu da kazem je da ne moze nesto da "ozdravi" tako sto krenne da se razvija vise besplatnih ili jeftinih projekata koji se i pored toga skoro nikako ne prodaju, naprotiv, mora da se digne nivo kvaliteta onoga sto je moguce prodati, jedino tako moze da se ide napred. Utopijske price o talentovanim klincima i timovima koji programirajuci u garazi izvlace industriju na pravi put moramo da ostavimo po strani, ako hocemo da budemo realni.
INormalno je voleti tripple-A stvari u svim oblastima.
Bez obizra sta se danas prica, ja mislim da vreme za "studentske projekte", male i siromasne timove itd, nikad nije bilo gore. Nekad nije bilo potrebno TOLIKO uloziti u igru da bi izgledala pristojno na svim poljima, danas jeste, prosto je tako. Ne moze nas par talentovanih da se nadje i da napravi vrhunsku igru danas, ako to nije neka najjednostavnija moguca ideja.
Nekad je mnogo lakse bilo sesti i napraviti dobar mod za neku igru, a danas je za to prosto potrebno previse radnih sati ako hoces da lici na nesto. Zato je i u toj oblasti stanje kakvo jeste (iako verujem da mozes da mi bacis bar 50 linkova ka nekim interesantnim projektima).
Ono sto hocu da kazem je da ne moze nesto da "ozdravi" tako sto krenne da se razvija vise besplatnih ili jeftinih projekata koji se i pored toga skoro nikako ne prodaju, naprotiv, mora da se digne nivo kvaliteta onoga sto je moguce prodati, jedino tako moze da se ide napred. Utopijske price o talentovanim klincima i timovima koji programirajuci u garazi izvlace industriju na pravi put moramo da ostavimo po strani, ako hocemo da budemo realni.
Da i zato će i Stalker 2 biti multiplatform ostvarenje...
Pa dobro, onda problem zapravo i ne postoji, drago mi je. U zlatnom smo dobu PC gaminga i kvalitet vlada u svim segmentima, PC gura industriju napred i na njemu se desavaju glavne stvari u industriji, uz dobru zaradu malih timova koji rade stvari koje si nabrojao. (ne pokusavam da provociram, samo na stvari moze da se gleda iz razlicitih uglova, iako ti nista pogresno nisi rekao, pricamo istu pricu iz dva ugla tj. dva vidjenja situacije).
+1
Još bih da dodam nešto... Kad kažete TrippleA naslovi... govorite o tome uvek kao da je to obavezno nešto loše. I kad su igre i kad su filmovi u pitanju, Tripple A ne mora da bude loša stvar... Naprotiv! Postoji toliko dobrih visokobudžetnih Holivudskih filmova, i toliko dobrih visokobudžetnih igara... skoro isto kao i onih "dragulja" koje je pravilo par filmadžija ili programera... a možda i više. Ispade sad da sve što je skupo i ima veliki budžet za produkciju i marketing mora da bude loše.
Pa dobro, onda problem zapravo i ne postoji, drago mi je. U zlatnom smo dobu PC gaminga i kvalitet vlada u svim segmentima, PC gura industriju napred i na njemu se desavaju glavne stvari u industriji, uz dobru zaradu malih timova koji rade stvari koje si nabrojao. (ne pokusavam da provociram, samo na stvari moze da se gleda iz razlicitih uglova, iako ti nista pogresno nisi rekao, pricamo istu pricu iz dva ugla tj. dva vidjenja situacije).
To i jeste poenta. Tebi trenutna situacija odgovara. Ti voliš igre kako su današ zastupljene jer igrama ne pridaješ značaj. Za neke ljude video igre su više od trošenja slobodnog vremena i oni su sa pravom nezadovoljni napretkom koji je ostvaren u poslednjih deset godina. Osim prezentacije moderne igre nisu nimalo napredovale. Gejmplej je već viđen uz sitnije fazone koji nemaju veze sa logikom poput regeneracije koja je u Halou smislena dok je Call of Duty totalno besmislena stvar (u Halou si supervojnik i imaš štit koji se obnavlja, u CoD nema šta da se obnavlja).
Amnesia?
Zato sto developer dok nema toliki budzet on ce da izdaje za jednu platformu, a ti indi projekti su obicno vezani za pc. A ako se dobije veliki kes onda mora da ide streamom gde svi developeri idu, dakle multiplatforming.
Bio sam ironican, mislim da nije tesko zakljuciti. Rekao sam to zato to je on "branio" trenutnu situaciju. Ne izvlaci prevelike zakljucke i etikete tako lako.
Bio sam ironican, mislim da nije tesko zakljuciti. Rekao sam to zato to je on "branio" trenutnu situaciju. Ne izvlaci prevelike zakljucke i etikete tako lako.
Both Sony and Microsoft stretched particularly towards these precise types of games for their HD consoles, because they -- like the large publishers they court -- have a strong incentive to raise the barriers of entry and keep small competitors from entering the market. By creating a market space where high end technology is absolutely necessary to compete -- we now call this the "hardcore" market -- they make it nigh impossible for anyone without an enormous amount of investment capital to enter.
Iskreno nisam primetio ali nije neka šteta. To 'ti' koje pominjem i kojem se obraćam je bilo ko kome su današnje igre superiška.
Situacija svakako nije idealna, ali zanimljivo je da se u ovakvim diskusijama previdi da to ne važi samo za PC, i posledica je opet velikih budžeta. Raznovrsnost naslova je bili mnogo bolja u PS1 i N64 generaciji, zato što je skoro svako mogao da napravi igru, ne samo najveći izdavači sa velikimi investicijma. Da li misliš npr. da bi Sony odobrio razvoj naslednika Colony Wars-a, definitivno tip igre koji nije mainstream-friendly i koji ne bi prvukao veći segment populacije i koji bi koštao jedno minimum 10M da se napravi, a u najboljem slučaju bi prodaja došla na nulu. Sada je blokbaster za blokbasterom, a za takvu sitauciju su sami krivi Sony i MS.
Situacija svakako nije idealna, ali zanimljivo je da se u ovakvim diskusijama previdi da to ne važi samo za PC, i posledica je opet velikih budžeta. Raznovrsnost naslova je bili mnogo bolja u PS1 i N64 generaciji, zato što je skoro svako mogao da napravi igru, ne samo najveći izdavači sa velikimi investicijma. Da li misliš npr. da bi Sony odobrio razvoj naslednika Colony Wars-a, definitivno tip igre koji nije mainstream-friendly i koji ne bi privukao veći segment populacije samim tim nema potencijal da se proda u milionskim tiražima i koji bi koštao jedno minimum 10'15M da se napravi, a u najboljem slučaju bi prodaja došla na nulu ili uz manji profit. Sada je blokbaster za blokbasterom, a za takvu sitauciju su sami krivi Sony i MS.
Shvatam sta hoces da kazes, ali rezultatom nisam prezadovoljan: ne vidim toliko tih "manje poznatih, ali mnogo dobrih" igara na sve strane. Ili mi se ucini da ce biti takve, a ispadnu krs.
Sve ovo jeste offtopic, ali sa druge strane i nije, pricamo upravo o "smislu" imanja jakog hardvera, buducnosti itd. Sve to ima veze sa temom, indirektno.
Itekeko ima istine, evo recimo Demons Souls se prodao u mizarnih 800.000, a pitanje je da li bi prodali i tolko da na par mesta nije pokupio GOTY nagradu.
Kad upalis konzolu/PC onda su ocekivanja visa.
Imas i gomilu ljudi kojima se svidja Fallout3 pa to ne znaci da je igra/engine dobar. Ja kad u 2010 vidim ono linearno kretanje, budjave modele i trecerazredne animacije odma uninstaliram igru.
Od novih igara ocekujem bar vidljiv napredak u gameplay segmentima kad je vec zaista tesko osmisliti nesto "novo". Nek bude FPS sa prezvakanom i mlakom temom ali neka napucavanje bude adrenalnisko, nek je kretanje "realno" nek postoji osecaj tezine, inercije, interakcije itd. Kriza je vecinu toga donela i "objasnila" za razliku od "one" igre i Metroa recimo za koji treba da izadje 102093049 zakrpa i "community" modifikacija da bi bio dobar naslov. Neka...
Prosto, PC sa svojom "upgrade na 6 mseseci" filozofijom koci gejming koliko god to suludo zvucalo a svedoci toga smo svi mi. Za par godina ce se to biti jos radikalnije. Jos veci krivci su kompanije tipa EA sa svojim "stancuj nastavke i DLCove".
Jedino sto oni mogu da ponude je tesna saradnja sa timom koji pise drajvere i da u tome nalaze nacine kako da sto bolje optimizuju sve engine.
Heavy Rain izgleda odlično ali je ipak statična igra. Ostale igre ne bih komentarisao jer neke nisam još probao a jedna nije izašla.
http://forum.insomnia.ac/viewtopic.php?p=12771#12771The medium seems to have been hijacked by a bunch of failed bards who couldn't cut it in other mediums and so thought a bunch of myopic geeks would be easy to muscle in on.
Niko ne razmišlja o tome šta će se desiti sa PC gejmingom po izlasku novih konzola. Ja lično predviđam katastrofu, PC gejming je preživeo zahvaljujući time što je bio solidno stojeći pre izlaska Xbox360 i imao solidan broj eksluziva u rukavu.
Danas čast PC igranja brani Blizzard, osim njih PC eksluziva nema ni za najbrojati na prste jedne ruke niti se čini da će toga biti u narednim godinama. Na stranu to što će za konzole biti raznih fensi kontrolera, ootb 3D igranja i mnogih drugih sitnica koje privlače raju. Na PCju ako i bude takvih spravica to će proizvoditi Logitech, cena će biti paprena a podrška lošija od one na konzolama.
Ne mora da bude ali biva loše. Što su veće pare u igri to je strah od gubljenja istih veći pa se igra na 'sigurno'. To znači povlađivanje onima koji čine većinu a po pravilima univerzuma u kome živimo oni su površni, lenji i željni brze i jeftine zabave. To je develo do toga da se moderne igre mogu opisati sa kratke i tupave. Nekome je to ok, ne predstavlja mu problem da svoje slobodno vreme troši na takve igre, serije (sitkomi) i filmove (holivudski blokbasteri). Nekome pak nije i taj kuka na sav glas jer nema šta novo da igra.
Uuuuu.Osecam da si tezak slucaj.Neizvodljivo je takve prosvetliti.Prvo moras da skines te naocare da bi spoznao istinu.
To ti je prvi korak ka spasenju..Svet ce ti delovati mnogo veselije,videces jos neke bojeZa sad ne mozes biti prosvetljen ostaces i dalje zaslepljen:d
"The truth is out there"
No hard feelings:smash:
Problem sa AAA naslovima je sto je kod njih marketing AAA dok je sam proizvod uglavnom prosecan.
Sve je stalo jer sad mogu da naprave obican prezvakani CoD i zarade stotine miliona na konzolama.
Na vec vidjenom zaradjuju i zasto bi se trudili da ponude nesto novo i bolje.
The real question you're asking is "Why are big budget video games getting simpler?" I think there is an interesting debate to be had there.
Is there? The answer to that one should be obvious to everyone.
The face of big budget development has changed dramatically. Expecting every genre to make the jump as the definition of "big budget" goes from $500k through to $30 million is naive. This is not a PC specific issue. The best to hope for is that genres drop out of the arms race and continue to be made on a lower budget, which does seem to happen a lot of the time when the biggest publishers aren't involved.
To je jedini razlog zasto svi idu na multiplatform.
Provalite da je AI na nivou od pre 10 godina, da ta fizika nikako da postane standardni deo DX-a.
Because we don't have to focus test a game to please over a million people, we can do some things with the characters and themes that would never be allowed in a mass market game.
Nije istina da je potrebno kupovati novu graficku svakih 6 meseci. I one stare 3 godine rade odlicno upravo zahvaljujuci konzolama..
One igre što sam naveo upravo i jesu za one koje imaju viša očekivanja i čiji ukus je "malo" van mainstream-a.
F3 je loš, ali je za to kriva Bethesda. New Vegas je mnogo bolji. Tebe izgleda više zanima taj tehnički/audiovizuelni deo nego sama igra. Fable ima dobro sve što si naveo, pa ne znači da je dobar RPG ili uopšte dobra igra. Tj., jeste "dobra" u smislu da je prosečna, ali ništa više od toga. Treći deo će biti još više uproš... pardon, streamline-ovan da bi se više prodao. Molyneux nije ispunio tonu obećanja u vezi te igre, samo je dizao hype što i danas radi.
Stalno taj realizam... Ako hoćeš "realnost", eno ti ARMA2 i SWAT4, nijedan drugi shooter ne prilazi njima. Ja ću uvek radije igrati TribesNext ili Fortress Forever nego bilo šta što je "realno" (lol). Ja čim vidim onako generičan dizajn i karakterizaciju glavnog lika u Killzone-u kao i generičko "dudebro space marine" okruženje, ili "faceless" glavnog lika u Halo-u, ili "gung-ho-bald space marine walking steroid" Gears (u jednom intervjuu, neko iz Epic-a je rekao nešto u stilu "Gears of War is a 13th year old wet dream", što dovoljno govori kome je igra namenjena), može da ima ne znama kakvu OMG igru/mehaniku ispod, to predstavlja ogroman turn-off što se mene tiče i odma' mi se ne igra. Uporedi to sa HL-om npr., taj "regular guy/girl" dizajn ima veliki uticaj na fikciju i imerziju, barem što se mene tiče.
Stalker je bagovit zato što: 1) nema $20-50M "backing" najvećih i najbogatijih igrača u industriji 2) ambiciozan je u dizajnu za razliku od ratatatata kroz hodnike i polu-zatvorene prostore sa GI Joe-ovima/svemirskim marincima i "filmskom atmosVerom".![]()
Ono što koči gejming su veliki budžeti za "more shiny&pretty" i korporacije koje jedu manje developere i onda ih zatvore/prodaju/nateraju da rade na lošim franšizama. Da podsetim:
EA:
Origin
Bullfrog
Westwood
Maxis
Microsoft:
Digital Anvil
Ensemble
FASA
ACES
Lionhead
Access Software
http://adrianwerner.wordpress.com/2009/01/24/end-of-an-era/
@ nano.tube
Da li si razmišljao da otvoriš neki blog?
@ nano.tube
Da li si razmišljao da otvoriš neki blog? Bilo bi mi jako zanimljivo da čitam tvoje tekstove, pretpostavljam i ostalima![]()
Imam ja sigurno 1000 obimnih postova na temu gejminga, kreni od početka ima dosta da se čita. Mada verujem da si ti već utvrdio to gradivo![]()
Meni fali. Iako mi je prosto zao da idem protiv svih stvari koje si nabrojao, i bez mnogo mozganja i detaljisanja mi je jasno da nisam zadovoljan. Fali mi fokus koji je pc nekada imao u industriji (grafika i tehnikalije generalno su mi najmanje bitne).
(sto vise nisi colt, btw?)
The PC market is changing a lot these days. What do you think the future of this kind of development is?
KB: Well, we have a console division as well, yeah. But this falls down to the question, "Is PC still alive?" It comes down to the question of whether PCs are still a viable platform; right?
Certainly, the answer is, "Yes." The answer is, "They most definitely are." If you want to get statistical about it, in terms of sales figures, projections, and actual market share, they're actually pretty damn good.
Look at, for example, the UK market -- I don't want to get too analytical, in [a recent] month, PC made up the third ranking, out of ten, in terms of market share for Ubisoft, out of ten formats. So, you've got Wii and 360, then in terms of percentage of the pie, the PC came in at third. When you consider that's behind the Nintendo Wii, that's not exactly a bad achievement. It's a fantastic piece of market share.
And, yeah, PC tends to rise and drop, rise and drop; but in my view, because of the technological advancement, the things you can do on PCs, and the continual growth of that hardware platform, it's a very, very viable platform for development.
Not to mention that, when you're developing console games, you develop them on PCs. You're coding primarily through PCs. As a market, it's certainly something that we're very familiar with and we see continuing in the future very strongly.
How well does Total War sell? Do you have data off the top of your head?
KB: I do. It's more a question for our publisher; you'd have to ask them about that one. But in real terms, I can tell you that our games are certainly very successful, and successful enough that Sega looked at us and said, "That's the studio we want," in terms of where they wanted to invest and how they wanted to grow their own company. They looked at Creative Assembly and said that it's a company that does well. Within its medium, it does very well; it's a profitable company to have. So, in that respect, yes, we do well.
And I hope, and cross my fingers, that Empire is the latest installment in that success and we see a market increase as well.
I genuinely believe -- and this is one of the things I love about doing PC games, and about PC games in general -- that you are a driver for hardware creation, you're a driver for the progress and evolution of hardware, and, indeed, for achievements in the entertainment industry.
Could you elaborate on that aspect of development?
KB: Well, it's very easy to overlook. When you have a standard console format and you're trying to get the best out of that console, you can get some awesome results. But when you're with the PC market, you're looking at technology that just hasn't been done before.
I mentioned the water and everything else. We worked very closely with Nvidia and ATI and with CPU manufacturers to make sure we're getting the most out of what they do. And we are driving their development, too; we have a very symbiotic relationship. When we need to do stuff, the entertainment industry really spurs PC-hardware development. It's what sells the latest generation of chipsets and cards.
From that perspective, it benefits us to have a very close relationship with them and push the envelope and really try to do more, technologically. And that's one of the things I really enjoy about PC development.
Our programmers, who are absolutely fantastic guys, will often say that the reason they work in PC gaming software, as opposed to financial systems or something like that -- which are traditionally more lucrative environments -- is because of the things you have to solve and the issues you address.
Whether you're a logistician, a mathematician, a physicist, or a basic core programmer, these guys have the ability to apply their problem-solving techniques to things that you just would never do anywhere else. Where else are you asked to write a morale system for a crew, based on the proximity of other vessels and the condition of the vessel they're on? And how do you go about characterizing and staticizing that psychology, that group psychology? It's things like that.
And that's before you even get into traditional fields like AI and graphics development. We're very, very lucky in CA to have a world-class team who really wants to do more and better every time. I certainly am very privileged to work with them.
Možda sam dosadan, ali već treći put te pitam ovo. Koji to žanrovi i igre koji vrište "PC-centric" ti nedostaju? Velika većina kompanija koje su pravile te unikatne PC naslove ne postoje više iz mnoštva razloga. Neke od njih su i dalje tu, neki novi su došli i zauzeli njihovo mesto. Pojedini žanrovi, svemirske simulacije/akrade npr., ili imaju nove igre koje nisu na nivou klasika ili uopšte ne postoje, zbog već pomenute cene razvoja i nezainteresovanosti izdavača/investitora. Neki drugi žanrovi su porasli mnogo više u popularnosti i prihvaćenosti u mainstream-u (šuteri pre svega), a samim tim i u budžetima za takve projekte. Kao i drugim oblastima, najveće budžete će dobiti ono što najširi segment populacije traži. Ne znam zašto su ljudi time iznenađeni. Naravno, problem nastaje ako neko ne pripada toj grupi/ukusima.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari