Šta je novo?

Immich server

gpetar

Slavan
Učlanjen(a)
19.01.2011
Poena
320
Vidim u pretrazi da nema nigde namenska tema za Immich a toliko ljudi ga pominje. Mozda bi ovo moglo biti dobro mesto za razmenu iskustva.

Nedavno sam instalirao na NUC i prezadovljan sam performansom,brzinom, opcijama. Onda sam hteo da unapredm stvari jer mi se smart search (pretraga slika na osnovu contexta) ucinio da bi trebalo da se malo obuzda jer daje rezultate koji nemaju mnogo smisla tj ne zna da napravi granicu i da kaze kada je dosta. Ako trazite bilo sta npr " food" dobijate odgovarajuce stvari ali kako skrolujete na spisku rezultata pocinju da se pojavljuju stvari koje tu ne pripadaju.

Bacim malo pogled na dokumentaciju i vidim da postoji opcija da se promene modeli. Default je ViT-B-32__openai ali postoje precizniji samo sporiji,sta god da to znaci, npr ViT-L-14__openai. Promenim u settingsima to ali vidim da nemam rezultate pretrage (taj treba da je precizan).
Vratim na defaultni ViT-B-32__openai i shvatam da jako sporo radi reindexiranje 10600 slika koje imam. Oko 400 slika je presao za 8 sati rada (verovatno zato i onaj iznad nije davao rezultate).

Da li neko zna da li postoji nacin da se ovo uradi brze s obzirom da kod inicijalnog setapa ovog problema nije bilo,iznenadio sam se koliko brzo je indexirao sve. U celom procesu se NUC ne opterecuje skoro uopste za razliku od inicijalnog gde je CPU bio na 95% , sada je ovako:

cpu.jpg

NUC je sasvim dobar,uzet je sa ovom namenom, i5-8259U, 16GB ram, SSD

OK,u slucaju da nekoga zanima i naidje na ovaj problem, resenje je u podesavanju prioriteta CPU za ovaj proces. Bilo je na mimumumu resursa. Sada sve radi kako treba i brzo je

e super, evo ide poprilicno brzo sad menjam modele pa probam.

Kada ubace da se brisu slike s telefona i bekapuju u immich, eto me nazad. Mozda su i ubacili u medjuvremenu. Onda je prava alternativa gphotos

• Like
Reagovanja: zre
Ja imam instaliran Immich server na jedan mini pc Dell OptiPlex 3050, radi super na ubuntu. Imam u njemu jedan ssd od 2TB + još jedan hdd od 2TB za backup.
Zanima me da li ga koristite van kućne mreže i koja je najbolja opcija?

Ja imam pristup i spolja, immich mi je iza nginx-a koji prakticno radi https -> http
u sustini sam forwardovao port na ruteru

jednostavniji nacin je VPN, tailscale npr. imam i to zbog nekih drugih stvari 🙂

Ja idem kroz Tailscale. Radi odlično, smaranje je jedino što moram da ručno pokrenem klijenta na telefonu da mi ne jede bateriju. Cloudlfare je isto odličan, jedino što free verzija ima max upload do 100MB, što može biti problem sa videom, ako je to nekome bitno.

Ja imam instaliran Immich server na jedan mini pc Dell OptiPlex 3050, radi super na ubuntu. Imam u njemu jedan ssd od 2TB + još jedan hdd od 2TB za backup.
Zanima me da li ga koristite van kućne mreže i koja je najbolja opcija?
kao i ostali, samo sto planiram tailscale da podesim ovih dana, ispade da je najelegantnije resenje ako imas ograniceno znanje

cloudflare sa kupljenim domenom kod njih nudi mogućnost da radiš share bez da taj neko podešava tailscale kod sebe.
najjeftiniji domeni su po 5$ godišnje.

Nema dodatnog placanja za neki normalan protok. Ne kazu nigde koliki je limit, ali definitivno nije 100mb.
meni nextcloud i immich idu komplet preko cloudflare i nema nikakvih problema.
Da se razumemo, nije production level, ali za privatnog krosinika i vise nego dovoljno. Sigurno bi bilo ok i za prosecnu familiju dok ne krene izivljavanje.

Jedino nije za video streaming, mada i to moze da prodje u normalnim kolicinama

Zar nije baš 100mb limit? Viđao sam da pišu ljudi na r/immich često

aaa, sada sam ispratio, nije limit 100mb kao ukupni limit protoka, u pitanju je chunk size. Imich ne podrzava chunks vec sve ide u komadu pa veliki fajlovi predstavljaju problem.
Za slike bas ne bi trebalo da bude problem. Ja imam xiaomi 14 i moje slike su po svega nekoliko MB. Cak i neke panorame idu do 12-13mb. Nek neki moderniji telefoni prave i duplo vece slike, opet nije ni blizu toga.
video je ono sto moze da predje 100mb.
Posto nisam imao problem sa nextclouod, onda NC verovatno moze to da radi drugacije.
NC prebacuje komadice u neki /tmp folder pa odatle to spoji na svoje mesto.

Lokalno, za personal use, ni to nije problem jer immich ima opciju da koristi wifi lokalno kada si na odredjenom SSID, a proxy kada si van.
Ovo nije moguce kada delis immich sa nekim ko nije u tvom domacinstvu.

Suma sumarum, limit postoji, ali samo za vrlo specifican vid koriscenja.

E ja bas gledam sada nextcloud da povezem tako. Nego citam nesto kao ljudi postalvjjau pitanje privatnosti jer treba verovatni Cloudlfare na rec

Sada sam podesio i radi super preko Tailscale, bitno je da se koristi Automatic URL switching da sam prebaci na lokalni url kada si kući na wifi. Ovo je sada skoro kao Google photos.

Tailscale sam već imao instaliran jer ga koristim za Home Assistant koji je instaliran na istu Ubuntu mašinu gde je i Immich.

Opisi proces ako ti nije tesko, trebao bih i ja da podesim.
Da li tailscale mora da bude instaliran kao app ili moze i kao docker container?

Ja sam ga instalirao direktno na lokalnom serveru, dok Immich i Home Assistant sam ubcio u docker. Posavetuj se sa Gemini koja je najbolja varijanta za tebe, ja sam sve tako instalirao.
Posle u Immich aplikaciji na telefonu moraš u Settings-Networking da uključiš Automatic URL switching i dole u External Network da ubaciš immich adresu kada ide preko Tailscale. Trebalo bi da bude nešto ovako:
Kod:
100.100.XXX.XX:port
za razliku od lokalne koja je:
Kod:
192.168.XX.XX:port
Eksternu adresu najlakše češ pronaći na https://login.tailscale.com/admin/machines

Tailscale moraš ručno da uključiš/isključiš na telefonu svaki put kada ga koristiš.

Poslednja izmena:
Nije valjda da vas smara sto morate da ukljucite tailscale svaki put.
Uostalom Tailscale podrzava "split tunneling" pa ga ne morate ni gasiti.

Znaci taj immich je sličniji google photos-u tj. kao alternativa u odnosu na Nextcloud?

Ja ga koristim kroz Cloudflare tunel,dal je najbolja opcija ne znam 🙂,meni završava posao.

Baš sam i ja nešto gledao oko Immich-a i Cloudflare Tunnel mi deluje kao super rešenje? Poveže se neki jeftin domen i od servisa na lokalnom serveru pravi klasičan cloud servis?

Znaci taj immich je sličniji google photos-u tj. kao alternativa u odnosu na Nextcloud?
Nisam nikada koristio google photos, mnogo mi je to bilo invazivno za priovatnost, pa ne znam,ali kolko citam to je to samo sto je lokalno i bez ogranicenja.

Da 🙂

Ne želim 🙂

Poveže se neki jeftin domen i od servisa na lokalnom serveru pravi klasičan cloud servis?
Iz tvoje perspektive nije cloud pošto ga hostuješ lokalno,iz perspektive aplikacije verovatno jeste.
Domen plaćam tipa 600 din godišnje in.rs

jel tailscale na telefonu radi kao VPN? Sta onda sa drugim VPN servisima koji postoje instalirani

Tailscale sam koristio kratko i radio je posao, posle sam prešao na WireGuard.
Ali ne vidim zasto ne bi mogao da radi paralelno sa nekim drugim VPN-om uz odredjena podešavanja.

Tailscale sam koristio kratko i radio je posao, posle sam prešao na WireGuard.
Ali ne vidim zasto ne bi mogao da radi paralelno sa nekim drugim VPN-om uz odredjena podešavanja.
na telefonu to nije moguce jer sam android to ne podrzava.
Meni adguard pravi svoj vpn kako bi bolje filtrirao reklame u videima i slicno i to ne radi zajedno sa bilo cime drugim, ukljucujuci i cloudflare tunel (proxy preko domena je nesto drugo)
Mozda, ali samo mozda mozes da podesis da jedan vpn ima tunel kroz drugi pa da oba kao nekako rade zajedno, mada se ne bih kladio.

Postoje resenja poput pangolin (ili tako nekako) koje hostujes sam i onda to radi i nginx i vpn i sve ostalo. Nisam se upustao u to

Haha, nisam znao da je Android limitiran po tom pitanju.

Nazad
Vrh Dno