Šta je novo?

iMac i SSD

kovacm

Čuven
Učlanjen(a)
28.01.2005
Poena
870
već sam pisao na macserbia.org link ali ajde i ovde da oakcim temu:

juče sam stavio intel X25-M G2 80GB disk u iMac 2,16GHz, beli, 2006.

i radi SAVRŠENO! :)

osećaj je otprilike kao rad na Atariju sa IDE diskom - ovo naravno nikome ne znači osim možda ljubiši ali evo malo pojašnjenje:

šta god da kliknete ili startuje i to bilo u kom trenutku - momentalno se izvrši !!! ovaj iMac iz 2006. je potpuno drugi kompjuter sa SSD-om (šteta što je crko GPU pa nemam Quartz Extreme )

SSD je preporuka za svakog! - ako ste u mogućnosti da kupite SSD i ako možete fajlove da držite ne externom storageu - SSD je prava stvar!

pri kupovini obratite pažnju da to bude ili intel ili ovi novi OCZ sa novim kontrolerom (postoji testna toms hardwareu...) - ostali SSD su bacanje para!

Još par utisaka:

1) ne čuje se! (kao kad upališ Amigu 500 ili Atari ST) (pod uslovom da nisi instalirao SMCfancontrol na buđavi iMac )

2) bootovanje - duže traje ono prikazivanje jabuke pa dva kružića ispod nje - kad OS počne da se učitava sa SSDa to traje par sekundi i sve što stoji u "login items" se paralelno i trenutno učita

3) bilo šta da startuješ se samo zalepi za ekran, bez da čuješ harddisk kako drlja i drlja... apsolutna tišina - brzo i memonetalno kao ST - presrećan sam kao klinac.

4) kad se sistem gasi sve se paralelno gasi bez da čekaš da PhotoShop isprazni/obriše swap... trenutno se sve pozatvara!

5) ma čudo! mislim da je ovaj SSD značajnini od bilo kog novog parčeta GPU-a ili CPU-a!! totalno nova (STara) dimenzija računara!

---

evo ga restart i boot sa SSDom

http://www.youtube.com/watch?v=MBmW85zqjZA

izvinite sto je okrenut za 90 stepeni :/ - od kako sam instalirao Snow Leopard sve aplikacije za video obradu koriste CoreVideo koji mi ne prikazuje sliku jer mi je GPU sprzen tako da nisam mogao da okrenem video snimak.

e da, - HVALA Alfaunitsu - ! :wave:

Čestitke i ovdje.

Ja ću da dovučem 160GB iz Amerika. Ide mi drugar pred NG, pa ću da se počastim...

Sto ne rece posto je :)

Koliko se secam "taj" primerak je bio oko 215, ako se kovac ne ljuti sto iznosim. :)

pazi stvarno, nisam rekao posto je - 215e.

e da, - HVALA Alfaunitsu - ! :wave:
Any time ;)
Da, 215e je izasao.

P.S. Vidim da pominjes brzine od 120MB/s upisa na linku - to je verovatno cache, sam disk je deklarisan na max 70MB/s upisa. (ali je zato random upis, po testovima, bolji i od X25-E)

to je podatak koji daje xbench (OS X test za brzinu računara) - za svaki podatak pise da je "uncached".

kao neka komparacija brzine moze da posluzi i tabela sa harddiskovima (uglavnom 2,5") koju sam radio ranije, takodje u xbenchu:

http://docs.google.com/View?id=dsd82mh_16fbmcdzcr

dakle sve je uradjeno, merenje brzine, u istom programu...

Poslednja izmena:
Any time ;)
Da, 215e je izasao.

P.S. Vidim da pominjes brzine od 120MB/s upisa na linku - to je verovatno cache, sam disk je deklarisan na max 70MB/s upisa. (ali je zato random upis, po testovima, bolji i od X25-E)

Specifikacija kaže 80MB/s, a npr. LegitReview je imao i preko 80... Očigledno zavisi od mnogo stvari...

***, onaj boot time je za malo pa kao da si usao u sleep i vratio na desktop :D

Ovo je jos uvek skupo za mene (pogotovo sto mi zaista treba vise od 80giga... bar 200 mi treba), ali definitivno vredno investicije.

eh ... mbpro 17" i ovo ... overkill :D

Pa sta ce ti vise od 80gb za sistem i programe koje najcesce koristis. Meni su se hardovi vise smucili, krecem da gledan ssd na ebayu:)

i btw kovac, nije se samo kod atarija sa hdda sve trenutno otvaralo:)

@driver :p

long live Amiga :D

elem, 80GB za sistem i aplikacije je vise nego dovoljno, pa i za fajlove na kojima se radi. :) (problem moze biti laptop na kojem ne mozes da imas/vuces externi disk...)

obratite paznju da po Xbenchu SSD-ima za random upis 60x vecu brzinu od harddiska a za random citanje 15x!

po sekvencijalnom transferu verujem da bi neki topend diskovi bili brzi ali sve ukupan utisak u radu sa SSDom je WOW! :D

btw driveru probaj Amigu ili Atari sa CF karticom :D totalni show mada je njima limit kontroler... i ajd javi sta si nasao interesantno od SSDa i cena na ebay-ju :)

Poslednja izmena:
Pa sta ce ti vise od 80gb za sistem i programe koje najcesce koristis. Meni su se hardovi vise smucili, krecem da gledan ssd na ebayu:)

i btw kovac, nije se samo kod atarija sa hdda sve trenutno otvaralo:)
vi

Muzicki semplovi za Logic koje koristim su ogromni (samo gudaci recimo su 40giga)...

Da, sad videh da po LegitReview ide i do 100MB/s (pa i po drugim sajtovima).

Moje misljenje je da je to jos uvek preskupo i da bi trebalo ipak sacekati "rezultate" rada na LHC-u, posto je to u direktnoj sprezi sa razvojem flash memorije. Nece proci puno vremena a pojavice se "neverovatni" kapaciteti po pristupacnim cenama. Zivi bili pa videli....

pa uvek možeš čekati... :)

btw šta je to LHC? (nadam se da nema veze sa Crnom :D)

Moje misljenje je da je to jos uvek preskupo i da bi trebalo ipak sacekati "rezultate" rada na LHC-u, posto je to u direktnoj sprezi sa razvojem flash memorije. Nece proci puno vremena a pojavice se "neverovatni" kapaciteti po pristupacnim cenama. Zivi bili pa videli....

Elaboriraj molim te ? Nisam neki expert za LHC ali stvarno ne znam kakave on veze ima sa razvojem flash meemorijom ?

Sad gledam ovaj intel na ebayu 270$, mnogo bre :)

Poslednja izmena:
Kako je to bolje, ovo je 186 evra :)

Nego sad mi pade na pamet, koliko su brze CF preko IDE adaptera, jel to brze od HDDa ? Sad za 32GB sa nekim dual adapterom moze da se prodje za 50e, a to je dovoljno za sistem i najbitnije programe (dobro, mozda ne na Windowsu :d).

CF se prave sa relativno sporom memorijom... sustained ces moci da dovedes preko brzina IDE diska, ali random - ne verujem.
Ako se ne varam flash ima bolju (brzu) memoriju od CF, a flash nije bash brzi od danasnjeg diska (random, znaci USB limit nije bitan).

Sto se SSD-ova tice, ja ih ne prodajem, samo porucujem kad i meni ako nekome treba, i koliko izadje toliko trazim... znam koliko je smaranje ovde naci takve stvari.

Kako je to bolje, ovo je 186 evra :)

Nego sad mi pade na pamet, koliko su brze CF preko IDE adaptera, jel to brze od HDDa ? Sad za 32GB sa nekim dual adapterom moze da se prodje za 50e, a to je dovoljno za sistem i najbitnije programe (dobro, mozda ne na Windowsu :d).

xexe... preracunao sam se...

elem, sto se CF-ova tice, vidim da prave "raid" kontrolere gde gurnes 4 CF karta i to onda sve radi uglavnom losije nego pravi SSD :)

elem na http://www.alternate.de/html/catego...HARDWARE&l1=Speichermedien&l2=CompactFlash+I& imas CF kartice (i SD...) ono sto je bitno je da pored svake pise transfer...

videces da za 16MB karticu koja ima transfer od 90MB/s treba da platis 180 eura :D ...tako da bih ja preskocio to zezanje sa CF karticama...

Poslednja izmena:
Sutra mi stiže Kingston SSD o kome sam ti pričao. Sutra ga puštam kroz XBench da vidimo kakav je :)

xexe... preracunao sam se...

elem, sto se CF-ova tice, vidim da prave "raid" kontrolere gde gurnes 4 CF karta i to onda sve radi uglavnom losije nego pravi SSD :)

elem na http://www.alternate.de/html/catego...HARDWARE&l1=Speichermedien&l2=CompactFlash+I& imas CF kartice (i SD...) ono sto je bitno je da pored svake pise transfer...

videces da za 16MB karticu koja ima transfer od 90MB/s treba da platis 180 eura :D ...tako da bih ja preskocio to zezanje sa CF karticama...

A koliko je brz SSD onda ? 300MB/s ? :)

pa uvek možeš čekati... :)

btw šta je to LHC? (nadam se da nema veze sa Crnom :D)

Ima veze sa crnom (ako si mislio na rupu), barem se skeptici "nadaju" tome. Salu na stranu, LHC= Large Hadron Collider

Koliko sam ja upucen (mozda i gresim) ali su otkrica vezana za LHC u USA (mislim da je Kaliforniji), koji je nekoliko desetina puta manji od ovog u Evropi, dovodjena u direktnu spregu sa omasovljavanjem (citaj neverovatnim pojeftinjenjem i povecanjem kapaciteta) flash memorije u svetu. Probacu da nadjem podatak na net-u, pa ga kacim.

A s obzirom da je to samo eksperiment shto znachi da se ne zna shta ce od toga ispasti i kad ce ispasti, takva tvrdnja moze da bude nagadjanje, ja se ne bi uzdao u to :)

A koliko je brz SSD onda ? 300MB/s ? :)

100MB/s ... uostalom imas gore link sa xbench rezultatima...

i nije bitno koliko je brza, tj. CF kartice od 16GB kostaju skoro koliko i 80GB SSD !!! to je poenta ;)

Posto sam i ja resio da uzmem jedan, zanima me kako se disk stavlja u Destop kuciste.
Da li mi ovako nesto treba, na guglu sam iskopao ovu sliku.

Gde ima da se nadje nesto slicno ili 2,5 to 3.5 mount za Desktop kod nas.

2.5-to-3.5-HDD-enclosure-with-fan-001.jpg

Poslednja izmena:
sa intelovim SSDom dobije metalnu 3,5" plocu koja ima rupe za srafove kao standardni 3,5" harddisk a na nju, sa gornje strane zasrafis SSD.

jako jednostavno i elegantno i ... :)

Hvala, da ne dobavljam onda ovo iz Japana :)

Nazad
Vrh Dno