Šta je novo?

iMac i SSD

ne znam da li si primetio (a sigurno nisi posto ne kotistis Mac OS X) da Windows iz verzije u verziju sve vise lici na Mac OS X (od takvih detalja da se "direktorijum" vise ne zove direktorijum nego "folder" ;))
Izvini na izrazu ali "zabole me" :D

i HDD i CPU mozes promeniti u Mac računarima samostalno...
A RAID kontrolere? Kakav je BIOS? Moram da imam OSX iako hocu samo Windows?
No tnx..

Ja nisam pomenuo Windows - kovac je prvi zapoceo sa prepucavanjem ovo moze Mac ovo ne moze Windows. Znaci ako cemo negde, pocni od njega, ja se samo nadovezujem na temu.

A i ima veze - da bih imao 20TB na Mac-u treba da dam vishe nego za Fiat Punto umesto za trecinu istog na obicnom PC-u.

Poslednja izmena:
Ja nisam pomenuo Windows - kovac je prvi zapoceo sa prepucavanjem ovo moze Mac ovo ne moze Windows. Znaci ako cemo negde, pocni od njega, ja se samo nadovezujem na temu.

WTF?

rekao sam da Windows ne drzi fokus u UI na onome sto radis sto je tacno.

(i sta sa tim? da li sam nesto izmislio ??)

ONDA si se ti javio i poceo da pricas kako mozes da igras WoW i da kompajliras (ili sta vec) istovremeno na Windowsu... ?!?!

ajde pogledaj malo prethodne postove i ne prozivaj bez veze... pogotovo kad si ti taj koji je poceo da ....

btw Mac racunari namaju BIOS vec EFI! ...nesto sto ce PC tek dobiti (tj. poceo da dobija :D kao i uvek, posle 10 godina ...) i stvarno, ako ti ne znace prednosti Apple-a ko te tera da ga koristis ?? :D

Poslednja izmena:
Počeli ste sa offtopic prepucavanjem.

Zatvoreno dok se ne smire strasti.

MacBook Pro i SSD

Pošto je "nickname" zatvorio temu zbog prepucavanja i off-a evo da iznesem rezultate SSD diska. Doduše nije Kingstone kao što sam se nadao da će da bude nego je Transcend 120GB MLC

89043835.png

66018482.png

Postovaću kasnije i Youtube video PowerUp/Down i Restart.

Ajde da probamo ponovo. Molim da se držite pravila.

evo test u Xbenchu, posle mesec dana koriscenja, Intel 80GB SSD-a...

obratite paznju da skor "Random Write" skače izmedju 16MB i 60MB (!) - bukvalno je svaki put drugačiji (ili 16 ili 60MB/s); mada ni drugi parametri nisu stalni.

po ovom testu je Transcend 120GB MLC značajno brži (osim u random write što je relativno, možda bi se skor promenio posle par "testiranja" i na Transcendu)

btw jel taj Transcend ima onaj novi kontroler.. kako se zove... Infenion ili tako nesto? gde si ga kupio i koliko kosta?

Prilozi

• Screen shot 2009-11-03 at 11.37.05 PM.png
    Screen shot 2009-11-03 at 11.37.05 PM.png
    145.1 KB · Pregleda: 43
Poslednja izmena:
Ne znam koji kontroler ima, na sajtu te informacije nema, kutija mi je na poslu. Pogledaću sutra.
Ne znam gde ga je lik nabavio, znam samo da sam ga čekao više od 2 meseca i spalio sam se.
Nisam više ni toliko oduševljen bio kad sam stigao kući da sve lepo sredim i namestim.
Možda zato što imam temperaturu :(

Mislim da mu je vrednost negde oko 250€.

Što se tiče testiranja, više puta sam ga puštao i stalno je drugačije, ja sam postavio rezultate najnižih vrednosti. Najveći mislim da je negde oko 260.

Evo i malo rezultata sa Indilinx Barefoot-om.
U pitanju je Patriot Torqx 64 GB SSD, a sistem je intel mac mini na blagim steroidima:

Disk Test 227.34

Sequential 213.46

Uncached Write 270.94 166.35 MB/sec [4K blocks]
Uncached Write 209.07 118.29 MB/sec [256K blocks]
Uncached Read 131.92 38.61 MB/sec [4K blocks]
Uncached Read 372.55 187.24 MB/sec [256K blocks]

Random 243.15

Uncached Write 81.68 8.65 MB/sec [4K blocks]
Uncached Write 384.26 123.01 MB/sec [256K blocks]
Uncached Read 2314.55 16.40 MB/sec [4K blocks]
Uncached Read 851.81 158.06 MB/sec [256K blocks]

Test sam provrteo samo jednom, ovo je prvi rezultat. Probaću posle kada mašina bude free (trenutno mi nuluje prethodni hard disk).
Inače, mašina sa SSD-om je mnooooogo brža, nema šta.

Poslednja izmena:
Nesto ne kapiram te brojke, reads seq. mi izgledaju mali?

Provrteću ga još jednom, i meni je ovde nešto sumnjivo, možda je zato što benchmark nisam radio na neopterećenom sistemu (u pozadini mi disk utility nooluje Scorpio Black koji je bio prethodni sistemac).
Videćemo, gledao sam performanse ovog SSD-a po net-u i brojke su bile impresivne, zato sam ga i uzeo ovde (a ne planirani X-25 M). Tek sam ga danas stavio, a i instalacija OS X-a nije sveža, klonirao sam prethodni hard na ovaj SSD, ***a, mrzelo me da idem sve od noole.

To je sve OK, u sustini nije ni bitno kakve su performanse kad je disk cist, jer takav state ce biti samo neko vrlo kratko vreme i caos.
Nego, ja ne razumem one brojke, sta je koja kolona? Tipa u Uncached Write 81.68 8.65 MB/sec [4K blocks]
sta je 81.68 sta je 8.65?
A ovaj red konkretno mi je cudan:
Uncached Read 131.92 38.61 MB/sec [4K blocks]
Samo 38.62 MB/s sequential read mislim da je nisko.

Evo još jednom cifre:

Sequential

Uncached Write 163.59 MB/sec [4K blocks]
Uncached Write 116.49 MB/sec [256K blocks]
Uncached Read 39.07 MB/sec [4K blocks]
Uncached Read 176.44 MB/sec [256K blocks]

Random

Uncached Write 8.52 MB/sec [4K blocks]
Uncached Write 120.62 MB/sec [256K blocks]
Uncached Read 15.06 MB/sec [4K blocks]
Uncached Read 161.05 MB/sec [256K blocks]

Random nisu lose, posto su extra u odnosu na HDD-ove (mada su nesto ispod X25-M/E, ali to i ja za VM-ove jedva primetim a kamoli u obicnom radu).
Ali mi je jako cudan seq. read 4K i dalje, a i sad primetih da je i seq. write 256K manji od seq. write 4K - sto je... WTF?:)

E, sad, jbm li ga sta appovi na OSX-u testiraju, ne znam nista standardno na njima ;(

(mislim tesko da je read los, cak i na najgorim SSD-ovima sa losim JMicron-om su dobri - nego ako su cifre ono sto mislim da jesu moze biti da je neki problem oko drivera, volume cache-a ili kablica?)
Video sam slucajeve da je HDTach izbacivao seq. rates od nesto tipa 20MB/s (za HDDove odavno) - sto se nije osetilo u ostatku rada, ali je pokazalo da ima nekih problema sa driverima posto odredjeni tipovi I/O-a ne rade kako treba.

Koliko je kostao malisa?

Ok, videćemo kako će dalje da se ponaša.
Što se mene tiče ovo radi kao zmaj, u odnosu na hdd kao nebo i zemlja.
Inače, cifra je oko 200 evra, garancija 120 meseci:)

Malo ispada skuplji po GB od X25-M ali ima osetno bolji seq. write - posto mu je random write sasvim solidan, mislim da je cak i bolja kupovina po pitanju brzine.
Cudno dobra cena ako si kod nas uzeo :D

Random nisu lose, posto su extra u odnosu na HDD-ove (mada su nesto ispod X25-M/E, ali to i ja za VM-ove jedva primetim a kamoli u obicnom radu).
Ali mi je jako cudan seq. read 4K i dalje, a i sad primetih da je i seq. write 256K manji od seq. write 4K - sto je... WTF?:)

E, sad, jbm li ga sta appovi na OSX-u testiraju, ne znam nista standardno na njima ;(

Xbench se izgleda frlja sa ciframa - posle svakog testa rezultati znaju da variraju duplo!

Ma boli me uvo koliko xBench daje ovom SSD-u, ja sam xtra zadovoljan, sve radi super brzo, a to sam i hteo + 10 godina garancije, ništa mi više ni ne treba.
Sad još samo ženu da ponovim sa nekim novim intel "mečetom" i to je to.

Recimo na Windows-u test program AS SSD Benchmark pri samo jednom testiranju upiše 5GB podataka na disk, ne znam kakva je situacija sa Xbench-om, ali u svakom slučaju nemoj ga bespotrebno mučiti testovima. Kontam da jedno AS SSD Benchmark testiranje upiše više podataka na disk nego par dana regularne upotrebe. Možda je i nebitno, ali ono... :)

Pa kad tad ces popuniti prvi cycle upisa svih blokova - i to vrlo brzo nakon instalacije OS-a.
Gledati brzinu clean drive-a ako nemas neki TRIM tool da stalno sredjuje ili slicno - ne vredi to poredjenje.

Nazad
Vrh Dno